1. אוכל
  2. כתבות

לראש ולא לזנב: עשר המסעדות הטובות של השנה

הציפייה לטאיזו, והמינימליזם של סולה והחדשנות של ששון. עשר המסעדות שעשו לנו את שנת תשע"ג קצת יותר טובה

תשע"ג היתה שנה לא פשוטה בעולם המסעדנות הישראלי. מצד אחד הדי המחאה החברתית עדיין נישאו באוויר וביקור במסעדות נתפס כנהנתנות אסקפיסטית שיש לגנות אותה. מהצד השני נרשם השנה כמות שיא של פתיחת מסעדות ובתי אוכל; מחומוסיות ועד מסעדות שף בהשקעה של מיליונים. למעטות יש את מגע הקסם שכבר מהרגע הראשון מביא באזז, ביקורות טובות וקהל שעומד בתור, בעוד שלאחרים זה עשוי לקחת קצת יותר זמן, אם בכלל. בשוק כל כך סואן ועם תחרות עזה, מי שלא השכיל ליצור רושם ראשוני טוב, יכול למצוא את עצמו מחוץ למשחק. » ראש השנה 2013 - לכל הפרטים» לנו סגרו את הפרינט, ולכם?» עוגות הדבש הטובות ביותרבשנה בה נפרדנו ממקומות אהובים כמו יועזר בר יין ודה פפה, נפתחו גם המון מקומות מצוינים. ירושלים סיפקה שפע של מסעדות שף, תל אביב הביאה לקצה את מסעדות השף הגרנדיוזיות לצד שיטפון אסייתי ובצפון התחברו למקורות עם בישול עונתי ומקומי. לכן לבחור את עשר המסעדות הגדולות זו משימה לא פשוטה. ברשימה תמצאו את המסעדות שנפתחו במהלך השנה האחרונה (מראש שהנה ועד לראש השנה) שהיו הטובות והמעניינות ביותר בעינינו. חלקן טרנדיות ומדוברות וחלקן קצת נבלעו ברעש מסביב. אם עדיין לא הכרתם, עכשיו זאת ההזדמנות.טאיזו אחרי משחק מקדים ארוך ומסקרן במיוחד, זה קרה: השף יובל בן נריה, מי שניהל בפועל את המטבח של הרברט סמואל וכוכב כתבות מסוג "הדבר הבא", פתח את מסעדת טאיזו והתחיל לפרוע חובות. כבר דובר רבות על ההשקעה חסרת התקדים, על התורים הבלתי נגמרים והזמנות לעוד שבועיים, שהופכים את טאיזו גם למתחרה יחידה כרגע על התואר המסעדה הלוהטת בארץ.למה בחרנו? העיצוב המרשים של האמן פיצו קדם יצר מסעדה סקסית ויפה ואי אפשר להתעלם ממקרר היינות שמתפרס על קיר שלם או מהבר שמעיף קוקטיילים שכמותם לא טעמתם. אבל באופן הכי פשוט שיש: האוכל של בן נריה מדלג בין הודו לוייטנאם, סין ותאילנד בפרשנות אישית ויצירתית ולוקח אותך למסע מרתק ומחנך בין טעמי האזור. יש סיבה שזו מסעדת השנה שלנו.מנות הדגל: כאמור, התפריט של טאיזו הוא לא פחות ממסע או הזמנה ללונה פארק של טעמים בפה. את הארוחה כדאי להתחיל עם לחמניות מאודות וצ'אטני עגבניות ממכר, להמשיך עם סלט ביצי תה סיניות מרענן ועוקצני ולהתנחל ליד איזו מנת ברווז שלוש כוסות בבאן.ממוצע לסועד: 100-200 שקלים.אל תפספסו: את עסקית הצהריים המתגמלת. בעבור 89 שקלים תקבלו שתי מנות ראשונות, לא קטנות בכלל ומנה עיקרית גדולה לצד מחמצים, אורז דביק וחליטת תה קרה. 

