1. אוכל
  2. החמישייה הפותחת

החמישייה הפותחת: המנות הצמחוניות הטובות בתל אביב

תבשיל חלב קוקוס עם חצילים בקארי, ברולה פטריות פורצ'יני, ריזוטו פריקי עם "נקניקיה", לביבות פולנטה עם תירס וריזוטו פורצ'יני, ביצה עלומה וקצף קשיו. המנות הצמחוניות הטובות בתל אביב, ומחוצה לה

הצמחונים מכירים את הרגע הזה: מגיעים למסעדה ואז מתלבטים מול התפריט - להסתפק בסלט? שוב לבחור בפסטה? נכון, בשנים האחרונות זו כבר לא בעיה למצוא מנות צמחוניות טובות ואפילו מגוונות. הבעיה מתחילה כשלא רוצים ללכת למסעדה שקהל היעד שלה הוא צמחוני, אלא כזו שפונה לכולם. לכן אתגר עמד לנגד עינינו השבוע: לא לבחור בסלט ולא פסטה, אלא מנות ביניים ועיקריות שעושות הרבה כבוד לקהל הצמחוני. אנחנו שמחים לעדכן שנתקלנו במנות שקהל אוכל כל ישמח לאכול.

» מהן המנות הצמחוניות האהובות עליכם? ספרו לנו בתגובות» מנות הסביצ'ה הטובות בתל אביב» מנות תפוחי האדמה הטובות בתל אביב» מנות המוזלי הטובות בתל אביב» המנות הטבעוניות הטובות בתל אביבגנג קייאו וון טהו: תבשיל חלב קוקוס עם חצילים בקארי בבית תאילנדי

לא רק שבית תאילנדי היא מוסד תל אביבי, היא גם אחת המסעדות הידידותיות ביותר לצמחונים מאז ימיה הראשונים, עוד בטרם הושק באופן רשמי התפריט הצמחוני של המקום. זה לא קשה כשמדובר במטבח שעושה שימוש רב בחלב קוקוס, ירקות מאודים, אטריות שעועית ואורז, ואת רטבי הצדפות ואויסטרים המירה ברטבי פטריות שעושים בדיוק את אותה עבודה. פשוט ומעולה.

המנה המנצחת: גנג קייאו וון טהו. כמעט בלתי אפשרי לבחור מנה אחת מתפריט צמחוני כל כך מרשים, אבל התבשיל הזה בולט מעל כולם - תבשיל חלב קוקוס בקארי ירוק עם טופו וחצילים תאיים. את חלב הקוקוס מכינים במטבח המסעדה על ידי סחיטת שבבי קוקוס, והוא עשיר ומרענן יותר מכל חלב קוקוס תעשייתי. תוסיפו לזה קארי קרמי וסמיך ותקבלו מנה כבדת ראש ולא חנפנית שמציגה מפגן מרשים של טעמים שנעים בין חריף למתוק ומלוח ולמרות זאת -  מאוזנים להפליא.

המחיר: 72 שקלים

עוד משהו לצמחונים: אחת המנות הראשונות הכי מפתיעות במקום היא הפסה - עלה חסה תאילנדית ובו אטריות סומן, טופו וירוקים (כוסברה, נענע ושמיר) ורוטב צדפות שהומר לפטריות שיטאקה. כזה עוד לא טעמתם.» בית תאילנדי - בוגרשוב 8, תל אביבחייבים שנ"צ אחרי. גנג קייאו וון טהו (צילום: רותם מימון)

ברולה פטריות פורצ'יני בקיטשן מרקט

כניסתו של השף יוסי שטרית אל המטבח של קיטשן מרקט העלתה אותה לליגת העל של המסעדות בארץ. אמנם היא ממוקמת מעל שוק הנמל ועושה שימוש במוצריו, אבל היא רחוקה מלהיות מסעדת שוק. אולי הכי מדויק לקרוא לה - מסעדת שף בשוק שמגישה אוכל מוקפד, יצירתי, ונגיש מאוד, גם לצמחונים.

המנה המנצחת: ברולה פטריות פורצ'יני. האמת היא שזה לא משנה אם אתם צמחונים או לא, את מנת הברולה פורצ'יני של קיטשן מרקט ראוי להכניס לרשימת המנות הכי טובות בתל אביב. צריך לטעום בשביל להבין אבל ננסה בכל זאת הסביר: קרם של פטריות פורצי'ני מלאות ארומה וטעם,  קראסט של סוכר חום שרוף, ופטריות צרובות, ערמונים ופרמז'אנו רג'יאנו ממעל להשלמת החוויה. התוצאה: הקרם תוקף את החך בטעמים עמוקים ומסעירים של פטריות ופרמזן שחוברים יחד לכדי הטעם החמישי - אוממי. מנה שתוציא מכם קריאות התפעלות.

