1. אוכל
  2. כתבות

שוק הנמל החדש: שפע וטריות כמו בערים היפות באירופה

שוק האוכל המקורה שנפתח השבוע בנמל תל אביב מציע שפע של דוכני מזון, ירקות ומעדניות. יצאנו לסיור מפתה וטעים אך לא זול

מי שביקר באירופה, ודאי זוכר בערגה את הפעם הראשונה שביקר באחד משווקי המזון בערים הגדולות; הניקיון, הסדר, הצבעוניות, המגוון העצום והסחורה הטרייה. אחח, איזו סחורה טרייה. לעומת זאת, מי שביקר בשוק האיכרים בנמל תל- אביב, אולי זוכר ברגשות מעורבים את החוויה. הסחורה אמנם טרייה ומגרה ברובה, אך הצפיפות, החום והלחות הכל כך לא אירופאים, עשויים להעיב על החוויה.השבוע יצאה מאזור הנמל בשורה משמחת עבור חובבי המזון המושבעים. לצד שוק האיכרים, שפתוח בעונת החורף בימי שישי בלבד, נפתח שוק חדש ומקורה שנושא את השם שוק הנמל, בו תמצאו עיצוב א-לה אירופה, ושכנים קולינריים חדשים ומסקרנים. את שוק הנמל החדש יזמו מיכל אנסקי ושיר הלפרן, שחברו לאדריכל רועי חמד ויחד יצרו מרכז קולינרי השואב השראה מאותם שווקים צבעוניים ומעוררי תאווה באירופה, דוגמת ה"לה בוקריה" התוסס מברצלונה ווה"בורו" הלונדוני" הוותיק .

כמו בערים היפות בעולם. דוכן הדגים פישנזון (צילום: יעל רייף)

שוק הנמל החדש ממוקם במבנה דו קומתי בנמל תל אביב, ובהמשך למשנתו הבריאה, הוא נבנה תוך התחשבות בסביבה והקפדה על עקרונות אקולוגיים: החשמל המשמש להפעלתו מופק משלוש טורבינות העושות שימוש ברוחות הים, הגג סולארי, והמזון הטרי מהווה חלופה מרעננת למזון מהיר ותעשייתי.

בהשראת אב הטיפוס האירופאי, לצד דוכנים עם תוצרת חקלאית מובחרת, גבינות, יין, לחמים, בשר ודגים, יכלול השוק חנויות מזון, מעדנייה ומסעדות שיופעלו על- ידי מיטב השפים בארץ. המקום נמצא בימים אלה בתקופת הרצה שבמהלכה יפתחו בו גם בית קפה המשקיף לים, מסעדת טאפס-שוק בבעלות האחים ירזין (פיצריה טוני וספה, קפה איטליה, מוזס), וכן יוצעו לבאים סדנאות בישול בהנחיית שפים מתחלפים וספרייה קולינרית שתפעל בקומת הגלריה ותציע מבחר נאה של ספרות גסטרונומית מקצועית מהארץ ומהעולם.

השוק קטן ואינטימי, ומעוצב כמתחם מסודר שבצדדיו ובמרכזו חנויות, דוכני קבע ודוכנים משתנים, מה שמזמין את המשוטט להתפזר במרחב ולא לדבוק בטיול חד כיווני. במהלך תקופת ההרצה חלק מהדוכנים, כמו גם קומת הגלרייה בה עתידה לפעול הספרייה, נמצאים עדיין בשלבי הקמה שונים, אבל האווירה, כבר עכשיו, תוססת ומזמינה.

