איך הצליחו המעדניות לחמוק מהמיתון?

מתברר שלא כולם סובלים מהמיתון. בעלי מעדניות מדווחים כי המשבר הכלכלי דווקא מיטיב עם העסקים שלהם

בבוקר ירושלמי של אמצע השבוע, במעדניית "ג'קו קנטי" שבדרך בית לחם, ירון קנטי מרים בעדינות מכסה פלסטיק קטן וחושף: גבינת קרם דה בורגון מצופה בפירורים קטנים של פטריות כמהין. היא הוצאה ממקרר הגבינות שבו נחות ביום עמוס כ-400 סוגים של גבינות. במרחק כמה צעדים ממקרר הגבינות מונחים עשרות סוגים של נקניקי פרושוטו מיובאים מאיטליה. ממול ניצבים ארגזים של בקבוקי יין איטלקי הנמכרים במבצע, ובאמצע החנות ערימות של "קוקי סאן ז'אק" - צדפות מוקפאות המחכות להפשרה.

נא להכיר, עוד חידוש קולינרי שמזמן המשבר הכלכלי: בעלי מעדניות המרחיבים את עסקיהם ומדווחים על ביקוש. גבינת ראקלט? 15 סוגים של גבינות כחולות? גבינת שברה מצופה במלח ים אטלנטי? מתברר שאנשים מעדיפים לקנות גבינה, להוסיף קוויאר מטורקיה, לצרף בקבוק יין ולהכין בבית ארוחת ערב שמחירה נמוך ממחיר ארוחה במסעדה.

אף שזה בוקר של תחילת השבוע, ניכרת תנועה ערה למדי של לקוחות, ולדברי ירון קנטי, בסוף השבוע מספר הלקוחות גדל. מעדניית "קנטי" הירושלמית הוותיקה, שהחלה את דרכה ברחוב אגריפס, תיפתח בעוד חודש סניף נוסף ברחוב הרצוג בעיר, ובקרוב תיפתח לפחות סניף אחד בתל אביב. סניף אחד כבר נפתח בהוד השרון, ועוד היד נטויה.

"כשיש מיתון כזה אפשר להתפתח בקלות", אומר איציק קנטי, אביהם של ירון וקובי ומנהל העסק. "אתה בולט יותר, יכול לקבל מקומות טובים יותר במחיר נמוך, ויש לך פחות תחרות".

קנטי מספר כי אביו, ג'קו קנטי, בא לישראל מטורקיה ב-1935 וביקש לסחור בגבינות. "מצאנו חנות קטנה בשוק מחנה יהודה, והתחלנו לייצר גבינות. היתה מחלבה אחת ברמלה שממנה קנינו חלב ויוגורט, וייצרנו גבינות שמנת, עוד לפני תנובה. כשהגבינות נחטפו מהמדפים, אבי יצר קשר עם הימאים בחיפה, ונסע בכל שבוע ולהביא גבינות מיוחדות. הוא נהפך למומחה לגבינות".

קובי (מימין), ירון ואיציק קנטי במעדנייה. תנועה ערה של לקוחות

החיבה לגבינה עברה במשפחה: כל בן משפחת קנטי החל לעבוד במעדנייה כשמלאו לו 12, והתמחה בארומה של ריחות מעושנים, ירוקים, אגוזיים, בזיהוי טעמי השריית הגבינה ביין או בפסטו, וגם בהצבה של נחשי קוויאר מול האור כדי לבחון את איכותם. וזו השיטה: אם העמדתם גליל של קוויאר בשעווה מול האור ונתקלתם בכתמים אפורים - הקוויאר בסדר, אבל אם לא יהיו כתמים כלל - זהו קוויאר איכותי.

במעדניית "קנטי" אפשר להשיג יותר מ-15 סוגי גבינות כחולות, גבינות גאודה לסוגיהן - ורודות שהושרו ביין אדום וירוקות שהושרו עם מרווה או פסטו - וגם סלטים מוכנים שאם המשפחה, יפה קנטי, מכינה בכל יום.

עיר הנקניקים

מעדנייה שכבר פתחה כמה סניפים ברחבי הארץ ותיפתח עוד סניפים בחודשים הקרובים היא מעדניית "קרל ברג" בבעלותו של חנן אברמוביץ'. אחד הסניפים המרכזים שלה שוכן ברחוב הרצל ברחובות, בצמוד למסעדת "פרסקו" שגם היא בבעלותו של אברמוביץ'.

לאברמוביץ' מפעל לגידול בקר וחזירים, והוא מייצר נקניקים ונקניקיות שנמכרים ברשת המעדניות. המפעל מייצר כ-220 סוגים של נקניקים. הוא החל את דרכו בראשית שנות ה-90 ברחובות, אז פנה בעיקר לקהל של יוצאי רוסיה וכיום, לדברי אברמוביץ', התרחב המעגל והמפעל פונה גם לשאר האוכלוסייה. אם אנשי "קנטי" התמחו בגבינות לסוגיהן, הרי ב"קרל ברג" אין נקניק שאי אפשר לייצר במפעל: מנקניקיות ברטוורשט, דרך נקניק לשון, נקניק "לוביטלסקיה", המבוקש מאוד אצל יוצאי רוסיה (ומוגדר כמורטדלה עם פיסות שומן), ועשרות סוגי נקניק קבנוס.

מכיוון שלצד הנקניקים צריך להגיש וגם לטעום עוד כמה דברים, אפשר למצוא במעדנייה גם חטיפים ומוצרים אקזוטיים האהודים במיוחד על יוצאי חבר המדינות. כדאי לטעום את את חטיפי הקרוטונים בטעמים הלא שגרתיים: חזרת ורגל קרושה, בייקון, דג אדום, וקוויאר שחור, המיובאים מאוקראינה. כדאי גם לטעום את גלידת "אייסברי" המיובאת מהמפעל במוסקווה, ולהתרשם מאוסף מרשים מאוד של בונבוניירות, שהייצוגית שבהן היא בעיצובו של פאקו רבן.

לדברי אברמוביץ', כ-60% מהמכירות במעדניות "קרל ברג" הן של נקניקים ונקניקיות של המפעל, לצד פירות ים, קינוחים ומחלקת אלכוהול רבת מותגים ולא יקרה יחסית. אברמוביץ' מתכוון לפתוח בקרוב עוד סניפים. "יש לנו יכולת ייצור ויש ביקוש לנקניקים שלנו. בזמן מיתון, ציבור גדול רוצה את המוצרים האלה בבית. כשאנשים לא נוסעים לחוץ לארץ, ולא מחליפים מכונית הם משקיעים באוכל".

ל"קרל ברג" יש סניף קטן ברחוב השל"ה בתל אביב, מעדנייה באשדוד ועוד אחת ברחובות, וגם את מסעדת "פרסקו", אבל לדברי אברמוביץ', החברה עתידה לפתוח לפחות עוד שתי מעדניות בתל אביב. "זה נראה לי מתבקש בשנה הקרובה", הוא מצהיר. וכך בשנת המיתון הקרובה, נרבה להיתקל בנקניקים משובחים מתוצרת בית, בגבינות מיובאות, ואפילו בשקיות קפואות של שרימפסים וקלמארי בטמפורה. בשתי המעדניות אפשר לקנות ב-100 שקלים כמות נאה שבוודאי תספיק לארוחה זוגית.

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>