החמישייה הפותחת: מנות הפרגית הטובות בארץ

יום חמישי 05 במאי 2011 00:43 מאת: אורטל אלטרמן, עכבר העיר אונליין

שיפוד פרגית על האש באור עקיבא, פאייה פרגית בטפאו, נתחים מושרים במרינדת טקילה בסטפן בראון והמנה האפגאנית המפורסמת של הג'ירף


בשר טוב ותיבול עדין. פרגית בשיפודי בן חמו

(צילום: אורטל אלטרמן)

פרסומת

פרגית היא כינוי למנת בשר ירך עוף ללא עצם. ההרגל לכנות את נתח הבשר הזה "פרגית" הוא עניין של שנים אחדות, אחרי שבמשך שנים לא מעטות התייחס המונח לעוף צעיר בשלמותו או ככינוי לעלמה צעירה ועסיסית. פרגיות יקרות יותר מאברי עוף אחרים מכיוון שהקצבים נדרשים לפלט את הירך מהעצמות ולהשיל את עורה. יש הטוענים כי מחיר הפרגית גבוה מדי, אבל עדיין מדובר בבשר פופולארי מאד בזכות היותו רך ועסיסי. בפרגית יש יותר שומן מאשר באיברים אחרים בעוף ולכן גם לא קל להרוס אותן עם בישול כושל.

» עוד מסעדות מומלצות במדורי החמישייה הפותחת

» מתכוני על האש ליום העצמאות

» מקומות טובים למנגל

בשר הפרגית משמש לא רק לארוחות גריל אלא גם מופיע יותר ויותר בתפריטי מסעדות רבות, בשיטות הכנה שונות ועם רטבים מגוונים. התרנגולים המבויתים שמספקים את בשר הפרגית, עברו עם השנים תהליך והפכו ממונוגמיים לפוליגמיים. באופן סימבולי, גם לבשר הפרגית תכונות דומות. טעמו לא עקבי ומתחייב, אלא משתנה בקלות בהתאם למה שעושים איתו. המילה הרעה היחידה שניתן להגיד על בשר הפרגית היא שהוא נתפש כבשר של בחורות וזו סטיגמה מיותרת. אבל אין לנו בעיה אם המצ'ואים מעדיפים ללעוס סטייק בעוז וככה להוכיח גבריות.

אסיאתי - רשת ג'ירף



ברשת המסעדות האסיאתית ג'ירף, מגישים אוכל תאילנדי, סיני ויפני בשבעה סניפים ברחבי הארץ: הרצליה, חיפה, ראשון לציון, אילת ושלושה בתל אביב. כל סניף מעוצב באופן שונה המתאים לאופי האיזור בו הוא ממוקם. הרשת לא מתחייבת למזון אסיאתי בלבד וניתן למצוא בה מנות, בעיקר קינוחים, שהמרחק בינם לבין אסיה, גדול. השירות במסעדות מהיר ויעיל רשת המסעדות זוכה להצלחה וידועה בכמה מנות שהפכו למנות דגל בינהן המנה האפגנית.

המנה: המנה האפגנית של הג'ירף עשויה משווארמה פרגיות ומוגשת לצד אורז לבן מטוגן. במנה זו הפרגיות מוקפצות עם בייקון (ניתן לבקש בלי), כרישה ושום ברוטב סויה וקרמל והשילוב המתקבל הוא בעל אופי, עניין ויחוד. האורז מעדן את הטעמים העזים של המנה ומהווה שותף מושלם בצלחת.

כמה? 53 שקלים.
מה עוד מומלץ? סלט טונה צרובה עם אטריות סובה לראשונה (49 שקלים), מרק תאילנדי עם חלב קוקוס ופירות ים (49 שקלים), פאד תאי (49 שקלים) והקינוח המפורסם של הג'ירף- ברולה בננות (41 שקלים).
היכן טעמנו? ג'ירף סניף הרצליה, הסדנאות 9.


