22.08.14

שלום ,

רומא








מדריך: כך תאכלו ברומא

יום שבת 20 ביוני 2009 23:23 מאת: מערכת עכבר עולם

מה להזמין בפיצרייה, למה לשתות אספרסו בעמידה, איך תחסכו כסף ואיפה מתחבאים השירותים? צעדים גסטרונמיים ראשונים ברומא


המנה הראשונה בהכרת העולם הקולינרי האיטלקי

(צילום: אילוסטרציה)

פרסומת

אוכל הוא כידוע אחד המרכיבים העיקריים בהוויה המקומית. בבתי האוכל השונים – Pizzeria, Bar, Tavola Calda, Trattoria, Osteria, Ristorante – תוכלו לאכול שלוש פעמים ביום, אם תקפידו להגיע בשעות הארוחות המקובלות, שבהן המטבח פעיל 12:00 – 14:00 , 20:00 – 22:00. בזמן שהצרפתים עובדים במשך שעות כדי להפוך מרכיבים פשוטים למנות מושלמות, האיטלקים מעדיפים להשתמש במרכיבים מושלמים ולתת להם לדבר בעד עצמם.

במה מתחילים?

פסטה היא מצרך עיקרי באיטליה ונאכלת כמנה ראשונה שלאחריה בדרך כלל מוגשת מנה עיקרית. מאז שהביא אותה מרקו פולו מסין, על פי המסורת, זכתה הפסטה לא רק לאינסוף גרסאות אלא גם למעמד של מאכל לאומי. במסעדות איטלקיות קלאסיות מוגשת הפסטה, שלעולם תהיה טרייה, בכמות קטנה יחסית, כמנה ראשונה בלבד. יש עשרות סוגים, למשל Bucatini – צינורות קטנים, Farfalle – מעין פרפרים, Fettuccine – אטריות שטוחות, Fusilli – אטריות מסולסלות, Maccheroni ו- Spaghetti – האטריות הארוכות המוכרות, Cannelloni – צינורות גדולים ממולאים, Gnocchi – ניוקי, בדרך כלל מתפוחי אדמה. חלק מהפסטות צבעוניות, לפי החומרים שהן עשויות מהם, למשל ירוק מתרד או אדום מעגבניות או פלפלים חריפים.

גם פיצה היא פופולארית וזולה. הפיצה היא אמנם נפוליטנית במקורה ובעלת שוליים עבים ותפוחים אבל בגרסתה הרומאית היא קלילה יותר ודקה. בפיצרייה רומאית כדאי גם לטעום אנטיפסטי בעיקר את שלל המטוגנים (פריטי): סופלי – כדור אורז ממולא במוצרלה, ארנצ'ינו (תפוזון) – כדור אדמדם של אורז ובשר, פיורי די זוקה – פרחי קישואים מטוגנים במעטפת פריכה, או בקלה – פילה דג בקלה עשוי כנ"ל. אפשר גם פשוט להזמין מנה של פריטו מיסטו ("מעורב מטוגן") ואז מקבלים קצת מהכול. מאחר שרוב הפיצריות נראות לכאורה דומות, שיטה בדוקה למציאת פיצרייה טובה היא לחפש מקום הומה במיוחד, ואם יש גם תור, ההצלחה בטוחה.

הארוחה האיטלקית מורכבת בדרך כלל מארבע מנות: אנטיפסטי – מתאבנים, מנה ראשונה – פסטה, ריזוטו או מרק, מנה עיקרית- דגים, בשר או פירות ים בתוספת ירקות וקינוח – פירות, גבינה או משהו מתוק שיכול להיות Dolci, שהן עוגות ורפרפות, או Gelati שפירושו גלידה.

מה המקומיים אוכלים?

כדי לאכול טוב ברומא לא צריך לחפש יותר מדי, אבל מוטב להדיר את הרגליים ממסעדות תיירים מובהקות, שככל שמשלמים בהן יותר, כך אוכלים גרוע יותר. אמנם ריבוי המקומות האלה פגע מאוד במסורת האירוח הרומאי, אבל עדיין אפשר למצוא ברומא, בעיקר ברובע טראסטברה הימי-ביניימי, את טעמו של המטבח הרומאי האמיתי. אין במטבח הזה שום דבר מעודן מדי, והוא נשאר נאמן לייעודו המקורי כמזון איכרים בריא. ארוחות במסעדות מסתיימות לרוב בלימונצ'לו או בדג'יסטיף תוצרת בית אחר, שלפעמים מוגשים ללא תשלום.
מבין המנות שוודאי תיתקלו בהן בתפריטים הנה כמה מנות רומאיות קלאסיות ששווה לעשות איתן היכרות: Carciofi alla Giudea (קרצ'ופי א-לה ג'ודיאה)– ארטישוק בנוסח יהודי, מנה מופלאה של לבבות ארטישוק בשמן זית, שמקורה אכן במטבחם של יהודי רומא. Pagliata (פאליאטה)– עטיני פרה. Abbacchio (אבקיו)- טלה צעיר שמעולם לא טעם עשב. Gnocchi alla Romana (ניוקי א-לה רומנה) - ניוקי מקמח חיטה, להבדיל מהרגילים, שעשויים קמח תפוחי אדמה. Coda alla Vaccinara- תבשיל בקר, שעשוי מהבשר הקרוב לזנב.

איך חוסכים?

