אוכל

עדכנו אותנו




החמישייה הפותחת: המנות החריפות הטובות בתל אביב

יום חמישי 16 באוגוסט 2012 00:00 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

פלפלים וגבינה בולגרית בשישקו, נקניקייה חריפה באחים, אנצ'ילדס רוחס במסקל, חריימה במונטיפיורי שבע וופל בלגי עם קונפי חזיר במזללה. המנות החריפות הטובות בתל אביב, ומחוצה לה 



אחר. ופל בלגי חריף עם חזיר של המזללה

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

בניגוד למה שמקובל לחשוב, החריף אינו חלק מחושי הטעם, הוא למעשה כאב . זוהי תחושה שנגרמת בעקבות צריבה המגיעה מהימצאות קפּסאיצין, החומר שגורם לפלפלים להיות חריפים, שנמצא בדרך כלל בגרעיני הפלפל ובסיב הלבן שחוצה אותו. באופן כללי פלפלים חריפים יותר בקיץ מאשר בעונת החורף, אבל מי שטעם אותם בזמן האחרון, יודע שהקיץ הזה הפלפלים חריפים באופן מיוחד. טיפ קטן ועצה לזהירות: פלפל חריף בעל צבע אדום הוא פלפל בשל, כך שחריפותו נמוכה יחסית מפלפל ירוק. נפלתם על אחד כזה? שימו מלח על הלשון, תאכלו לחם, תשתו חלב ואפילו אלכוהול, גם ארטיק יתקבל בברכה. לשתות מים קרים זו האופציה הכי פחות יעילה.

» ההמבורגרים הטובים בתל אביב
» מנות פירות הים הטובות בתל אביב
» המנות ללא גלוטן הכי טובות בתל אביב

מכיוון שלחריף יש נטייה להשתלט על טעמים אחרים, ניסינו למצוא את המנות הטובות ביותר שהחריפות שלהם לא מאפילה על הטעמים האחרים במנה, ככה שכל חובב חריף בדרגה כזאת או אחרת יכול לצאת ממנה חי.

» אז מה החריף האהוב עליכם? ספרו לנו בתגובות

השורף: שישקו



הקונספט של שישקו נולד באחת ממסעדות הבולגרים ביפו. הרעיון היה לקחת כמודל את החמארות של אזור שוק לוינסקי ולהוסיף להן מזגן וסכו"ם, קצת מוזיקה ואוכל בולגרי-יהודי, כלומר - מקום זול שאפשר לשתות בו אלכוהול ולאכול משהו קטן ליד. התוצאה: חמארה בולגרית שלימדה את כל מסעדות השוק איך עושים שמח.

הכי לוהט: פלפלים חריפים עם גבינה בולגרית. מנה שהפכה ללהיט מרגע פתיחת המקום ובצדק. אמנם הבולגרים לא ידועים כאוכלי חריף מובהקים, אבל היה צריך להוריד משהו ליד הוודקה. יכול להיות שהמראה התמים שלה הסיח את דעתנו, אבל לגמרי לא היינו מוכנים למה שהלך לבוא. צלחת לבנה עם גבינה בולגרית אמתית מגורדת, כשמתחת למעטה הגבינה מסתתר רוצח בדמות פלפל חריף קלוי עם קצת פפריקה, מלח וצ'ובריצה - תבלין ממשפחת הזעתריים שנבזק מעל ונותן טוויסט בולגרי. אח, תענוג.

המחיר: 17 שקלים

עוד קצת חריף: לא קטלני כמו הפלפלים הנ"ל, אבל גם הקבב יוכל לסגור לכם את פינת הפיקנטיות.

