1. אוכל
  2. כתבות

אוכלים ללא תחתית: סיור קולינרי בחיפה

מרוסטביף בפאב ותיק ועד ממולאים לבנוניים אותנטים - אל תפספסו את המוסדות החיפאיים, שיהפכו כל ביקור בעיר לטעים במיוחד

תל אביב היא מזמן לא בעלת המנדט היחידה בתחום הקולינריה בארץ. בשנים האחרונות הצפון מבסס את מעמדו עם אלטרנטיבות מצוינות לסעודה הולמת. החל מעלה גפן של עומר עילואן ועד זוזהמאמא התאילנדית, היריעה קצרה מלהכיל את המסעדות שלא ידרשו מכם להזדחל בפקקים אל עבר מנה מנצחת במרכז. אם אתם מבקרים שקופצים לרגע, ואפילו אם אתם צפונים גאים, אל תוותרו על המוסדות הטעימים שאף בילוי בחיפה לא יהיה שלם בלעדיהם.

מעיין הבירה

לכל עיר יש את המוסד שלה - מקום שקיים שנים, מאלכס בעיקר לקוחות קבועים ומאכיל דורות של משפחות. לרוב התפריט עובר רענון קל, אבל הבסיס נשאר קבוע. אחד המוסדות המוכרים יותר בחיפה הוא מעיין הבירה, שנפתח בשנת 1962. לפני שהמקום הוסב למסעדה, פעלה בו חנות בשר ובית חרושת לנקניקים. נחום מאיר הקים את העסק, שנמצא בבעלות השושלת המשפחתית עד היום, כשבניו של מאיר, שנפטר ב-97', אמונים על המטבח ועל הצד הפן הניהולי. כיאה לשמו, במעיין הבירה תמצאו 31 סוגי בירה מכל רחבי העולם - כולם מהחבית.

מה אוכלים: במקום מוגשות מנות מזרח אירופאיות, אוכל יהודי והרבה בשרים שעוברים תהליך עישון במעשנת מיוחדת, במשך כ-7 שעות. מנת הדגל במקום נקראת קוסטיצה - מדובר בבשר לבן, או אם תרצו עגל או טלה, שעובר עישון ארוך מאוד שמקנה לה טעם ייחודי שקשה לשכוח (60-70 שקלים), המנה מקבלת כל כך הרבה כבוד, שאפילו להקת הבית שמנגנת פה מדי שלישי נקראת על שמה. בין המנות תוכלו לטעום דגים מלוחים, כבד קצוץ, איקרה וגפילטע פיש (25 שקלים), קבב רומני (50 שקלים), תבשיל בקר או לשון עם שעועית (65 שקלים), סטייקים של פילה בקר או אנטריקוט (70-120 שקלים) וגולאש או חמין בימי שישי בלבד (65 שקלים). האמיצים יזמינו חזירון או ארנבת ממולאים ומעושנים (160-190 שקלים לקילו).

שורה תחתונה: אידיאלי חובבי אוכל ביתי ומנחם, שנעים לאכול באווירה חמה ומשפחתית, בעיקר כשהכל מלווה בכוסית משקה או שתיים. 

מעיין הבירה - רחוב נתנזון 3, חיפה

בירות מכל העולם. מעיין הבירה (צילום: נעמה חן)

קפה גלידה יונק

השם אומנם עשוי להטעות אתכם, אבל קפה גלידה יונק הוא לא בית קפה ולא לא גלידרייה. "הסיפור של קפה גלידה יונק מתחיל בשנת 1948", מספר אריה, הבעלים של המסעדה כיום. יונק הוא יהודה - אביו של אשתו, והוא זה שהקים לפני 67 שנים מפעל לגלידה, אחרי שניצל מהמחנות באירופה ועלה לארץ. בקדמת המסעדה מכרו גלידות, ובחלק האחורי הפעילו גריל ששימש את באי המקום. בשנת 80' מפעל הגלידה נסגר, האוכל עבר לקדמת הבמה, אך השם והשירות האדיב והאישי נשמרו. העיצוב אולי קצת נתקע באותן השנים, אבל זהו סוד הקסם.

