פריחה בשוק הבשר הכשר בקרב הלא-יהודים

הפופולריות של הבשר הכשר גוברת בקרב אניני טעם בארה"ב, ללא קשר לדתם, בשל הדימוי הנקי שלו

השנה יימכר לראשונה אוכל גלאט כשר במשחקי הסופרבול, שיתקיימו ב-7 בפברואר במיאמי. החדשה על עגלות עם כריכי סלאמי בגריל ונקניקיות בקר ברוטב שום, משמחת אמריקאים ללא קשר לדתם. בעידן של מודעות גוברת להרעלות מזון, אלרגיות ודקדוק לגבי מקור הרכיבים - שוק המזון הכשר שובר שיאים בקרב לא-יהודים. לפי חברת המחקר מינטל, שפירסמה דו"ח על שגשוג שוק האוכל הכשר - מקרב קוני המזון הכשר, רק כ-15% עושים זאת מטעמי דת. בראש הסיבות לרכישת מזון כשר נמצאת האיכות, ואחריה הבריאות.

"זה נעוץ בבעיות של בטיחות מזון", אומר לארי פינקל מחברת מחקר המזון פקג'ד פקטס, שפירסמה אף היא מחקר על צמיחה בשוק האוכל הכשר. "השם הטוב של האוכל הכשר נע מעבר לעוף, ולא תמיד קשור למציאות". נראה שרוב האנשים שמאמינים שאוכל כשר בטוח יותר, אינם בקיאים במערכת המורכבת של חוקי הכשרות.

שוק האוכל הכשר הלא-יהודי נמצא בצמיחה מאז שנות ה-90 של המאה הקודמת. קו פרשת המים היה תהליך ההכשר של עוגיות אוריאו ורכישת מותג הנקניקיות היברו נשיונל על ידי חברת קונאגרה פודס. לפי מחקר של אוניברסיטת קורנל, 40% מהמזון הנמכר ברשתות המזון הוא בעל חותמת הכשר.

לאחרונה גובר קצב הצמיחה. קמעונאים גדולים כמו וול-מארט וקוסקו רוכשים גם הם מזון כשר. בפרש דיירקט, חברת משלוחי מצרכים ניו-יורקית, הזמנות של עוף כשר צמחו ב-30% ב-2009. מכיוון שכל כך הרבה סוגים של מזון ארוז נושאים חותמת כשרות, צרכנים רוכשים אוכל כשר כל הזמן בלי להיות מודעים לכך. לפי נתוני פקג'ד פקטס, אנשים שקונים אוכל כשר מתוך כוונה הוציאו ב-2003 לא פחות מ-17 מיליארד דולר.

חלק מהקונים, שלא גדלו במשפחות שהקפידו על כשרות, מתייחסים להכשר כסימן לאיכויות אחרות. "אני מעדיפה לקנות אוכל מקומי ואורגני, אבל כשאני מגיעה לחנות מאוחר והעוף נגמר, אני קונה כשר - זה הכי טוב אחרי אורגני", אומרת מירה קון, בעלת בלוג בנושא אוכל מסיאטל.

מרגיש פחות אשם

חלק מהצרכנים מאמינים שאוכל כשר פירושו רכיבים טהורים יותר. צמחונים יודעים שסימון "פרווה" מבטיח מוצר נקי מבשר או חלב. במשפחות הסובלות מאלרגיות מזון נהנים מהזמינות של מוצרים כשרים מסיבות דומות. נושין נזאקאת, מוסלמית שמוצאה פקיסטאני, קונה אוכל כשר לעתים קרובות. היא בשלנית דעתנית שאוהבת לבלות בין המדפים של פומגרנט, חנות ענקית למזון כשר בברוקלין. סוג מסוים של קונים לא-יהודים חובבי גסטרונומיה מוצא את דרכו לחנות. "ליום ראשון אנחנו קוראים ‘יום ביקורים'", אומר מייק שטייגמן מפומגרנט. "הרבה מתושבי השכונה באים ביום הזה, בלי קשר לרקע שלהם".

