1. אוכל
  2. חדשות אוכל

חדשות אוכל: התעוררות קולינרית בצפון תל אביב

ביסטרו חדש מעורר את צפון-צפון תל אביב. וגם: בר יווני חדש במחנה יהודה, ארוחות פופ אפ סודיות ומה קורה בגבעתיים בלילות?

כשחולפים על פני המרכז המסחרי של אזורי חן, העין עוד מצפה למצוא את מסעדת הבשרים וול דן, שפעלה פה במשך 15 שנים ונסגרה לפני כחודשיים. כעת, את האפלה וריח הטיגון שעמדו באוויר, מחליף גרינברג - ביסטרו חדש שנפתח לפני עשרה ימים ומביא לצפון תל אביב את מה שחסר בו – מקום לאכול. להוציא את סיטארה וטורקיז, שתי מסעדות יוקרה ותיקות שהתמקמו בצפון-צפון תל אביב, זאת לא תהיה הגזמה לומר שמבחינה קולינרית מדובר בשממה. חזרה לגרינברג. אדית פיאף מזמרת ברקע, כסאות העץ חומים, קיר ויטרינות מבהיק עם מסגרת ברזל שחורה, ומנגד קירות מצופים אריחי חרסינה בצבע פסטל ומדפים עמוסי מעדנים ומשקאות, נקניקים תלויים מעל הבר ולוח עם המנות המיוחדות של היום. כמו שאפשר להבין - בגרינברג לא המציאו את הגלגל, אבל עושים אותו כמו שצריך. מאחורי הביסטרו החדש עומדים שניים שכבר הולכים יחד כברת דרך - המסעדן צביקי עשת, (נובה ג'ויה וזכיינות ארקפה) והשף אליאב גולדנברג, מי שהיה שף הרשת נובה ג'ויה. "אליאב ואני ראינו צורך למסעדה עם אוכל איכותי, טעים ולא מורכב ובמחיר שפוי ונגיש, באזור המגורים שלנו. גם נקודת מפגש של אנשים, גם מעדנייה וגם מקום שאפשר לרדת אליו לאכול או לקחת בטייק אווי הביתה", אומר עשת. השניים לקחו את חלל מסעדת וול דן, שתוך חודש וחצי שינתה את פניה. "בניגוד למה שמצופה מהאזור, לאנשים נמאס מהתייפייפות של שפים. הם  רוצים שניצל או סטייק עם צ'יפס, לשבוע ולא לשלם יותר מדי", מסבירים עשת וגולדנברג. "אנחנו מכינים אוכל קלאסי עם חומרי גלם טובים, כשהכל מוכן במקום - מההמבורגר ועד הקטשופ. זהו ביסטרו קלאסי כמו בניו יורק ובפריז כיאה לתפריט המתהלך על קו התפר בין ביסטרו לבראסרי, התפריט כאן גדול ומורכב ממנות ראשונות, סלטים, פסטות ועד למנות בשר ופירות הים, וגם ה"פלאט דה ז'ור" - מנת היום המתחלפת. בקרוב יתווסף גם תפריט דלי עם כריכי בשר שמכינים במקום. המנות הראשונות נעות בין 14-54 שקלים וכוללות מנות כמו באגט צרפתי קלוי עם חמאת צ'דר ושום, קרפצ'ו, טרטר עם פריטו תפוחי אדמה, פטה קלאסי, כנפיים ובוראטה מוצרלה עם רוטב עגבניות שרופות, אספרגוס על הגריל ועוד. בסלטים מוצאים את הקיסר, אנדיב עם גבינה כחולה, או סלט ארוגולה ופורטבלו (48-54 שקלים). מעבר לפסטות המתבקשות אפשר למצוא לזניה עם תבשיל בקר בקדרה או טליאטלה פירות ים (48-78 שקלים), ומדי יום ראשון, כמחווה לקודמתה יגישו את הקבב המיתולוגי של מסעדת וולד דאן. כרגע המסעדה פתוחה שבעה ימים בשבוע משעות הצהריים, אבל בעוד כשבועיים התפריט והשעות יתרחבו ויצטרפו גם בראנצ'ים וארוחות בוקר, לצד הרחבה משמעותית של המעדנייה, שכרגע מציעה גם כלי בית, רטבים, ספרים, מעדנים, ריבות, גרנולה וממתקי בוטיק.

