אוכל

עדכנו אותנו




החמישיה הפותחת: החומוס הטוב בתל אביב

יום רביעי 17 באוקטובר 2012 00:57 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

מנה משולשת בעלי קרוואן, מסבחה בחומוס הכרמל, משאוושה בחומוס משאוושה, חומוס גרגירים אצל שלמה ודורון, וחומוס פול אצל אסף. חמש מנות החומוס הטובות בתל אביב ומחוצה לה



אחד הטובים בעיר. חומוס נחמני

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

עם כל הכבוד לפלאפל ולשניצל, אם נעשה משאל עם לגבי בחירת המאכל הלאומי שלנו, אין ספק שהחומוס לוקח ובגדול. אבל אם נודה על האמת: גם אותו שאלנו משכנינו וזה לא היה מזמן. מלחמת העצמאות חשפה לראשונה את הישראלים החדשים אל המטבח הערבי, שהשתלב מצוין עם משטר הצנע של אותה תקופה והציע ארוחה משביעה מאוד בזיל הזול. מאז, הפך החומוס לאחד המאכלים בעל הכי הרבה צורות אכילה: יש כאלה שאוכלים אותו רק בשישי ורק בצהריים, לעומת אלו של שבת ואלו של כל השבוע. יש את אלו עם פיתה ויש את אלו שיעדיפו בלעדיה, ואת אלו שהוסיפו טקסים משניים ומשונים: חומוס לא נאכל אם אין עיתון ספורט בצד, מיץ ענבים, או עם כל מיני תוספות וכמובן - אלו שאוכלים אותו נקי.

» עכבר חומוס - לכל המידע

» המנות המושחתות בתל אביב

» הקוסקוס הטוב בתל אביב
» המנות היהודיות הטובות בתל אביב

כשיצאנו למסע לבחירת החומוסים הטובים בתל אביב ומחוצה לה גילינו עולם ומלואו: חומוס הנעשה במתכונים סודיים יותר מקוקה קולה, שיטות הכנה ומרקמים שונים. מה שהפתיע הכי הרבה היה הגילוי כי כמספר הישראלים מספר החומוסיות האהובות. הקונצנזוס מת כשמתחילים לדבר על חומוס, לכל אחד החומוסיה שלו. אז לצורך החמישייה טעמנו עשרות חומוסים, בתל אביב ומחוצה לה, והתגלגלנו עד הלום על מנת לספר. אלו החומוסים הטובים ביותר בתל אביב ומחוצה לה:

הקלאסיקה: מנה משולשת אצל עלי קרוואן (אבו חסן)


חובבי החומוס היפואי מתחלקים לשניים: אוהבי קלבוני (חומוס טוב בהחלט) ואנחנו - מעריצי עלי קרוואן, יעידו על כך נחילי האנשים המצטופפים שם בסופי שבוע ובכלל. קרוואן שהיה ידוע גם בשם אבו חסן, החל את דרכו בשנת 1959 כדוכן חומוס קטן עם שני סירים ליד הנמל ובלחץ הקהל פתח בשנת 72 מסעדה של ממש שהתקשתה אף היא לעמוד בביקוש והצריכה פתיחה של מקום נוסף, ממש ממול. ב-2007 הלך עלי קרוואן לעולמו, אבל השאיר אחריו מורשת חומוס מפוארת ומצטיינת.

החומוס המצטיין: מנה משולשת, כלומר: חומוס, פול ומסבחה, אבל איזו מסבחה. כנראה שאלפי סועדים מתלבטים יודעים מה טוב בשבילם: הכל. אפשר ללכת על החומוס נקי אבל במנה המשולשת אפשר להיווכח באיכויות הנדירות שהפכו את המקום לכזו הצלחה: חומוס חמים במרקם עדין וכמעט קרמי. המסבחה עצמה עשויה בדיוק רב ומלאת טעם של טחינה, שום ולימון ובאופן לא מפתיע היא גם עדינה. הפול נותן פייט בדמות טעמים עמוקים יותר למנה, וממעל תבלינים עם קצת כמון ופפריקה, שמן זית ומעט חריף שמגיע בצד. כשהכל טעים כל כך למי אכפת שיושבים לידך בשולחן אנשים זרים ונועצים בך מבטים? בשורה התחתונה: החומוס היחיד ששווה לעמוד בשבילו בתור.

