אוכל

עדכנו אותנו




החמישייה הפותחת: מנות הלימון הטובות בתל אביב

יום חמישי 08 בדצמבר 2011 07:00 מאת: שרון בן דוד, עכבר העיר

טונה אדומה עם קוביות של ג'לי לימון, סקלופה עם לימון ופיצה אל לימונה - מנות חמוצות בפה אבל מתוקות בלב



לא חייב להיות חמוץ. פיצה אל לימונה של רוסטיקו

(צילום: שרון בן דוד)

פרסומת

אין היו החיים נראים בלי לימון? משעממים מן הסתם. פרי ההדר הצהוב מוסיף המון לא רק לאוכל אלא גם לשפה ולאוצר הדימויים, ו"אם החיים נותנים לימונים כדאי לעשות מהם לימונדה", זו עצה טובה בכל מצב. בגלל החמיצות הבלתי מתפשרת מככב הלימון כשחקן מרכזי בעיקר באגף המנות האחרונות, שם מרסנים אותו עם סוכר, קרמים ובצקים. בשאר התפריט הוא משמש לרוב כשחקן משנה בעל תפקיד קטן אך משמעותי. עם זאת, יש מנות שלא מתביישות בלימון ושמות אותו בפרונט, ואז הוא נגלה בכל הדרו.

סשימי של טונה עם סלט ויהלומי לימון ואוזו



המקום:
יונה, המסעדה החדשה של אבי ועפרה גנור (מנטה ריי), מקבלת את פני הנכנסים בחלל גדול עם תקרה גבוהה וחלונות פונים לים. למרות נתוני הפתיחה מצליח המקום לייצר תחושת ביתיות, אולי בגלל המטבח הפתוח, אולי בגלל צנצנות עם כבושים ומשומרים כאמנות שימושית. אפשר לשבת סביב שולחנות או ליד הבר, ולמי שבישול עושה לו את זה – על כיסאות גבוהים שנמצאים ממש מאחורי המטבח הפתוח, המספקים הצצה מעבר לכתף של הטבחים. התפריט נע בין מנות בצלחות טרה קוטה ובצנצנת למנות גדולות יותר בצלחת, ועראק בטעמי ג'ינג'ר וזעפרן בייצור עצמי משלים את הקונספט הים תיכוני.

המנה: סשימי של טונה עם סלט ויהלומי לימון ואוזו, מנה המשלבת טונה במצב הצבירה הבסיסי ביותר עם לימון שהכי לא דומה לעצמו. ריבועי טונה נאה במלוא מובן המילה פרושים על הצלחת כקלפים בגוון אדום עמוק, ולידן קוביות ג'לי ממיץ לימון. ליהלומים טעם חמצמץ עדין עם רמז לאוזו, והצירוף של טונה טרייה מאוד עם לימון במרקם חלקלק ולא מוכר מעניין ומפתיע. סלט מלפפונים וצנוניות מוסיף פריכות וסוגר את קשת המרקמים. מנה מסקרנת שעושה חשק לבדוק מה עוד יש בתפריט.

מחיר: 42 שקלים.
היכן: יונה - האנגר 1, נמל יפו.


תחושה ביתית. סשימי טונה עם סלט ויהלומי לימון ואוזו (צילום: אבי גנור)


חורמה סבזי - עדן



המקום:
מסעדת עדן הוותיקה, עסק משפחתי שהוקם בשנת 1967, שומרת בעקשנות על מעמדה כמסעדה עם ערך VFM גבוה. המיקום בקצה מסדרון אפרורי בתחנה המרכזית הישנה אולי אינו מרשים במיוחד, אך לא זה מה שירתיע את המכורים לאוכל פרסי מסורתי. מנות נדיבות וטעימות בטירוף, שירות לבבי שבאמת מתעניין אם טעים לכם ולמה לא גמרתם מהצלחת, וחשבון שבקושי מגרד את ה-100 שקלים לזוג לארוחה מלאה הן רק חלק מהסיבות שעושות את עדן לאחד המקומות המוצדקים בעיר.

המנה: חורמה סבזי, ספק מרק ספק נזיד מסוגי עשבים שונים, שעועית אדומה, קוביות בקר וכוכב הערב – לימון פרסי. פרי ההדר הכמוש הוא זה שנותן למנה את הריח הרענן האופייני, וטעמו החמצמץ מבליט את טעם העשבים. בניגוד למסעדות פרסיות אחרות שבהן משתמשים בלימון פרסי שחור, בעדן משתמשים בלימון לבן בעל ארומה מעודנת יותר. החורמה סבזי מוגש עם אורז לבן, צלחת עשבים לפתיחת תיאבון ולרענון הפה, טחינה, חמוצים מתוצרת בית ותה חזק לקינוח. ארוחה מלאה במנה אחת שמתמצתת את כל מה שטוב במטבח הפרסי.

מחיר: 45 שקלים.
היכן: עדן - נווה שאנן 16 א', תל אביב.