שפע זאת לא מילה גסה. דוכן דבש בשוק הנמל (צילום: לנה בלנקי)את פניהם של באי המתחם מקבל דוכן צבעוני ומזמין של מיצי פירות טריים. על מצע קוביות קרח מוצגים פירות עונותיים במלוא תפארתם, צבעוניים ומעוררי תאווה, לצד כוסות מיצי פירות (קוקוס, אננס וסלק), שייקים טרופיים מקוריים, תה קר מרענן ושובר שרב, ושלט משמח שמכריז "הכל ב- 10 שקלים".בהמשך אליו ממוקם קלופס המתגאה במראה נוסטלגי ובמוכרת חייכנית, ובו נמכר אוכל יהודי מסורתי על טוהרת השילוש הקדוש קרעפלך-כבד קצוץ- רגל קרושה. לצד אלו תמצאו חמין המבושל יום יום, וכן ממולאים ותבשילים חמים נוספים. את המתכונים קיבלו הבעלים, יענקל'ה רוט ואחותו חנה רובין, היישר מאמם - פולנייה גאה. אנחנו דגמנו חמין המתבשל כאן יום יום (4.70 שקלים ל- 100 גרם), שהיה חורפי, מנחם, אך מעט חריף. כבד קצוץ (8.90 שקלים ל- 100 גרם) היה מוצלח מאוד והזכיר למבקרת הפולנייה את בית סבתה. יש גם גפילטע פיש (13 שקלים ל- 100 גרם) ורגל קרושה אותנטית ורוטטת למעיזים.בהמשך, ריחני ומזמין, ניצב לו לה-פרומאז'רי, דוכן מפנק במיוחד ובו למעלה מ- 500 סוגי גבינות - מקומיות ומיובאות. לצד גבינות משובחות המתומחרות בנדיבות, עומדת, ביישנית וצנועה גבינת האורדה העדינה והנוסטלגית (חמישה שקלים ל- 100 גרם), שמכין איזו, סבו של הבעלים יניב דותן. מהתוצרת המקומית ניתן לרכוש גבינות צאן ובקר של משקי בוטיק ישראלים דוגמת "משק דותן", "חוות נאות" ו"הנוקד". אנחנו טעמנו  "לינדהוף"- גבינה קשה הולנדית המשובצת בכמהין שחורות (85 שקלים ל- 100 גרם), וגבינת "קנטל אפינה" (25 שקלים ל- 100 גרם) מחלב בקר - גבינה צרפתית קשה ומיושנת בעלת ארומה חריפה, וטעם עמוק ואגוזי.

מבחר קשה לתיאור. לה פרומאז'רי (צילום: יעל רייף)

אחד הדוכנים היפים בשוק הוא זה של מעדניית פרימו האיטלקית, מבית "רסטרטו"- יבואני מותגי יוקרה איטלקיים. המעדנייה מציעה תוצרת איטלקית עם מוטיבים ים תיכוניים. המוצר הטעים ביותר שטעמנו בשוק האיכרים נמצא כאן. הוא נפלא, ממכר, ובהתאם גם מחירו. מדובר בארטישוק צלוי על הגריל, שנמכר כאן לפי משקל (9.90 שקלים ל-100 גרם). מעבר לטעם הארטישוק המיוחד, פסי הצריבה על הגריל מוסיפים ארומה מעושנת נפלאה שהופכת אותו אידאילי לאכילה סתם כך, ונפלא אם משדכים לפסטה או מוסיפים לסלט. במעדנייה, בין פסטות יבשות, פרמז'ן, טונות לבנות ושאר מטעמים, ניתן לרכוש את שימורי העגבניות המשובחים של מותג הפסטה האיטלקי "דה צ'קו" (18.60 שקלים לצנצנת רוטב) ושלושה סוגים של רטבי בלסמי מצומצם ונהדר בטעם תאנים, תות או א-לה נטורל (20 שקלים ל- 150 מ"ל), שלושתם הולכים נפלא עם קרפצ'יו או כתיבול סלט.