למי שמגיע עם תקציב מצומצם: Tavola Calda – בכל רחבי העיר תיתקלו במקומות האלו – לרוב ברים, שבשעות הצהריים מגישים מנות חמות (פסטה, בשר, דגים, תוספות) וקרות (אנטיפסטי, סלט, נקניקים, גבינות) במחירים נמוכים ממש. כשהמלאי במטבח נגמר המקום חוזר לתפקד כבר. אופציה נוספת לאכול ובזול היא Pizza al Taglio (פיצה לפי משקל)- מלבני פיצה הנחתכים מול עיניכם מתוך מגש ענקי. אתם מסמנים למוכר (באנגלית, באיטלקית, והכי בטוח בתנועות ידיים) את גודל המלבן והוא חותך ושוקל.

השלט Alimentari מלמד על מכולת/מעדנייה, אפשר למצוא במקומות האלה הכול: מיני לחם ומאפים, מבחר גדול של גבינות, שימורים, יין ולפעמים גם אוכל מוכן– הכול במחירי מכולת.

Menu Turistico משמעו ארוחה עסקית לתיירים. את  השלט הזה, המציע ארוחה מלאה במחיר נמוך במיוחד, תראו בפתחן של מסעדות רבות במרכז העיר: מפתה מאוד  אבל לא כדאי. רומאי רעב לא ייכנס בחיים למקום כזה. פתרון זול וטעים לארוחת ערב מוקדמת תמצאו בדמות Happy Hour בברים. קונים משקה אלכוהולי (או רגיל) ובתמורה אפשר לטעם מהמנות הקטנות שנמצאות על הדלפק הכוללים בדרך כלל מאפים קטנים, מבחר ירקות, פסטלים, לחם ומטבלים.

מה תשתו?

יינות איטלקיים הם בין הטובים בעולם ומחיריהם בהתאם אבל באזורי היין תוכלו תמיד להשיג בקבוק מצוין בזול יחסית. האדומים הטובים ביותר מגיעים מטוסקנה (אך הימנעו מבקבוקי קיאנטי המכוסים בקש שתמיד יהיו גרועים), אומבריה ו- Piedmont. אם אתם חוגגים, תשיגו prosecco (פרוסקו, יין לבן מבעבע) במחיר מציאה, יחסית לבן דודו הצרפתי – השמפניה. היינות הלבנים המקומיים הטובים מכולם הם Est! Est!! Est!!! di Montefiascone (זו לא טעות), Castelli Romani או Marino, והיין האדום המומלץ הוא Cesanese del Piglio. בקבוקים זולים וטובים של יין אדום פשוט, ללא תוויות, אפשר למצוא במעדניות הביתיות שבאזור טראסטברה.

אגב, אל תתפלאו לראות בחשבון סעיף תשלום של 1.50 -2 יורו לסועד, שכותרתו "Coperto". זהו לא שמה של מנה שלא הזמנתם שהשתרבב בטעות לחשבונכם, אלא סכום קבוע שנהוג לגבות כאן תמורת עריכת השולחן. 
אם ברצונכם להזמין מים מינרלים אל תשכחו להזמין אותם "aqua natural" אחרת תקבלו מים מוגזים. ובכל מקרה, כמעט בכל פינה בעיר תיתקלו במזרקות קטנות שמתיזות מים ראויים לשתייה (אלא אם כתוב Aqua Non Potabile).

על כוס קפה

בר איטלקי הוא מוסד שמקדש את שתיית הקפה: בכל רקע ובכל מצב צבירה קופצים הרומאים לבר הקרוב, שותים בעמידה את האספרסו שלהם, בכמות של אצבעון ובריכוז קפאין גבוה, ויוצאים לדרכם ערניים ומפויסים.

לקפה האיטלקי ששמו הולך לפניו יש שלל גרסאות, וכדי לדעת מה להזמין כדאי לשנן: Caffe הוא אספרסו חזק ושחור המוגש בספל קטן; אספרסו כפול נקרא לונגו; קפה עם ליקר הוא Corretto, וכדי לקבל קפה עם חלב בקשו Caffelatte, שבו הרבה חלב ומעט קפה, או קפוצ'ינו, עם כיפה לבנה של חלב המוקצף בקיטור, שלעתים מפזרים עליה מעט אבקת קקאו. ואם תתעקשו, ברוב הברים אפשר להזמין גם קפה נטול קפאין טוב .

לצד הקפה: Cornetto הוא מאפה שמרים שדי דומה לקרואסון בצורתו ומכיל מליות בלתי צפויות כמו ריבה וקרם וניל. עוגות טובות אפשר למצוא כמעט בכל מקום שנקרא פסטיצ'ריה (pasticceria) וגם ללחם האיטלקי אין במה להתבייש. אחד המוצרים העממיים והחביבים ביותר בתחום הזה הוא לחמניית רוזטה ("ורד", על שום צורתה), שהיא קשה וכמעט חלולה לגמרי.
בבר אפשר תמיד לשתות גם מיץ תפוזים טרי, משקאות אלכוהוליים וגרניטה (רסיסי קרח בטעם קפה עם קצפת) ולאכול גלידות, עוגות וסנדוויצ'ים (שנקראים Panino, Tramezzino או Calzone) בכל שעות היום. כדאי לזכור ששתייה בישיבה ליד שולחן מעלה את מחיר הקפה לעומת שתייה בעמידה ליד הבר. לא פחות חשוב מהקפה, לפחות לתייר המזדמן: בכל בר נמצאים מאחור חדרי השירותים Servizio)).

ולקינוח: גלידה איטלקית. בכל קיוסק ברומא תוכלו להתענג על גלידה מופלאה.




Bookmark and Share



תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(2 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את המקום

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5