החמישייה הפותחת: מנות הפלאפל הכי טובות בתל אביב

יום חמישי 12 ביולי 2012 00:37 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

הוא מגיע ממצרים, אבל הפלאפל הפך כבר מזמן למנה הכי ישראלית שיש. ירוק או כתום, עם סלט או בלעדיו, לפניכם מנות הפלאפל הטובות בתל אביב


מי הטוב בעיר? פלאפל רצון

(צילום: רותם מימון)

פרסומת


אופנות הולכות ובאות, אבל הפלאפל תמיד נשאר. כשהחלו הקניונים להתפשט בארץ היה מי שחשש שאוכל הרחוב האולטימטיבי ייעלם עם נדידת הקונים, אבל אפשר כבר להגיד שהתחזיות התבדו. הרי מי יכול על פלאפל בפיתה עם הרבה טחינה וקצת סלט ירקות? אמנם לא מדובר בגורמה, אבל הוא מתאים לכל עונה, הוא זול והכי חשוב, הוא מגדיר אותנו הכי טוב, גם אם אימצנו אותו מהמצרים. כל מלכי הפלאפל בארץ יסכימו שהישראלים, בניגוד למצרים, מעדיפים את הפלאפל שלהם עשוי מחומוס ולא מפול. אין ספק -  כמספר הישראלים כך מספר הפלאפלים המוגדרים כ"הכי טובים בארץ". לכל מקום קומץ מעריצים אדוק שטוען שדווקא שם יודעים לעשות את הפלאפל כמו שצריך. קיימת גם מחלוקת באשר למילוי תוכן הפיתה - עם סלטים, עם חצילים, צ'יפס או רק כמה ירקות וטחינה. אל תטעו - טרנד הבריאות הפושה בארץ לא קיפח את הפלאפל ובהרבה פלאפליות אפשר למצוא היום פיתות מחיטה מלאה ואפילו ללא גלוטן.

פלאפליות בתל אביב - לרשימה המלאה

» הקינוחים הטובים בתל אביב
» הסושי הכי טוב בתל אביב
» מנות הטאפאס הטובות בתל אביב

איפה אתם אוהבים את הפלאפל שלכם? ספרו לנו בתגובות או בפייסבוק

התל אביבי: הקוסם



הקוסם החל את דרכו כפלאפליה קטנה לפני 11 שנים ומהרגע הראשון, היחס למנה היה כאל מוצר גורמה לכל דבר. גם היום, המקום מצוחצח ומבהיק והעובדים חובשים כובעים לבנים לראשם. הטיפול בפלאפל, כמו גם בחצילים או בחומוס, הוא עדין ויוצא דופן.

על הפלאפל: כדורים עשויים מגרגירי חומוס מיובא מספרד, מה שמבטיח את השימוש באותו סוג גרגיר לאורך השנה. הגרגרים של הפלאפל נטחנים כמעט 15 פעמים ביום, על מנת להבטיח את טריותם. הכדור עצמו עשיר בתבלינים כמו כמון, כוסברה ופפריקה מתוקה גרוסה, שום ובצל טריים וכמובן ירק, אבל מה שהופך אותו ליוצא דופן הם השומשום והקצח. התוצאה הסופית: מאכל של פעם בתלבושת עכשווית, שרק מוסיפה לו עומק וייחוד. הוא קוסם, הוא קוסם, הוא קוסם!

בפיתה:
פיתה בפיתוח מקומי, חמה וטרייה, מלאה בטחינה שומרונית עזת טעם ומחוזקת בלימון, בחומוס שנעשה במקום, בקצת רוטב שום וסחוג ירוק חריף אש. עוד בפיתה: סלט ירקות, כרוב כבוש וגולת הכותרת - חציל מציל - מצופה בקמח ומטוגן. אי אפשר לסרב לו.

המחיר: 17 שקלים.

» הקוסם - שלמה המלך 1, פינת קינג ג'ורג', תל אביב


הוקוס פוקוס, אברה קדברה. פלאפל הקוסם (צילום: רותם מימון)

מצרי אורגינלי: יהלומה

כשיהלומה לוי הקימה את הביסטרון שלה בשולי שוק לוינסקי כולם ציפו ממנה שתביא אליו מהאוכל המצרי עליו גדלה בבית. כשאמה, לוסי לוי, ילידת אלכסנדריה, הלכה לעולמה לפני שלושה חודשים, החליטה יהלומה להצדיע לה ופעמיים בשבוע מגישה מתכון מסורתי לפלאפל כפי שנעשה מעבר לתעלת סואץ.