טאיזו - מגדל לוינשטיין, מנחם בגין 23, תל אביבשינתה את תל אביב. טאיזו (צילום: אייל טואג)מיכאל איזו שנה פנטסטית זו היתה לקולינריה באזור הגליל המערבי. לא מעט גבות הורמו עם השמועה שהשף מיכאל גרטופסקי ממסעדת הסושיאל קלאב עומד לפתוח ביסטרו הרחק מהביצה, במושב לימן. לבסוף, אחרי שכולם התאפסו והבינו שלא מדובר בשמועה, הביסטרו המקומי של מיכאל הפך לתחנת חובה בכל נסיעה לצפון.למה בחרנו? כל כך הרבה מקומות הבטיחו לנו "מטבח מקומי" ו"חומרי גלם טריים", אבל מיכאל היה מהבודדים לקיים. כשהוא נשען על הדגה של עכו ועל עשבי בר, גבינות וירק מהשווקים המקומיים המנות במיכאל הן הכי רחוקות מה"פלצנות התל אביבית" ויחד עם זאת עדכניות וטעימות עד הפרט האחרון. מדובר במסעדה כפרית, עדינה ואנינה שאסור לכם לפספס.מנות הדגל: התפריט במיכאל הוא עונתי ומשתנה, כך שמה שתאכלו שם עכשיו לא בהכרח יהיה שם בהמשך. בעונה המתאימה תוכלו למצוא ירקות שוק בגריל פחמים ובייבי מליטות פריכות עם עגבנייה מרוכזת ופלפלים חריפים, קלמרי מהים התיכון על הפלנצ'ה עם מג'דרה לבנונית ולבנה הורסת, ושקדי טלה עם במיות ופסטות - למות. הכי חשוב: תשאירו מקום לקינוחים, הקרמשניט ישנה לכם את החיים.ממוצע לסועד: 150 שקלים וצפונה.אל תפספסו: את עץ התות שבאביב יספק לכם תותים נהדרים או את לחם הבית הרך והבלתי נשכח. מיכאל - ביסטרו מקומי - הגפן 34, לימןמסע לחיים אותנטיים. מיכאל ביסטרו מקומי (צילום: בן יוסטר)

האנוי האנוי היא אחת מהמסעדות המדוברות של השנה וגם עכשיו, אחרי שטאיזו נכנסה לחיינו, להזמין בה  מקום זו משימה לא פשוטה. האנוי היא פרי יצירתם של שלושה מיוצאי יועזר בר יין ז"ל: דיה רז, איתי חיימוביץ' וקרן שרון, ששינו כיוון מהמטבח הקלאסי, הכבד והמושחת והחליטו לתקן עוול כמעט היסטורי שנעשה למטבח הוייטנאמי והמלזי.למה בחרנו? רבים ניסו לעשות מטבח וייטנאמי אבל מעט מאוד הצליחו, ועל המטבחים המלזי והקנטונזי אין מה לדבר. בתפריט שלא מתפזר יותר מדי הצליח חיימוביץ' להביא מנות נאמנות למקור, מדויקות ובעיקר עשויות לעילא. נכון, בהתחלה השירות קצת חרק, אבל כיום האנוי היא אחת המסעדות האסייתיות הטובות בישראל. היזהרו מחיקויים.מנות הדגל: באן מי. לא ברור למה קשה למצוא בארץ גרסה ראויה לכריך הוייטנאמי, אבל זו ההזדמנות להבין מה זאת הרמוניה וייטנאמית בפה. תוכלו למצוא פה גם פאד סיו, אחת ממנות הנודלס המורכבות והמאוזנות בעיר. מבין מנות הדים סאם, אנחנו חייבים לציין את ההר גאו במילוי שרימפס וערמוני מים. בונוס: תפריט ידידותי מאוד לצמחונים וטבעונים.ממוצע לסועד: עד 100 שקלים.אל תפספסו: החורף מתקרב ואם אתם בונים על מרק אחד, אתם חייבים את מרק הפו של האנוי. לא מתחנף ולא מתנחמד - מאתגר.