מה אוכלים: הצוות שעבד במסעדה בראשית דרכה הגיע במקור מרומניה, ועל אף שיונק עצמו הגיע מפולין, נשתמרה במקום מסורת האוכל הרומני. את כל המנות שמוגשות בקפה גלידה יונק מכינים במקום, החל מהחמוצים והחצילים ועד מנות הגריל הרומני. בגזרת העיקריות תמצאו בשר, והרבה. תמצאו כאן סטייקים של פילה בקר (70 שקלים) או של פילה לבן (60 שקלים), שלל חלקי פנים (40-60 שקלים), המבורגר (40 שקלים) וקבבים (7 שקלים ליחידה), אך גם הכבד הקצוץ והאיקרה מככבות בתפריט (20 שקלים). תוכלו לנסות גם את נקניקיית הפטריצ'ן הנהדרת שעשויה מבשר לבן ובקר (25 שקלים), ואם תתקשו להחליט, אריה ידאג להגיש לכם צלחת מעורב ענקית עם כל סוגי הבשרים (220 שקלים). אי אפשר לסגור ארוחה בלי מנת בוואריה (18 שקלים), לצד שפריץ מיין וסודה (40 שקלים לבקבוק שלם).

שורה תחתונה: מתאים לרומנים, אבל לא רק. בקפה גלידה יונק מגישים מנות נדיבות במיוחד, במחירים ששווה לבזבז עליהם מיכל דלק.

קפה גלידה יונק - רחוב קיבוץ גלויות 23, חיפה

אי אפשר בלי הקינוח. בוואריה בקפה גלידה יונק (צילום: נעמה חן)

שווארמה אמיל

חיפה, יש שיאמרו, היא מעוז השווארמה הישראלי. בהגיענו לבחור שווארמה אחת שתייצג את העיר נתקלנו במגוון מקומות גדול דילמה קשה. הדעות היו חלוקות, אך העם אמר את דברו, ושווארמה אמיל נבחרה אחר כבוד לייצג את העיר הצפונית. "אמיל פתח את העסק שלו בשנת 66' והיה הראשון שהביא שווארמה לארץ", מספרים אשתו נג'את וחתנו קיסר שמתפעלים את המקום מאז הלך אמיל לעולמו. "אמיל למד את המתכון מבחור טורקי, והוא נשמר אצלנו עד היום". כאן לא תצליחו להסתבך - יש רק שווארמה אחת - עגל וכבש מעורבבים יחד, שאליה מצטרפים בצל, עגבנייה, פטרוזיליה וכמובן טחינה. נעדרים מהתפריט: חומוס, צ'יפס, סלטים ושאר תוספות. "הטעם של הבשר כ"כ מיוחד", אומר קיסר, "שחבל לקלקל אותו עם התוספות". הפשטות מוכיחה את עצמה, שכן המקום פועל קרוב ליובל.

מה אוכלים: ובכן, שווארמה. נטו שווארמה, ורק בפיתה. תוכלו לקחת מנה (32 שקלים) או חצי מנה (19 שקלים). אם תנסו לחסוך בקלוריות בכוח, תקבלו מנה בצלחת (38 שקלים).

שורה תחתונה: מושלם למי אוהב את התכל'ס, בלי כל הקישוטים מסביב.

שווארמה אמיל - דרך אלנבי 33, חיפה

לאוהבי שווארמה אמיתיים. שווארמה אמיל (צילום: נעמה חן)

הבורקס הטורקי מאיזמיר

אמרתם בורקס - אמרתם שומן טראנס. הבצק הנפלא שמקופל בשכבות על גבי שכבות של חמאה נמסה, לא הכי מוכר בזכות ערכיו התזונתיים. בבורקס מאיזמיר בשוק הטורקי יודעים שקשה לנו לעמוד בפני התענוג למרות ששומן הטראנס אינו חבר, ולכן מצאו פתרון שלא מגדיל בעשרות מונים את היקף הירכיים, ועל הדרך מתאים גם לטבעונים. במקום חמאה או מרגרינה, בצק הבורקס הטורקי טומן בחובו לא פחות מטחינה גולמית. אין ספק שסלט ירקות עם טחינה הוא תמיד אופציה דיאטטית יותר, אבל החיוך שיעלה לכם על הפנים אחרי ביס מהבורקס הטורקי מאיזמיר יהיה גדול משמעותית.

