1. לילה
  2. כתבות

מוזגים קבוע: הברים המיתולוגיים בתל אביב

הם שרדו את כל הטרנדים, לא החליפו שם ולא מעניין אותם מיתוג מחדש, אכפת להם רק מדבר אחד - שתצאו מרוצים ושיכורים. מוסדות השתייה הוותיקים בתל אביב גרמו לנו להתגעגע לתקופות לפני שנולדנו

מתי המקלל
האבא של כל החמארות בתל אביב. מתי המקלל פותח שולחן צילום: תומר אפלבאום

שוב הגיע יום העצמאות, הזמן הזה בשנה בו אנו תולים דגל על החלון, חוגגים על האש ואם נשאר לנו קצת זמן – גם נזכרים באבות המייסדים שלנו, אלה שבזכותם אנו חיים כאן היום. ואם כבר אבות מייסדים, איך אפשר בלי החלוצים שהתוו את תרבות השתייה התל אביבית? אלה שנטעו את ברזי הבירה הראשונים בעיר והכינו את הקרקע לבירת ההאנגאובר של העתיד. הם פתוחים מעל עשרים שנה, שומרים על תפריטים קלאסיים ועל שעות הפתיחה המוקדמות, ואף טרנד לא הצליח לנצח אותם. בין מוסדות ותיקים ואהובים שכבר נסגרו ואינם כמו אלימלך, כסית והג'יי אנד ג'יי, נותרו להם כמה מקומות שהצליחו לשרוד עד היום בעיר ולגרום לנו להתרפק על תקופה שלא חיינו בה בכלל. חבשו את כובעי הטמבל ונעלו את סנדלי השורש - אנחנו יוצאים לסיבוב בתל אביב של פעם.

» בירת הציונות: הבירות הישראליות ליום העצמאות
» דופקים ברז: איפה מוזגים בתל אביב את הכוס המושלמת?
» "ג'ונסון": מתחם אמריקה מביא לכם בר לוהט לקיץ
» שעה שמחה: איפה שותים בזול בתל אביב?

40 שנים בעיר: פאב עמירם

בסיבוב של אוסישקין נח לו ציור הקיר של גינס בשלווה וסבלנות אין סופית. שם מאחורי דלתות העץ העתיקות, כבר 40 שנה מתחבאת לה אחת מתחנות השתייה הראשונות של תל אביב. המקום הקטן שכבר החליף מספר ידיים בזמן שעמירם ואשתו החליטו לעזוב את הברז ולראות עולם, עבר מספר גלגולים ותהפוכות, והיום הוא מנוהל בידי חגית החביבה. הלקוחות הקבועים מעידים שלמרות שעמירם כבר לא נמצא זה מרגיש "בדיוק כמו לפני 30 שנה!", ואכן המקום לא השתנה הרבה מאז שהוקם.

מה בתפריט? בפאב של עמירם שותים גינס. ולא סתם גינס, אלא את הגינס הראשונה בתל אביב. וגם פה, מתברר, לא השתנה הרבה - החביות נמצאות ישירות מתחת לברז שפועל על מערכת שסתומים וצינורות עתיקה בקטרים שכבר יצאו משימוש, ובלוני גז מסתוריים שמתערבלים רגע לפני שהבירות נמזגות לכוס במיומנות וסבלנות ששמורה לברמנים מהדור הישן. התוצאה שמתקבלת מדהימה – סמיכה, קרמית וטעימה, ולא סתם הבירה של עמירם זכתה לכינוי "הגינס הכי טובה בארץ". ליד הבירה מומלץ לשתות צ'ייסר קפוא של טקירדג - ראקי (הבן דוד הטורקי של הערק) אניסי מאוד, מתקתק ומתובל. האוכל בעמירם הוא מהסוג שמביא את הלקוחות הקבועים, וגם את אלה שלא ממש סאקרים של גינס, ליהנות מארוחה טובה. פירות ים ודגים שחגית מטגנת במיומנות, פלטות הנקניקים והגבינות שהם סוג של חובה במוסד מהסוג הזה, וכמובן קשת בענן של מעדנים מלווינסקי- דגים כבושים ומעושנים למיניהם, איקרה, והלבנה שעמירם היה משיג ממקום מאוד סודי עוד בימים ההם.
מי מגיע? רשימה ארוכה של קבועים ומכובדים שפוקדים את המקום לפחות פעם בשבוע. כמו בחמארות של לווינסקי, גם לפה מגיעים ותיקי שתייני העיר, אבל גם צעירים שרוצים להרגיש את הטעם של פעם.

