1. אוכל
  2. חדשות אוכל

חדשות אוכל: שפים מתגייסים למען דרי רחוב

לכבוד ראש השנה יערכו שפים ארוחת חג לדרי רחוב בירושלים. וגם: דניאל זך פותח מסעדה חדשה, מיצג חדש של אמנות ואכילת בורקס יוצג בתל אביב, בראנץ' סופ"ש חדש באלבה ועוד

תקופת החגים, שמתחילה להעסיק את כולם, היא לא תירוץ לשכוח את מי שאין לו איפה לחגוג ומה לאכול. לטובת העניין, שפים מובילים מתל אביב ומירושלים התגייסו לבשל ארוחה לקראת החג למחוסרי בית בירושלים המטופלים בעמותת שק"ל, המטפלת בכ-230 דרי רחוב בשנה. "דרי הרחוב מגיעים למרכז במצבים קשים מאוד, כשמצב בריאותם לקוי ומצבם הכלכלי קשה" מסרה קלרה פלדמן, מנכ"לית העמותה, "מרגש אותנו מאד שנוכל לשמח אותם ולעשות להם ארוחה חגיגית לערב אחד בתחילתו של החודש בו נחגוג כולנו את השנה החדשה". בין השפים שיקחו חלק בפרויקט המרגש הם השף יהונתן בורוביץ' מקפה 48, שף עודד שמש מדליקטסן, זוכה מאסטרשף - אבי לוי ממסעדת המוציא שבירושלים, שפית מיכל אביתר מקבוצת אדום וקובי בנדלק ועופר אלמליח מהסנדוויץ'. השפים יכינו לכבוד האורחים המיוחדים ארוחה חגיגית ביום ראשון הקרוב, באירוע שיתקיים בבנין עמותת שק"ל בירושלים. "היענותם הכה מהירה וכה נדיבה של שפים מהשורה הראשונה, מחממת את ליבי בכל פעם מחדש", אומר מיקי ארנון, מנהל ההדרכה בעמותה, "נעים לדעת שגם לשפים חשוב לתרום ולסייע לקהילה". יהונתן בורוביץ', איך נעשה החיבור?"מהצד שלי זה נורא פשוט. מיקי הוא אורח קבוע במסעדה והוא רתם אותנו לטובת העניין. זו עמותה מדהימה שמטפלת באנשים עם נכויות, עמותה צנועה בלי משאבים ובלי יחסי ציבור. כל הכסף של החבר'ה האלה הולך לפעילות נטו, הם עובדים בשקט. כבר נסענו אליהם לירושלים ובישלנו אחרות ערב בדירה של העמותה, בה העמותה מנסה לסגל להם אורח חיים נורמלי. עכשיו עלתה ההצעה להתגייס למען דיירי הרחוב ולהכין להם ארוחת לכבוד החגים".יש הרבה מסעדות שמתגייסות לתרומה לקהילה?"בהחלט. אנחנו לא המצאנו את זה. בניו יורק למשל, יש ארגון שנקרא סיטי הרווסט, שבו חברים שפים, והוא מגייס מיליוני דולרים בדיוק עבור המטרות האלה. אז אנחנו עוד לא שם, למרות שהיתה מחשבה לעשות ערב גיוס תרומות בעבור העמותה, אבל זה בהחלט דרך חשובה וראויה".מה תבשל להם?"