כדי לאזן את רמת הכולסטרול בגוף, קפצנו למשק שוורצמן השכן, ובו תבואה אורגנית טרייה, הנקטפת יום יום ומובאת לשוק. הדבר הראשון המושך את העין הוא המגוון העצום של החסות היפיפיות (שישה שקלים לחבילה); אייסברג, ערבית ומסולסת בירוק בהיר או אדום - תוספת בריאה ועשירה בכלורופיל לכל ארוחה. עלי באקצ'וי (סוג של מנגולד תאילנדי) העשירים גם הם בכלורופיל המתאימים לאידוי או הקפצה, יעלו שקלים שקלים, אך הדבר הטעים ביותר בדוכן הוא התירס האורגני הקטן (13 שקלים לקילו) שלא מצריך בישול, וטעמו גן עדן- חלבי ומתקתק.

בהמשך, יפה ומזמין, נמצא השרקוטרי הכשר לבקוביץ'. כאן מייצר דידייה לבקוביץ, דור שלישי ליצרני נקניקים, מגוון רחב של נקניקים ונקניקיות, כולם הום מייד ומורכבים מבשר נטו, ללא תוספים או מונסודיום גלוטומט. טעים ביותר הוא הרוסטביף (22 שקלים ל- 100 גרם), הצרוב בשוליו, אך תוכו וורד, רך וענוג, ובעל טעם בשרי חזק. יש גם "ג'מבון" כשר (17.50 ל- 100 גרם) מעט מלוח בטעמו, אך מצטיין במרקמו המזכיר את הדבר האמיתי.

בין גפילטע לרגל קרושה. קלופס (צילום: יעל רייף)

מולו נמצא שרי הרינג - דוכן קטן שבו שוכנת שרי אנסקי, אמה של מיכל, המכינה לעוברים והשבים לחם משוח בחמאה ועליו תלולית הרינג מפתה. לא ברור אם היא כאן כדי להישאר, או מתפקדת על תקן אטרקציה לתקופת ההרצה.

פישנזון הוא דוכן דגים ופירות ים בו נמכרת סחורה טרייה העולה ברשת יום יום. לצד דגי ים כלוקוס ואינטיאס (35-220 שקלים לקילו, בהתאם לבורסת הדגים), יש דגי בריכה, ופירות ים כמו קלמארי (76 שקלים לקילו), שרימפ ( 165 שקלים לקילו), מולים וסרטנים. בימים אלו מחולקת לעוברים ולשבים סביצ'ה נפלאה לטעימה ובהמשך יהיה ניתן לרכוש גם ספייסי סביצ'ה, דגים מעושנים וכבושים. בשבועות הקרובים תיכנס גם דגה ויאטנמית, עליה יספקו בעלי הדוכן הסברים, ויציעו טיפים להכנה וטיפול. כבר היום ניתן גם להזמין אוייסטרים, דג קוד (האידיאלי להכנת פיש אנד צ'יפס) ולובסטרים, ביבוא מחו"ל, ולקבלם בדוכן תוך 48 שעות. אנשי הזית הוא דוכן לממכר שמני זית, זיתים וטחינה נפלאה, בו נערכים טקסי טעימה מהנים המלווים בהסברים. שמן הזית "שחר" מכתית מעולה בכבישה קרה, המכונה כאן בפשטות "הדומיננטי יותר" (40 שקלים ל- 750 מ"ל, ו- 30 שקלים למילוי חוזר) התגלה כנהדר. הארומה היתה נפלא והמרירות היתה מאוזנת ונעימה.