» שישקו - הר סיני 2, תל אביב


בולגרי לוהט. פלפלים חריפים עם בולגרית בשישקו (צילום: רותם מימון)

כמו ביפו: האחים

זה לא סוד שבמרכז תל אביב אין יותר מדי שיפודיות שמוציאות שם טוב לענף. זו הסיבה שפתחו האחים דוקטור שיפודיה מסוג אחר עם מגע ידו של השף אסף דוקטור. זה אומר שאפשר למצוא כאן סלטים מושקעים ויצירתיים לפתיח, ושיפודי בשר שלא רואים במסעדות מהז'אנר.

הכי לוהט: נקניקיית עגל וכבש חריפה. למי שרוצה להיזכר בנקניקייה החריפה של דני הברברי מיפו, יכול למצוא אותה בהאחים. הנקניקייה כאן מגיעה בשלל ורסיות: בפיתה עם פירה, בצלחת או רק על שיפוד והיא טעימה נורא. מדובר בנקניקייה שמנמנה וצלויה היטב, עשויה מבשר עגל וכבש עם שומן ופפריקה חריפה שמעניקה לה פיקנטיות נוכחת אבל לא משתלטת. נכון, זה לא שורף עד דמעות, אבל לשם כך מגיעה בצד חזרת שמשלימה את התמונה. בשורה התחתונה: מרגז זה לחלשים.

המחיר: 32 שקלים.

עוד קצת חריף: לאמיצים במיוחד כדאי לפתוח את הארוחה עם חלפניו בגריל (14 שקלים). ארבעה פלפלים, קצת שום, הרבה שמן זית ועלה אורגנו טרי. יותר מזה לא צריך.

» האחים - אבן גבירול 12, תל אביב


עניין משפחתי. נקניקיית עגל כבש באחים (צילום: רותם מימון)

חריף אש: מסקל

את הכבוד של האוכל המקסיקני בישראל מציל המסקל, שהתחיל את דרכו לפני ארבע שנים כבר קטן עם אוריינטציה מקסיקנית ולפני קצת פחות משנה התרחב למסעדה של ממש. זיו ארליך, בעל המקום, גדל בילדותו במקסיקו והחליט להביא לידיעת הציבור את העובדה מטבח מקסיקני הוא יותר הרבה יותר מאורז ונאצ'וס.

הכי לוהט: אנצ'ילדס רוחס. למקסיקנים יש כמה פלפלים שיכולים ללמד מקומות אחרים בעולם חריף מהו. אנצ'ילדס זו וריאציה של טורטיה שעשויה מקמח תירס עם רוטב שמבוסס פלפל חריף ומכאן שמה. לפני שמגלגלים בה עוף קצוץ דק דק (במקרה שלנו), מכניסים אותה לרוטב המבוסס על הצ'יפוטלה (חלפניו מעושן). ברוטב עצמו יש גם שמנת וגבינה מגורדת על מנת לאזן את החריפות. זו לא המנה הכי חריפה בתפריט, אבל היא בהחלט אחת הטעימות, עם חריפות המסוג האהוב עלינו - החריפות של הצ'יפוטלה מתחילה חלש ומתגברת כשהיא עדיין משאירה מקום לטעמי הגבינה ועוף שעל יד. פנטסטי.
המחיר: 46 שקלים.

עוד קצת חריף: במסקל מציעים קינוח של מנגו ופלפל חריף. מוזר, מאתגר ובכל זאת טעים.

» מסקל - ויטל 2, פלורנטין, תל אביב


ויוה לה מחיקו. אנצ'ילדס רוחס במסקל (צילום: רותם מימון)

הכי אסלי: מונטיפיורי 7



מונטיפיורי שבע קמה בדיוק בשיא גל מסעדות השוק ולא היתה קלה לעיכול. עם הזמן המטבח התייצב כמסעדת שף ים תיכונית בראשותה של השפית אמילי גולדברג, שמביאה מטבח שמבוסס על השוק הכרמל הסמוך, מה שאומר שהתפריט הוא עונתי בעיקרו.