שווארמה פרגית מוקפצת עם כל טוב. המנה האפגנית בג'ירף (צילום: אורטל אלטרמן)

עממי – בן חמו באור עקיבא



למשפחת בן חמו יש היסטוריה של מכירת בשר עוד ממרוקו. בבעלות המשפחה קצביה כשרה המוכרת בשרים להכנה ביתית ואת מסעדת שיפודי בן חמו הממוקמת במרכז המסחרי של אור עקיבא. השיפודיה ידועה בבשרים הטריים והמצוינים שבה ובסלטים טובים המוגשים לשולחן עם פיתות מתובלות הצלויות על הגריל. המסעדה גדולה ומרווחות, העיצוב פשוט וקל להרגיש בה בנוח.

המנה: מנת הפרגיות של בן חמו נדיבה וטעימה וכוללת שני שיפודי פרגית. הבשר מתובל בתערובת תבלינים עדינה שלא משתלטת עליו בגסות ומהווה חלק חשוב בהצלחת המנה. מומלץ לצד שיפוד הפרגית להזמין שיפוד מסוג אחר כדי להנות מטעמי בשר נוספים שיש למשפחת בן חמו להציע.

כמה? 52 שקלים למנת פרגית, תוספת של 8 שקלים כתשלום על הסלטים.
מה עוד מומלץ? קציצות מרוקאיות (85 שקלים), אנטריקוט (95 שקלים), צלעות כבש (95 שקלים).
היכן? מרכז מסחרי אור עקיבא, סמוך לפינת הרחובות ויצמן ורוטשילד.


עם סלטים רעננים ופיתות מתובלות וצלויות על הגריל. פרגית בבן חמו (צילום: אורטל אלטרמן)

מכסיקני - סטפן בראון בתל אביב


סטפן בראון היה סוחר פרוות יהודי שעלה מהונגריה והלביש את נשות החברה הגבוהה של תל אביב וכוכבניות הוליוודיות, בשנות ה- 50. מסעדת סטפן בראון הקרויה על שמו הינה מסעדת גריל-בר תל אביבית הפועלת כבר כעשור והמתמחה בבשרים העשויים על גריל פחמים. עיצוב המסעדה מסוגנן וכולל מרצפות מעוטרות, מראות גדולות, תצלומים אותנטיים וחצר מקורה ופורחת. הניגוד בין רחוב אלנבי הסואן, בו שוכנת המסעדה, לבין השקט, הנועם והירוק שבפנים, מרגש ומעניין.

המנה: עשויה לפי מתכון מכסיקני. בשר הפרגית מושרה במרינדה חריפה של טקילה, מיץ תפוזים סחוט, כוסברה טרייה, שום, בזיליקום יבש, כמון, פלפל שחור, פפריקה וצ'ילי. לאחר ההשרייה, המנה נצלית על גריל פחמים ומוגשת עם תפוחי אדמה וירקות בגריל. ניתן להזמין גם חצי מנה.

כמה? 39 שקלים לחצי מנה ו 67 שקלים למנה שלמה.
מה עוד מומלץ? פטריות פורטובלו צלויות (29 שקלים), קבב טלה וצנובר (37/63 שקלים לחצי מנה), נקניקיות טלה חריפות תוצרת בית (63 שקלים), מיקס חלקי פנים (89 שקלים).
היכן? אלנבי 99, תל אביב.


במרינדה חריפה של טקילה, תפוזים וכוסברה. פרגית בסטפן בראון (צילום: יח"צ) 

פרגית לבנונית ממולאת – מסעדת ארזים



מסעדת ארזים הלבנונית הוקמה בשנת 1999 בצפון הגליל המערבי בסמוך לישובים שלומי וחניתה. השירות מצוין ובתפריט מוצעות שלל מנות לבנוניות במחירים הוגנים  בינהם סלטי ירקות עשירים בירקות ותבלינים גליליים כמו רימון, גרגיר, זעתר, סלט פאטוש, סלט טבולה ובעלבקי – סלט עלי פטרוזיליה.

