1. אוכל
  2. כתבות

למי קראת יבש: מתכונים לט"ו בשבט

חשבתם שאין מה לעשות עם פירות יבשים? תחשבו שוב. לכבוד חג האילנות הרכבנו ארוחה צבעונית עם חמישה מתכוני ט"ו בשבט שיהפכו כל ארוחה לשמחה במיוחד

ט"ו בשבט הוא יום ההולדת לאילנות, אך בזמן שבחוץ חוגגת העונה הקרה, שתילת עצים הופכת פחות אטרקטיבית. זה הזמן להתכנס במטבח ולנער את האבק מעל השם הרע שדבק בפירות היבשים. הם מתוקים, נשמרים לנצח, ויכולים להפוך לחומרי גלם נפלאים בעזרת מתכון טוב, דוגמת לחם אגוזים עם תמרים ותאנים, עופיונים בתבלינים מתוקים ועוגת פירות יבשים לקינוח. » מתכוני ט"ו בשבט» 20 מתכוני מרקים שיחממו לכם את החורף » במיוחד לחורף: הבייקרי שעושה משלוחים » עוגת פירות יבשים שחייבים להכיר» המדריך המלא לעוגות בחושותלחם תאנים, תמרים ואגוזים באדיבות אורי שפט, מאפיית לחמיםמצרכים לשלוש כיכרות:בצק מקדים (24 שעות מראש): 150 גרם קמח חיטה מלא מנופה (1 כוס)  90 גרם קמח שיפון מנופה (2/3 כוסות)200 גרם מים (3/4 כוס)1 גרם (קורט) שמרים טריים   20 גרם דבש (1 כף)קורט מלח  

בצק:  300 גרם קמח חיטה לבן מנופה (2 ו-1/3 כוסות)  150 מ"ל מי ברז קרים (2/3 כוס)25 גרם שמרים טריים (2.5 כפות)460 גרם בצק מקדים (כל הבצק מהסעיף הקודם) 10 גרם מלח (כף מחוקה)10 גרם שמן (1 כף)5 גרם סוכר (1 כפית)100 גרם אגוזי מלך קצוצים גס (1 כוס)100 גרם תאנים מיובשות חתוכות לרבעים (5 יחידות)100 גרם תמרים טריים (10 יחידות)אופן ההכנה: 1. מכינים את הבצק המקדים: מכניסים את כל החומרים לקערת המיקסר, ומערבבים בעזרת וו לישה עד לאיחוד החומרים. מכסים את הקערה בניילון, משאירים אותה שעתיים בטמפרטורת החדר ומכניסים לקירור עד למחרת. 2. מכינים את בצק הלחם: יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים. מוסיפים לפי הסדר: בצק שהוכן יום קודם, קמח, מלח, שמן וסוכר. 3. בעזרת וו הלישה, לשים במהירות נמוכה במשך שלוש דקות, עד שהחומרים מתגבשים לתערובת אחידה. מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד שש דקות, לקבלת בצק גמיש ומעט קשה. 4. מנמיכים את המהירות, מוסיפים תאנים, תמרים ואגוזי מלך, ומערבבים רק עד שהם נבלעים בבצק. 5. מוציאים את הבצק ומניחים על שולחן עבודה מקומח קלות. לשים ביד למשך כדקה ומגלגלים לכדור. 6. מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות, מכסים במגבת או בניילון נצמד ומתפיחים כשעה בטמפרטורת החדר, או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו. 7. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים בעזרת סכין. מגלגלים כל חלק לכדור, מכסים ומניחים על משטח מקומח קלות ל-10 דקות. 8. מועכים כל כדור לעיגול בעובי 3 ס"מ ומגלגלים לכיכרות מוארכות ומהודקות. מניחים את הכיכרות בתבנית אינגליש קייק באורך 20 ס"מ, חורצים בכיכר שלושה חריצים רוחביים ומכסים. 9. מתפיחים פעם נוספת כשעה וחצי או עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו. כרבע שעה לפני תום ההתפחה מחממים תנור ל-220 מעלות. כעת, ניתן למרוח אותן בביצה טרופה.  10. אופים כ-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-220 מעלות. לאחר מכן מנמיכים ל-190 מעלות ואופים עוד 20 דקות. 11. מוציאים את הלחמים מהתבניות, מחזירים אותם לתנור בלי התבניות ואופים עוד 8 דקות על רשת, עד שצבעם חום. 12. מוציאים מהתנור ומצננים על רשת. לחם תאנים, תמרים ואגוזים - להדפסת המתכוןריח של חג. לחם תאנים, תמרים ואגוזים (צילום: איתיאל ציון)סלט תרד תורכי ופירות יבשים באדיבות מסעדת דיאנא החדשהמצרכים: 1 גמבה חתוכה לרצועות1 בצל קטן קצוץכ-15 עלים של תרד תורכי1 כפית סומק1/2 כפית פלפל שאטה יבשמיץ מלימון אחד1/4 כוס שמן זית 6 משמשים מיובשים חתוכים לרצועות6 שזיפים מיובשים חתוכים לרצועותחופן קטן של חמוציות

