טעימה ומאוחדת: המסעדות הטובות של ירושלים

מהאווירה במחניודה, דרך האלגנטיות של מונא ועד פתיחת שולחן בצ'אקרה - ירושלים מכילה מגוון אפשרויות של אוכל מוקפד ומפתיע. אלה המסעדות שחייבים להכיר בבירה

סשימי טונה אדומה של מסעדת מונא
מתעסקים בעיקר. סשימי טונה אדומה של מסעדת מונא צילום: נועם פריסמן

טעונה, לחוצה, קדושה ומורכבת – לצד היסטוריה ארוכה וסטיגמות תמידיות, יש דבר אחד שאפשר להגיד בביטחון - ירושלים לא תמיד מקשיבה למה שאומרים עליה, וממשיכה לחדש ולספק אפשרויות בילוי קולינריות לא מתפשרות ומלאות אופי. אין ספק שהעיר עברה מהפך בכל מה שקשור לעולם המסעדנות והאוכל, ומעיר בירה שמציעה מספר מצומצם של מסעדות יוקרה, כשרות לרב, הפכה ירושלים לרווית אטרקציות קולינריות מגוונות וצבעוניות, שפונות לכולם ואף נושאות עימן קסם אחר ששמור אך ורק לעיר הייחודית. בוקר מפנק, ארוחה עם המשפחה, נשנוש על הבר ודרינק מדויק שיסגור לכם את הערב בסטייל - כל היפות והנכונות של העיר שחוברה לה יחדיו

» האוכל הכשר הכי טוב בירושלים
» 50 מקומות שאסור לפספס בעיר הבירה
» כך תכינו את הקובה המיתולוגי של מסעדת אמא
» מבשלים לשבת עם השפים הירושלים

רומנטיקה במיטבה: מונא

אחד מהמוסדות הקולינרים הבלתי מעורערים בבירה היא מסעדת מונא הקסומה בבית האמנים. מלבד לוקיישן מנצח ואווירה שמצליחה תוך דקות לתת תחושה של מסעדה סודית בעיירה אירופאית, תמצאו במקום תפריט מדויק ומושחז וצוות מקצועי שלא בא לשחק. על המקום אמונים מושיקו גמליאלי ואיתמר נבון, יחד הם מציעים כאן מדי ערב וסופי השבוע ארוחת פיין דיינינג, עם מפות לבנות, מנות אלגנטיות ותפריט יין שמחמיא לכל הוויב.
מה אוכלים כאן? התפריט כאמור משקף באופן מושלם את הפאסון הקלאסי של המקום, עם  מבחר קצר ובטוח בעצמו של מנות בניחוח ביסטרו צרפתי. בראשונות תפגשו טרטר בקר לפי הספר, עם חלמון שליו ואיולי צ'יפוטלה (64 שקליׂם); וסשימי טונה אדומה עם שמן צ'ילי, לבנה ואורגנו (68 שקלים); בשלב העיקריות תוכלו להתענג על פילה דג ים ברוטב חמאה לבנה (136 שקלים); ולקנח עם אחד המתוקים המבריקים בבירה - טארט ערמונים ומסקרפונה, סבלה מלוח, אנגלז וניל וגלידת קינמון (44 שקלים).

מונא - שמואל הנגיד 12, ירושלים. לא כשר.

דג ים בחמאה לבנה של מסעדת מונא
בניחוח צרפתי. דג ים בחמאה לבנה של מסעדת מונא צילום: נועם פריסמן

גורמה השוק הראשון: מחניודה

אין צורך להרחיב בתיאורים על אחת המסעדות הכי לוהטות בארץ בשנים האחרונות. מחניודה של אסף גרניט ואורי נבון הצליחה לעשות מה שלא הרבה בתי אוכל ירושלמים הצליחו, ולהפוך ליעד קולינרי מבוקש ומוכר בקנה מידה ארצי ועולמי. בביקור הראשון תהיו חייבים להיעזר באחד המלצרים כדי להבין את התפריט, אבל החלק החשוב באמת זאת האווירה השמחה והאנרגיות שתוכלו להיתקל בהן. מעבר לרעש ולמוזיקה הצוהלת חייבים להודות - מדובר במסעדה מרהיבה, עם אוכל וירטואוזי לא מתחנף, אך לא תמיד מתאימה לכולם.
מה אוכלים כאן? נעשה את עצמנו מדלגים על מנת הפולנטה הידועה שאחראית לגל ההתמכרות הארצי לשמן כמהין (54 שקלים), מלבדה תמצאו ראשונות מלאות תעוזה, מנות ביניים מסקרנות, ועיקריות שעושות נחת למושג פיוז'ן כמו לינגוייני שחור עם בייקון וסרטנים (118 שקלים); וערימת פירות ים בציר עוף וארטישוק ירושלמי (148 שקלים). חשוב לציין את השירות הייחודי שהמסעדה ידועה בו, כך שגם אם הגעתם למקום ונבהלתם קצת מהתפריט, סביר להניח שאחד מאנשי הצוות לא יוותר עליכם בקלות, ויבנה עבורכם את המנה הנכונה שתשאיר לכם טעם בלתי נשכח מהביקור.