פאב עמירם – התערוכה 8, תל אביב

בירה בפאב עמירם
הגינס הכי טובה בארץ. בירה בפאב עמירם צילום: באדיבות המקום

36 שנים בעיר: השופטים

מאז 1981 פותח פאב השופטים את שעריו כל יום בצהריים. העוברים והשבים באבן גבירול מזהים אותו ממרחקים בזכות ספסלי העץ שפזורים על המדרכות. גם השופטים מזוהה מאוד עם בירה גינס, ומזכיר במעט בית מרזח לונדוני מלפני שלושים שנה. שולחנות העץ הכבדים, מרצ'נדייז שונים של בירה שמקשטים את המקום ומוזיקת רוק נותנים תחושה של מעין גלריית שתייה על זמנית, ששמה את הגינס במרכז.

מה בתפריט? דווקא בגזרת השתייה בר השופטים מקפיד להישאר מעודכן עם שלל בירות מעניינות בבקבוק. לצד בירות הבוטיק הישראליות שהצטרפו לשוק לפני מספר שנים, תוכלו למצוא עוד כמה ברזים מעניינים ביותר, כאשר את עינינו תפסה ה"פילו", בירת אייל בלגית בהירה וחזקה עם 8.5% אלכוהול לנשמה. ליד הפילו מנשנשים טוסט האם&צ'יז - כמה פשוט ככה טעים, או פלטת מטוגנים נדיבה שיכולה להשביע מאנצ' של שלושה שיכורים ביחד.
מי מגיע? אנשים מכל הגילאים שמחפשים פשוט לשבת ולשתות בירה טובה, ולנשנש משהו קטן באווירה נעימה בלי פוזה ויומרה. לנו נראה שהנוסחה הזאת עובדת מצוין.

השופטים – אבן גבירול 39, תל אביב

פאב השופטים
שופטים אתכם לכף זכות ולכוס בירה. השופטים צילום: מארק שפירא

55 שנים בעיר: ארנולד

כשארנולד פתח את המקום שלו, הייתה זו מסעדה קטנה על שדרות רוקח שהתמחתה בעיקר בחצילים. שלושה דורות לאחר מכן, ובמשכן היחסית חדש בהדר יוסף, הנכד כבר מוזג בירות במקום שהפך עם השנים למוסד שתייה ותיק ומכובד בצפון העיר. כנראה שעיקרון ה"הכל נשאר במשפחה" עובד גם על האווירה במקום, שנשארה ביתית, מגובה בצוות ותיק ומיומן, ובלהיטי שנות השבעים והשמונים. ריהוט העץ המיושן מאפשר לגמרי להיזרק 40 שנה אחורה, לתקופה בה שלטו סלוני השתייה.

מה בתפריט? חמישה ברזי בירה יש בארנולד. כל בירה נמזגת לכוס המתאימה לה, בטמפרטורה הנכונה ובתשומת הלב הנדרשת - ככה זה כשהמוזג הוא דור שלישי למוזגי בירה מקצועניים. גם פה מורגשת נוכחות מוגברת של גינס, שיוצאת ממערכת מזיגה מושקעת ומטופחת. כשמגיעים לארנולד חייבים לאכול חצילים כמחווה למסעדה של פעם, ואם יצא לכם לטעום מהקבב הבולגרי, דעו שלגמרי סגרתם פינה עם מנת הדגל של המקום.
מי מגיע? חובבי אוכל בלקני אמיתי, מי שמסוגל להעריך חוויה שקטה נעימה ומאוד משפחתית, ומי שמחפש את הבירה ההגונה ביותר בצד הזה של הירקון.