קפיצה לפרס. חורמה סבזי (צילום: שרון בן דוד)

סקלופה לימון – אוסטריה דה פיורלה



המקום:
עוד מסעדה ותיקה בנוף התל אביבי, שחגגה לא מכבר 25 שנים להקמתה. אוסטריה דה פיורלה הוקמה על ידי משפחה שהתגוררה ברומא עשרה דורות עד שקמה ועלתה לתל אביב. פבריציו ואמו פיורלה הם השפים, והאופן שבו הם נצמדים למסורות זיכה את המסעדה בתואר כבוד מטעם לשכת המסחר האיטלקייה ואיגוד השפים האיטלקי. מלבד ספגטי, כל הפסטה היא מתוצרת עצמית והתפריט כמעט שאינו משתנה למעט תוספות מינוריות על בסיס עונתי, כגון ריזוטו תותים עם חמאה ופרמז'ן (לא מתוק). אוסטריה (בין טרטורייה לריסטורנטה) איטלקייה מסורתית בלי טריקים ושטיקים.    

המנה: סקלופה לימון, פרוסות שייטל דקיקות ומקומחות עוברות טיגון קצרצר ברוטב על בסיס שמן זית, יין לבן ומיץ לימון. בזמן הבישול הרוטב הופך סמיך וקטיפתי, עוטף את הבשר ומקבל את טעמו. בגלל העובי הבשר מגיע למידת צלייה מדיום אך נחתך בקלות, והלימון מדגיש את טעמו הבשרי של השייטל. מוגש עם תפוח אדמה בתנור.

מחיר: 76 שקלים.
היכן: אוסטריה דה פיורלה - בן יהודה 148, תל אביב.



הצעה שאי אפשר לסרב לה. סקלופה לימון (צילום: שרון בן דוד)


פיצה אל לימונה - רוסטיקו

המקום:
רשת טרטוריות שחוגגת החודש כמה אירועים משמחים: יום הולדת שלוש לסניף באזל ושש לסניף רוטשילד, וזכייה בתואר כבוד מטעם לשכת המסחר האיטלקייה. הקונספט איטלקי-כפרי והעיצוב בהתאם: קירות בגווני חמרה, מדפים עם ירקות ובקבוקי יין וטבחים שיורים לתנור פיצות בקצב אש. התפריט כולל מנות איטלקיות קלאסיות לצד כאלו שזוכות לפרשנות אישית כדי לצאת קצת מהמשבצת המוכרת. 

המנה: פיצה אל לימונה עם אספרגוס, גבינות ובזיליקום. עיגול בצק דקיק ופריך מכוסה בשכבה נדיבה של מוצרלה ופרמז'ן ובמרכזו ביצת עין, כצ'ופר שבקצה כל משולש. פיסות קטנות של צ'ילי מפתיעות בחריפות פה ושם, איזון ללימון קונפי – פרוסות לימון דקות שבושלו בסירופ סוכר וכעת הן יותר מתוקות מאשר חמצמצות. הפיצה מוגשת במסגרת תפריט לימונים מיוחד, סאגרה לימונים, המוגש החודש בסניפי הרשת.

מחיר: 55 שקלים.
היכן: רוסטיקו - באזל 42 ושדרות רוטשילד 15, תל אביב.


מהר, לפני שיגמר. פיצה אל לימונה (צילום: שרון בן דוד)

עוף בלימון – פקין צהלה


המקום:
פקין צהלה חוגגת השנה 30 שנים להיווסדה. בשנת 1982 החלה המסעדה את דרכה בצהלה, והתפתחה כאימפריית טייק אוויי ומשלוחים. במהלך השנים הוכנסו מתיחות פנים עיצוביות כאלו ואחרות, כולל הקמת גן זן בסגנון יפני שאינו מיועד לשיטוט אלא להתבוננות. בתפריט הגדול (70 מנות) כמעט שאין שינויים, דבר שהוא חלק מקסמה של המסעדה. לאחרונה נוסף תפריט וייטנאמי, שונה ומעודן יותר מהמטבח הסיני והתאילנדי.  

המנה: עוף בלימון, קלאסיקה שעומדת יפה במבחן הזמן. רצועות עוף טבולות בקמח וביצה עוברות טיגון עמוק העוטף אותן בציפוי, ומוגשות ברוטב לימון חמצמץ-מתקתק. הרוטב מרכך מעט את הציפוי, והזיגוג השקוף-מבריק מכסה כל נתח אך מותיר את הצבעים נאמנים למקור. האיזון בין הטעמים והמרקמים הפך את המנה לקונצנזוס שאפילו ילדים אוהבים.

מחיר: 61 שקלים בצהריים (כולל אורז ושתייה קלה), 71 שקלים בערב.
היכן: פקין צהלה - רחוב משה סנה 54, תל אביב.


חמוץ טעים. עוף בלימון של פקין צהלה (צילום: אילן עמיחי)




תגיות: אוסטריה דה פיורל, מסעדת יונה, מסעדת עדן, פקין - צהלה, רוסטיקו

(10 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5