הכי לוהט: חריימה, או כפי שהוא מתואר בתפריט: "דגים חריפים חריפים עם פלפל צ'ומה לא פראייר". החריימה מוגש אך ורק בימי חמישי וצריך להתכונן אליו במיוחד. הוא נולד לפני עשור על פי מתכון של מימי, מרוקאית אסלית שלימדה את אמילי את רזי החריימה. עם הזמן היא שכללה את המתכון לגרסתו הבריאה. כיאה לחריימה אמיתי, הרוטב הריחני עשוי עם הרבה מאוד שום, ותערובת פלפלים שכוללת: אדומים, ירוקים וחריף רצח, כשאת הפיתול הפיקנטי על גבול החריף מביא פלפל צ'ומה. הדגים עצמם הם דגי בורי עסיסיים וקשה לדעת מה בא קודם - לטבול עוד קצת לחם או לשתות עוד כוס מים. למי שדרגת החריפות הזו לא עושה עליו רושם, במטבח ישמחו לחזק אותה. כאמור - לא פראייר.

המחיר: 57 שקלים.

עוד קצת חריף: כשהשפית חובבת חריף באופן מושבע לא מפתיע לגלות פה הרבה מנות חריפות. שווה לשים עין על המטבל הלימונים הכבושים עם חריפות נעימה ועל סלסת העגבניות המגיעה כחלק מהטחינה.


חריף ועצבני. חריימה במונטיפיורי שבע (צילום: רותם מימון)

המרהיב: מזללה

בדיוק לפני שנה פתח מאיר אדוני את המזללה והביא את הטאץ' שלו מכתית בגרסה משוחררת, קלילה והרבה יותר עממית מהאחות הגדולה (באופן יחסי כמובן). כנראה שהקונספט של ביסטרו שף ים תיכוני מביא איתו גם הרבה שמחה, מגוון גדול של אנשים וגם ביקורות מעולות ברחבי העולם.

הכי לוהט: נתחי חזיר קונפי, על וופל בלגי עם צ'יפוטלה מעושן. רק על המחשבה של לקחת קינוח כמו וופל בלגי, לשנות לנו את התפיסה שלו ועוד להגיש אותו חריף, צריך להוריד בפני אדוני את הכובע. תוסיפו לזה מראה מהמם שמגיע מנתחי הבשר, האבוקדו והשמנת החמוצה, שנותנים לו טוויסט לטיני. יחד עם הבצל האדום בגריל, הביצה העלומה מעל וצ'ילי ירוק חריף, מדובר בלונה פארק של טעמים. גם רוטב הויניגרט-צ'יפוטלה מכיל עוד מהחריף הזה. בתכל'ס: רק אדוני יכול לגרום לכך שבלגיה ומקסיקו יפגשו.

המחיר:
71 שקלים.

עוד קצת חריף: אדוני משלב בלא מעט מהמנות שלו קצת צ'ילי, אבל חריף של ממש אפשר למצוא בסביצ'ה בורי (69 שקלים) שלוקח את המנה לכיוון האסייתי.

» המזללה - נחלת בנימין 57, תל אביב


גורמה חריף. ופל בלגי חריף עם חזיר במזללה (צילום: רותם מימון)

מנות חריפות שלא כדאי לפספס:

קלמטה - בגלל מנות כמו קלעמבה (46 שקלים) אנחנו מצטערים שאין עוד מקום בחמישייה. השף רועי גנצ'ולה יצר מנה שקיבלה השראה ממנת שווארמה עם עמבה ושיפקה שאכל. כשחשב מה אפשר לעשות עם התוספות הללו במסעדה ים תיכונית, החליט לבדוק איך קלמרי ומולים מסתדרים עם מה שהוא חלק בלתי נפרד בשווארמה. התוצאה: מנה יפהפייה שמשחקת על מנעד רחב של טעמים – מסלסת עגבניות בבסיס, דרך פלפלי שיפקה עם יוגורט וכמובן- מולים, קלמרי ועמבה. השיפקה חמוץ וחריף בעת ובעונה אחת ומאזן את שומניות פירות הים שנעשו על הפלנצ'ה. תענוג ים תיכוני, אידיאלי לחלוקה מול חלון שמשקיף לים התיכון.
» קלמטה - כיכר קדומים 10, יפו


