1. אוכל
  2. כתבות

מניפה את הדגל: המהפכה הטבעונית של אורי שביט

פרויקט מיוחד: אורי שביט רוצה להמשיך לאכול, לחיות, ליהנות - גם כטבעונית

אחרי קיץ של הבטחות וחורף של אכזבות, מנסה המחאה החברתית להרים שוב את ראשה. בפרויקט מיוחד מניפים שורה של אנשי תרבות את הדגל שלהם, כדי שלצד מדיניות כלכלית שפויה יותר, נוכל ליהנות גם מתרבות טובה ומגוונת בהרבה.

» חגי דגן מחפש פטרון לאמנים» ריי שגב אומרת לא לעריצות הרזון» דביר בנדק דורש כבוד לשחקנים» המהפכה הטבעונית של אורי שביט» יוני רועה נגד תרבות הקומבינה» סעיד אבו שקרה מקדם דיאלוג בין תרבותי» נטלי עטיה שוברת קירות» המאבק בשמרנות של הדס רשף» עדו ריקלין חולם על תיאטרון עם אמירה» יובל הרינג וילדי האינדי האבודים» רני בלייר רוצה תקציב לתרבות

"בזיון", אמר לי השף המפורסם כשיצאתי לראשונה מהמזווה הטבעוני והתוודיתי בפניו על המהפך. הייתי מבולבלת, מבוהלת ומאושרת בו זמנית. זה היה לפני שמונה חודשים, ממש אחרי שצפיתי בהרצאה המטלטלת של גארי יורופסקי, שכבר נצפתה על ידי 150 אלף ישראלים. ידעתי שחיי השתנו לתמיד, אבל עוד לא ידעתי איך הם ייראו מעכשיו. רגע קודם אכלתי תמנון צלוי מושלם ב"ברטי", ורגע אחר כך לא היה לי מושג איך לעזאזל אצליח להמליץ לקוראי "על השולחן" לאכול אותו. השף השתמש אולי במילה קשה, אבל אם היו אומרים לי דקה קודם, שאני - אוהבת האוכל הכפייתית שעוסקת בכתיבה קולינרית, ביקורת מסעדות וכרסום בלתי פוסק של מזון באשר הוא - אהפוך לטבעונית, גם לי היתה רק מילה אחת להגיד: פחחחחח. והנה, זה קרה.

ועכשיו מה? אני מנדה את עצמי מהעולם שאני כל כך אוהבת ומחוברת אליו, מהידע ושנות העבודה הרבות שצברתי, והופכת להיות דמות סהרורית שמנשנשת נבטוטים ומלטפת עלעלים? תודו, הרי זה מה שרובנו חושבים ויודעים על "טבעונים". כל המרדנות הג'ינג'ית שאצורה בתוכי התעוררה. מה פתאום? זו לא אני. אני רוצה להמשיך לאכול, לחיות, ליהנות. זה שיום אחד התעוררתי והחלטתי שאני לא רוצה להקריב יותר בעלי חיים לטובת ההנאה הפרטית שלי, לא אומר שאני צריכה להפוך בעצמי לקורבן. גם כטבעונית אני רוצה להמשיך לאכול אוכל טעים ולהתקבל בשמחה במסעדות האהובות עלי ולא להסתפק חלילה בסלט ירוק שהוציאו ממנו את הגבינה.

שינתה את חייה. ההרצאה של גארי יורופסקי:

ככה יצאתי לדרך המרתקת והמרגשת ביותר שעשיתי בחיי האישיים והמקצועיים. ברגע הראשון עוד לא ראיתי את מה שאני רואה היום - את זה שרוב הטבעונים מרגישים בדיוק כמוני. את זה שגם צמחוניים, שוחרי בריאות או סתם אנשים שמבקשים לאכול קל יותר או להפחית את צריכת הבשר שלהם, רוצים ליהנות מאוכל משובח ויצירתי. את זה שבזכות הגברת המודעות והעלאת הנושא לסדר היום אני גם מצילה בעלי חיים ותורמת לאיכות הסביבה (ממש עכשיו התפרסם עוד מחקר אמריקאי, שקובע שרק צמצום בצריכת בשר יוכל לעצור את ההתחממות הגלובלית). בסך הכל רציתי להמשיך לעשות את מה שאני אוהבת, מכירה ויודעת הכי טוב, עם הרבה שמחה ותיאבון בריא למזון שאף אחד לא סבל בשבילו. אבל פתאום העיסוק שלי באוכל הפך לבעל משמעות, חשיבות וכן - גם אג'נדה, שלא דמיינתי שיהיו בו.