אופן ההכנה:1. קוצצים את הגמבה, הבצל, עלי התרד התורכי והפירות היבשים, ומניחים ביחד בקערה. 2. מתבלים במיץ לימון, שמן זית, סומק ופלפל שאטה. מערבבים היטב ובודקים את התיבול. אם אוהבים טעמים חמוצים יותר מוסיפים סומק ומעט מיץ לימון. אוהבי החריף יוסיפו פלפל חריף.סלט תרד תורכי ופירות יבשים - להדפסת המתכוןבניחוח תורכי. סלט פירות יבשים ותרד תורכי (צילום: בועז לביא) 

עופיון בתבלינים מתוקים באדיבות מסעדת סקאלה (לשעבר מסעדת מלון מצודת דוד ירושלים)  

מצרכים ל-8 סועדים:4 יחידות עופיון (לבן, נקי מנוצות, שלם ולא קרוע)2 ראשי שום טרי חצויים10 ענפי טימין טריים וירוקים8 תפוחי עץ ירוק קלופים, נקיים מליבה וחתוכים לארבע16 תמרים לחים קלופים ומגולענים20 ערמונים קלופים500 מ"ל סיידר תפוחים5 כפות דבש2 מקלות קינמון2 כוכבי אניס1/4 כוס קלבדוס (קוניאק תפוחים)שמן זיתמלח יםפלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:1.  ממליחים ומפלפלים את העופיונים מבחוץ ומבפנים.2. ממלאים כל עופיון חצי ראש שום ו-2 ענפי טימין.3. מניחים בקערה את העופיונים עם התפוחים, מוסיפים תמרים לחים, ערמונים, שום וטימין.4. מחממים תנור 190-180 מעלות.5. יוצקים סיידר תפוחים לסיר קטן ומוסיפים דבש, קלבדוס, מקל קינמון וכוכב אניס. 6. מביאים לרתיחה, מורידים מהאש, מצננים היטב ויוצקים את תכולת הסיר לתוך הקערה עם העופיונים. מפזרים מעט מלח, פלפל ושמן זית. מערבבים היטב, כך שהרוטב יצפה את העופיונים. מניחים בתוך תבנית קרמית או תבנית רגילה ומכסים בנייר אפייה ונייר כסף.7. מכניסים את התבנית לתנור ל-30 דקות. לאחר חצי שעה מורידים את הכיסוי, מעלים את חום התנור ל-200 מעלות ומחזירים את התבנית לעוד 10 דקות להשחמה.עופיון בתבלינים מתוקים - להדפסת המתכוןתפוחים ותמרים. עופיון בפירות יבשים (צילום: דן פרץ) עוגיות פירות יבשים באדיבות לחם ייןמצרכים:75 גרם אגוזים מסוגים שונים75 גרם שקדים50 גרם צימוקים75 גרם פפאיה מיובשת50 גרם אננס מיובש120 גרם סוכר105 גרם קמח2.5 גרם אבקת אפיה (1 כפית מחוקה)1 ביצהכף וחצי ליקר אמרטו אופן ההכנה:1. מחממים תנור ל-160 מעלות. 2. מערבבים היטב את כל המרכיבים, ויוצקים את הבלילה לתוך תבנית אינגליש קייק.3. אופים בין שעה לשעה ורבע. 4. בתום האפייה מצננים ומכניסים למקרר ללילה. ביום למחרת פורסים את המאפה לפרוסות דקות ומגישים. 

