קר בחוץ, חם בבטן: מנות חורף ירושלמיות מנצחות

מרקים, בשרים, פירות ים, תבשילים והמון הפתעות אחרות. יצאנו למסע בין כמה מהמנות החורפיות המומלצות של ירושלים - חזרנו שבעים ומרוצים

בראסרי ירושלים
רק שיגיע כבר הגשם. בראסרי צילום: אפיק גבאי

אין כמו האוכל הירושלמי - עיר שהפכה במידה רבה לבירה הקולינרית המרכזית של מדינת ישראל. המסעדות הירושלמיות מזמינות אותנו אליהן בכל ימות השנה, אבל נראה שבחודשי החורף הירושלמי הקר יש סביבן הילה זוהרת יותר. האווירה בהן נעימה והמנות - המבוססות בחלקן הגדול על רכיבים עונתיים קלאסיים - מחממות את הבטן. 

» כל מה שקורה בירושלים
» עכבר סופ"ש - ההמלצות שלנו לסוף השבוע
» מה עושים היום? - לוח אירועים
» 
חנוכה 2017 - המדריך המלא
» 
הצגות חנוכה - לוח המופעים
» משפחה חוסכת - כל המבצעים למופעים הגדולים

מודרן

מסעדת "מודרן", הממוקמת במוזיאון ישראל, מתאימה למי שמבקר במוזיאון אבל ממש לא רק. המסעדה, המשקיפה לעמק המצלבה ולכנסת ישראל, מציע תפריט ירושלמי מודרני - כפי שניתן להסיק משמה - עם אמירה אישית. התפריט כאן משתנה לפי עונת השנה והמלאי הזמין בשווקים הירושלמיים באותה תקופה. מנת הדגל החורפית של המודרן היא סופריטו ארטישוק ירושלמי עם יין אדום, ארטישוק טרי, ארטישוק ירושלמי וערמונים. "ערמונים מייצגים מאז ומתמיד את החורף, הבית וחמימות הטעמים שמתלווה לתבשילים המקומיים", מתארים במסעדה. "אם מוסיפים לכך את הארטישוק הירושלמי המסורתי - מעין סוג של תפוח אדמה - מקבלים מנה ירושלמית אסלית". הסופריטו מוכן מבשר בקר שנח 14 שעות בתנור ומוגש עם רוטב חם, סמיך ומהביל.
» מודרן - לכל הפרטים

אדום

מסעדת "אדום", בחצר פיינגולד שבמתחם התחנה הירושלמי, היא ביסטרו המושפע בתפריט שלו ממדינות אגן התיכון. המסעדה נפתחה ב-2001 והפכה מאז למוסד קולינרי מוכר בנוף הירושלמי. התפריט של אדום כולל בשרים המיושנים במקום, המבורגרים, דגים, פירות ים, פסטות, ניוקי ועוד. דגש משמעותי בתפריט הוא על מוצרים עונתיים, שהופכים למנות משובחות על ידי השפים אלרן בוזגלו ומוטי דוד. התפריט החורפי של מסעדת אדום כולל מנה של תבשיל בשר ראש, המוכנה במספר שלבים ועמוסה בירקות, בתבלינים ובטעמים. "אני מכין אותה בדרך כלל ממש בתקופה של חילופי העונות", מתאר בוזגלו. "הריחות שעולים מהמטבח גורמים לאנשים להבין שהנה, תקופה חדשה עומדת להתחיל".
» אדום - לכל הפרטים