על הפלאפל: פלאפל? אוכל מהיר? לא אצל יהלומה. כאן הוא מוגש בצלחת עם חמישה כדורים על מצע ארוגולה עם מלח ולימון, כשהפיתה מגיעה בצד יחד עם לימונים כבושים. כל כדור מנוקד בטחינה תוצרת המקום עם סחוג (גם הפלאפל עצמו מאוד ספייסי). מבין כל הכדורים שבדקנו, אלה של יהלומה הצטיינו בשכבה חיצונית קריספית ודקה, ורכות מושלמת מבפנים, זאת בזכות העובדה שיהלומה מטגנת אותם רק ברגע ההזמנה. לצערנו הרב, הפלאפל המצוין הזה מוגש רק פעמיים בשבוע, בימים שלישי ורביעי. יהלומה, תפתחי לנו דוכן.

המחיר: 25 שקלים.

» יהלומה - זבולון 5, פלורנטין, תל אביב


מבית אמא. פלאפל של יהלומה (צילום: רותם מימון)

צדק חברתי: פלאפל רצון

תראו מה זה. מגיע מישהו, פותח דוכן פלאפל במרכז תל אביב, ומחליט למכור מנה בשישה שקלים. אנחנו כישראלים טובים שרגילים לקנות מנה  ב- 16 שקלים לפחות, היינו סקפטיים. אמרנו לעצמנו - זה שמן מכונות, זה עם קמח, הכדורים בטח קטנים והטעם נורא ואיום. ובכן, מתנצלים, טעינו. מדובר בפלאפל מצוין, אחד הטובים שטעמנו, שהרוויח את מקומו ברשימה זו ביושר.

על הפלאפל: כמות נדיבה של כדורים בתוך הפיתה זה לא עניין שולי. מלבד זאת, הכדורים זהובים וטריים ומטוגנים בעת ההזמנה. הפלאפל מתובל מאוד, עשיר בכוסברה ובשום, רך וקריספי, כך שאפילו הכדורים בתחתית הפיתה נשארים פריכים למרות שספגו נוזלים. בשורה התחתונה: מנה מצוינת במחירי מחאה חברתית.

בפיתה: באופן מפתיע מדובר בפיתה גדולה בעבודת יד. תוסיפו טחינה טעימה, סלט כרוב, בצל עם סומק והרבה סלט ירקות. יותר מזה אין, אבל במחירים האלה אנחנו גם לא דורשים יותר.

המחיר: 6 שקלים.

» פלאפל רצון - קינג ג'ורג' 17, תל אביב


במחיר הזה, צריך לאכול שתי מנות. פלאפל רצון (צילום: רותם מימון)

הקלאסי: פלאפל גבאי

כולם מדברים על המרקים המעולים שלו, אבל שוכחים שגבאי הוא קודם כל - פלאפל. כבר הרבה שנים, וליתר דיוק, מאז 1964, סועדים רעבים נעצרים כאן בשעת צהריים ויוצרים תור ארוך בכניסה. כל זה בעבור מנת הפלאפל המפורסמת של גבאי, ועוד לא אמרנו מילה על הדבושייה הממכרת. בקיצור, המקום הכי טוב לאוכל מהיר וזול בדרך אל הים.

על הפלאפל: הכדורים חומים ויפים מבחוץ וצהבהבים מבפנים, ובתוך הפיתה מוצאים הרבה מאוד מהם. הפלאפל יוצא בדרגת עשייה מדויקת ובמרקם חלק יחסית, כשהתיבול בולט אבל לא אגרסיבי כמו שנהוג במקומות אחרים.

בפיתה: קודם כל, מדובר באחת הפיתות הטובות שטעמנו, שבהחלט עושה חלק ניכר מהעבודה. תוסיפו לה את אחת הטחינות הטובות שנתקלנו בהן, חריף עוקצני והרבה ירק ולבסוף, חציל. תענוג.

המחיר: 16 שקלים.