האנוי - לילינבלום 18, תל אביבשיבוא כבר החורף. מרק פו (צילום: אורן זיו)

סולה

בין כל הפתיחות האסייתיות כמעט שכחנו ממסעדות איטלקיות ואין ספק שהיהלום בכתר המסעדות האירופאיות שנפתחו פה השנה הוא סולה. מיכל ברמן, שפית ובעלים, חזרה לארץ אחרי מספר שנים בניו יורק בהן עבדה כעיתונאית ועורכת דין. עם חזרתה חיפשה לעשות את מה שהיא באמת אוהבת: אוכל איטלקי.   

למה בחרנו?המיקום הכמעט חבוי בקצה שוק הפשפשים שמסתיר חלל גדול ויפה של קשתות אבן, התאורה עמומה והרומנטית, הפסקול הנוגע וכמובן התפריט של צפון איטליה - סולה היא אחת ההפתעות השקטות והנעימות ולבטח הרומנטית ביותר ברשימה.

מנות הדגל: אין ספק שעיקר כוחה של ברמן הוא בעיקר בפסטות הנפלאות. אנחנו נפלנו מהלזניה וואצ'ינרה שמוגשת עם תבשיל זנב שור בבישול ארוך. לצערנו היא לא מופיעה באופן קבוע בתפריט, אבל אם יש – זכיתם. גם הפולנטה הלימונית וקאפלטי די פאנוקיה הן שתי מנות עדינות ומאופקות, שכובשות אתכם תוך כדי אכילה.

ממוצע לסועד: בין 150-200 שקלים.

אל תפספסו: את הלזניה כבר אמרנו שאסור לכם לפספס, אבל תשאירו גם מקום לקינוח, כי עוד לךא טעמתם טירימיסו כמו זה של סולה.   

סולה - בית אשל 31, יפו

מאמא מיה. סולה (צילום: אורן זיו)

החלוצים 3 לא מעט מקומות טובים נפתחו בשוק לוינסקי בהם אפשר לאכול וגם לשתות, אבל אחת המתנות היותר טובות שקיבלנו היא החלוצים 3. בית האוכל והיין הקטנטן והצנוע של נעמה שטרנליט ואיתן ונונו הגיח לחיינו בקיץ שעבר, וחבר למקומות כמו האוזריה והתרנגול שמציעים פייט הגון ואלטרנטיבה לפתיחות ה"מיליון דולר". למה בחרנו? בגלל הכבוד הרב והטיפול המוצלח שנותנים פה לחומרי הגלם, בגלל צניעות שמאפיינת סלואו פוד מצד אחד ויצירתיות מהצד השני, בגלל מינימליזם גם באוכל וגם ב"לוק אנד פיל", ובכלל בגלל הכבוד למסורת ולהגשה פשוטה. החלוצים 3 הוא מהמקומות שמתאהבים בהם עד כלות ומצטערים שאין לנו עוד כאלה בעיר.מנות הדגל: בתפריט הקטן והמהודק תמצאו כמה מנות שאי אפשר לוותר עליהן, כמו: פסטה בציר סרטנים ויין לבן, אספרגוס וחלמון נא, או סנדוויץ' רוסטביף - פרוסת לחם קלויה ועליה ערימה של נתחי רוסטביף. אבל המנה שהרעידה את עולמנו היא זו של חלה קטנה במילוי פולקע חזיר ובייקון, ברוטב יין לבן. יהיה זה יומרני מצידנו לומר שכאן טעמנו את המנה הטובה ביותר השנה? ממוצע לסועד: 150 שקלים.אל תפספסו: יש לנו שתי מילים להגיד לכם והן הולכות ככה: מוס שוקולד. חצוף, גס וסקסי. אנחנו מדברים על הקינוח, כן?

