אוכל

עדכנו אותנו




החמישייה הפותחת: המנות הערביות הטובות בתל אביב

יום חמישי 17 בנובמבר 2011 09:00 מאת: שרון בן דוד, עכבר העיר

טרטר פלשתיני של המזללה, שוק טלה ממולאת של חג' כחיל וקציצות בקר עם חומוס של טשרניחובסקי 6 - מנות שעושות שלום בבטן



יאללה! קציצות בקר על גרגירי חומוס רכים

(צילום: דן פרץ)

פרסומת

איך יודעים שמשהו הפך לטרנד? כשהוא פורץ את גבולות המגזר ומבצבץ תחת כל עץ רענן. הפעם במוקד העניינים האוכל הערבי שעושה בימים אלה ממש קאמבק מפואר (ולא שאי פעם הוא היה לא רלוונטי). על הקו המפריד בין מטבח ישראלי לערבי נכתב כבר הרבה: חומוס, שיפודים, קבב וקרוביהם הם אזרחי כבוד במסעדות העיר, ולא רק במזרחיות שבהן. בגל הנוכחי אפשר למצוא מנות ערביות מסורתיות שמצאו את דרכן לאגף הגורמה. במקביל, ישנם שפים שמשתמשים בטעמים ובחומרי גלם מהמטבח הערבי כדי ליצור פרשנות אישית המזכירה רק במעט את המקור. הבחירה קשה והמגוון רב, אבל אספנו קצת מזה וקצת מזה, כדי שיהיה ייצוג הולם לכולם.


המתוחכמת: טרטר פלשתיני של המזללה



המקום:
מזללה היא המיזם האחרון של השף מאיר אדוני, שכל חובב גורמה בעיר רק חיכה שייפתח. התפריט מחולק לקטגוריות לפי גודלן, והשימוש בחומרי גלם רבים בכל מנה המאפיין את אדוני נוכח גם כאן. מוזיקה שמחה, בר ארוך שסביבו מתרחש רוב האקשן ושירות מוקפד וידידותי עוזרים לבאזז, ועושים את המזללה לאחד המקומות המבוקשים בעיר.

המנה: טרטר פלשתיני - שייטל קצוץ עם טחינה גולמית, צנוברים יוגורט קרם חצילים שרופים וכמון. אדוני מתמחה בלקחת חומרי גלם, לפרק אותם ולחבר למשהו שונה לגמרי. במנה זו המוצרים הבסיסיים עברו עיבוד שמשווה להם מראה המזכיר את המקור באופן רופף בלבד: השייטל נקצץ גס, קליפות חצילים עוברות טחינה עם שמן זית ושום ומעט שמן כמהין והופכות למעין קרם שחור שנמשח על הצלחת, את העגבניות מייצג החלק הפנימי שלהן בלבד וגושי יוגורט כבשים מצומצם נראים כשלג בין כל הצבעוניות. בניגוד לפרזנטציה הסופר מודרנית לגבי הטעם אין שום ספק והוא ערבי לחלוטין. כששקוף ז"ל פוגשת את דיאנא ואל באבור.

מחיר: 49 שקלים

היכן:
מזללה - נחלת בנימין 57, תל אביב


שחררו את פלשתין. המזללה (צילום: שרון בן דוד)

המחממת: מוסח'אן של לה שוק



המקום:
על פניו לה שוק היא עוד אחת בשרשרת מסעדות השוק שנחתו על תל אביב, ועד כה הביקורות לא הטיבו עמה. בחודש האחרון נכנס למטבח שף חדש ועתיר אמביציה שעמל על שינוי התפריט והידוק הקונספט, ויש מקום לאופטימיות. המרפסת הפונה לרחוב נסגרה כדי להתאימה לחורף, אבל השטיחים הישנים, ריהוט הווינטג' והמוזיקה נותרו מחממים כשהיו. 

המנה: מוסח'אן, מנה ערבית מסורתית של עוף ובצל מטוגנים מונחים על פיתה. בגרסת לה שוק העוף לא סתם מטוגן או מוקפץ אלא קונפי, כלומר מטוגן באטיות במשך שעתיים, תהליך המקנה לו מרקם פריך בחוץ ורך מאוד בפנים. בצל סגול, עגבניות שרי חרוכות, עשבי תיבול וסומאק מוסיפים לא רק צבע ורעננות אלא גם מרקמים שהופכים את המנה למעניינת. יוגורט צאן קריר וחמצמץ משלים את קשת הטעמים המזרח תיכונית ובסוף מגיע הפרס האמיתי בקרקעית הצלחת – פיתה חמימה ספוגה במיצים. גם הגודל נכון, משביע אך לא מפוצץ.

מחיר: 48 שקלים

היכן:
לה שוק -  דיזינגוף 92, כיכר דיזינגוף, תל אביב


גם שיק וגם שוק. מנת מוסח'אן (צילום: שרון בן דוד)

הממולאת: שוק טלה ממולאת של חג' כחיל



המקום:
 חג' כחיל בכיכר השעון היא הבייבי הצעיר ביותר של המשפחה המעורבת בעסקי המסעדנות כבר 40 שנה. התפריט שומר על מסגרת האירוח המוכרת שבה מציפים את השולחן בסלטים לפני בוא העיקריות, וכולל מנות מסורתיות מהמטבח הערבי. לצדן, וכאן החידוש, אפשר למצוא גם מנות עדכניות יותר, אך עדיין מחומרי גלם מסורתיים ובכפוף לעונתיות. העיצוב עומד אף הוא בסטנדרטים התל אביביים וההוכחה להצלחה הם התורים המשתרכים מול הדלת, בפרט בשבת בצהריים. 