מה אוכלים: בורקס טורקי פריך מבחוץ ורך מבפנים עם מילויים שונים, בהם גבינה, תרד, תפוחי אדמה ופטריות. אם יתמזל מזלכם תזכו לטעום גם חציל ופלפלים קלויים. עוד בצלחת: חמוצים, זיתים, ביצה קשה ורסק עגבניות (16-18 שקלים). 

שורה תחתונה: ספרו לחבריכם הטבעונים, שחולמים כל לילה על שכבות של בצק עלים פריך.

הבורקס הטורקי מאיזמיר - משה אהרון 8, חיפה

בלי טיפת מרגרינה. בורקס טורקי מאיזמיר (צילום: נעמה חן)

מינה טומיי

היום כולנו הפכו למומחים בכל מה שנוגע לאוכל אסיאתי, וכבר הספקנו לשכוח שלפני שנים ספורות 'אסיאתי' היה מונח שעצר איפשהו בין סושי לרוטב חמוץ מתוק זרחני. לפני כחמש שנים נפתחה מסעדת מינה טומיי בחיפה, והביאה עימה משב רוח רענן. לא עוד אוכל בנאלי ומשעמם, אלא מטבח מגוון שכולל מנות ממטבחים פחות מוכרים בהם הויאטנמי, הקוריאני והיפני. סביר להניח שלא ידעתם, אבל פירוש השם "מינה טומי" הוא 'הכל שקוף' ביפנית - מה שתואם לקונספט המטבח הפתוח, שכל מה שמפריד בינו לבין הסועדים הוא קיר שקוף.

מה אוכלים: נציגים מחמש מדינות באסיה: מהמטבח הקוריאני תוכו לטעום את הבאנז - לחמניות מאודות במילוי טופו או עוף, ק'ימצ'י, צ'ילי קוריאני ומשחת שומשום וחסה (37 שקלים), מנת סלמון במיסו על ירקות צלויים ואטריות אודון ברוטב פונזו (89 שקלים) שמגיעה מהמטבח היפני, קרפצ'יו ויאטנמי של פילה בקר המוגש עם סלסלת ליצ'י ומלון ברוטב דגים וליים (42 שקלים), מנת דאל הודית עם צ'יקן טיקה, קארי כרובית, נאן שום, אורז בסמטי וצ'אטני מנגו (69 שקלים), וטום יאם תאילנדי - מרק פירות ים חמוץ חריף עם חלב קוקוס, עגבניות שרי, פטריות ובצל (36 שקלים).

שורה תחתונה: מדובר במסעדה משפחתית קלאסית. התפריט רחב, המנות מיועדות לחלוקה, ושימו לב לעניין הבא - במינה טומיי לא שוכחים לפנק חיילים וסטודנטים עם הנחה של 15% על החשבון.

מינה טומיי - פלימן 8, מרכז קסטרא, חיפה

אסיאתית שמתאימה לכולם. פנקוטה במינה טומיי (צילום: יפית בשבקין)

הנמל 24

אם צמד המילים 'מסעדת שף' ו'חיפה' נשמע לכם מוזר, כנראה שטרם ביקרתם בנמל 24. השף רן ראש שלמד בישול בצרפת ועבד במסעדת מישלן, הרכיב תפריט שאינו שכיח במיוחד בבירה הצפונית, ובעזרת עיצוב איטלקי כפרי ואלמנטים שהגיעו ישירות מטוסקנה, יצר בנמל 24 חוויה שלא עוצרת בגזרת המטבח. גם מאה הקילומטרים שמפרידים בין חיפה לתל אביב, לא מנעו מבשורת הטבעונות להגיע צפונה, ובנמל 24 מציעים פתרונות טעימים לסועדים שנמנעים ממוצרים מן החי. ייתכן שאם מסעדה כזו אם הייתה ממוקמת במרכז הארץ, היא הייתה נעלמת בנוף הקולינרי העמוס, אך דווקא בחיפה היא נוצצת למרחקים וזוכה לכבוד המגיע לה.

