א-שאם: פסטיבל האוכל הערבי 2017

למועדי המופעים
מסח'ן
ממטעמי המטבח הערבי. מסח'ן צילום: אסף אמברם

פרטים

ז'אנר: מיוחדים, פסטיבל

פסטיבל האוכל הערבי 'א-שאם' יתקיים בפעם השלישית בימי רביעי-שישי ה-13-15 בדצמבר 2017 בעיר התחתית בחיפה. במסגרת הפסטיבל יתארחו למעלה מ-70 שפים ואנשי קולינריה ערבים ויהודים, במסעדות, חומוסיות וברים בעיר התחתית בחיפה ויעניקו פרשנות עכשווית למאכלים ומנות בעלי ערך סנטימנטלי בתרבות האוכל הלבנטיני, לצד מנות "חומוס שף" מיוחדות של שפים מוכרים. המנות יוצעו למבקרים במחיר של 35 שקלים. 

» פסטיבל החג של החגים 2017
» היריד הארצי לעתיקות בבית הגפן 2017
» חנוכה 2017 – המדריך המלא לחנוכה

לצד חגיגות האוכל יערכו בפסטיבל גם מפגשים וחיבורים תרבותיים, בהם מתחם אוכל רחוב, סדנאות בישול ויצירה, חנויות "פופ-אפ", סיפורים, שיחות והרצאות בנושאי זהות המטבח המקומי, תבלינים וצמחי מרפא, מופעי מוזיקה חיה ועוד. הפסטיבל ביוזמת עיריית חיפה ובניהולה האמנותי של זוכת 'מאסטר שף' ד"ר נוף עתאמנה איסמעיל.

א-שאם: פסטיבל האוכל הערבי 2017 - לוח האירועים:

» מסעדות, מנות ושפים -
חמארת תלפיות - אוסאמה דלאל: מקלובה תמנונים. גרסה זו של מקלובה תמנונים שדלאל למד להכין מסבתו, היא מנה ייחודית לעיר עכו. מדובר בתבשיל שכבות ארומטי ומהביל של תמנונים ואורז שנועד לחמם לעכואים את החורף ואת הבטן. 
הנמל 24 -שף חוסאם עבאס (אלבאבור): שישברק. שישברק היא מנת חורף ששורשיה מהתקופה העותמנית. "שיש" בטורקית משמעו סגור ו"ברק" זה בצק, ויחד אלה כיסוני בצק סגורים הכולאים בתוכם מלית של בשר ומבושלים במרק יוגורט חם.
וניה ביסטרו - שף עלאא מוסא (אלמרסא): קובה סמק מד. את הקובה סמק מד מכינים בעונת החורף ומגישים אותה לצד סלט עשבי תיבול רענן וטחינה לימונית.
ליבירה - שף אליאס מטר (לוקנדה, זינה): כריסטמס. השף מטר יגיש את פרשנותו למנה הכוללת פרגיות ממולאות באורז עם נתח אווז מעל ורוטב פירות יבשים ואגוזים.
מעיין הבירה - שף עלי ח'טיב (מגדלנה): קשק. השף עלי ח'טיב, במקור מכפר עג'ר, יכין קשק. מדובר במנה חורפית האופיינית לצפון הלבנט שמורכבת מיוגורט מותסס עם בורגול ומיובש לכדורים. 
באק טו בלאק - שף דוחול ספדי (דיאנה): קבב דוחול. קבב על מצע חוביזה לצד רוטב פלפלים חריף. מנהג הליקוט הוא אחד מעמודי התווך של המטבח הערבי. התבשיל הכפרי מוכן בצפון עם בצל ושמן זית ואילו בדרום הארץ מכינים אותו כמרק עם נטיפי בצק.
שטרודל - הילה אלפרט: חראק אוסבעו. מנת חורף שבבסיסה תבשיל עדשים ורימונים המוגש עם בצק מטוגן, בצל והרבה כוסברה ושום. 
רולא - מועין חלבי וזוזו חנא - ארוחה לבנטית חגיגית. השף מועין חלבי יארח את השף זוזו חנא (מגדלנה). שני השפים ירכיבו ארוחת טעימות בת 11 מנות על טהרת המטבח הלבנטיני העילי. את הארוחה ילווה סומלייה של היקבים המובילים בארץ על מנת להתאים יינות למנות. בכל ערב יתקיימו שתי ארוחות בשעה 18:30 ובשעה 21:00 - (בהזמנה מראש בלבד). ח'וביז קודאס של זוזו חנא: לחם הקדושים מוגש בכנסייה בימי ראשון כסמל לבשרו של ישו. השף חנא הכניס אותו אל המטבח ושידך אותו לתבשיל של עשבים חורפיים מלאי טעם וצבע ויוגורט עזים רענן.

