קומפורט סופ: מתכוני מרקים לימים קרים

יום שישי 25 בנובמבר 2016 08:00 מאת: עכבר העיר

עם דלעת, עם חומוס, עם תרד או עם קציצות - החורף אולי לא עושה סימנים, אבל כבר אפשר להוציא את סיר המרק מהבוידעם. 9 מתכוני מרק שיחממו לכם את הבטן


מרק ארטישוקים ירושלמי (צילום: יח"צ)

פרסומת

שריפות משתוללות בחוץ, אנשים מפונים מבתיהם, היובש הורג את כולנו וגשם אין. במצבים כאלה אפשר לעשות שני דברים בלבד - להתפלל שזה ייגמר ולאכול משהו טוב. הטמפרטורות ירדו, סירי המרק כבר נשלפו מהבוידעם והוויקאנד קורא לכם להכין תבשיל חם ומבעבע. המלצה שלנו, אלא אם מפנים אתכם, אל תצאו מהבית.

» איפה כדאי לאכול בדרך לדרום?
» עושים צהריים: העסקיות החדשות בתל אביב
» ארוחות הבוקר הכי שוות בארץ
» לפני הגשם: אוכלים תחת כיפת השמיים

מרק גרוזיני


(באדיבות מסעדת עדי וגולדי, דיזנגוף סנטר)

רכיבים:
½ חצי ליטר ציר עוף או ציר בשר 
1 בצל גדול
1 ליטר מים
 ½ כוס אורז
 ½ ק"ג עגבניות מרוסקות
5 שיני שום
 ½ כף רכז תמר הינדי/ רכז שזיפים
 ½ צרור שמיר קצוץ
 ½ צרור כוסברה קצוצה
½ צרור גבעולי סלרי קצוץ
כפית פלפל חריף
½ כף תערובת עשבי תיבול מיובשים
‏קורט פלפל שחור
מלח לפי הצורך

הוראות הכנה
1. מאדים בצל בסיר על להבה בינונית, מוסיפים ציר עוף, ומים ומביאים לרתיחה.
2. שוטפים את האורז היטב, ומוסיפים לסיר.
3. מוסיפים עגבניות מרוסקות.
4. לאחר רתיחה נוספת מוסיפים את שאר חומרי הגלם, מבשלים על אש בינונית 15 דקות נוספות.

גולדי ועדי - דיזנגוף סנטר, בניין B, קומה 1-, ראשון-חמישי 12:00-17:30, וכל חמישי ושישי ביריד האוכל של הסנטר

 מרק גרוזיני של גולדי ועדי
צלחת של נחמה. מרק גרוזיני של גולדי ועדי (צילום באדיבות דיזנגוף סנטר)

מרק עם קציצות גונדי


(באדיבות לירן גבאי, שף פלאפל גבאי)

רכיבים לקציצות:
½ ק"ג חזה עוף טחון
2 בצלים בינוניים
150 גרם קמח חומוס
מעט שמן
מלח ופלפל
¼ כפית כמון
¼ כפית כורכום
¼ כפית כוסברה טחונה
¼ כפית הל

רכיבים למרק:

¼ כפית כורכום
1 ליטר ציר עוף
קורט הל
מלח ופלפל לפי הטעם
ניתן להוסיף: סלרי קצות וכנפי עוף לשדרוג הטעם

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל חומרי הקציצה עד לקבלת עיסה אחידה. יש להקפיד שלא מתקבלת עיסה רכה מדי (ניתן להוסיך עוד קמח חומוס במידת הצורך) ולא קשה מדי (ניתן להוסיף מים במידת הצורך).
2. שופכים את ציר העוף לסיר, מוסיפים את תבליני המרק ומביאים לרתיחה.
3. מכינים מתערובת הקציצות קציצות בגודל הרצוי ומניחים בתוך המרק.
4. מבשלים כ-30 דקות.
ניתן להגיש עם אורז לבן.