עוגיות פירות יבשים של לחם יין - להדפסת המתכוןלצד התה. עוגיות פירות יבשים (צילום: יח"צ)

פאי פירות יבשים באדיבות רולדיןמצרכים:בצק פריך:90 גרם קמח 60 גרם חמאה 1/4 ביצה (10 גרם)30 גרם אבקת סוכר 1 טיפה תמצית לימון 1 טיפה תמצית וניל

קרם שקדים:25 גרם חמאה 1/3 ביצה (15 גרם)20 גרם אבקת סוכר 1 טיפה תמצית שקדים 30 גרם שקדים מולבנים טחונים 5 טיפות ליקר אמרטו לתערובת פירות יבשים:45 גרם סוכר 45 גרם חמאה 45 גרם דבש  20 גרם אגוזי מלך שלמים 20 גרם שקדים שלמים 20 גרם פקאנים קלופים15 גרם אגוזי לוז 15 גרם תאנים מיובשות 20 גרם חמוציות 20 גרם משמשים מיובשים 10 גרם פיסטוקים גרוסים

אופן הכנה:1. מכינים את הבצק הפריך: מערבבים במערבל מזון עם וו גיטרה את החמאה, אבקת הסוכר, תמצית הלימון ותמצית הוניל, עד לקבלת מרקם הומוגני.2. מוסיפים בהדרגה את הביצה ומערבבים.3. מעבירים למהירות איטית ומוסיפים את הקמח.4. מערבלים עד לקבלת בצק פריך (כשהבצק הופך למספר גושים אחידים).5. מצננים את הבצק שעתיים לפחות. מרדדים על משטח מקומח קלות ומעבירים לתבנית אפייה מלבנית בגודל 27.5X8 ס"מ. מרפדים ומהדקים היטב בצדדים. 6. מניחים מעל הבצק נייר אפיה או נייר כסף, ומפזרים עליו שעועית או חומוס יבשים. 7. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 10-15 דקות ומוציאים.8. מצננים בטמפרטורת החדר כשעה וחצי.9. מכינים את קרם השקדים: מערבבים חמאה ואבקת סוכר במערבל מזון מצויד בוו גיטרה. 10. מוסיפים בהדרגה את הביצה, ליקר אמרטו ותמצית השקדים, עד לקבלת תערובת הומוגנית.11. מוסיפים את השקדים הטחונים עד לקבלת תערובת אחידה.12. מורחים את קרם השקדים על הבצק הפריך (לאחר הצינון) בצורה אחידה ושווה.13. מכניסים לתנור שחומם ל-170 מעלות לכ-15 דקות.14. מוציאים ומצננים שוב.15 מכינים את תערובת הפירות היבשים: קולים את אגוזי המלך, השקדים, הפקאנים ואגוזי הלוז בתנור שחומם ל-170 מעלות כ-10 דקות ומניחים בצד.16. מחממים בסיר סוכר, חמאה ודבש, עד להמסה מלאה ומכבים את האש (יש להימנע מבישול יתר).17. מוסיפים לסיר הסוכר את כל מרכיבי תערובת הפירות היבשים והאגוזים, ומערבבים היטב.18. ממלאים את הפאי (לאחר שצונן עם קרם השקדים) בתערובת ומצננים בטמפרטורת החדר כשעה.19. מעבירים למקפיא לשעה נוספת, עד להתייצבות מוחלטת של הפאי, ומגישים. שומרים את הפאי במקרר.פאי פירות יבשים - להדפסת המתכוןהעבודה הקשה משתלמת. פאי פירות יבשים (צילום: רונן מנגן)

מתכונים נוספים לט"ו בשבט

» דבלים ממולאות על נבטי חמניות» סלט כוסמין עם רימון ואגוזים מסוכרים» פסטייה עגל ופירות יבשים» ביריאני כבש עם פירות יבשים בסגנון קשמירי» חזה עוף ממולא פיסטוק ולימון» עוגת פירות יבשים» פנפורטה - עוגה איטלקית» פאי פירות יבשים של בן עמי » אינגליש קייק פירות יבשים» מאפה אגוזים ופירות יבשים של ניר צוק» רולדת פירות יבשים» מקלות פירות יבשים

עכבר EXTRA

לעוד כרטיסים במתנה >>

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>