מחניודה - בית יעקב 10, ירושלים. לא כשר.

מנה של מסעדת מחניודה
גורמה עם אווירה. פילה דג ואספרגוסים של מסעדת מחניודה צילום: כפיר חרבי

האחות בסטייל: הסדנא

האחות הקטנה של מסעדת מחניודה מציעה חוויה הרבה יותר קלילה ונינוחה ממסעדת האם. החלל היפיפה והעיצוב המעודן יוצרים אווירה נעימה ומשפחתית שתמיד יודעת להתאים את עצמה לאירוע, בלי הרבה קשקושים ומניירות. לצד התפריט העשיר והיד המקצועית שנוכחת במנות, תמצאו גם שירות ענייני, אלכוהול מכל הצבעים והמינים ותפריט קוקטיילים מהטובים והקולעים בארץ. 
מה אוכלים כאן? התפריט המגוון בסדנא אמנם לא מציע שילובים וטכניקות מורכבות אך טוב שכך - מדובר במנות עשירות ומכובדות, שעושות שימוש במיטב חומרי הגלם וכיף מאוד לחזור אליהן. תוכלו להתחיל עם סביצ'ה דג בנגיעות פרי, צ'ילי, ויניגרט הדרים ויוגורט (56 שקלים); להמשיך עם סיגר במילוי פירות ים, חמוצים ואיולי לימון (63 שקלים); ולהתענג עם אחת העיקריות כמו קלמרי סגול במילוי צ'וריסו לבן (112 שקלים) או אחד מהנתחים המובחרים שמעלים כאן על הגריל: אנטריקוט עגל 330 גרם (146 שקלים); נתח טיבון או ניו יורק סטייק (48 שקלים ל-100 גרם).

הסדנא - דרך חברון 28, ירושלים. לא כשר.

המבורגר של מסעדת הסדנא
תמיד קולעת. המבורגר של מסעדת הסדנא צילום: יהב יעקב

שלומציון פינת פריז: קדוש

כמעט כל ירושלמי שתשאלו אותו על ארוחות בוקר, ישלח אתכם דבר ראשון לקפה קדוש המפורסם ברחוב שלומציון. בשעות הבוקר והצהריים המוקדמים תיאלצו לחכות לפחות כמה דקות לשולחן (במיוחד בימי שישי) אך ברגע שתתמקמו ותלגמו מהקפה המצוין, הגוף ירגע והתיאבון יפתח. מדובר באחד מבתי האוכל הירושלמים הוותיקים, שנפתח כקונדיטוריה קטנה בשנת 67' על ידי מאיר קדוש. היום, המקום מנוהל על ידי בנו איציק, שיחד עם אשתו קרן קדוש (שאמונה על שלל הפטיסרי המטריף שמציעים כאן) מארחים מדי יום שלל לקוחות מאוהבים ומכורים.
מה אוכלים כאן? המטבח של קדוש הוא חלבי וכשר. עם ויטרינת העוגות המעולות והניחוח המשכר של החמאה, תמצאו גם אוכל של ממש ומגוון ארוחות בוקר מנצחות כמו הגרסה של קדוש לקרוק מדאם - זוג בריושים במילוי סנט מור, גאודה וביצת עין (56 שקלים);  ובוקר על עלים - מאפה של בצק עלים עם ריקוטה, רוטב הולנדז וביצת עין (56 שקלים). גם אם הארוחה תשביע ותנחם, אל תעזו לצאת מפתח המקום בלי לנסות את אחד האקלרים או הקוראסונים המתוקים של קרן.

קפה קדוש - שלומציון 6, ירושלים. כשר.