מה אוכלים: בגזרת הראשונות תמצאו מנת קלמארי וראשי קלמארי על הפלנצ'ה מוגשים על משאוושה של פול מצרי ולחמניית סומסום (54 שקלים), טורטליני אוכף טלה בציר אגסים שמנת וזעפרן (54 שקלים), פטריית חורש במילוי ערמונים ועגבניות שרי מיובשות, המוגשת עם פולנטת קוקוס טבעונית (54 שקלים). בין העיקריות תמצאו גלילת מוסר במילוי פטריות ירדן ותרד על מדורת רוזמרין עם דלעת (125 שקלים), שרימפס על טארט סרטנים עם ארטישוק צרוב (133 שקלים) ואוסובוקו לבן וירקות שורש, על מצע ריזוטו ארטישוק לימוני ויין לבן (128 שקלים). בתפריט הצמחוני-טבעוני תמצאו מנות דוגמת דלורית במילוי ערמונים, שום מקורמל, זיתי קלמטה ואגוזים (94 שקלים), אטריות פפרדלה ורצועות זוקיני עם בייבי מוצרלה וכדורי מלון (89 שקלים) וגם מרק קרם בצלים עם קציפת כמהין ועלי בוקצ'וי (45 שקלים).

שורה תחתונה: מתאים למי שמחפש אוכל יצירתי באווירה יוקרתית, וטרם מיצה את מסגרת האשראי שלו. המחירים בנמל 24 אינם זולים, אבל האווירה הרומנטית היא סיבה מספיק טובה לבקר במקום.

הנמל 24 - רחוב הנמל 24, חיפה

אוכל יצירתי, אווירה יוקרתית. קוקי סן ז'אק בנמל 24 (צילום: בן כהן לסטודיו דרור כץ)

וניה ביסטרו

נדמה שרק בשנים האחרונות התחילו להבין בחיפה את הפוטנציאל הגלום במסעדות שממוקמות בנמל. אחת כזאת נפתחה באזור לפני כשנה וחצי על ידי אורי אלון ושחר סיון, שותפים שנפגשו לפני 15 שנה בבר "פונזי", שנסגר מאז, והגו את פתיחתו של וניה ביסטרו. החזון של השניים היה להעיר את העיר התחתית בחיפה: "נדמה שהיינו דור החלוצים", מספר אלון. "כי בחודשים האחרונים האזור לא מפסיק להתפתח". בניגוד למסעדות אחרות באזור חיפה, וניה הוא לא שמו של אחד הבעלים. "וניה הוא שם החיבה של ונדיקט ירופייב", מספר אלון. "הוא כתב את "מוסקבה פטושקי" - סיפור על שיכור שנוסע ממוסקבה כדי לפגוש את אהובתו ובדרך דואג שרמת האלכוהול בדם לא תרד לשנייה. שחר ואני אוהבים את הספר ואת הסופר, וזה היה השם היחיד שהסכמנו עליו". המנות כאן מאוד מוקפדות, אך האווירה לא מעונבת. למעשה, בימי חמישי תוכלו ליהנות בין ביס לביס, מהופעת ג'ז חיה של להקה מקומית.

 מה אוכלים: למרות השם הרוסי, בתפריט של סיון, השף של המקום, לא תמצאו טיפה של בורשט. מה כן תמצאו? שעועית אהרון, על שמו של אחד הטבחים המבוגרים שעובדים במקום, שהיא מעין חומוס רומני עם בצל מטוגן, חציל ומרווה (36 שקלים); רוסטביף חיפאי עם חזרת לבנה, חרדל ופטל (60 שקלים) לזכר מלקולם, השף האמריקאי ב"פונזי"; צלעות בשר לבן מעושנות בעלי אקליפטוס עם תפוח אדמה מטוגן ואגס צרוב (72 שקלים); שרימפס חיפאי עם חמאה, יין לבן ועשבים (75 שקלים); קרוק בורגר - המבורגר סינטה בין שתי פרוסות חלת שבת עם שינקן ואמנטל (73 שקלים) ותמנון גליציאני טרי, מבושל, מתובל וצרוב בנוסח צפון ספרד על תבשיל עגבניות (88 שקלים).