ים תיכוני חריף. קלעמבה בקלמטה (צילום: רותם מימון)

לונג סנג - ובכן, גבירותי ורבותי, קבלו את המנה הכי חריפה ברשימה. מה זה חריפה, בדיוק מהסוג שגורם לדמעות. שקשה מאוד לסיים אותה, גם אם מדובר במיטבי לכת. לונג סנג, המסעדה הסינית הכי אותנטית בתל אביב, מציעה לצד התפריט "הישראלי", גם תפריט שחור שמיועד למי שמוכן לאתגר את עצמו עם מנות סיניות לא שגרתיות. אחת מהן היא מנת פלפלים חריפים ממולאים (78 שקלים). ערימה גדולה של פלפלים ירוקים חריפים ממולאים בתערובת של בשר לבן ופירות ים (שרימפס וקלמרי). כדי להוסיף חטא על פשע מעל לערימת הפלפלים רוטב הויסין שחור עם בשר לבן טחון שגם הוא נותן בחריפות. אמיצים? נראה אתכם עם המנה הזאת.
» לונג סנג - אלנבי 15, תל אביב


שששש. פלפלים חריפים ממולאים בלונג סנג (צילום: רותם מימון)

דויד ויוסף - בקרוב יציינו בדוד ויוסף יום הולדת שלוש במעבר למיקום חדש, גדול ומרווח יותר ברחוב בן יהודה בתל אביב. בינתיים אפשר להתענג כאן על כמה מנות חריפות ועוקצניות, כמו סשימי מוסר (52 שקלים) עם ג'ינג'ר סויה, תפוז ולפת כבושה, שמקבל את החריפות לא רק מהג'ינג'ר אלא גם מפלפל חריף. את כל החריפות מאזנים מלפפון, שמן זית ומיץ עגבנייה. קיצי, חריף ועדין בעת ובעונה אחת.
» דויד ויוסף - ירמיהו 22, תל אביב


עוקצני ונעים. מנה חריפה של דוד ויוסף (צילום: רותם מימון)

ויינברג - בר היין והטאפאס חוגג הקיץ שלוש שנים, כשבשנה האחרונה חלה קפיצת מדרגה משמעותית במטבח. כיאה למקום שמגיש מנות טאפאס, האלמנט החריף לא נפקד והדוגמה הטובה ביותר כאן היא שרימפס באריסה עם אספרגוס טרי ושקדים (39 שקלים). החריפות נעימה על גבול הפיקנטית נובעת מהאריסה כמובן, שעשויה מפלפלים יבשים מזן הפפריקה. את הטעמים הים תיכוניים משלימים לימון כבוש, הרבה שום וזרעי כוסברה קלויים. תוספת האספרגוס כבר לוקחת את המנה למקום המרענן והמפתיע. שווה.
» ויינברג - בן יהודה 106, תל אביב


מפתיע. שרימפס באריסה בויינברג (צילום: רותם מימון)

דה פפה - הפיצריה הנפוליטנית של ג'וזפה ג'ורדנו מביאה פיצות שנעשות "ביי דה בוק". הסוד טמון  בבצק הנפלא וגם בתוספות. אחת הפיצות החריפות-מעודנות במקום קרויה דווקא על שם אשתו של ג'וזפה (מעניין מה זה אומר) – ספייסי שירה. הבסיס לוקח את המרגריטה המוכרת, מוסיף פלפל אדום חריף וממעל - נקניקיה איטלקית חריפה ופטריות טריות. 54 שקלים הכי מוצדקים לפיצה.
» דה פפה - אבן גבירול 14, תל אביב