המנה: כתף טלה ממולאת, מנת דגל במטבח הערבי המוגשת למרכז השולחן ומיועדת למינימום זוג (וכדאי שיהיה ממש רעב). המילוי הוא תערובת של אורז ואנטריקוט טחון בתיבול תערובת תבלינים עם הל, פלפל אנגלי, כמון ועוד. הכתף נכנסת לתנור בחום גבוה ומוגשת לשולחן ברוב טקס. מיצי הבשר מתערבבים באורז ומרככים אותו לדרגת עיסה כמעט. מנה גדולה ושופעת טעמים המייצגת נאמנה את נדיבות המטבח הערבי.

מחיר: 360 שקלים (ל-4 סועדים)

היכן:
חג' כחיל רזיאל 18, כיכר השעון, יפו


תבואו רעבים.  כתף טלה בחג' כחיל (צילום: אנטולי מיכאלו)



המעושנת: צלעות כבש של הזקן והים



המקום:
הזקן והים, מסעדה ערבית ותיקה בקצה רחוב קדם. יונס הבעלים פעיל בביזנס כבר 40 שנה, והמסעדה הנוכחית קיימת כבר 12 שנה. מרפסת גדולה המשקיפה לים, ערכת פתיחה בת 20 סלטים ותמחור סביר הופכים את המקום לאבן שואבת לא רק לישראלים אלא גם לתיירים שמתלהבים מהשפע. בסופי שבוע צפוף במיוחד והתור משתרך לאורך כל גרם המדרגות. כדי להקל על הלחץ ייפתח בקרוב סניף נוסף של המסעדה בנמל יפו.  

המנה: צלעות כבש, ארבע צלעות בגודל בינוני מתובלות בעדינות ועשויות בגריל. במטבח מוציאים חלק מהעצם כדי להקל על מלאכת הניסור והאכילה ולקבל מקסימום בשר נטו. המנה מוגשת עם צ'יפס חם ופריך ובשבת אפשר לבחור בינו ובין מג'דרה. ספק מנה ספק נשנוש אך כשהבשר רך ומובחר כמו עכשיו, אחרי חג הקורבן, אי אפשר שלא להתמכר.

מחיר: 79 שקלים כולל סלטים, קפה/תה ועוגיות.
היכן: הזקן והים - קדם 83, יפו


למרי היו צלעות טלה. הזקן והים (צילום: שרון בן דוד)

הביסטרואית: קציצות בקר על חומוס של טשרניחובסקי 6



המקום:
טשרניחובסקי 6 הוא ביסטרו תל אביבי קטן ונעים. התפריט מקבץ מנות קונצנזוס ממטבחים שונים באירופה כמו גרבדלקס, סלט ניסואז, צלחת גבינות צרפתית לקינוח ועוד. מאידך לא מזניחים כאן את המזרח התיכון ומגישים מספר מנות שמחברות חומרי גלם וטעמים מהמטבח הערבי. מקום כייפי שתמיד עושה את העבודה.

המנה: קציצות קבב, מנה מאגף הראשונות - ביניים של המקום. קציצות קבב רכות ומתובלות נחות על גרגרי חומוס חמימים עם טחינה היונה וסחוג מתוצרת בית, גרסה ביסטרואית קטנה ומעודנת לחיבור הקלאסי של חומוס ובשר. פיתות אין, אבל אפשר לנגב עם לחם שנאפה במקום. לא זול יחסית לגודל, אך כשיוצאים לביסטרו ממילא מכוונים לבילוי על כוס יין ומשהו קטן ליד בטווח מחירים ידוע מראש.

מחיר: 55 שקלים

היכן: טשרניחובסקי 6  - טשרניחובסקי 6, תל אביב


מזרח ומערב נפגשים. קציצות בקר על גרגירי חומוס (צילום: דן פרץ)





תגיות: אוכל ערבי, הזקן והים - יפו, החמישייה, חג' כחיל, חג' כחיל - רזיאל, טשרניחובסקי 6, לה שוק, מזללה, שרון בן דוד

(13 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23/11/2011 02:15:28

  • 23/11/2011 02:11:15

  • העקרב 19/11/2011 18:16:12

  • פול ווטעמיה מיה בין מיה. 19/11/2011 14:12:27

  • המבקר 19/11/2011 09:35:53

  • ahmed imam 18/11/2011 17:29:32

  • נתי 18/11/2011 13:58:37

  • מודרניסט 18/11/2011 13:48:42

  • אינפיניטי 18/11/2011 11:37:49

  • עידו 18/11/2011 11:16:54

  • Ahmed imam 18/11/2011 10:21:03

  • wopper 18/11/2011 04:14:13

  • מודרניסט 18/11/2011 00:03:16

  • ולאדימיר צנעני 17/11/2011 19:53:13

  • אנונימוס בלפי הגדול 17/11/2011 18:17:35

  • adel imam 17/11/2011 17:12:28

  • מה שמוכירם לנו זה לא ערבי 17/11/2011 16:40:01

  • NATIVE PALESTINIAN 17/11/2011 14:11:23

  • M 17/11/2011 13:57:52

  • איש אוכל 17/11/2011 12:42:48

  • אוהב ערבים 17/11/2011 12:23:08

  • גילי 17/11/2011 09:03:23