שורה תחתונה: אין כאן הפתעות יוצאות דופן, יש כאן פשוט אוכל טעים שמטופל נכון ועושה לנו נעים בבטן. חיפה היא עיר של מוסדות קולינאריים מובהקים, עם מנות נצחיות ואווירה שאין לה תחליף. למרות שווניה ביסטרו חדשה יחסית בנוף, כבר הספיקה לטעת שורשים עמוק בתוך התרבות החיפאית, ואולי גם היא תהפוך ביום מן הימים למוסד מקומי.

וניה ביסטרו - שער פלמר 1, חיפה

פשוט אוכל טוב. שעועית אהרון בוניה ביסטרו (צילום: יוס סטייבך)

עין הואדי

המסעדה שנפתחה ברחוב הואדי שבוואדי ניסנאס לפני כשלוש שנים והתמקמה במבנה אבן עתיק בן למעלה מ-150 שנים, נמצאת בבעלות משפחת עיסא – בולוס ולובנה, ובנם טוני (אתם לא טועים, השם נשמע לכם מוכר - לובנה היא אחותו של השחקן נורמן עיסא). האב ובנו למדו טבחות ועבדו במספר מקומות עד שהבינו שהגיע הזמן לפתוח מקום עצמאי. בראשית דרכה הגישה עין הוואדי אוכל איטלקי, אך מהר מאוד הבינו בני המשפחה שהקהל מחפש דווקא אוכל ערבי אותנטי ושינו את הקונספט. שלושת בני המשפחה מתפעלים את המקום מ-א' ועד ת': הם מכינים את האוכל בעצמם, ממלצרים לסועדים ושוטפים את הכלים. משפחת עיסא יודעת לארח את הלקוחות הרעבים, דואגת לכל פרט ומעניקה יחס אישי שהופך כל ביקור במסעדה, להרבה יותר מסתם ארוחת צהריים או ערב.

מה אוכלים: המנות שמוגשות בעין הואדי מגיעות מהמטבח הלבנוני, בהן חומוס (28 שקלים), קובה (45 שקלים), סלט פתוש (35 שקלים), טבולה (40 שקלים), שישברק - כיסוני בשר מבושלים ביוגורט עם נענע ושום (80 שקלים), מיקס ממולאים צמחוני עם פלפל, חציל, קישואים ועלי גפן שלובנה מגלגלת כל בוקר (55 שקלים), מקלובה צמחונית או עם עוף (55-65 שקלים) ומנת סינייה בטחינה או בעגבניות (65 שקלים). במסעדה מקפידים להגיש גם מבחר מנות נטולות גלוטן, לטובת הצליאקים.

שורה תחתונה: הקהל בעין הואדי מורכב ברובו מתיירים ויהודים שמגיעים לאכול שם אוכל ערבי, אך האווירה האותנטית לא נפגעת. לאחרונה אף נפתח קייטרינג עין הואדי שמציע אוכל מוכן לקחת הביתה - המנות אותן מנות, הכתובת שונה - רחוב סורוקה 40, רמת בגין, חיפה.

עין הואדי - הואדי 26, ואדי ניסנס, חיפה

לבנונית אותנטית. ממולאים בעין הואדי (צילום: אמיר דיב)

רולא

מסעדת רולא מגישה אוכל לבנטיני מהאזור שהיום אנחנו מכירים כסוריה, לבנון וירדן, אך ממוקמת במרכז הכרמל - אזור שמוכר דווקא בזכות בתי בתי הקפה שבו. היות שמדובר בעיר מעורבת בה ערבים ויהודים חיים בדו קיום, אנחנו לא מופתעים מבחירת הלוקיישן. ההפתעה האמיתית היא האוכל הנפלא של השף מועין חלאבי שקרא למקום על שם אשתו. מועין, איש פרסום בעברו, תמיד אהב את המטבח ולפני שנה החליט לפתוח את המקום ביחד עם אשתו, שאמונה על האירוח. "אני מגיש אוכל שמגיע ממדינות ערב", מספר מועין. "בהחלט אפשר לקרוא לרולא מסעדה ערבית, העניין הוא שלרוב המסעדות הערביות יש קונוטציה מסוימת שפחות מתיישבת עם מה שמקבלים אצלנו". שימו בצד את כל מה שחשבתם על מסעדות מהסוג הזה - לא עד חומוס, צ'יפס וסלט עם כמה כדורי פלאפל ופיתות לניגוב, אלא מטבח מסורתי ומפואר.   