נוף עתאמנה אסמעיל
ניהול אומנותי של הפסטיבל. נוף עתאמנה אסמעיל צילום: ehab shukha

» חומוס-שף: שפים מובילים ואנשי אוכל עם מנות חומוס-שף מקוריות - 
חומוס פאדי -
 חיים טיבי: חומוס ראגו טלה ועולש בר. 
אבו מארון - ניר צוק: חומוס חוביזה וארטישוק ירושלמי.
חומוס פרג' - אבי ביטון: שווארמה חלקי פנים עם קרם לימון כבוש.
מסעדת סטאר - איילת לטוביץ': חומוס כבדי עוף בלימון וסוכר חום, כוסברה ופלפל חריף, מוגש עם עגבניות קלופות ושמן זית.
חומוס אבו ראמי - קבוצת מחניודה: חומוס קרחות מהגריל.
חומוס ברדיצ'ב - אפרת אנזל: חומוס קרקוב, עם קונפי אווז ועוף בשמאלץ, חזרת ותפוחים ירוקים.
חומוס אליהו - אורי בורי: חומוס עולש בר וחמציצים.

מנה חגיגית של עוף כריסמס
מנה חגיגית של עוף כריסמס. פסטיבל האוכל הערבי צילום: אסף אמברם

» מזון למחשבה: מפגשי שיח פתוחים לקהל בגלריה שער פלמר - 
הגדרת זהות המטבח הערבי - רב שיח בהנחיית איש התקשורת פוראת נסאר, שיעסוק בהגדרת זהות המטבח הערבי, גבולותיו והמושגים הנלווים שצמחו מסביבו כגון מטבח גלילי, מטבח מקומי, מטבח נוצרי, מטבח דרוזי ועוד. רביעי, 13 בדצמבר, 19:00-21:00.
תבלינים בארון התרופות - הילה אלפרט בשיחה עם פרופ' ראיד אגבאריה וד"ר מוחמד יחיא על מקומם של תבלינים כמרפאים בעולם הישן, על כוחם לברך ולקלל ומה מכל אלה נשתמר בעולם הרפואה המודרני. חמישי, 14 בדצמבר, 20:00-21:30.
ניחוחות וטעמים של אוכל מקומי - מאכלים המותאמים לאקלים, לאדמה ולאורחות החיים המקומיים. ד"ר אורי מאיר צ'זיק יספר את סיפורי המסע וההתהוות של רבים מהמאכלים הללו, המסתמכים על גידולים מקומיים וחומרי גלם יוקרתיים. במהלך ההרצאה יוגשו לקהל טעימות של מנות אזוריות מסורתיות. שישי, 15 בדצמבר, 11:00-12:30.