» פלאפל גבאי - בוגרשוב 25, תל אביב


הדבר הכי טוב בדרך אל הים. פלאפל גבאי (צילום: רותם  מימון)

מנת השף: פלאפל חצילים ובשר באדורה

המחשבה הראשונה שעלתה לנו בראש היא "מה למסעדת שף ולפלאפל?". השף אבי ביטון, מביא לאדורה טעמים ים תיכוניים כמו סיגרים ופסטייה, ולכן אין סיבה לתהות על נוכחות הפלאפל בתפריט.

על הפלאפל: פלאפל חצילים שרופים בפרמז'ן. הפלאפל המשודרג של ביטון ממולא בשר וחצילים שרופים, עשבי תיבול ומעט פרמז'ן קרמית ומתובלת בנוכחות יפה של פלפל שחור, על קרם פרש ויוגורט מרענן. בצד מגיע סלט נבטי חמנייה חמוד, אבל ממש לא הכרחי. מי שצריך פיתה, יוכל להתנחם בלחם הבית המצוין של אדורה. בשורה התחתונה: תשכחו כל מה שידעתם על פלאפל.

המחיר: 42 שקלים.

» אדורה - בן יהודה 226, תל אביב


של הביוקר. פלאפל של אדורה (צילום: רותם מימון)

מנות פלאפל נוספות שאתם חייבים להכיר:

פלאפל תדמור - הכי קרוב לחמישייה הפותחת ולא במקרה. מדובר באחד הפלאפלים הטובים והזולים בעיר, עם תור מפה עד להודעה חדשה. מנה תעלה לכם רק 12 שקלים ובה תקבלו כדורים יפים ושזופים, במרקם גס יחסית עם גרגרים גדולים, וטעם חומוס שלא נעלם תחת עשבי התיבול. הפיתה עצמה שמנמנה, ומגיעה עם כרוב, כמה ירקות וטחינה. למי שצריך עוד סלטים יש פה בר קטן ומרשים עם כמות בלתי אפשרית של חריפים.
» פלאפל תדמור - דרך סלמה 98, תל אביב


אגדה מקומית. פלאפל תדמור (צילום: רותם מימון)

פלאפל בנין ג'וני - פלאפל ג'וני הוא בין הכוכים הוותיקים בעיר, פעיל משנת 1955, ועדיין ממשיך להוציא מנות בקצב מסחרר. הגישה פה היא לתת לפלאפל לדבר, זה אומר שבמנה (15 שקלים) אין יותר משני סלטים - כרוב וסלט ירקות. הטחינה חביבה, והפלאפל זהוב, כמעט בלי עשבי תיבול ועם נוכחות נאה של שום. מי שגונב את ההצגה הוא הצ'יפס קייזר - תפוח אדמה מטוגן בבלילה, כמו של פעם. התוצאה הסופית: פלאפל נוסטלגי במחיר מודרני.
» פלאפל בנין ג'וני - טשרניחובסקי 2, תל אביב


הו ג'וני. פלאפל ג'וני (צילום: רוצם מימון)

פלאפל פרישמן - בית היוצר של סביח פרישמן מביא לנו פלאפל מעולה, בתנאי שהולכים על מנה קומפלט, כולל טפטוף קל של עמבה. מבין כל האופציות, בחרנו בפלאפל בריאות שמגיע עם פיתה מחיטה מלאה (17 שקלים) ובה נוכחות יפה של עגבניות עם פלפל חריף, כרוב קצוץ דק והכדורים הכי גדולים שפגשנו בצבע ירקרק, מה שמעיד על עושר רב בעשבי התיבול. אסור לוותר על סיגר תפוחי האדמה.
» פלאפל פרישמן - פרישמן 42, תל אביב


אין דה סנטר אוף טאון. פלאפל פרישמן (צילום: רותם מימון)

ד"ר סעדיה - עוד מוסד ותיק שנמצא ברחוב הפלאפלים הבלתי מעורער של תל אביב - קינג ג'ורג'. כאן מציעים פלאפל תימני ירוק (16 שקלים למנה) עם כמות בולטת של כוסברה ופטרוזיליה במינון גבוה מהצפוי. הכדורים עצמם רכים מאוד וגדולים, והפיתה היא מהזן העבה. הטחינה כמעט גולמית והסחוג כאן פשוט מעולה. מסקנה: אצל סעדיה מוכרים כיף תימני.
» ד"ר סעדיה - קינג ג'ורג' 45, תל אביב