מרק קציצות גונדי של פלאפל גבאי
בטעם של בריאות. מרק קציצות גונדי (צילום: אפיק גבאי)


מתכון לראמן עוף



(באדיבות השף ישראל אהרוני, שמוביל את HIRO, הראמן-בר הראשון בישראל)

מרכיבים למרק (6 מנות):
8 כוסות מים
750 גרם גרונות וכנפי עוף שטופים ומנוקים
3-4 ס"מ ג'ינג'ר טרי פרוס דק
6 בצלים ירוקים שלמים
8 פטריות שיטאקה יבשות
מרכיבים לתערובת התיבול:
חצי כוס רוטב סויה יפני
חצי כוס מירין
רבע כוס סאקה
שקית אבקת דאשי (בחנויות מתמחות. לא להתעצל. זה קיצור הדרך הגדול)
2 כפות מיסו בהיר

מרכיבים לעוף:
2 חזות עוף מנוקים ויפים
3 כפות רוטב סויה
3 כפות מירין
כפית שמן שומשום
עוד צריך:
600 גרם אטריות ראמן
3 בצלים ירוקים קצוצים
6 דפי אצות נורי
2 בק צ'וי
100 גרם שעועית ירוקה חלוטה
נבטים טריים ופריכים
8 ביצים

אופן ההכנה:
שמים את כל חומרי המרק בסיר גדול, מביאים לרתיחה, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים על סף רתיחה שעתיים. מסננים.
צורבים את חזה העוף במחבת עם שתי כפות שמן עד שהוא שחום יפה משני צידיו. מוסיפים למחבת עם העוף את הסויה והמירין, מבשלים יחד ומזגגים את העוף כשלוש ארבע דקות. פורסים את החזות לפרוסות בעובי של כחצי ס"מ.
לתערובת התיבול: מערבבים את הסויה, מירין, סאקה ואבקת דאשי לתערובת אחידה.
הביצים: מכניסים את הביצים לסיר עם מי מלח רותחים. מבשלים ברתיחה 5 וחצי דקות ומעבירים למי קרח. כשהן קרות לגמרי, קולפים (וכך מתקבלת ביצה עם חלמון רך).
חותכים את הבק צ'וי: את הגבעולים חותכים לפרוסות של כסנטימטר וחולטים כשתי דקות. את העלים משאירים שלמים.
מבשלים את האטריות עד שהן עשויות דיין.

הרכבת הראמן:
שמים ב 6 קערות מרק 2 -3 כפות מתערובת התיבול, וכפית שמן שומשום מעמידים בה על אחת מדפנותיה הפנימיים את אצת הנורי.
שמים בכל קערה צרור אטריות מבושלות ואת עלי הבק צ'וי.
יוצקים פנימה את המרק החם.
מסדרים סביב את: השעועית החלוטה, גבעולי הבק צ'וי ופטריית שיטאקה (שהתבשלה במרק וללא הרגל), 4 -5 פרוסות חזה עוף, וביצה.
מפזרים מעל את הנבטים הטריים והבצל הירוק ומגישים.

» ראמן עוף - לדף מתכון


לחמם את הלב. ראמן עוף (צילום שי נייבורג)

מרק דלעות, ארטישוק ירושלמי וורמוט


באדיבות מסעדת "רופטופ" של מלון ממילא

מרכיבים:
5 כוסות דלעת כתומה, קלופה וחתוכה לקוביות
1 דלורית, קלופה וחתוכה לקוביות
3 דלעת ערמונים, קלופה וחתוכה לקוביות
2 קישוא בלאדי, חתוך לקוביות
2 בצל לבן, קלוף ופרוס
1 כף סוכר חום
5 כפות וורמוט יבש
קורט זרעי שומר
2 כפות שמן זית
3 שיני שום טרי, קלוף ופרוס
צ'ילי, יבש טחון
מלח ופלפל לבן, טחון
2 כפות זרעי דלעת וחמנייה, קלופים וללא מלח
2 יח' ארטישוק ירושלמי, קלוף פרוס דק מאוד
שמן קנולה לטיגון עמוק

אופן ההכנה:
1. מחמים את שמן הזית בסיר גבוה ומאדים את הבצל עד לחצי שקיפות, מוסיפים את זרעי השומר, השום, הסוכר חום ומעט צ'ילי יבש טחון.
2. מערבבים היטב לפתיחת הטעמים ומוסיפים את שאר הירקות. מאדים למשך דקה ומוסיפים את הוורמוט. מאפשרים לאלכוהול להתאדות, מכסים במים,(עדיף מינרלים) מרתיחים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך
20-30 דקות.
3. טוחנים בעזרת מטחנת מוט ידני למרקם חלק ומתקנים תיבול במלח ופלפל. במקביל מחמים את השמן לטיגון ומטגנים את פרוסות הארטישוק לטוגנים פריכים חצי שקופים. מניחים על נייר סופג ושומרים בטמפרטורת החדר ולא במקרר.
4. מגישים:  מוזגים מהמרק לקערה, מפזרים מעט מתערובת הזרעים וצ'יפס ארטישוק, ומזלפים מעט שמן זית.