מאפים של קפה קדוש
קונצנזוס. מאפים מתוקים של קפה קדוש צילום: דודו בכר

המסעדה של הירושלמים: צ'אקרה

אי אפשר לדבר על כוכבות קולינריות בבירה בלי לתת כבוד למסעדת צ'אקרה המיתולוגית. כמעט שני עשורים שהמקום משרת כל ערב לקוחות אדוקים, החל ממיקומה הנוסטלגי ברחוב שלומציון ועד הגרסה הנוכחית והמרווחת שלה סמוך לגן העצמאות. צ'אקרה שייכת לסוג המסעדות היציבות שמספקות אפשרות נהדרת לפתיחת שולחן, עם אוכל לא מתחכם, אך עשוי היטב, ואווירה שתתאים לכל מצברוח. בין אם מדובר בארוחה משפחתית או בין אם מתחשק לכם דרינק ואיזה נשנוש טוב על בר – צ'אקה בהחלט תדע לנצח על החוויה. 
מה אוכלים כאן? צ'קרה כאמור מספקת מגוון רחב של אוכל בכל מיני סגנונות וטעמים. בתפריט המגוון שלה, שמתאים לכל חברי המשפחה, תוכלו לפגוש מנות קלאסיות שמקצוענות השנים ניכרת בהן כמו פאני פורי במילוי טרטר סלמון, בוטנים, צ'ילי חריף, נענע, קרם פרש וקארי ירוק (74 שקלים); מנת בוראטה פשוטה וקלילה עם עגבניות, זיתים ובלסמי מתקתק (64 שקלים) וקינוח קולע של טארט לימון חמצמץ (45 שקלים).

צ'אקרה - קינג ג'ורג' 41, ירושלים. לא כשר.

פאני פורי של מסעדת צ'אקרה
תמיד רלוונטית. פאני פורי של מסעדת צ'אקרה צילום: נועם פריסמן

קלאסיקה ירושלמית: אדום

במתחם הרכבת המעוצב והמחודש של העיר, שוכנת לה מסעדת אדום – הגברת הידועה והמוכרת של סצנת הקולינריה הירושלמית. המחשבה על מיקומה המקורי של המסעדה, בחצר פיינגולד המיתולוגית, סביר להניח מעלה חצי חיוך ותחושת געגוע בכל ירושלמי ותיק שקורא שורות אלה. עם זאת, המעבר למיקומה הנוכחי לא פגע באיכות האוכל והאירוח שנוכחותם מורגשת בכל ארוחה וביקור במקום.
מה אוכלים כאן? השף, אלירן בוזגלו, רוקח כאן מדי ערב מנות קלאסיות בעלות ניחוח ירושלמי מרומז. בפתיחים תמצאו סביח מפורק עם חציל, לימון כבוש, פטרוזיליה וביצה עלומה (52 שקלים); פטה כבדים שיבוא בול לצד הכוס יין (48 שקלים); וטרטר סלמון עם שמנת חמוצה (52 שקלים). בעיקריות תוכלו ליהנות מרביולי ארטישוק וגבינת עיזים; אסאדו טלה (120 שקלים); ופסטה עם פירות ים, חלב קוקוס, ג'ינג'ר וכוסברה (102 שקלים).

אדום - מתחם התחנה, ירושלים. לא כשר.

סביצ'ה של מסעדת אדום
בטוח ונעים. סביצ'ה דג של מסעדת אדום צילום: אפרת ליכטנשטט

הפתעה איטלקית: אנה

מאז שהוקמה המסעדה האיטלקית בבית אנה טיכו, היא לא מפסיקה לגרוף מחמאות, ובצדק. באחד המיקומים היפים והפסטורלים בעיר, מספקת אנה חוויה מהודקת להפליא של אוכל איטלקי כשר ונטול פוזה, כשמאחורי הקלעים מסתתרת גם מטרה חברתית מבורכת לא פחות – העסקתם של בני נוער בסיכון שלוקחים כאן חלק בעשייה היומיומית של תפקוד המסעדה. מלבד מנות חלביות חלומיות, מציעה אנה בשעות המוקדמות של היום גם תפריט ארוחות בוקר, שיגרום לכם להתחיל את היום עם האנרגיות הנכונות.
מה אוכלים כאן? תפריט הערב כאמור, מציע מגוון מנות איטלקיות שלא באות להרעיד את העולם, אך הדיוק בכל ביס וביס ישכנע אתכם שלא צריך להמציא את הגלגל כדי להפוך למסעדה מצוינת. חובה לנסות את מנת הניוקי שמכינים כאן במקום ומגישים בליווי קרם פרש, עגבניות לחות ואספרגוסים (56 שקלים). עוד בתפריט: מנת פפרדלה עדינה עם חמאת לימון ופילה דג (88 שקלים) וקינוחים מופלאים כמו טירמיסו ופאי לימון שלא נופלים מתוצריה של מאמא איטלקיה עם נסיון חיים.

אנה - בית אנה טיכו, הרב אג"ן 10, ירושלים. כשר.

פיצה ביאנקה של אנה
איטלקיה אמיתית. פיצה של אנה צילום: מעיין יחבס

עכבר EXTRA

לעוד כרטיסים במתנה >>

כרטיסים להופעות והצגות

להזמנת כרטיסים >>