הו שירה! פיצה חריפה בדה פפה (צצילום: רותם מימון)

המנות החריפות הטובות מחוץ לתל אביב


» מאמא מפרומה - כל בית טריפוליטאי אינו שלם בלי הסלטים שמגיעים למרכז השולחן בארוחת ערב חגיגית. במאמא מפרומה האשדודית, הסלטים בתחילת הארוחה הם מהסוג החריף אש, כך שכדאי לשים עין על סלט פלפלים חריפים קלויים ועל רוטב 'מבלבל' שמכינים במקום ובבסיסו פלפלים חריפים. לא מתוחכם, חריף.
» מאמא מפרומה - העבודה 44, אשדוד

אסיה מוניקה - מסעדתו של השף דניאל זך משלבת בין מטבח אמריקאי מחד למטבח אסייתי מהצד השני. בצד האסייתי תמצאו כמה מנות חריפות והבחירה שלנו: אחרי מרוץ צמוד עם סלט סום טאם עם צ'ילי חריף, המנצחת היא מרק טום יאם עם פירות ים (48 שקלים), שמקבל את החריפות שלו מהקארי העוקצני שמרכיב את המנה. לא יכולים לטוס לתאילנד? טוסו להוד השרון.
» אסיה מוניקה - הרקון 2, מתחם הקניות, הוד השרון


סוואדי-קה. מרק טום יאם באסיה מוניקה (צילום: רותם מימון)

מהרג'ה - המסעדה ההודית הוותיקה מרמלה מביאה אוכל הודי צנוע בלי יותר מדי התחכמויות, שהוא גן עדן לצמחונים ולחובבי החריף בזכות קשת רחבה של מנות חריפות, למתחילים ועד למתקדמים. הבחירה שלנו: בייגן ברטא (30 שקלים), חצילים ברוטב וינדלו, שמקורו באזור גואה ומדינת קראלה בהודו. זול, מסעיר, חריף ונעים.
» מהרג'ה - הרצל 87, רמלה

גספאצ'ו - אל המסעדה של השף גיא פרץ צריך להיכנס בלי דעות קדומות. כן, זו מסעדה במלון באשקלון והיא מצוינת, עכשיו בואו נתרכז באוכל. הבחירה שלנו: טאג'ין דגים (92 שקלים). הטאג'ין הוא הגרסה המרוקאית לתבשילי הקדרה ובמקרה הנוכחי - קדירת בס הסלע ברוטב של פלפלים חריפים, עם עגבניות שרי, כוסברה ושום. חריימה, הדור הבא.
» גספאצ'ו - יקותיאל אדם 9, מלון הולידיי אין, אשקלון


תיירותי במיוחד. טאג'ין דגים בגספאצ'ו (צילום: שלומי אלפסי סט הפקות)

לארא - לא חכמה למצוא בירושלים מנות חריפות, החכמה למצוא את הטעימות והמיוחדות שבהן. בביסטרו הירושלמי לוקח השף ליאור חפצדי (לשעבר ארקדיה) לא מעט מנות מוכרות ונותן להן טוויסט קטן שמשדרג אותן, כמו במקרה של עלי הגפן. חפצדי לקח מנה מוכרת ועדינה יחסית בטעמיה של עלי גפן (54 שקלים) והפך אותה למנה לוהטת, כשהוא מגיש לצידה סלט עגבניות חריף. מנה יפה, מתוחכמת וטעימה.
» לארא - בן שטח 3, ירושלים






תגיות: אמילי גולדברג, בית תאילנדי, דה פפה, דוד ויוסף, ויינברג, כתית, לארא, לונג סנג, מאיר אדוני, מאמא מפרומה, מהרג'ה, מונטיפיורי שבע, מזללה, מזקל, מסעדת גספאצ'ו, קלמטה, רותם מימון, שיפודיית האחים, שישקו - חמארה בולגרית

(76 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5