בסוף השורה, צבעוני, מזמין ומשמח לבב אנוש, ממוקם פיורי  – בר עם אוכל שוק בסגנון איטלקי. לצד מעדנים יומיים המשתנים בהתאם להיצע בשוק, כדוגמת סלט קפרזה או סלט שעועית לבנה (10-35 שקלים), ימכרו כאן דלקיטסים שונים. אך גולת הכותרת היא ללא ספק ויטרינת הפסטה הצבעונית והטרייה, המיוצרת ללא שימוש בחומרים משמרים או צבעי מאכל. אפשר לקנות הביתה (6.90 ל- 100 גרם לפסטה ו- 9.90 לרביולי), או לבחור מיקס פסטות צבעוני, ולאכול במקום בליווי רוטב המשתנה בהתאם להיצע וליצירתיות השף, (30 שקלים לרטבי עגבניות או אלי-אולי ו- 45 שקלים לרטבים עם פירות ים). את הארוחה המשמחת כדאי לסיים ברוח איטלקית עם שוט של לימונצ'לו עז טעם ומעורר (22 שקלים).

שמים דגש גם על האסתטיקה. דוכן פרחים בשוק המקורה (צילום: לנה בלנקי)בצידו השני של השוק ממוקמת שלוחה מפתה במיוחד של מאפיית לחמים. ובה לחמי איכות מקמח לבן, מלא ושיפון  (12- 22 שקלים לכיכר) ושלל מאפים מעוררי תאווה ושוברי דיאטה. אהבנו במיוחד את מקל גרעיני החמנייה (10 שקלים) ואת הטארט טוסקנה המורכב מבצק פריך במילוי מרציפן ובציפוי שקדים פרוסים וקרמל (11 שקלים למיני ו- 18 שקלים לטארט אישי). בסמוך לדוכן של לחמים נמצאת קצביית מו ומו הפועלת ברחובות מעל 25 שנים ומתמחה בבשר טרי מעגלות ועגלים תוצרת הארץ. בוויטרינת הבשרים האסתטית נמכרים נתחי בשר משובחים כמו עגל טרי (89 שקלים לקילו), חלקי עוף שונים, קבב ( 68 שקלים לקילו) ונקניקיות עגל או מרגז שומיות וחריפות (72 שקלים לקילו). בימים אלה מחלקים בדוכן טעימות של פטה כפרי מצויין מבשר לבן, חלקים פנימיים, בשיבוץ פירות ופיסטוקים, וניתן גם לרכוש קרפצ'יו שנפרס במקום מפילה עגל (27 שקלים לצלחת) או שייטל (23 שקלים). אפשר גם לקחת הביתה באריזה שטוחה כדף.אם באים בשעה הנכונה, אפשר למצוא את את אחד העובדים מסדר שרשרת ארוכה של נקניקיות, ומספק בשמחה לכל דורש, טיפים הנוגעים לטיפול נכון בבשר, הכנת צירים ותבשילי קדירה.

במרכז השוק ממוקמים דוכנים רבים של ירקות ופירות, פטריות, חמוצים, כבושים, זיתים ופרחים, שממשיכים את עקרונות השוק ומקפידים על טריות ואיכות גבוהה, ובהמשך מתוכננים לצטרף לכאן גם דוכני תבלינים וקטניות.

שימו לב שהמחירים בשוק המקורה בנמל רחוקים מלהיות מחירי שוק ישראלים ממוצעים, אך אם מכוונים לסטנדרט האירופאי, לוקחים בחשבון את ההיצע העצום, האג'נדה הבריאה, הצבעוניות המפתה והסחורה המקומית המובחרת, אפשר מפעם לפעם לעצום עין, להצטייד בנימוס אירופאי ולהגיע לנמל לעשות שוק ישראלי בגאווה.

טרי, מתוק ומפתה. דוכן המיצים של האחים ירזין (צילום: יעל רייף)

במהלך תקופת ההרצה יהיה השוק פתוח בימים ב'-ה'בין השעות 07:30 ל-20:00. ביום שישי בין השעות 07:00-17:00, ובשבת בין  08:00-20:00. שוק הנמל פועל בימי שיש במקביל לשוק האיכרים המתקיים ברחבה שמחוץ למתחם השוק, תחת כיפת השמיים.» שוק הנמל, האנגר 12, נמל תל אביב

עכבר EXTRA

לעוד כרטיסים במתנה >>

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>