מסעדת אדום ירושלים
טעים ומחמם. אדום צילום: אפרת ליכטנשטט

אנה

אנה היא מסעדה איטלקית כשרה וחלבית הממוקמת במוזיאון בית טיכו שבלב העיר. מעבר לעסק כלכלי מדובר כאן בפרויקט חברתי, כאשר המסעדה - יחד עם עיריית ירושלים ועמותת החוט המשולש - לוקחת חלק בתכנית במסגרתה מועסקים במסעדה בני נוער בסיכון. לתפריט אחראי שף הבית, נמרוד (נימי), יחד עם אנשי קבוצת מסעדת "המונא", כאשר הוא  כולל ארוחות בוקר מפתות, פתיחים (כמו פלפלים קלויים עם גבינת צאן מלוחה ממשק דותן, אורגנו וצ'ילי), פסטות (למשל "טרטופו" - לינגוויני חמאה חומה, מרווה, שמן כמהין ופטריות), פיצות, דגים (לדוגמא פילה סלמון עם קינואה, באק צ'וי, עגבנייה מסוכרת ויוגורט צאן) ועוד. תפריט החורף כולל כמובן מרקים, לרבות מרק מפנק במיוחד של שעועית שחורה, עגבניות, ירקות שורש וקרם פרש.
» אנה - לכל הפרטים

אנה ירושלים
הכי קרוב לאיטליה. אנה צילום: נעם פריסמן

בראסרי

הדבר הראשון שמסעדת הביסטרו "בראסרי" מציעה הוא יופי של לוקיישן. היא ממוקמת בלב שכונת עין כרם, כאשר מחלונות המסעדה וגם מהטרסה שבקומת גג נשקף הנוף המרהיב של עין כרם והרי ירושלים. התפריט של בראסרי כולל מגוון רחב של סלטים, פירות ים, פסטות, בשרים ושלל מנות מיוחדות המותאמות לעונה ולמצב הרוח במטבח. בין המנות הבולטות בתפריט החורף של בראסרי אפשר למנות את מרק הריבולטה, שילוב בין מרק לבין מנת אוכל העומדת בפני עצמה. המנה כוללת המון ירקות, נקניקיה, לחם, שעועית וגם אפשרות להוסיף אורז. "זו מנה שמתאימה לתחילת תקופת החורף ועונה בדיוק על ההגדרה של מנה מנחמת", מתארת הבעלים ושפית המסעדה לירז שדה. "מיותר לציין שזוהי מנה טעימה בטירוף".
» בראסרי - לכל הפרטים

בראסרי ירושלים
מנות מנחמות לגוף ולנפש. בראסרי צילום: אפיק גבאי

הסדנא

מסעדת "הסדנא", מקבוצת מחניודה הוקמה בסמוך לתחנת הרכבת הראשונה של ירושלים. היא מגישה מנות איטלקיות, בשרים ופירות ים (המסעדה אינה כשרה ופתוחה בשבתות). כפי שניתן להסיק משם המסעדה, ניתן לערוך כאן סדנאות בישול קבוצתיות הכוללות גם סיבוב בבאסטות המקומיות. עבור אלה שמגיעים לכאן לאכול מוצע תפריט חורף עשיר ובו מנות כמו פסטה קרבונרה וסלמון, ריזוטו עם כל הפטריות ובשרים במשקל. אנשי המסעדה בחרו להציג בפנינו את המבורגר הבית, "כי בינינו - מה יותר כיף מהמבורגר עם גבינת צד'ר אחרי שקיפלתם את המטריה?". יש בזה משהו. 
» הסדנא - לכל הפרטים

הסדנא ירושלים
חורף בין שתי לחמניות. הסדנא צילום: יהב יעקב

טלביה

גם במסעדות האחרות של קבוצת מחניודה נערכים לקראת החורף עם מנות מיוחדות. במסעדת "טלביה" מגישים תפריט שף המתמקד במטבח הצרפתי. המסעדה מציעה מגוון מנות עשירות מהקפה של הבוקר עד היין של הלילה, כאשר החלוקה היא לתפריט בוקר ולתפריט ערב המוגש החל מהשעה 12:30 בצהריים. את הימים הקרים של החורף הירושלמי יכולים לחמם לכם בטלביה עם מנות שונות, ביניהן שילוב מעניין בין צדפות, ניוקי קטיפתי, רוטב יין וחמאה.
» טלביה - לכל הפרטים

טלביה ירושלים
מהים לצלחת. טלביה צילום: תרה ורון

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>