המחיר: 19 שקלים.

מסביב: בעיקר רעש, אבל לצד המנות תקבלו בצל חי, חריף ופיתות.

אבו חסן - שבטי ישראל 14, יפו


עניין משולש.  אבו חסן (צילום: רותם מימון)

הכי זול: מסבחה בחומוס הכרמל


אפשר להסתובב בכרמל שנים מבלי לשים לב לחומוסיה המפתיעה הזאת. למה מפתיעה? קודם כל בגלל הגודל - מדובר בשני חללים ענקיים המסתתרים מעבר להררי הדוכנים. שנית , בגלל המחיר - מדובר בחומוס הכי זול בתל אביב ובסוף בגלל הטעם - מדובר בחומוס פשוט, עשוי כהלכה וטעים. בקיצור, סגירת פינת הרעב בזיל הזול למסתובבים בשוק ולא רק להם.

החומוס המצטיין: מסבחה. בכל פעם כשאנחנו נתקלים במנה זולה עולה החשש שזה בא על חשבון האיכות, אבל כאן מדובר בהפתעה מהתחלה ועד הסוף. ללא גינונים ובלי מלצריות, ניגשים לדלפק ובוחרים: חומוס או מסבחה והכל באותו המחיר. בצלחת הגדולה והגדושה הונחה מסבחה חמימה וסמיכה עם טעמים עשירים הנובעים ממינון הטחינה הגולמית, שפע גרגרים, קצת שמן זית משובח באמת ומעט תבלינים. בשור ה התחתונה: ההוכחה הניצחת שזול הוא לא בהכרח התפשרות. טעים לאללה.

המחיר: 10 שקלים!

מסביב: מקבלים בשקית נייר שתי פיתות בעבודת יד, עבות ושמנמנות כראוי. במחיר כזה ראוי לחשוב שאין עוד תוספת, אבל את השאר התוספות כמו מלפפונים חמוצים קצוצים דק דק וחריף מקבלים על צלחת החומוס. ערבוב של כולם יחד כנראה הופך את המנה הזאת לטעימה כל כך. תנו קפיצה!

חומוס הכרמל - הכרמל 11, תל אביב


סוד כמוס ליודעי השוק. חומוס הכרמל (צילום: רותם מימון)

השכונתי: משאוושה במשאוושה


יש לא מעט חומוסיות נחמדות בלב העיר, אבל במשוושה יש משהו אחר, החל מהאווירה השכונתית וכלה בחומוס המצהיר על עצמו מלכתחילה כיוצא דופן. אז מה העניין כאן? ובכן המשוושה היא מנת חומוס הנפוצה בכפרים הערביים של הגליל העליון ופירוש שמה – משובשת, והכוונה כאן היא למרקם ה"משובש" דהיינו - הלא אחיד של החומוס.

החומוס המצטיין: משוושה כמובן. אחת הבעיות עם חומוס, טוב ככל שיהיה, היא המצוקה בבטן אחרי ואילו המשאוושה הזאת מצטיינת באווריריות וקלילות יחסית. יכול להיות שזה קשור בצורת ההכנה של גרגרי החומוס שנכתשו מיד אחרי הבישול ועורבבו יחד עם טחינה, לימון ושמן זית. אנחנו בחרנו לחזק את שלנו בטיפה טחינה מצוינת ועוד מעט גרגרים. התוצאה: חומוס עדין שבקלות רבה אפשר לאכול עוד חצי קערה ממנו וללא ספק אחת החומוסיות הטובות במרכז העיר.

המחיר: 22 שקלים למשוואשה, חיזוק בטחינה וגרגרים - 2 שקלים.

מסביב: אחד המקומות היחידים בהם ניתן להזמין פיתות מקמח מלא וזה כבר יתרון. חוץ מזה, חמוצים תוצרת בית יחד עם הזיתים הדפוקים המפורסמים של המקום. ביום טוב יש פה כרוב חמצמץ טעים מאוד, המגיעה לשולחן במסגרת הפתיחים שלפני. גם בצל הוא חלק בלתי נפרד מהתוספות מקום, אבל אל תפספסו את החריף הירקרק. הוא רק נראה תמים.