ארנולד - בניין הוועד האולימפי, שטרית 6, תל אביב

פאב ארנולד
צוות שהוא מאסטר. ארנולד צילום: באדיבות המקום

23 שנים בעיר: המנזר

המנזר הוא החבר הצעיר ביותר ברשימה שלנו. מאז שהוקם הפאב הקטן בפינת רחוב גדרה בואכה שוק הכרמל, הוא משמש בית חם לשתיין התל אביבי. למעשה מדובר באחד המוסדות היציבים ביותר בעיר, כזה שבליבך תדע שאתה יכול תמיד לבוא אליו. השנים של המנזר עושות לו פלאים, וכמו יין טוב – הוא רק הולך ומשתבח עם השנים. ראייה לכך היא העובדה שבשנים האחרונות, המנזר השתדרג מבחינה קולינרית והעלה את עצמו מדרגת "מאורת שתייה" לתואר בר שהוא כמעט קונצנזוס בשכונה, המחזיק באחד מתפריטי האוכל הטובים בעיר.

מה בתפריט? במנזר יש מבחר יפה של בירות מחבית שנמכרות במחירים סופר הוגנים. ההגינות במחיר, אגב, היא סוג של מוטיב חוזר במקום, שבא לידי ביטוי גם בגזרה הקולינרית המעניינת. התפריט הקבוע כולל מנות בר קלאסיות כמו הטוסט המיתולוגי, נקניקיות או כריך רובן, ותפריט הבוקר שנכנס לפעולה לאחר חצות מציע גם ארוחת בוקר אנגלית שלמה ומפוארת, אבל הג'וקר האמיתי הוא תפריט הסופ"ש הכולל את המיטב מהשוק - החל ממנות מורכבות ומעודנות של פירות ים, ועד איברים פנימיים צלויים, שרקוטרי, ואפילו סטייקים.
מי מגיע? התפאורה במנזר היא הקהל הכי מגוון בעיר. מדובר באחד המקומות הכי עסוקים בתל אביב, עם אזור ישיבה חיצוני מלא באנשים מכל הגילאים, המוצאים והלאומים.

המנזר – אלנבי 60, תל אביב

מנות שרימפס בבר המנזר
ג'וקר אמיתי. שרימפסים במנזר צילום: תומר אפלבאום

43 שנים בעיר: מתי המקלל

אם כל החמארות התל אביביות לדורותיהן. המקום הפינתי ברחוב מטלון מגיש משקאות כבר למעלה משמונים שנה (ש-44 מהן בבעלותו של מתי) וראה כבר את כל מה שאפשר לראות בארבעת עשורי פעילות. אפשר להרגיש מיד את מיליוני הליטרים של הבירה שנמזגו כאן לאורך השנים, ואת הסיפורים שנשמעו בחלל הקטן הזה שלא מכיל יותר מ-4 שולחנות. מתי כבר בקושי מגיע למקום, אבל העסק ממשיך להיות מנוהל על ידי המשפחה המסורה. גם היום כמו לפני 40 שנה, המקום נפתח מדי בוקר ומאכלס שתיינים מסוגים ודורות שונים למשקה ראשון כבר בשעות הצהריים המוקדמות.

מה בתפריט? ללא ספק שותים פה גולדסטאר. מדובר באחד מברזי הגולדסטאר המיתולוגיים של תל אביב, ממנו הבירה נמזגת לאט לאט, ועם שנים של ניסיון. הבירה אצל מתי תמיד קרה, טרייה, מקציפה ועשירה, ולא מזכירה אפילו את המשקה שעונה לאותו השם, שמקבלים כנגד לבישת צמיד זרחני ומשפיל באחד המקומות הקרובים לביתכם. בגזרת הנשנושים, תוכלו למצוא את המבחר הקלאסי שנדמה שלא השתנה מאז שנפתח המקום - כבד קצוץ, מיני נקניקים וגבינות בפלטה, דג מלוח, ירקות בשמן זית ולחם שחור פרוס עבה. אוכל של שתייה.
מי מגיע? קבועים מכל הגילאים, אבל בעיקר אוכלוסיה מבוגרת יותר, מי שאוהב להתחיל  את הדרינק שלו מוקדם ומעריציה המושבעים של הגולדסטאר המקורית.

מתי המקלל - מטלון 41, תל אביב

מתי המקלל
התפריט דווקא מלא ברכות. דגים ומלפפונים כבושים אצל מתי המקלל צילום: תומר אפלבאום

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>