כל שף קיבל משימה להכין מנה  מתוך הרשימה של בעמותה. אני אכין קדירת בשר גדולה ועם זה ניסע לירושלים". הארוחה תתקיים ביום ראשון, 2.9, בשעה 18:00, בבניין שק"ל בירושלים. מכין קדרה ונוסע לירושלים. שף יונתן בורוביץ' (צילום: גל דרן)מכרמלה בנחלה לטרומפלדור 10 בסוף חודש יוני סגר השף דניאל זך את דלתות כרמלה בנחלה, אחרי 11 שנים במדרחוב נחלת בנימין. המטרה היתה למצוא לוקיישן חדש בתל אביב שיחליף את כרמלה ואחרי חיפושים נרחבים מצא לבסוף חלל שקט וחמוד ברמת השרון - טרומפלדור 10. בהתאם למיקום החדש והפחות מחייב, טרומפלדור 10 יתפקד כביסטרו עם ארוחות לכל שעות היום, מארוחות בוקר ועד ערב, כשגם לכרמלה ז"ל יש איזכור בדמות הפרעצל והשפצל'ה האלמותיים. המסעדה החדשה שוברת את המוסכמות עם תפריט שמחולק לקטגוריות, וכך למשל בקטגוריית ארוחות הבוקר מציע זך לצד ארוחת בוקר קלאסית (58 שקלים), גם ארוחת קולקציה (98 שקלים לזוג) - ארוחת מאזטים שכוללת פרעצל, גבינת ברינזה המאירי ומגש מעדנים זוגי עם סלטים תוצרת בית: סלט ביצים עם בצל מטוגן, מיונז וחרדל; סלט עשבי תיבול עם פטרוזיליה, כוסברה, נענע, רוקט ואגוזי קשיו; פלפלי שושקה "דבש" קלויים עם גבינת עיזים בשמן זית שום ורוזמרין, ועוד. בשאר הקטגוריות אפשר למצוא מנות כמו סלט עגבניות חריף עם לאבנה עיזים בזעתר, פלפל חריף קלוי וקרוטוני פרעצל (32 שקלים), קאפלצ'ו ממולא ופירורי לחם פריכים ברוטב וורמוט, פסטו וכרישה (62 שקלים), פילה דניס על הפלנצ'ה שמוגש עם סלט עדשים קר, עשבי תיבול וזוקיני (98 שקלים), סנדוויץ' חזה עוף וקורנישונים שלצדו סלט קולסלואו בטחינה (48 שקלים) או שניצל עגל בפירורי לחם ולימון עם פירה ובצל מושחם (68 שקלים). שיהיה בהצלחה. מנת פירות ים בטרומפלדור 10 (צילום: בועז לביא)בורקס, אבל בקטע אמנותי כזה בשבוע הבא (7-8.9) תיפתח התערוכה החדשה "מעבורת חלל" המוצגת במסגרת אירועי אוהבים אמנות. עושים אמנות, אירוע האמנות החזותית המרכזי של עירית תל אביב. במסגרת התערוכה יציג האמן שי-לי עוזיאל בית מאפה לבורקס אשר ישרת את הקהל הפוקד את האירוע. המאפייה היא למעשה מבנה אוטונומי וסטרילי הנבנה לפי קווי המתאר של הסטודיו הקיים של עוזיאל, ותואר כולה באורות ניאון. קירותיה של המאפייה יועמדו במרחק מאלו הבנויים, והאורחים ידרשו להקיף את הסטודיו על מנת להיכנס אליה. בעוד הסיור ההיקפי יספק את סקרנותם של האורחים באשר לתנאי היצירה של האמן, החלל הפנימי יציע אופציה לסיפוק תאבונם האישי. "הרעיון הוא לאכול בורקס במקום הלא טבעי שלו" מספר עוזיאל. "התערוכה תתקיים בסטודיו שלי ברחוב השרון 8, בשבת בבוקר שזה זמן טוב לאכילת בורקס. שאלתי מושג מהתחום הקולינרי - בישול מולקולרי והפכתי את זה לפיסול מולקולרי, פיסול חדש שטרם התעגן, אז הפרויקט הוא פרויקט בדרך למיצג".למה דווקא בורקס?"זה נבע קודם כל מהצורך האישי שלי. הסטודיו שלי ממוקם במתחם התחנה המרכזית הישנה ואין בו מאפיה אחת שאופה בורקסים בבוקר. אני גם בולגרי, והבורקס הוא מאכל נורא עממי. המטאפורה של אוכל עממי יחד עם ההילה היוקרתית של האמנות, זה משהו שמעניין אותי לגעת בו. זה למצוא בורקס במקומות הלא צפויים שלו".סוג של מעבורת חלל. מתוך המיצג של שי לי עוזיאל (צילום: שי לי עוזיאל)