» מרק דלעות - לדף מתכון


טעים, בריא ומחמם. מרק דלעות (צילום: יח"צ)

מרק ארטישוק ירושלמי


באדיבות ננה נווה צדק

מרכיבים:
2 ליטר מים
1 ק"ג ארטישוק ירושלמי
2 תפוח אדמה
1 זר מונגולד
1 בצל
3 שיני שום
צרור טימין
צרור פטרוזיליה
100 גרם חמאה
200 מ"ל שמפניה/ קאווה ברוט
250 מ"ל שמנת מתוקה 38% או פחות, לפי ההעדפה

אופן ההכנה:
1. מטגנים בחמאה את הארטישוק הירושלמי הבצל תפוח האדמה, המנגולד, הטימין, השום והפטרוזיליה במשך 15 דקות על אש נמוכה.
2. מוסיפים את השמפניה ומאדים במשך 5 דקות. מוסיפים מים ומבשלים במשך 30 דקות.
3.מוסיפים את השמנת ומבשלים במשך 10 דקות. טוחנים עם בלנדר מוט עד למרקם חלק, מסננים, מתקנים תיבול ומגישים עם זילוף קל של שמן זית.

» מרק ארטישוק ירושלמי - לדף מתכון


לא רק בעיר הבירה. מרק ארטישוק ירושלמי (צילום: יח"צ)

מרק שורשים והדרים טבעוני
באדיבות מסעדת
Village Green

מצרכים:
1 בצל לבן גדול, חתוך לרצועות רחבות
2 כפות שמן זית
1 גבעול עלי מרווה
1 ראש סלרי, חתוך גס
4 יחידות שומר, כל שומר פרוס ל-6 חתיכות
4 שיני שום שלמות
1 סלסלת פטריות (כ-200 גרם)
3 קישואים קטנים, חתוכים לעיגולים 
גרידה מ-1 תפוז
מיץ מ-1 תפוז
גרידה מ-1 לימון
מיץ מ-1 לימון קליפה ומיץ
1/2 כרוב, פרוס לרצועות רחבות
1/2 כוס אפונה
קמצוץ אגוז מוסקט
מלח ופלפל, לפי הטעם
1 צרור פטרוזיליה 

אופן ההכנה:
1. מטגנים את הבצל עם שמן הזית, המרווה, הסלרי והשומר במשך 5 דקות.
2. מוסיפים את השום, הפטריות, הקישואים, והקליפות ומיץ התפוז והלימון,
ומבשלים על להבה נמוכה במשך 5 דקות נוספות.
3. מוסיפים את הכרוב, האפונה,האגוז המוסקט, המלח והפלפל, מכסים במים ומביאים לרתיחה.
4. כשהירקות מתרככים מוסיפים חופן פטרוזיליה קצוצה ונותנים למרק לרתוח  למשך 5 דקות נוספות.
5. מתקנים תיבול ומגישים.

» מרק שורשים והדרים חורפי - לדף מתכון


מרגישים את הטבע. מרק שורשים והדרים חורפי (צילום: יח"צ)


מרק תרד עם חומוס ואורז


(של השף מיקי קפלן, המטבחון)

מצרכים:
1 כוס גרגירי חומוס מושרים ללילה
1 ק"ג עלי תרד שטופים חתוכים לרצועות
1/2 כוס אורז שטוף במים קרים (לא חובה)
1/2 כוס עלי סלרי קצוצים
2 בצלים בינוניים קצוצים דק
5-6 עגבניות קלופות קצוצות (אפשר גם מקופסה)
3 עלי דפנה
מיץ מלימון סחוט
3 ליטר ציר ירקות (ניתן להמיר בציר עוף לגרסה לא טבעונית/ צמחונית)
פלפל אנגלי
מלח
פלפל שחור
מעט שמן

אופן ההכנה:
1. מאדים בסיר רחב את הבצל במעט שמן, עד לשקיפות. מוסיפים את התרד והסלרי וממשיכים לאדות עד שהתרד מאבד מנפחו ומפריש נוזלים. 
2. מוסיפים את גרגירי החומוס, העגבניות, מיץ הלימון וציר העוף ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומסירים את הקצף. 
3. מוסיפים עלי דפנה ורבע כף גרגירי פלפל אנגלי. מכסים חלקית את הסיר כך שנותר פתח לאידוי. מבשלים על אש קטנה למשך כשעתיים עד שגרגירי החומוס מתרככים. 
4. אם רוצים, אפשר להוסיף את האורז. מתבלים במלח ופלפל וממשיכים לבשל למשך כ-20 דקות עד שהאורז מתרכך. 