לעיתים נדירות (נדירות בהרבה ממה שחשבתי), אני עומדת מול דעות קדומות ("מצטער, אני לא אוהב עשבים"), שפים לא סובלניים ("די כבר עם הג'יהאד הזה") או חשקים בלתי נשלטים (ותודה לשף בני ליפשיץ, שהפך לאחרונה לטבעוני ולימד אותי להכין "באונטי" ביתי מושלם). את רוב הזמן אני משקיעה בכתיבה וצילומים לבלוג שהקמתי - טבעוניות נהנות יותר. השפים והקולגות התאוששו די מהר מהתדהמה ומשתפים איתי פעולה ביצירת מתכונים, אירועים ואירוחים מיוחדים.

גם טבעוניות רוצות ליהנות. אורי שביט (צילום: גילי אדלר)

לאט לאט התחושה שהשנה תהיה שנת המהפך הטבעוני בישראל, הופכת למציאות - בענף המסעדות המקומי, וגם בחיים הפרטיים שלי. פתאום אני מעבירה סדנאות בישול (עם השף יוסי שיטרית ב"קיטשן מרקט") והנה, הן מתמלאות עד אפס מקום. פתאום אני חוזרת ללבוש מדי שף ומבשלת ארוחות פרטיות עם השף בני ליפשיץ, בבתים של אנשים שהם לאו דווקא טבעוניים, שמתמוגגים מאושר. אני שוקדת על כתיבת ספר בישול, מפתחת מתכונים שמוציאים ממני יצירתיות רדומה ומבשלת רעיונות לתכנית טלוויזיה ראשונה.

המשמעות הגדולה שמאחורי העשייה הזאת גורמת לי להעז לחלום על הדברים הבאים שראוי שיקרו אצלנו, כפי שהם כבר קורים ומתפתחים גם בתפוצות. החשיבה האקולוגית, הרגישות לבריאות, השאיפה לצרכנות נבונה, טרייה, עונתית ומקומית - כל אלה מגמות עולמיות חזקות, שהטבעונות מתחברת אליהן בצורה מושלמת. אפשר לסכם את כולן במושג "אכילה מודעת" - לדעת מאיפה האוכל שלנו מגיע, איך הוא גודל ויוצר, מה הוא עושה לנו, לבעלי החיים ולסביבה, ולעשות בחירה אמיתית לגבי מה שאנחנו מכניסים לגוף שלנו. לא מתוך הרגל אוטומטי אלא מתוך ידע והבנה.

אצלנו השינוי רק מתחיל, אבל עם הזמן המילה "טבעונות" כבר לא תעורר חוסר הבנה, תמיהה ורתיעה ותעבור מהשוליים אל המרכז התרבותי והקולינרי של ישראל. יותר ויותר מוצרים שיסומנו כטבעוניים יופיעו על המדפים; ארוחות, סדנאות ואירועים טבעוניים יהפכו לדבר שבשגרה (רק בחודשים האחרונים יצרו איתי קשר לפחות ארבעה זוגות שעורכים חתונה טבעונית, מזל טוב!) ומנות טבעוניות יסומנו ויופיעו בקביעות בתפריט של כל מסעדה שמכבדת את עצמה. הנה, אפילו אותו שף שאמר לי "ביזיון" בימים הראשונים, התקשר לאחרונה להתייעץ איתי לגבי תפריט טבעוני ייעודי שהוא מתכוון להשיק. אז שאני לא אהנה יותר?

אורי שביט, כותבת, מבשלת, בעלת הבלוג טבעוניות נהנות יותר

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>