פומגרנט, חנות ענקית למזון כשר בברוקלין. סוג מסוים של קונים לא-יהודים חובבי גסטרונומיה מוצא את דרכו למקום

ניל גליק, סוכן נדל"ן, גדל בבית יהודי שבו לא שמרו על כשרות. לאחר שקרא ספרים וצפה בסרטים, שהראו את זוועות השחיטה הרגילה, הוא נהדף באימה אל חיק הכשרות - לפחות בכל הנוגע לבשר. "אני מרגיש פחות אשם כשאני אוכל בשר כשר, כי אני יודע שהסוף לא היה אכזרי כמו בשחיטה הרגילה", הוא אומר. אבל לא בטוח שהוא צודק. מומחים לרווחת בעלי חיים מזהירים את הצרכנים מההנחה שאוכל כשר פירושו אוכל מוסרי. "הכל תלוי באיכות הביצוע ובמיומנות הצוות", אומרת אדל דגלאס מ-"Humane Farm Animal Care", ארגון למען יחס הומאני לחיות המיועדות לשחיטה.

דגלאס מציינת כדוגמה שלילית את אגריפרוססורס, בעבר מפעל אריזת הבשר הכשר הגדול ביותר בארצות הברית. הבעלים של החברה הכריזו פשיטת רגל ב-2008 בשל האשמות על ניצול עובדים ויחס לא הומאני לחיות.

עוגייה נשארת עוגייה

כל מי שהזמין מנה כשרה במטוס יודע שמזון כשר עלול להיות בלתי מפתה בעליל. לעומת זאת, טעמה של עוגיית אוריאו נשאר כמות שהוא, עם או בלי השגחת רב על תהליך הייצור. ובכל זאת, בשלנים כמו כריסטופר קימבל נשבעים בעסיסיות העופות של Empire Kosher ו-Kosher Valley. העופות הללו גם זולים בהרבה מעופות אורגניים.

אך לא כל המומחים בשוק האוכל היהודי מסכימים על הסיבות לפריחתו של הכשר. אלי רוזנפלד מחברת הפרסום הניו-יורקית ג'וזף ג'ייקובס מודע לכך שאוכל כשר צובר פופולריות - בעיקר בקרב בשלנים ושפים אנינים - אבל לא סבור שמדובר בתנועה המונית. לדבריו, חברות מזון ממשיכות להרחיב את קווי המוצרים הכשרים שלהם כדי לשרת את הקהילה היהודית ולא כדי למשוך צרכנים שאינם מתעניינים בכשרות. "מדובר ברווח צדדי מפתיע", הוא אומר.

למה להתפלפל על הסיבות, שואל יעקב יצחק הורביץ, מנהל מחלקת פיתוח המוצרים הכשרים של חברת המזון מנישביץ. "אני מתייחס למגמה הזאת כאל חסד אלוהי בלתי צפוי".

סושי למהדריןיותר שפים בישראל מנסים לצמצם את הפער בין גורמה לכשרמיכל פלטי

בישראל מתרחשת בשנים האחרונות התקרבות בין בישול גורמה למרכיבים כשרים. מבחינה זאת, אין יותר תירוצים: מנה יכולה להיות טעימה או תפלה, בלי קשר לסוגיית הכשרות שלה.

בשנת 2009 חלה בישראל עלייה משמעותית בפתיחת מסעדות כשרות וכשרות-גורמה - שהן רבע מהמסעדות בארץ. לפי אתר 2eat.co.il, ב-2008 היו בישראל 1,383 מסעדות כשרות ובשנת 2009 - 1,688 מסעדות כאלה. בשנה זו 15% מהמסעדות הכשרות שידרגו עצמן למסעדות כשרות-גורמה.

דוגמה בולטת לגורמה כשר היא ארוחת המחווה, שהתקיימה לפני כחודש במלון ליאונרדו פלאז'ה לכבוד השף שלום קדוש, המקפיד על כשרות. השפים שבישלו בעבורו הביאו פטריות כמהין בשרניות מאלזס וזעפרן מאיטליה - כולם בהכשר הרבנות. יורם ניצן, שף מסעדת "מול ים" בתל אביב, הכין קפוצ'ינו של ירקות שורש; והשף המוערך יונתן רושפלד טרח עם השף ז'אק שיבואה על נתח דג ברוטב ארוגולה וארטישוק.

קדוש עצמו מפעיל במלון מסעדת סושי כשרה למהדרין בשיתוף שף יפאני. האצות, הפטריות ושאר המרכיבים שהוא מייבא למקום נשלחו לבדיקות כשרות בבני ברק.

נציגים נוספים של הגורמה הכשר הם מירי זורגר, המפעילה קייטרינג חלבי מביתה בבני ברק; ומרסל הס, המייצר נקניקיות גורמה במסעדה ובמעדנייה הירושלמית על שמו, ואף זכה במדליית הוקרה מגילדת יצרני הנקניקים השווייצית.

עכבר EXTRA

לעוד כרטיסים במתנה >>

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>