גרינברג - אורי צבי גרינברג 25, אזורי חן, תל אביבבדיוק מה שהשכונה היתה צריכה. גרינברג (צילום: יונתן בלום)

ארוחה בהפתעה: מסעדות הפופ אפ חוזרות לסיבוב קיצי

שמענו כבר על מסעדה בקוד פתוח ומסעדות קונספט, אבל השנה האחרונה מאופיינת ברצון הסועדים לקבל חוויה נוספת מעבר לאוכל, ואם אפשר, שתהיה כזאת שרק מתי מעט יכולים לזכות בה. ארוחות השף הסודיות שמקום התרחשותן מתגלה ליודעי דבר בלבד נודעות גם תחת השם "מסעדת פופ אפ", כיוון שהן צצות לזמן מוגבל (בדרך כלל לערב חד פעמי), עם מיקום, נושא ומנות משתנות. מי שמוביל את ארוחות הפופ אפ בהפתעה הוא השף אורי לוי, שעבד בין היתר עם השפים יונתן רושפלד ואיתי שלו, במסעדת קבלייר הירושלמית, היה השף הפרטי של שגריר ישראל בצרפת ועבד אצל השף רובשון במשך ארבע שנים. את הרעיון להביא את ארוחות הפופ אפ לארץ קיבל דווקא בגלל מופע ג'ז מחתרתי, שרק הנרשמים מראש קיבלו עדכון היכן ומתי לבוא. "אני נורא אוהב את תחום המסעדנות, אבל חסרה היתה לי החשאיות הנלווית, השואו שהקהל לא מצפה לקבל וכמו בזוגיות - מסתוריות תמיד עוזרת" הוא מספר. בחבריו ניסו להוריד אותו מהרעיון "כי בישראל זה לא יתפוס", אבל לוי החליט ללכת נגד הזרם. "ניסינו כמה פעמים, כשהאחרונה היתה בסלון של אייל שני והתגובות מדהימות". לוי מדגיש שבניגוד למסעדה, בה הסועד הולך על תפריט ידוע מראש, דווקא הקהל שמגיע לארוחות הפופ אפ מחפש את הלא נודע ואת הקונספט המשתנה מארוחה לארוחה: " אף אחד לא יודע מה בתפריט ואת מקום הארוחה. רק מי שהזמין מקום יידע ארבעה ימים לפני". הארוחה הבאה נקבעה לשבת, 27.7, ותהיה בסגנון בו התמחה לוי אצל השף רובשון בצרפת, כלומר ארוחת חמש מנות של דגים ופירות ים. לוי, מוסיף ש"כל ארוחה כזאת היא חוויה הרבה מעבר לאוכל. הערב הבא יהיה טיפה יותר רגוע במהותו כי המנות בו יהיו מורכבות וצריך להבין את האוכל". שימו לב: יכול להיות שבשבוע הבא יקבלו עוקביו התראה מיידית על ארוחה שתתקיים כמה ימים אחר כך, אבל לוי מעדיף להשאיר את זה מעורפל.

איך זה קורה? איך נרשמים לאירוע?"עושים לנו לייק בפייסבוק. לפני כל ארוחה אנחנו מפרסמים סטטוס מקדים ומי שמעוניין שולח הודעה. צריך לשים לב שיש כמות מוגבלת של משתתפים שמקבלים אישור לארוחה. כל הארוחות נעות בין 200-300 שקלים ואנחנו מודיעים על כך מראש".

שף אורי לוי. 0508815674. הרשמה דרך הדף:The Secret Place Restaurant  שששששש. שף אורי לוי (צילום: באדיבות המקום)

יאסו סירטאקי: בר יווני חדש במחנה יהודה

אם חשבתם שהרוח היוונית נשארה רק בגבולות תל אביב, אתם טועים. תכירו את סירטאקי, בר יווני חדש ומושקע שנפתח בשוק מחנה יהודה ושם במרכזו את האניס על משקאותיו השונים. המקום מציע למעלה מ-15 סוגי אוזו, יותר מ-14 סוגי ערק ומשקאות אניס נוספים, לצדי אוכל יווני ופסקול מתבקש. סירטאקי, שנפתח לפני שלושה שבועות, הוא התגשמות חלומו של יונתן הירשפלד, איש עסקים בדרך כלל ומבעלי המקום, שמדי שנה פוקד את איי יוון ורצה להביא משהו מהם לישראל, ועוד למקום נטול ים כמו ירושלים. שוק מחנה יהודה, שיש בו מן האווירה הטברנאית, נמצא כמיקום המתאים. יחד עם בת זוגו, השפית ענת לסם, בחר הירשפלד בקפידה מה ייכנס לתפריט בהתאם לרוח היוונית ומהו משקה אניס שיהלום את המקום. ענת, שעבדה עם מושיק רוט באמסטרדם וניהלה את זוזוברה בהרצליה ואת מסעדת סקאלה במצודת דוד, יצרה תפריט מצומצם ומוקפד של מנות קטנות עם חומרי גלם שיובאו במיוחד כמו פטה, חלומי וציזיקי (13 שקלים); בורקס במילוי סודי (14 שקלים), סלט יווני (21 שקלים), איקרה (14 שקלים), מטיאס מהרינג (21 שקלים), לבנה עם פפריקה מעושנת, אנשובי (13 שקלים) ועוד. "כל הקונספט של המקום עובד על פשטות וצורות הגשה קלאסיות עם לחם שחור של פעם בצד. אין פה עילוי קולינרי, אלא דברים שיונתן רצה ואני תרגמתי למנות", אומרת ענת. כיאה לבר בשוק - המחירים דוגלים בנגישות: "תמחור האלכוהול הוא מהנמוכים בארץ וזה בא מתוך עקרון לשמור על קו שמתאים למצב רוח הכלכלי הנוכחי". גולדסטאר מהחבית, למשל, תימכר ב-15 שקלים לשליש ו-21 שקלים לחצי. הערק ימשיך במחירים שלפני העלייה החל מ-18 שקלים, ואוזו יימכר החל מ-21 שקלים. מי שציפה למצוא טברנה יוונית עם כסאות פלסטיק יופתע, שכן העיצוב בסירטאקי מוקפד לא פחות מהאוכל, החל מחיפויי הקירות בחרסינה משובצת, שולחנות העץ המסיביים ועד לכסאות שיוצרו במיוחד עבור המקום. יאסו.