חומוס אליהו
יארח את אורי בורי עם מנת "חומוס-שף". חומוס אליהו צילום: באדיבות המקום

» סדנאות הבישול של דה בר - לכבוד הפסטיבל המתחם מגיע לחיפה כדי לערוך ולארח סדנאות שף במגוון רחב של נושאים: סדנאות שוקולד עם פיוז'ן ערבי, סדנאות להכנת פטאייר או מנאקיש, כיסני בצק אפויים ועד לסדנת קינוחים מסורתיים.
סדנת קינוחים - עומר עלוואן ידגים בסגנון ערבי כדוגמת מאמוניה, ליאלי ביירות, קטאייף והיטלייה. רביעי 13 בדצמבר, 21:00- 19:30, הנמל 23.
סדנת מועג'נאת - עליא דסוקי על הכנת בצקים ומאפים מלוחים מהמטבח הערבי, פטאייר תרד, קראס זעתר, ספיחה עם בשר ועוד. חמישי 14 בדצמבר, 21:00- 19:30, הנמל 23.
סדנת בישולים וסיפורים במטבח - ד"ר אורי מאיר צ'יזיק על פיתת שאור מקמח מלא מקומי עם זעתר ופריקי בלאדי, תבשיל עלי בר, חומוס מתוק למנה אחרונה, ותמד - משקה דבש מקומי. שישי 15 בדצמבר, 13:30-15:00, הנמל 23.

מנסף
תבשיל מסורתי לבנטיני.מנסף צילום: אסף אמברם

» חנות "פופ אפ" וסדנאות של סינדיאנת הגליל - 
סיפורים, טעימות שמן זית וסירופ חרובים, אלה ועוד יתקיימו בחנות הפופ-אפ של סינדיאנת הגליל שתוקם בחיפה במשך כל ימי הפסטיבל. סינדיאנת הגליל הוא מקום בו נשים ערביות ויהודיות עובדות בשוויון מלא, וכל רווחיה של העמותה מושקעים להעצמת נשים ערביות ובניית גשר בין קהילות. בחנות ימכרו שמן הזית המיוצר במקום ומוצרי מזון מסורתיים נוספים, ובחלל הסמוך תציע סינדיאנת הגליל מגוון סדנאות בהן קליעת סלים, הכנת תערובת זעתר והכנת פטאייר במילוי טחינה וסירופ חרובים. כל הרווחים קודש לתרומה.
החנות: ימי רביעי- חמישי 13-14 בדצמבר, 10:00-20:00, שישי 15 בדצמבר, 10:00-16:00. 
סדנאות: ימי רביעי- חמישי 13-14 בדצמבר, 10:00-17:00, שישי 15 בדצמבר, 10:00-15:00. 

קטאייף
סדנת קינוחים בסגנון ערבי. קטאייף צילום: אסף אמברם

» מתחם דוכני אוכל רחוב - 
אוכל רחוב לבנטיני עם טוויסט עכשווי של השף חמודי עוקלה (איטליאנו דלה קוסטה) - עראייס (פיתות צלויות בגריל עם בשר, טחינה, עגבניות ורכז רימונים), שישטאווק (פרגיות צלויות עם יוגורט, שמן זית, זעתר ונענע), בלח אלשאם ברוטב מסטיקה חם ועוד מנות רבות. שפע פינות ישיבה אלטרנטיביות והמון מוזיקה.
ימי רביעי- חמישי 13-14 בדצמבר, 10:00-20:0, שישי 15 בדצמבר, 10:00-16:00.
הנמל 23 (סמטה אחורית).

» הופעות מוזיקה חיה - 
ג'ידאא אבו עואד: יום רביעי 13 בדצמבר, 20:00, מסעדת תלפיות.
להקת Wild Rose: יום רביעי 13 בדצמבר, 21:00,קוואנדו פאשה.
אליאס עטאללה: יום רביעי 13 בדצמבר, 22:00, מסעדת באק טו בלאק.
להקת ואלעת: יום חמישי 14 בדצמבר, 20:30, סימסימה.
סלים ח'ליל: יום חמישי 14 בדצמבר, 22:00, מסעדת שטרודל.
להקת מיזמאר: יום שישי 15 בדצמבר, 15:00, מסעדת וניה.

איפה ומתי

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>