מה אוכלים: חומוס חיפאי שמוגש עם גרגירי חומוס, פול או טחינה, שמן זית, פטרוזיליה וסומק (25 שקלים), חציל רימונים - פרוסות חציל קלויות בטאבון עם מיץ לימון, רכז רימונים, עלי אורגנו, קוביות עגבנייה וגרגירי רימון (33 שקלים), פרחי כרובית מטוגנים, שום, טחינה חמה, יוגורט מתובל ונענע (38 שקלים), סלט ג'רג'יר עם עגבניות שרי בצל סגול וסומק (38 שקלים), מסאכאן - מאפה של בצק דק שנאפה בטאבון עם חזה עוף מפורק, בצל מטוגן, סומק וצנוברים (44 שקלים), פאטת מקדוס - פרוסות חציל, פטוש, יוגורט, טחינה ובשר עגל טחון (58 שקלים), עראייס - רבעי פיתה מולאים בבשר טלה טחון על הגריל (48 שקלים), קבב אל נענע - קציצות טלה ברוטב נענע (68 שקלים) ומנת כנאפה שמכינים על המקום ופשוט אי אפשר בלעדיה (38 שקלים).

שורה תחתונה: אוכל ערבי אמיתי, שנעשה בקפידה ביד מיומנת. לא לגמרי זול כאן, אבל בשביל אוכל מצוין שווה לשלם כל אגורה. 

רולא - שדרות מוריה 11, חיפה

יד מיומנת מכינה את המנות. רולא (צילום: אמיר דיב)

פאב העוגן

אחד המוסדות הוותיקים ביותר בעיר הוא הפאב שממוקם בעיר התחתית. הבר הוקם ב-42' -  עוד בתקופת המנדט הבריטי, ו-20 שנה אחר כך נכנסו לעסק מרים ויוסף פינקוס עם בנם גיל, שממשיך בניהול השוטף כיום. "אבי יוסף עבד כשף על אונייה של צים", מספר פינקוס. "באחד מביקוריו בחיפה הוא פגש את אימי, השניים התאהבו והיא הציבה לו אולטימטום - או הים או אני". בצים לא הסכימו לוותר על פינקוס האב ומינו אותו לשף של חדר האוכל בנמל. בזמנו הפנוי היה מבשל בפאב העוגן, וכשהוא הועמד למכירה, רכשו אותו בלי להתלבט. כל ההיסטוריה הזו משתקפת באווירה הנוסטלגית במקום, שמציע מגוון אלכוהול גדול לצד תפריט אוכל שמשתלב נהדר עם הנוף מסביב.

מה אוכלים: כל פאב שמכבד את עצמו יציע לסועדיו מנת רוסטביף אחת לפחות. בפאב העוגן מגישים סנדוויץ' הרוסטביף המיתולוגי של המקום שעשוי מ-200 גרם סינטה תוצרת בית (49 שקלים) ואפילו סלט רוסטביף קר (55 שקלים). עוד בתפריט תמצאו סלט חלומי (51 שקלים), סלמון מעושן (55 שקלים) וסלט יווני (51 שקלים), כיסונים עם בשר או תפוח אדמה (47 שקלים), פשטידת רועים אירית (51 שקלים), פלטת נקניקים או גבינות (75 שקלים והמבורגר הבית מבשר סינטה טרי שנטחן במקום (56 שקלים).

שורה תחתונה: המילה "פאב", כך גילינו בעוגן, היא קיצור של PUBLIC PLACE. מלבד שיעור בלשנות קצר, מדובר בתיאור מדויק לתחושה שמתקבלת במקום, כשצעירים בחבורות יושבים לצד פרלמנטים של בני 70. המקום הזה הוא בהחלט בשביל כולם.

פאב העוגן - שער פלמר 3, חיפה

לא מסתפקים בבוטנים עם האלכוהול. פאב העוגן (צילום: יח"צ)

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>