החלוצים 3 - החלוצים 3, תל אביבחייבים את זה לעצמכם. מוס שוקולד (צילום: רותם מימון)הסדנא למי ששואל את עצמו מה עושה מסעדה ותיקה כמו הסדנא ברשימת המסעדות החדשות יש להסביר כי בתחילת הקיץ נפרדה הסדנא מבעליה הישנים, עברה מתיחת פנים ונרכשה על ידי קבוצת מחניודה. מעבר לשם ולמראה הכל השתנה בסדנא החדשה, כשבניגוד לאחיותיה, פה מדובר על גרסת הבשרים לכל המשפחה. לא תאמינו כמה ירושלים היתה צריכה את זה.

למה בחרנו? כי צוות מחניודה בראשותו של אסף גרניט כבר הוכיח שהוא מסוגל להוציא תל אביבים מביתם. דווקא הביצוע המשפחתי והמיינסטרימי ביחס לאחיותיה, הפך את הסדנא למסקרנת ולשווה ביקור. בנוסף, עצם העובדה שהמסעדה פתוחה בשבת היא כבר פלוס אדיר.

מנות הדגל: אפשר לתמצת את זה למילה אחת, בשר. תתחילו בקטן עם רוסטביף וקרפצ'ו, תתבלו בפולנטה של מחניודה ותקנחו בשיפוד נתח הקצבים. לרעבים ממש נציע להתמקד בסלופי ג'ו שישלח אתכם הביתה מדושני עונג וגם לצמחונים דאגו פה לפסטת פפרדלה עם אספרגוס וגרמולטה. 

ממוצע לסועד: 100-150 שקלים.

אל תפספסו: מעבר לבשר, הטיפול של הסדנא בפירות הים הוא יוצא דופן לכן מולים בנוסח פרובאנס יטיסו אתכם, יחד עם האוויר הקריר בחוץ, לצרפת.הסדנא - דרך חברון 28, ירושליםצעד אחורה. הסדנא (צילום: תומר אפלבאום)

מסעדת מלון רוטשילד

לא מעט מילים נשפכו השנה על מסעדות במלונות בוטיק, שלרוב נקשרו עם שמות נוצצים כמו יונתן רושפלד, מאיר אדוני ורפי כהן, אבל אחת ההפתעות הנעימות והצנועות של השנה הסתתרה במסעדה של מלון רוטשילד. אם אנחנו צריכים להמר על שם שתשמעו עליו בשנה הקרובה, יהיה זה של השף צבי אביסר.

למה בחרנו? בגלל מנה אחת בלתי נשכחת של פירה רובושון עם פטריות ביין וביצה עלומה מעל שזרק אותנו לילדות, לאירופה ובחזרה לרוטשילד, בגלל היד הבטוחה ששחררה מנות הגובלות במולקולריות יצירתית מבלי להסס לאתגר את בלוטות הטעם ולסחרר בטעמים שלצערנו הרב לא פוגשים פה כל יום. עכשיו נשאלת השאלה: כשצבי אביסר יגדל, הוא יהיה מאיר אדוני?

מנות הדגל: פירה רובושון כבר אמרנו, אז נוסיף את מנת טרטר דג על קרם הדרים עם חלמון ביצת שליו, קוביות פלפלים ושאלוטס, פרוסות נקטרינה ומשיחת רימון, או לברק בפפיוט עם תפוחי אדמה ושעועית ירוקה שטופלו בצורה מופתית. מלבד זאת, התפריט מציע גם מנה צמחונית שעוד ידובר בה רבות: קרפ פתוח מקמח כוסמת מלא במילוי פטריות יער, תרד וקשקבל עם קציפת יוגורט נענע מעל. כזה עוד לא טעמתם.

ממוצע לסועד: 170 שקלים והלאה.