משאוושה - פינסקר 40, תל אביב


עוד חצי קערה בבקשה. חומוס משאוושה (צילום: רותם מימון)

הסודי: חומוס גרגירים של שלמה ודורון


כרם התימנים הוא גן עדן לחובבי החומוס באשר הם. כאן אפשר למצוא קשת רחבה של חומוסים, אבל אנשי הכרם כמו מעריצי החומוס ביפו מתחלקים אף הם לשניים: חובבי הסורי (חומוס טוב, אבל) ואנשי שלמה ודורון, הסוד הכמוס הידוע לכל. את הגלגול הראשון של המקום פתח שלמה ב-1937 ואת הדרך מוביל היום הנכד - דורון. גם כאן, בשעות העומס תור יפה של אנשים שלא היה מבייש את הלוהטות שבמסעדות העיר.

החומוס המצטיין: חומוס גרגירים. במקום ימליצו לכם ללכת על חומוס-פול, אבל תשמעו לנו – החומוס הזה, לא צריך לא פול ולא כלום. כחובבי חומוס, לכו עליו בגרסה הנקייה שלו או מקסימום על גרסת המסבחה ולא תצטערו. חומוס עדין בטעמו מאין כמוהו עומד כמעט ביחס הפוך למרקם שלו ולסמיכות, כשהוא מגיע עם גרגרים בדרגת בישול וול דאן. למתקדמים: קחו את פלח הלימון שמגיע בצד ותנו סחיטה הגונה. לחובבי המסבחה מובטחת אחת מתובלת מאוד עם הרבה כמון, פפריקה, לימון ושום. בשורה התחתונה: תושבי הכרם יודעים מה טוב בשבילם.

המחיר: 19 שקלים למנה קטנה, גדולה מאוד.

מסביב: תור של אנשים וצלחת של בצל ולימון וחריף. הפיתות שגרתיות יחסית, אבל כשהן יוצאות חמות אי אפשר להפסיק אותן.

שלמה ודורון - ישכון 29, תל אביב


עניין משפחתי. חומוס של שלמה ודורון (צילום: רותם מימון)

הכי גדול: חומוס פול בחומוס אסף


כבר שנתיים וחצי נמצא חומוס אסף במשכנו החדש בחשמונאים ואין ספק שהסניף הנוכחי, הוא שדרוג רציני של החומוס של אסף בכל גלגוליו. היתרון כאן הוא הצלחות הנדיבות, השירות החמים ובעיקר - שלל התוספות שניתן להוסיף לחומוס (קציצות? איך לא חשבנו על זה קודם?). חוץ מזה, יש פה גם מענה לא רע למי שכבר שבע מחומוס בדמות שניצל ותבשילי דגים מעשה ידי אמו של אסף.

החומוס המצטיין: חומוס פול ביצה. כשטועמים כל כך הרבה חומוס-פול-ביצה, הקלאסיקה של כל חומוסיה, צריך שיהיה מה לזכור, והפול של חומוס אסף עשה את העבודה בקלות. הפול מגיע כתבשיל חם (בכמות נדיבה מאוד), עם לא מעט גרגרי פול שלמים, והוא לימוני ועשיר בתבלינים ממתכון סודי שניסינו לגלות ללא הצלחה. החומוס עצמו הפתיע בזכות טעם יוצא דופן שלא נעלם תחת מכבש הפול והיה בעל מרקם קרמי. תוסיפו לזה שהצלחת כאן היתה הגדולה ביותר שקיבלנו. בשורה התחתונה: באנו בגלל החומוס, נשארנו לעוד מנה של פול.

המחיר: 24 שקלים.

מסביב: פיתות די סטנדרטיות, אבל כאן מקבלים הכי הרבה פינוקים ליד: שני סוגי חריף בצלחת אחת, סלט כרוב, רוטב לימוני מצוין ופלאפל על חשבון הבית.