מרק תרד עם חומוס ואורז - לגרסת הדפסה


לשמור ליום מעונן. מרק תרד חומוס ואורז (צילום: אילן עמיחי)



מרק קישואים ונענע
באדיבות
קפה יפו

מצרכים:
5 ק"ג קישואים, חתוכים גס
1 ק"ג תפוח אדמה, מקולפים וחתוכים גס
3 ליטר בצל, לבן חתוך גס
1.5 כף שום
2 כפיות אגוז מוסקט
1 כף מלח
1/2 כפית כמון
3 ליטר נענע, מופרדת לעלים
1/2 ליטר שמיר
1/2 ליטר כוסברה

אופן ההכנה:
1. מטגנים בסיר בצל עד להזהבה. מוסיפים את תפוחי האדמה ומערבבים. כשתפוחי האדמה מתרככים, מוסיפים את הקישואים והשום. מוסיפים מים עד לגובה 5 ס"מ מעל הירקות.מבשלים עד שכל הירקות רכים.
2. מוסיפים חצי מכמות הנענע, מערבבים היטב ומנמיכים את האש.
מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב. מכבים את האש, טוחנים בבלנדר מוט. קוצצים את שאר הנענע, הכוסברה והשמיר. מערבבים ומגישים.

» מרק קישואים - לדף מתכון


פשוט וקל. מרק קישואים (צילום: יח"צ)

מרק טום קא גאי - מרק עוף וחלב קוקוס תאילנדי
באדיבות השף דרור שושן, רשת מסעדות קמפאי וקמפאי סטריט ווק

מצרכים:
לציר
1.2 ליטר מים
2 כפות שמן קנולה
4 כנפי עוף
1 ענף למון גראס, טרי קצוץ
1 שורש ג'ינג'ר, פרוס לטבעות דקות
4 עלי כפיר ליים 
2 שיני שום, מעוכות
2 כפות סוכר
1 כף מלח
2 יח' שאלוטס פרוס / חצי בצל סגול פרוס
2 כפות מחית טום יאם - ורסייה כשרה / ורסייה על בסיס פירות ים (להשיג במרכולים אסיאתיים)

למרק
ציר טום קא גאי (מהמתכון למעלה)
8 פטריות שמפניון, חתוכות לרבעים
1 פלפל צ'ילי טרי, פרוס דק (למי שמעדיף חריף)
8 עגבניות שרי, חצויות
1 גבעול בצל ירוק, פרוס לטבעות
2 יח' שאלוטס/ חצי בצל סגול, פרוסות דק
300 גרם חזה עוף, פרוס לרצועות דקות
1/2 כוס עלי כוסברה
1 ליים, פרוס לרבעים
3 כפות נאם פלאם - רוטב דגים תאילנדי
1 פחית קרם קוקוס
1 כפית שמן צ'ילי

אופן הכנת הציר:
1.בסיר גדול מחממים את השמן ומוסיפים את כנפי העוף, מטגנים היטב את הכנפיים עד להזהבה עמוקה.
2. מוסיפים לסיר את השאלוטס, הג'ינג'ר, הלמון גראס, השום ומטגנים קלות. מוסיפים את המים, מחית הטום יאם, הסוכר והמלח.
4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל על אש נמוכה
כ-40-50. מסננים את הציר.

אופן הכנת המרק:
1.מרתיחים את הציר ומוסיפים את רצועות חזה העוף. מוסיפים את קרם הקוקוס, הבצל, הפטריות, עגבניות, רוטב דגים ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים במשך 4-5 דקות עד שהעוף מוכן לגמרי.
2. טועמים ומתקנים תיבול עם מלח במידת הצורך. יוצקים לקערות מרק
מקשטים בעלי כוסברה רעננים, וצ'ילי אדום טרי. מגישים עם פלח ליים טרי לסחיטה על המרק.

» מרק טום קא גאי - מרק עוף וחלב קוקוס תאילנדי - לדף מתכון


שווה את המאמץ. מרק עוף וחלב קוקוס תאילנדי (צילום: יח"צ)

לעוד מתכוני מרקים:
מרק רגל
מרק גזר מבושם בג'ינג'ר ודבש
מרק דלעת ודבש
מרק ירקות כתום קטיפתי
מרק מינסטרונה
מרק מנגולד, תרד ולימון
מרקי עגבניות
מרק דלעת עם פפאיה, שזיפים ופיסטוקים
מרק דלועים עם ג'ינג'ר וקוקוס
מרק בטטה בעיטור שמנת מתוקה
ביסק תירס
מרק קרם עגבניות וקצפת פלפל


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(2 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5