שמישהו יקרא לרופא! ד"ר סעדיה (צילום: רותם מימון)

היפו - עוד ניסיון לא רע להביא את הבריאות אל אוכל הרחוב, עד כמה שאפשר. הפלאפל מוכן מחומוס אורגני, ולפי הצהרת המקום מטוגן במכשיר טיגון ייחודי ובשמן קנולה המוחלף מדי יום. על אף התדמית הבריאותית, אפשר להשיג כאן פיתה רגילה, אבל כדאי להתמקד בזאת מהקמח המלא. הכדורים מצטיינים בפריכות, אבל לא דומיננטיים בטעם, והכדור במרקם אחיד יחסית. ציון לשבח על הניקיון וההקפדה הבריאותית.
» פלאפל היפו - אבן גבירול 64, תל אביב


מנה שהיא בריאות. פלאפל היפו (צילום: רותם מימון)

הפלאפלים הטובים מחוץ לתל אביב

פלאפל דבורה - יש שיגידו שהפלאפל של דבורה כבר לא מה שהיה פעם, אבל אנחנו לא מסכימים - מדובר עדיין באחד הפלאפלים הטובים בארץ. גם כאן, מה שגונב את ההצגה הוא לא הפלאפל הטעים לכשעצמו והתוספות מסביב, אלא הפיתה. אין עוד פיתה כזאת בכל הארץ.
» פלאפל דבורה - המייסדים 30, כרכור

הזקנים ומישל בחיפה - אין לנו שום רצון לקחת חלק במלחמה בין המוסדות הוותיקים האלה, כי אחרי הכל פלאפל הוא פלאפל ובשני המקומות הוא טעים מאוד. בזקנים מדובר במתכון ותיק של פלאפל ירוק (14 שקלים) עשיר בכוסברה ופטרוזיליה ואצל מישל, הפלאפל הפחות ותיק, גם ירוק ומתובל מאוד. אנחנו אומרים - יאללה סולחה.
» פלאפל מישל - ואדי 21, חיפה
» פלאפל הזקנים - ואדי 18, חיפה


ירוק וותיק. פלאפל הזקנים (צילום: אושרת יקותיאל)

הפעמונים - אחד הפלאפלים הוותיקים ברמת השרון, אם לא הוותיק ביותר. המקום מאמין בקונספט האהוב על הישראלי המצוי - חופשי חופשי. אל תוך הפיתה העבה אפשר להכניס מה שרוצים, וכמה שרוצים. הפלאפל זהוב וטעים, הסלטים עשירים והצ'יפס נוסטלגי. כל זה עולה רק 17 שקלים וזה יופי של דיל.
» שאוורמה הפעמונים - סוקולוב 72, רמת השרון

פלאפל שלמה - תשאלו כל ירושלמי איפה הפלאפל הכי טוב בעיר וסביר שהשם הנפוץ ביותר שיעלה הוא פלאפל שלמה בשכונת הבוכרים. המקום נפתח ב-1946, עבר שיפוץ ניכר לפני כמה שנים, אבל הטעם נשמר מצוין כמו שהיה. בניסיון לקבל מתכון נאמר לנו שהוא סודי, אבל אפשר לגלות שהכדורים כאן אווריריים במיוחד. גם התוספות התימניות מסביב כמו החילבה והסחוג הופכות אותו לאחר בנוף.
» פלאפל שלמה - מלכי ישראל 5, ירושלים


אז מי הכי טוב העיר? פלאפל (צילום: אילוסטרציה)

הפלאפל הירוק - בבאר שבע, צריך להודות על האמת, קיימים כמה פלאפלים מעולים וזולים ממש (פלאפל הגשר למשל), אבל לאחר התלבטות גדולה בחרנו בפלאפל הירוק. למה? לא בגלל הפלאפל שהוא לא ממש ירוק, אלא בגלל הטעם ובעיקר בגלל התצוגה. איפה עוד בארץ מקפיצים את הכדורים באוויר אל תוך הפיתה?
» הפלאפל הירוק - קק"ל פינת טרומפלדור, באר שבע
 

תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(37 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5