חומוס אסף - החשמונאים 88, תל אביב


אבסטרקטי. חומוס אסף (צילום: רותם מימון)

חומוסים נוספים שכמעט נכנסו


הסורים - כוכב כרם התימנים ואחד הוותיקים בשכונה ובעיר, אבל כמו בכל להיט, או שאוהבים מאוד או שלא. יכול להיות שאלה הציפיות הגבוהות וסיפורי מיתולוגיה מוגזמים יתר על המידה, אבל לא נפלנו מהחומוס קומפלט שהמליצו לנו(בעיקר כשמטר מכאן חבוי לו חומוס מאלף), ובכל זאת, מדובר בחומוס לא רע בכלל עם פול טעים מאוד שעשוי בדיוק רב.  
חומוס הסורים – מל"ן 28, תל אביב

חומוס אסלי - האמת היא שמבחינתנו מדובר בהפתעה. אחרי הרבה שנים שלא ביקרנו במקום גילינו שהוא  מצליח לשמור על חומוס טעים (22 שקלים) עם מרקם חלק ומעודן מלא שמן זית. במסבחה בלטו מאוד טעמי הכמון. כל חומוס כאן יוצא עם טחינה, שמן זית, פטרוזיליה ופפריקה. טעים טעים, אבל חסר את אותו שפיץ מסתורי שהופך חומוס מטעים לגדול.
חומוס אסלי - דיזנגוף 338, תל אביב


איפה השפיץ? חומוס אסלי (צילום: רותם מימון)

חומוס פול זייתון -
אפשר לקרוא לזה חומוסיית הבית שלנו. המקום הצנוע בשוקן מביא את הגרסה הירדנית לחומוס-פול, מה שאומר שתקבלו כאן פול טחון ומבושל היטב, אבל וזה אבל חשוב – המסבחה כאן מנצחת בזכות הטחינה המעולה המגיעה מירדן. החומוס לכשעצמו חלק, לימוני ומשחתי. טעים.
חומוס פול זייתון – שוקן 19, תל אביב


בשכונה שלנו. חומוס פול זייתון (צילום: רותם מימון)

חומוס נחמני - חומוס צפונבוני, על אף שהוא מצוי לפתח יהודה הלוי, שמנסה להביא משהו אחר והתוצאה היא יצור כלאיים: חומוס עדין (אפילו מדי) בטעמו וסמיך מאוד במרקמו. איכשהו החומוס יחד עם הטחינה והגרגרים (22 שקלים) הזכירו לנו קצת יותר מדי מחית אגוזים ופחות מדי חומוס - טעים אבל אי אפשר לאכול מזה הרבה. הפיתות, לעומת זאת, דווקא מצוינות.
חומוס נחמני - יהודה הלוי פינת נחמני, תל אביב

חומוס אשכרה - יכול להיות שנפלנו על חומוס אשכרה ביום לא טוב, אבל המנות כאן היו קטנות מדי עם חומוס בעל מרקם מוצלח אמנם, אבל טעם מעט אנמי שלא הצדיק את ההייפ סביב המקום. גם המחיר היחסית יקר ביחס לתמורה (23 שקלים לחומוס הפשוט ביותר).
חומוס אשכרה – ירמיהו 45, תל אביב


אפשר להתאמץ יותר. חומוס אשכרה (צילום: רותם מימון)

החומוס הכי טוב מחוץ לתל אביב


סעיד בעכו - עזבו אתכם מחומוס תל אביבי (עם כל הכבוד), כשבא לכם חומוס כמו שחומוס גלילי צריך להיות, סעו לעכו ותאכלו באחת החומוסיות הטובות שם, הבולטת בהן: סעיד. כן, שוב סעיד. אין פה אולי שום בשורה חדשה בנוגע לחומוס, אבל הוא עדיין מעולה, על אחת כמה וכמה המחלוטה רווית גרגרי החומוס והעשויה נהדר או המשאוושה המצטיינת. החיסרון הגדול הוא התור האינסופי והכמעט מייאש שיש בו, אבל החומוס מפצה על הכל.
חומוס סעיד - שוק העיר העתיקה, עכו