מבשלים טבעוני בקיטשן מרקט בדיוק שנה עברה מאז ראתה אורי שביט את ההרצאה של גארי יורופסקי, שנה שאפשר לתמצת במילה אחת: מהפך. תפריטים טבעונים הולכים ותופסים מקום במסעדות, לא מעט בזכות שביט, שאיחתה את הקצר בתקשורת בין המסעדנים והשפים אל טבעונים. איך היא עשתה את זה? בזכות ערבי בישול משותפים עם שפים. היום קשה למצוא מסעדה שלא שיתפה עם הגברת שביט פעולה או שלא רוצה לשתף פעולה. האירוע הבא במסגרת ערבי הבישול המיוחדים שלה, יתקיים ביום רביעי הבא, 5.9, ויוקדש לבואו של הגורו הטבעוני, גארי יורופסקי, שמגיע לישראל. במסגרת הערב החגיגי, שביט תשתף פעולה בשלישית עם השף יוסי שטרית ממסעדת קיטשן מרקט. "חיכיתי הרבה זמן לערב הזה" אומרת שביט. "זה שיא במערכת היחסים שלי עם קיטשן מרקט ויוסי שטרית. הכל התחיל בסדרת כתבות שבהן הייתי מאתגרת שפים לבשל אוכל טבעוני. יוסי לא ממש רצה לשתף פעולה וביקש שיורידו אותי מהראש שלו, אבל השותפים שלו עשו בשכל ולא ביטלו. אני הגעתי והיה כל כך כיף וטעים, שמאז שיתפנו פעולה בעוד שתי סדנאות מצליחות, וזהו הערב הראשון שלנו יחד".ומה בתכנית? "יוסי בנה תפריט יפהפה ומושקע של הרבה מנות", אומרת שביט. מול הנוף של הים והשקיעה, יוגשו כוסיות של סלט מלפפון, אצות קומבו, קצף מלפפונים ויוזו, מנות ראשונות למרכז השולחן, ובהן: חציל מאודה, חציל טמפורה, ג'לי סויה וקרמל מירין, גספצ'ו סלקים, סלט סלקים צבעוניים ואגוזי מקדמיה ואבוקדו במילוי עדשים מעושנות וטחינה שחורה. לעיקריות יוגשו רול בצק עלים במילוי גריסים ואפונה על סלט שעועית מאש וירקות גינה או ניוקי פטריות פורצ'יני, שימאג'י ושמן כמהין לבנות. מהקינוחים תמצאו פנקוטה עם סורבה משמש ומרק מלון ופיננסיים סולת עם מוס שוקולד. העלות הארוחה היא 180 שקלים לסועד וחובה להזמין מקום מראש. לשאלה האם אורח הכבוד יגיע לאירוע עונה שביט: "גארי הוזמן לארוחה כמובן, אבל הוא מגיע באותו היום, ועדיין לא אישר את השתתפותו בארוחה".מחכים לטבעונים. קיטשן מרקט (צילום: מוטי מילרוד)

סוגרים את השבוע באלבה יש כאלה שלקחו את ביטול הבראנץ' המיתולוגי של יועזר בר יין קשה. אחד כזה הוא יאיר יוספי, השף של מסעדת אלבה, שמביא גרסה האוורירית ויותר בריאה לבראנץ' המושחת ההוא, ורואה בו כתשובה הולמת ללילה של שתייה מרובה. "הרעיון הוא להגיש בראנץ' שאינו סותם עורקים", אומר יוספי. הבראנץ' יוגש בשישי ובשבת בצהרים, כשהדגש הוא על פחות בשר ויותר דגים