אל תפספסו: אנחנו מקווים בשבילכם שתגיעו לכאן ביום בו תוגש מנת איילת ים. מעטים המקומות שיודעים לטפל בה נכון, וכאן יודעים.מסעדת מלון רוטשילד - רוטשילד 96, תל אביבמדבר בשפה אחרת. אסקלופ דג נא (צילום: בועז לביא)

ששון

כל בר שמכבד את עצמו שמציע תפריט אוכל הפך מהר מאוד לבר אוכל, כזה שמגיש מזטים לצד אווירת חפלה ויאללה בלגן. לפעמים זה מגניב אבל ברוב הפעמים זה לוחץ. ששון בר החיפאי נפתח על ידי אנשי הסינטה בר באחד הבתים הוותיקים בכרמל, שופץ עם הרבה כבוד ונאמנות למקור ובניגוד לאחיו הרציני, הביא איתו תחושה משוחררת, תפריט חצי מרושל חצי מוקפד תומך אלכוהול ופסקול שנותן למקום אופי ים תיכוני מרענן, שמח ולא נדוש בכלל.

למה בחרנו? רגע לפני שחשבנו שהגסטרו-ברים יצאו לנו מהאף, ששון הראה לנו שהם יודעים לעשות את זה במקצועיות מחד ובנון שלנטיות מאידך. השילוב המושלם בין אוכל שכיף לאכול, פסקול שמח ואווירה שמנערת היטב את חיי הלילה של חיפה. 

מנות הדגל: אי אפשר לבקר בששון ולדלג על מגש האפריטיף שכולל 11 מנות קטנות שיתיישבו לכם בול על הקוקטייל או הערק. פנכות עם סיגרים מרוקאים ממולאים בחלקי פנים וטחינה, קציצות דגים, ברזאולה, גרבדלקס סלמון, טרטר בקר, כבד קצוץ, סלט, פלפלים שרופים, לחמים. לזה קוראים כיף.

ממוצע לסועד: 120-150 שקלים.

אל תפספסו: את קבלות השבת שנערכות כאן כל שישי בצהריים. חיפה חיפה עיר עם עתיד.ששון - חורב 10, חיפהמשהו חדש בחיפה. ששון (צילום: רותם מימון)

פופינה השנה האחרונה התאפיינה בהמון שפים צעירים (נושקים ל-30) שעברו לקדמת הבמה ובגדול ואוראל קמחי היה מהבולטים שבהם. עם צניעות ירושלמית שלא רואים כמעט בתל אביב, הוא פתח את פופינה היפה ואיתגר את הקהל בתפריט שמתחלק לטכניקות בישול שונות. הכי רחוק שאפשר מחציל עם טחינה ויוגורט.למה בחרנו? הרבה אנשים טוענים שהם לא מבינים מה הסיפור של פופינה וכי מדובר ביומרנות. אנחנו, לעומת זאת, חושבים שהגיע הזמן שמישהו ייקח את הקולינריה הישראלית גבוה. יותר מזה: אוראל קמחי הוא אחד השפים הגדולים של הדור החדש, שאינו מהסס להשתמש באותן טכניקות ולחנך את הקהל. בשורה התחתונה: זה שיעור שאנחנו ממליצים לכם היכנס אליו. מנות הדגל: מומלץ לדגום מנה מכל טכניקת בישול שבתפריט (כן גם בקינוחים) אבל אל תפספסו את ההמבורגר שרימפס, שכבר הוליד חיקויים ברחבי העיר, או את פיצת פירות הים. לא תבינו איך לא טעמתם אותה קודם.ממוצע לסועד: 200 שקלים.אל תפספסו: את הישיבה על הבר המקיף את המטבח הפתוח ומבטיח לכם הצגת תכלית של צוות המטבח ולפעמים גם קצת פינוקים.פופינה - אחד העם 3, נווה צדק, תל אביבמשהו טוב בנווה צדק. פופינה (צילום: דודו בכר)