המחיר: 52 שקלים

עוד משהו לצמחונים: פולנטה רכה עם פטריית מלך היער ומבחר ירקות – מנה מעודנת ושקטה שמהווה ניגוד מוחלט לברולה פורצ'יני.  » קיטשן מרקט - שוק הנמל, תל אביבבמילה אחת - וואו. ברולה פטריות פורצ'יני (צילום: רותם מימון)

ריזוטו פריקי עם "נקניקיה" באוזריה

איזה כיף ששוק לוינסקי מתעורר מחדש לחיים, אחרת לא היו קמים מקומות כמו האוזריה - חמארה מודרנית (או פשוט בר אוכל ים תיכוני), עליו אמונה השפית אביבית פריאל אביחי, אקס טפאו. באוזריה מוכיחים שאוכל זו שמחה עם הרבה אוזו וערק, פסקול ים תיכוני משובח וגם לא מעט מנות צמחוניות (וטבעוניות).

המנה המנצחת: ריזוטו פריקי עם "נקניקיית" פטריות. תשכחו ממה שידעתם על ריזוטו ונקניקיות, ותטעמו את הדבר הנפלא הזה. פריאל אביחי לקחה כרישה חלוטה, רוקנה אותה מתוכן ומילאה אותה בתערובת של פטריות (שמפיניון ופורטבלו), בצל וצנוברים שיצרה טעם בשרני, מפתיע ומענג. את "הנקניקיות" הניחה על תבשיל שהוכן בדיוק כמו ריזוטו מסורתי, כשבתפקיד האורז נמצאת חיטת פריקי ובתפקיד החמאה מככבת טחינה, כך שגם טבעונים יכולים לחגוג על המנה הקלילה הזו. התוצאה הסופית: מנה מסחררת שמותחת מחדש את גבולות הטעם.

המחיר: 42 שקלים

עוד משהו לצמחונים: רביולי סלק - פרוסות סלק דקיקות ממולאות בגבינה. יצירתי, מקורי וממש טעים.» אוזריה - מטלון 44, תל אביבלא תאמינו שזה לא בשר. ריזוטו פריקי עם "נקניקיה" (צילום: רותם מימון)

לביבות פולנטה עם תירס ביוחנן

יוחנן זה בדיוק מה שתל אביב צריכה: חנות אוכל עם מנות שף מוקפדות שאפשר לבוא ולקחת הביתה, להזמין במשלוח או לאכול במקום, ובמחירים שמתאימים לימי גזירות הכלכליות. בחו"ל קוראים לזה דלי, אבל מספיק להביט בחלון התצוגה בשביל להבין שמדובר בהרבה יותר ממעדניה.

המנה המנצחת: לביבות פולנטה עם תירס עם יוגורט ועירית. לכל מי שמאס בקציצות עדשים ומוכן להרפתקה מענגת, זו המנה. שתי לביבות פולנטה גדולות שתפקידן לאחד ולגשר בין כל הרכיבים, שכוללים זוקיני, גזר ועשבי תיבול ירוקים וארומטיים ואפילו נגיעה קטנה של קארי. כולם משתלבים לכדי לביבה עשירה ולא אחידה במרקמה כך שבכל ביס מכיל טעם חדש. כשתי תוספות שמגיעות עם המנה בחרנו בסלט סלק, חיטה וגבינה כחולה ובסלט אדממה, אספרגוס ואפונה ירוקה, שהיו מצוינים וכמעט גנבו את ההצגה.

המחיר: 49 שקלים כולל שתי תוספות, או 44 שקלים בעסקית צהריים.

עוד משהו לצמחונים: חייבים לנסות את הלזניה הטוענת לכתר הלזניה הצמחונית הטובה בעיר ואת  הפלפל הממולא באורז ועדשים ברוטב עגבניות. התלבטות קשה. » יוחנן - החשמונאים 86, תל אביבמי ידע שתירס עם תירס יהיה טעים? לביבות פולנטה (צילום: רותם מימון)

ריזוטו פורצ'יני, ביצה עלומה וקצף קשיו בפרונטו

מסעדת פרונטו השכילה בשנה האחרונה לרענן את התפריט הוותיק ולפתוח בו צוהר גם לצמחונים וטבעונים. זאת בזכות שף דיוויד פרנקל, שהפך אותה ממסעדה איטלקית ותיקה שכמעט עבר זמנה לאחת ממסעדות השף הבולטות בעיר, שמחזיקות באג'נדה ידידותית לצמחונים.

המנה המנצחת: ריזוטו פורצ'יני, ביצה עלומה וקצף קשיו - מנה שנושאת את טביעת אצבע המובהקת של פרנקל: החל מהדיוק של כל מרכיב ועד הנגיעות המולקולריות וההגשה יוצאת הדופן. מדובר במעין נזיד עשיר בבישול ארוך מרובה בחמאה, פרמזן, שמנת וטעמי פטריות, אך גולת הכותרת היא ביצה עלומה שבושלה בטמפרטורה של 63 מעלות, כך שהחלבון והחלמון הם במרקם אחיד. הסועד נדרש לבצוע ממנה ולערבב אל תוך הריזוטו, על מנת למתן את הטעם החמאתי ויחד עם קצף הקשיו מתקבל רובד נוסף של טעם. בשורה התחתונה: ריזוטו מתוחכם, מרהיב ביופיו ובשלל טעמיו.