וירקות מהחווה. הרעיון הזה בא לידי ביטוי במנה בעלת שם משעשע - סרדינים מחותנים - שני סרדינים מחוברים באמצעות דג קצוץ וביצי טוביקו, מטוגנים למקשה אחת, ומוגשים ליד שתי ביצי עין, כדי שיהיה במה לטבול. מנת נוספת שתמצאו בבראנץ' היא אגז בנדיקט, ביצים עלומות ורוטב ההולדייז על תפוח אדמה אפוי שמוגש עם סלמון או טונה. עוד בתפריט: סלט ירקות מהחווה עם טוויסט, כמו גם קלאב סנדוויץ' של לחם מטוגן ופלמידה לבנה. כל אלה יצטרפו אל המנות הקיימות בתפריט, כמו בורקס מנגולד עם גבינת המאירי וסלט (47 שקלים). מי שאינו נמנה מחובבי הדגים, ימצא  בבראנץ' נקניקיות טלה דקיקות תוצרת המקום, או את העוף הצלוי המפורסם.ככה פותחים את סוף השבוע. סלט מהחווה באלבה (צילום: רותם מימון)דריה מתחזקת רק לפני חודש וחצי סיפרנו לכם על דריה - מסעדה חדשה עם מחירים המתכתבים עם המחאה החברתית וכבר המקום שינה את פניו. מעתה אמרו - דריה דיינר איטלקי-אמריקאי, כשר. בנוסף, אל קדמת הבמה חוזרת השפית הותיקה תמר סגרי, מי שעמדה בעבר במטבחי פסטהלינה, פביאנה ופאפא'ס.  סגרי תגיש בדריה מנות בשריות, מבלי לוותר על הרקע האיטלקי שלה. זה אומר שבמקום יוגשו, זה לצד זה, קלאסיקות איטלקיות ומיטב הלהיטים האמריקאים: אנטיפסטי והמבורגרים, ארטישוק ממולא בשר עגל וצנוברים, לצד סלטימבוקה סינטה, פהיטס עוף או מייפל סלמון. הרעיון ממשיך את גלגולה הראשון של דריה – מחירים שווים לכל כיס ומנות גדולות. המנות הראשונות ינועו בין המחירים של 19-41 שקלים ואילו המנות העיקריות ינועו בין 42-89 שקלים. במקום מבטיחים שהצד המתוק לא יישכח, ולקינוחים הכשרים של דריה יגיע טוויסט יצירתי בביצוע. בשלב זה פועלת המסעדה חמישה ימים בשבוע, מצהרי היום ועד חצות, ומציעה בשעות הצהריים עסקיות, כשבעתיד צפויים להרחיב את שעות הפעילות.ועכשיו, כשר. סטייק בדריה (צילום: דניאל לילה)מעדנייה חדשה בגבעתיים עוד אין לדעת איזו השפעה תהיה לגזירות הכלכליות על המטבח שלנו, אך יש מי שנערך לכך מבעוד מועד. בימים אלה נפתחת מעדנייה חדשה במתחם כורזין בגבעתיים, דלי- פוד. זו אינה עוד מעדנייה שגרתית, שכן המקום מציע מעדנים מכל העולם במחירים חסרי תקדים. המעדנייה מציעה עשרות גבינות ממחלבות מאיטליה, ספרד, הולנד ויוון, כשההקפדה היא על מחירים שווים לכל נפש, מבלי לוותר על האיכות. עוד אפשר למצוא פה גם מוצרי מאפה קפואים מיוון, ביניהם קדאיף, בצק פילו ומאפים ממולאי גבינות. לצד אלו, ניתן להשיג גם שימורי גורמה שהפכו בשנים האחרונות למוצר מבוקש, פסטות מאיטליה, מוצרים להכנת סושי, שוקולד משוויץ ועוד. 

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>