טנאת אתם בטח שואלים את עצמכם מה? מי? טנאת? וזה חבל, כי מדובר במסעדה הטובה ביותר שאתם לא מכירים. טנאת היא מסעדה עם מטבח אתיופי טבעוני הממוקמת בלב רחוב צ'לנוב, שלרוב שעולה לכותרות בהקשרים קצת פחות קולינריים. לצד כל הפתיחות הראוותניות, טנאת היא הקצה השני של הסקאלה, עם מטבח קטן, אינטימי וצנוע, שמציע אוכל בריא, אך חסר פשרות.  למה בחרנו? קודם כל בגלל העובדה שטעים פה. יצחק חזקיהו, שף ובעלים, מגיש מגש ענק ועליו אינג'רה עם תבשילים שלא צריך להיות טבעוניים כדי לאהוב אותם. בונוס נוסף מגיע בחשבון: זול פה מאוד.מנות הדגל: התפריט קטן ומבוסס על אינג'רה. בניגוד לחמצמצות הידועה של הטף, כאן מדובר בגרסה מעודנת יותר שמוגשת עם שלושה תבשילים לסועד: תבשיל עדשים, שירו (החומוס האתיופי) ותבשיל עלי סלק, כשבמרכז האינג'רה סלט חי ומרענן. למתקדמים: לכו על אינג'רה עם פטריות חורש.ממוצע לסועד: 40 שקלים. כן, לא טעינו.אל תפספסו: את אחד מהמיצים הטבעיים שמכין חזקיהו והולמים בדיוק רב את המנות. אנחנו אהבנו בעיקר את התפוחים עם נגיעת סלק וג'ינג'ר. חוץ מזה, בירה אתיופית כבר שתיתם?טנאת - צ'לנוב 27, תל אביבמביאה רוח אחרת. טנאת (צילום: אורן זיו)חמישה מקומות נוספים שאתם חייבים לבקר בהם השנה ארייה - הקומפלקס ואחת המסעדות היפות בעיר בראשותו של השף גיא גמזו. בקומה הראשונה ממוקם קוקטייל בר לוהט ובשנייה פועלת מסעדת שף מהוגנת. אם אתם צריכים סיבה אחת ללכת לארייה, קוראים לה גספצ'ו. נצלו את ימי הקיץ האחרונים כדי לטעום אותה. הכי טוב בעיר, נקודה.ארייה - נחלת בנימין 66, תל אביבאימפריאל - את השנה האחרונה אפשר לחלק לשניים: עד לפתיחת האימפריאל ואחרי. על אף שיש פה תפריט אוכל זו לא מסעדה, אלא בר קוקטיילים שישכיח מכם לרגע שאתם במזרח התיכון המהביל ולא באיזה בירה אירופאית חלומית וחסרת זמן. אימפריאל קוקטייל בר - הירקון 66, תל אביבקארם - על גבול גבעתיים-תל אביב נפתח הפטיסרי קארם, כאילו תמיד היה שם. מתוקים על מתוקים, אנינים ומיוחדים מאקלרים משגעים ועד מילפיי כמו בספרים. אבל בינינו, הסיבה האמיתית להגיע לקארם היא הפריז ברסט שלהם. קארם - מעבר יבוק 5, תל אביבמתוקים בין המוסכים. קארם (צילום: ארז גולד)טורקיז - לא, לא מדובר במסעדה על חוף הים בצפון תל אביב, אלא על אחת המסעדות הטובות בירושלים. המסעדה הלבנונית שנולדה בתחילת השנה ממוקמת על גג מלון סנט ג'ורג', המלצרים דוברי אנגלית, המחירים בדולרים, הקור הירושלמי והנוף הם יעשו לכם סיבוב קצר בחו"ל והכי חשוב, האוכל הלבנוני פשוט מצוין. טורקיז - צאלח א דין 17, ירושליםטאקרייה - אמנם שגינו לחשוב שנחשול מקסיקני אדיר ישטוף את רחובות תל אביב, אבל מספר האנשים שמגיע כל ערב לטאקרייה מוכיח כי הקהל בעניין. נכון, האוכל פה הוא ממש לא הדבר העיקרי וזו לא מסעדה שבשגרה, אבל כשיש אפשרות לסגור ערב עם בוריטו ומרגריטה קפואה (הכי כיפית וזולה בעיר) בפחות מ-70 שקלים למי באמת אכפת?טאקרייה - לבונטין 28, תל אביב

תגיות

עכבר EXTRA

לעוד כרטיסים במתנה >>

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>