המנה: מדפונה היא מנה ערבית שאופן עשייתה המקורי כרוך בהטמנתה בבטן האדמה ובישולה באיטיות על גחלים במשך מספר שעות. במסעדת ארזים מנת המדפונה עשויה בתנור לבנים כשהיא עטופה בנייר כסף, איתו היא מגיעה לשולחן. כאשר פותחים את נייר הכסף, נגלית שוק פרגית גדולה ממולאת באורז מתובל ומצופה בשקדים, שומן בשר כבש אשר הניגר ממנה מוסיף את הטעם המיוחד שלו למנה. ליד המדפונה מוגשת תוספת של מג`דרת עדשים ובורגול מצוינת.

כמה?  45 שקלים.
מה עוד מומלץ? כופתא עם טחינה וצנובר (40 שקלים), מפרוש עגל (43 ש"ח).
היכן? כביש 889 צמוד לכניסה לחניתה, שלומי.


שומן כבש ניגר ממילוי של אורז מתובל. פרגית במסעדת ארזים (צילום: ששי צור)

ספרדית - טפאו
טפאו הרצליה היא אחותה הקטנה של מסעדת טפאו תל אביב הגדולה ממנה בארבע שנים. התפריטים שבנתה השפית אביבית פריאל לשתי המסעדות, זהים ויש בהם מנות קטנות, צבעוניות ומהירות. בשתי המסעדות בר מרכזי וגדול ואווירה צעירה ושוקקת. בתפריט היינות שלל יינות ישראלים וספרדיים ומשקה הקאווה פה הוא לא תחליף לשמפניה אלא המשמח הרשמי.
המנה: מנת הפאייה בשם "פאייה אל אזרפן" שבה אורז, נתחי פרגית וירקות ירוקים. התיבול: שמן עשבי תיבול, ציר עוף וזעפרן. הפאייה מוגשת במחבת קטנה והיא משביעה יחסית לטאפסים אחרים בתפריט. ריבוי המרקמים שבה, משמח מאד: אורז רך, פרגית נגיסה וירקות פריכים בינהם ברוקולי, זוקיני, תרמילי שעועית ובצל ירוק.

כמה? 34 שקלים.
מה עוד מומלץ? סביצ'ה בס הסלע (32 שקלים, מבחר נקניקים ובשרים (36 שקלים, צ'אמפיניונס רייאנס- פטריות ממולאות בגבינת צאן וצנוברים (18 שקלים.
היכן? שנקר 9, הרצליה; הארבעה 16, תל אביב.

ספרדית - טפאו



טפאו הרצליה היא אחותה הקטנה של מסעדת טפאו תל אביב הגדולה ממנה בארבע שנים. התפריטים שבנתה השפית אביבית פריאל לשתי המסעדות, זהים ויש בהם מנות קטנות, צבעוניות ומהירות. בשתי המסעדות בר מרכזי וגדול ואווירה צעירה ושוקקת. בתפריט היינות שלל יינות ישראלים וספרדיים ומשקה הקאווה פה הוא לא תחליף לשמפניה אלא המשמח הרשמי.

המנה: מנת הפאייה בשם "פאייה אל אזרפן" שבה אורז, נתחי פרגית וירקות ירוקים. התיבול: שמן עשבי תיבול, ציר עוף וזעפרן. הפאייה מוגשת במחבת קטנה והיא משביעה יחסית לטאפסים אחרים בתפריט. ריבוי המרקמים שבה, משמח מאד: אורז רך, פרגית נגיסה וירקות פריכים בינהם ברוקולי, זוקיני, תרמילי שעועית ובצל ירוק.

כמה? 34 שקלים.
מה עוד מומלץ? סביצ'ה בס הסלע (32 שקלים, מבחר נקניקים ובשרים (36 שקלים, צ'אמפיניונס רייאנס- פטריות ממולאות בגבינת צאן וצנוברים (18 שקלים.
היכן? שנקר 9, הרצלייה; הארבעה 16, תל אביב.



מתובלת בזעפרן, שמון עשבי תיבול וציר עוף. פאייה פרגית בטפאו (צילום: אורטל אלטרמן)


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(11 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5