אבו יוסף בחיפה - התלבטנו קשות בין אבו יוסף לאבו מארון, כי אחרי הכל מדובר פה בשני חומוסים אדירים, מהטובים בארץ ואם היינו יכולים לבחור שניים אז אלו הם. לבסוף אחרי ויכוחים קשים ההחלטה נפלה על אבו יוסף – על חודו של קול. אז למה בחרנו? בגלל הטעם והמרקם יוצא הדופן של החומוס החלק והמאוד עדין בטעמו, כי אהבנו מאוד את המחלוטה, וביום טוב יש פה גם חומוס צנוברים וכן כי המנות כאן גדולות והפיתות ממכרות.
אבו יוסף - א.ל. זיסו 29, חיפה


גדול וממכר. חומוס אבו יוסף (צילום: רותם מימון)

חומוס לינא בירושלים - רק בירושלים לבדה היה אפשר להרכיב רשימה של 15 מקומות מצוינים לאכול חומוס, אז איך אפשר לבחור רק אחד מבלי להסתכן בעריפת ראש ובטוקבקי נאצה? ובכן, בחרנו! במזרח ירושלים וליתר דיוק ברובע הנוצרי על סמטאותיו מחכה לכם אחד החומוסים הטובים בעיר. החומוס הירושלמי הזה בולט בטעמו בזכות מינון נמוך יחסית של טחינה בכל התערובת לצד כך שאפשר להיזכר טעמו של חומוס מהו. שווה נסיעה מיוחדת.
חומוס לינא - עקבת אל חנאכה 42, הרובע הנוצרי, ירושלים

חליל ברמלה - בזכות מסבחה יוצאת דופן נמצא חליל ברשימה ועושה כבוד גדול לרמלה. מה יש בה? מתכון סודי, אבל הטעם הדומיננטי מעיד על הרבה טחינה וגרגרים עשויים בדרגה מושלמת, גם הרוטב תטבילה מעל, מה שנותן למסבחה המעט מתקתקה קצת טעם חמצמץ-חריף. יש כאן גם שיפודים ושאר תבשילים למי שממש צריך את זה. מבחינתנו, צריך להתמקד בעיקר.
חומוס חליל - קהילת דטרויט 6, רמלה

משני בראשון לציון - ובכן גבירותיי ורבותיי – הפתעה. עד לרגע האחרון החומוס שכמעט נבחר בראשון לציון הוא לא אחר מבהדונס בעיר, שהבעלים שלו כאן יוצר חומוס שונה מאוד מכל סניפי הרשת, אבל אז הגענו למשני וכל מה שחשבנו על חומוס נשכח. משני החלו את הדרך כחנות קטנה ומשפחתית בבית משני ביפו ועם הזמן גדלו ועברו לראשון לציון לשכונה קטנה ונחבאת. בלי רעש וצלצולים מגישים כאן צלחת ענקית עם חומוס סמיך מאוד וטעם טחינה בולט אף הוא והמשוואה פה מוגשת בצורה קצת שונה שהופכת את החומוס הזה לכל כך נפלא -  שכבות שכבות ולא מעורבב. נסו ותהנו.
מעדני משני - יעקב כהן 2, ראשון לציון


הפתעה בראשון. חומוס משני (צילום: רותם מימון)

חומוס עפיף בקלאנסווה - כן כן, מה יש? סעו למשולש ותזכו בחומוס יוצא דופן שאינו דומה לאף אחד אחר ותגלו את הסוד הכמוס של תושבי צפון השרון ועמק חפר שאינם מוכנים להחליף אותו בשום אבו חסן. ומה יש בחומוס של עפיף שהוא כל כך טוב? קלילות ומרקם חלק. גם הפול פה שונה מעט המוכר ובולט בתיבול שלו, תוסיפו על זה צלחת גדושה ופיתות דקות שאפשר למצוא רק בקלאנסווה והרווחתם. המלצה שלנו: את החומוס הזה מומלץ לאכול בשעות הבוקר של יום שבת. אחר כך תתקשו לתפקד.





תגיות: אבו חסן - שבטי ישראל, אבו יוסף, חומוס אסלי, חומוס אסף - חשמונאים, חומוס אשכרה, חומוס הכרמל, חומוס הסורים, חומוס חליל, חומוס לינא, חומוס נחמני, חומוס סעיד - עכו, חומוס פול זייתון, רותם מימון, שלמה ודורון

(11 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5