סירטאקי - עץ חיים 4, מתחם השוק המקורה של מחנה יהודה, ירושליםעושים שמח. סירטאקי (צילום: חגי הירשפלד, סטודיו 211)

סניף שני למסעדת שולה ברעננה

אחרי חמש שנות פעילות, במהלכן הפכה מסעדת הדגים ופירות הים שולה שבקיסריה לסוג של מוסד באזור, החליטו בעליה לנסות ולכבוש את אזור ההיי-טק של רעננה. "הרגשנו בשלים לעוד סניף. בעולם המסעדנות שני סניפים בולטים יותר מאחד", אומר שחר לופו, מבעלי המסעדה. "בחרנו את אזור השרון כי אין בו מסעדה שמתמחה באמת בדגים ופירות ים, מבלי להזניח גם את אוכלי הבשר והצמחונים". לצורך כך הביא לופו את השף אמיר אסידון, שהיה הסו-שף של שגב משה בשגב, ובמהותו משלב בין המטבח הים תיכוני לישראלי. התפריט ממשיך את הקו של האחות הגדולה, וכולל את מנות הדגל לצד מנות חדשות שנוצרו בעבור המקום החדש. כמו בקיסריה, גם כאן כל סועד מתחיל את הארוחה עם סלטי הפתיחה ולאחריהם מגיעות מנות עיקריות כמו פילה סלמון בג'ינג'ר ודבש (84 שקלים), קדרת פירות ים (98 שקלים), פילה מוסר בתבשיל ים תיכוני (96 שקלים), 300 גרם אנטרקוט על הגריל (128שקלים) ועוד.

שולה - זרחין 13, פארק מסחר ותעשייה (צפוני), רעננה מביאים את הים לרעננה. מסעדת שולה (צילום: עודד מרום)

גבעתיים מתעוררת בלילות

גבעתיים אולי נחשבת לאחותה הישנונית והמבוגרת של תל אביב, אבל לאחרונה העיר מתעוררת וכוחות חדשים נכנסים בתקווה להחיות מעט את חיי היום והלילה. לפני שנה ציינו את פתיחתו של הפאב הראשון – בוגארט ולפני חודשיים חגגו את פתיחתו של הסניף השני של הבר שמתחזק עם תפריט שזולג גם למנות בשריות. בשבועיים האחרונים הצטרפו שני שחקנים נוספים אל מפת הבילויים בעיר: הראשון והטרי הוא בר היין ג'אנגו שנפתח בשבוע שעבר על שם הגיטריסט הצועני האגדי ג'אנגו ריינהארדט והוא מביא מעבר לתפריט יין גדול ומורחב לשתייה במקום, וגם חנות יין שאפשר לרכוש ולקחת הביתה. האחרון להיפתח הוא "ואזנא" המגדיר עצמו כ"ביסטרו בר קפה" ומציע בין יתר הדברים גם כריכים כמו פריקסה עם טונה מתובלת, אריסה, לימון כבוש (34 שקלים) או כריך טבעוני, או סינטה ביף וגזרת סלטים מורכבת כמו סלט סלק, סלט גבינה כחולה ועוד.

גאנג'ו - כצנלסון 43, גבעתייםואזנא - וייצמן 45, גבעתיים ונזכור את כולן

עם כל הפתיחות החגיגיות נפרדנו בתחילת השבוע מהביסטרו יבנה מונטיפיורי של השף יונתן רושפלד וקבוצת עדי'ס. יבנה מונטיפיורי שקמה לפני כשלוש שנים ניסתה להיות המסעדה הנגישה מבין מסעדות השף של הקבוצה ובראשה עמד השף אדיר כהן, שכעת עובר להוביל את המטבח של הרברט סמואל.

גל פתיחות וסגירות מאפיין גם את ראשון לציון ואחרי שהשיפוצים המאסיביים שהתרחשו באזור התעשייה ראשון מזרח הגיעו אל סיומם, וכעת נסגר בצער רב הטאפאס בר – טאפאיה, מקבוצת הלופט, שניסה להביא אל האזור טאפאס בר לפי מיטב המסורת הברצלונאית ובראשה עמד השף עינב אזגורי. במקום טאפאיה עתידה להיפתח במקום מסעדה אחרת של הקבוצה, הפעם הכיוון הוא יותר ים תיכוני.

תגיות

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>