המחיר: 89 שקלים

עוד משהו לצמחונים: ניוקי מוצרלה באפלו בחמאה שרופה, עשבי תיבול ופיסטוקים. פרשנות עדכנית ומקורית לניוקי.» פרונטו - הרצל 4, תל אביבלבן על לבן. ריזוטו פורצ'יני, ביצה עלומה וקצף קשיו (צילום: רותם מימון)

המנות הצמחוניות הטובות מחוץ לתל אביב

מחניודה - אחת המנות הצמחוניות המוכרות בארץ היא הפולנטה של מחניודה. המנה הזו כל כך אהודה שעל אף ניסיונות להוציא אותה מהתפריט דרישת הקהל תמיד החזירה אותה בחזרה. בתוך צנצנת קטנה מוגשת פולנטה רכה ומענגת, רווית בפרמזן, ביצה עלומה אספרגוס וראגו פטריות בתיבול קל של כמהין. יש סיבה שלא מעט מסעדות ברחבי הארץ ניסו לחקות את המנה הזו.» מחניודה - בית יעקב 10, שוק מחנה יהודה, ירושליםמיכאל-ביסטרו מקומי - מעבר לכך שהביסטרו החדש של השף מיכאל גרטופסקי (ממסעדת סושיאל קלאב) במושב לימן גורם ללא מעט אנשים להרחיק עד גבול הצפון, זו גם ההזדמנות טובה לאכול מנות צמחוניות שלא שכחו מאיפה הן באו, שהרי ירקות בלאדי רחוקים שנות אור מירקות של סופרמרקט. אפשר למצוא פה ארטישוקים פריכים עם רוקט ופרמזן, ירקות גינה על הגריל פחמים עם לבנה מהגליל או מנה בלתי נשכחת של מלפפון בלאדי עם גבינה מלוחה מהגליל. לא ידענו שהוא יכול להחזיק על כתפיו מנה שלמה ועדיין לא להיות סלט.» מיכאל-ביסטרו מקומי – מושב לימןלא, זה לא סלט. מלפפון בלאדי עם גבינה מלוחה מהגליל (צילום: רותם מימון)

עזבה - ידוע שגם המטבח הערבי יודע לעשות שימוש חכם בצמחים ובתבשילים צמחוניים. מסעדת עזבה בראמה מגישה אוכל גלילי משובח שנותן פתרון לאוכלי כל ולצמחונים כאחד. מעבר למנות ראשונות מסחררות, כמו חציל בתנור עם טחינה גולמית ותבשיל קישואים בלבן עזים, אחת המנות המוצלחות בתפריט היא סינייה צמחונית (65 שקלים) עשירה בעגבניות וטחינה. הבעיה: לא בכל יום היא נמצאת בתפריט, כך שרצוי להזמין מראש.» עזבה - צומת ראמה סאג'ורמינאטו - זה לא סוד שהמטבח היפני נותן הרבה כבוד לצמחונים. מסעדת מינאטו נותנת כבוד גם לצמחונים שומרי כשרות, וכקרניבורים אנחנו יכולים להעיד שהיא עושה זאת בטעם. מעבר לסושי שחורג מהממוצע עם טכניקות שמשלבות בין אידוי לטיגון ובישול, מנות טמפורה מצוינות וטופו טטאקי אחד מעלף, הופתענו לגלות את הסוקי יאקי (70 שקלים) מחבת ברזל עם תבשיל יפני של כרישה, טופו, פטריות, בקצ'וי, נבטים ואטריות אודון מתובלים באופן מושלם בסויה, סאקה ומירין שנותנים גם מליחות וגם מתיקות מעודנת לכל העסק. אל תחמיצו.» מינאטו - תחנת הדלק פז, קיסריה» מינאטו - המנופים 8, הרצליהזוכה גם בתואר "המנה עם השם החמוד ביותר". סוקי יאקי (צילום: רותם מימון)

שורשים - אחד הסודות של טירת הכרמל והסביבה טמון דווקא ליד מפעל הסנדלים המפורסם, ובו מסעדה קטנה שמציעה תפריט ידידותי לצמחונים (ואפילו לטבעונים) שלא מוכנים להתפשר על הטעם. התפריט היומי מתחלף ובפעמיים שביקרנו במקום טעמנו  מוסקה עם עדשים כתומות עשויה לעילא כך שלא הורגש חסרונו של הבשר (מקורבים סיפרו לנו גם על לביבות עדשים כתומות ונפלאות), ומנה נוספת של לביבות אורז מצוינות שהגיעו עם רוטב סילאן ולימון. גם המחירים הזולים וגם השירות הלבבי הותירו אותנו עם המסקנה שצריך עוד מסעדות כאלה.» שורשים - תנופה 7, מפעל שורש, טירת הכרמל

עכבר EXTRA

לעוד כרטיסים במתנה >>

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>