אוכל

עדכנו אותנו




החמישיה הסוגרת: אנשי האוכל של השנה

יום שבת 15 בספטמבר 2012 00:02 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

ברוח סיכומי השנה, בחרנו חמש דמויות מעולם הקולניריה שתשע"ב היתה השנה שלהם: יהלומה לוי, עומר מילר, אורי שביט, דיוויד פרנקל ורותי בורדו



מתלוצץ עם עוקביו. עומר מילר

(צילום: איליה מלניקוב)

פרסומת

הרבה אנשים לוקחים חלק במפעל העצום הזה שנקרא עולם האוכל. כן מיתון, לא מיתון, בגדול אפשר להגיד שהשנה העברית החולפת היתה שנה לא רעה בכלל לקולינריה. מקומות נפתחו, מתחמים הומצאו, שפים נולדו, טרנדים הלכו ובאו והאוכל כיכב. לפחות באינסטגרם. אנשי האוכל, משפים ועד מסעדנים, עמלים יום וליל על מנת להגיש עוד מנה מיוחדת, על שינוי תפיסתי ועל אתגור החיך. הם נוסעים בעולם, טועמים, בוחנים, מצלמים ועומדים בקו אחד עם כל מה שקורה בחוץ. לכן נודה ולא נבוש - לבחור רק חמישה אנשים שעשו את השנה החולפת, זה עניין לא פשוט בכלל. על אותו משקל בדיוק אפשר היה למצוא עוד לא מעט אנשים שעשו את השנה הזאת למיוחדת, בגלל כל אותם קריטריונים שמנינו קודם. ובכל זאת, חמשת הנבחרים הצטיינו כל אחד בתחומו, הביאו משהו אחר, רעננו, חידשו ובתכלס - לא הפסקנו לדבר עליהם.

» ראש השנה 2012 - לכל הפרטים והמידע

» מבחן טעימות: עוגות דבש לחג
» מתכונים לראש השנה
» ביי דה בוק: ספרי בישול לקראת החג
» אירועי ערב ראש השנה במסעדות
» לא צריך לבשל: אוכל מוכן לראש השנה

נהנית יותר: אורי שביט


התפקיד הנוכחי: בעלת הבלוג טבעוניות נהנות יותר, יועצת קולינרית טבעונית וזמרת.

מה עשתה השנה? במילה אחת - מהפך. אף אחד לא חשב שתוך זמן קצר כל כך תעלה המודעות לנושא הטבעונות, ועוד במסעדות. שביט היתה כתבת אוכל, הפכה לכוהנת האוכל הבריא והדביקה לא מעט אנשים באותה רוח מתלהבת. היא התחילה בסדנאות טבעוניות ועברה מהר מאוד לערבי ספיישל במסעדות הנחשבות ביותר בעיר, כל זאת לצד תיאור מפורט בבלוג שלה ובפייסבוק. אגב, היא גם זו האחראית על כך שמתצאו בלא מעט תפריטים את המילה טבעוני. ועוד לא אמרנו מילה על כך שהיא גם פצחה בקריירת שירה ואף הוציאה השנה אלבום ראשון - משחקת במילים. כבוד.

למה בחרנו? נושאת דגל מהפכת הטבעונות בעת החדשה. לא פחות מזה. מעולם לא חשבנו שטבעונות יכולה להיות סקסית כל כך ונפוצה כל כך. אם לפני חצי שנה למצוא מנה טבעונית היה כרוך בכאב ראש מטריד שהסתיים במנה יבשושית, היום זה עניין שבשגרה ולאישה אחת יש זכות על כל המודעות הזאת - אורי שביט.

השנה מנקודת מבטה של אורי שביט: "וואו. אני חושבת שזו היתה השנה המשמעותית בחיי יחד עם שנה משמעותית לטבעונות בישראל. האפשרות שלי כאדם שעשה מהפך בחייו, מאוכלת-כל לטבעונית ולהתעקש להמשיך להתחבר לעולם הקולינרי, הביאו את היכולת לקדם את הטבעונות למשהו מיינסטרימי ולהתנתק מהדימוי הנבטוטי והאפרפר. בשנה האישית שלי עשיתי הכי הרבה דברים פעם ראשונה בחיים - פתחתי בלוג, המצאתי מתכונים, עשיתי שיתופי פעולה עם שפים, הרצאתי מול 400 איש, עשיתי סדנאות והוצאתי אלבום. כל הדברים האלה הם קפיצת מדרגה בקריירה שלי ועד לנקודת המהפך לא היה לי האומץ לעשות את הדברים עד הסוף. בקיצור, זאת שנה מפנה ופריצה בחיי. שנה מיוחדת, מרתקת ומאוד מוצלחת וכבר רואים את הניצנים של זה בדרך לשנה הבאה".


רק התחילה. אורי שביט (צילום: דן לב)

חולם באיטלקית: דיוויד פרנקל


התפקיד הנוכחי: שף ושותף במסעדת פרונטו.

מה עשה השנה? עוד לא בן שלושים וכבר נכנס לתפקיד שף במסעדה שהפכה תחת בעליה, רפי אדר, למוסד. עם המעבר למיקומה החדש ניקה דיוויד פרנקל את התפריט מרעשים, הכניס מנות חדשות והשכיח את כל מה שידענו וחשבנו על פרונטו, ממסעדה איטלקית שאולי עבר זמנה, למסעדת שף אנינה ויצירתית. אם זה לא מספיק, הוא גם לקח חלק במסעדת הפופ אפ הראשונה בארץ - סוספנסה, והדובדבן על הקצפת: פרנקל נבחר לשף הטוב בארץ מתחת לגיל שלושים, נסע להתחרות על תואר בינלאומי זהה בוונציה וחזר משם כמנצח.

למה בחרנו? בגלל העובדה שמתחת למעטה השקט מסתתר שף שהפך בשנה האחרונה לכוכב עולה. בגלל הרענון והחדשנות ובעיקר, בגלל הגדרה מחודשת ופרשנות אישית למטבח האיטלקי. אל תתנו לצניעות וחיוך המבויש לבלבל אתכם: תנו הצצה גם לאינסטגרם שלו ותגלו פרנקל אחר לגמרי, משוחרר בהרבה.

השנה מנקודת מבטו של דיוויד פרנקל: "אני מרגיש שהיתה שנה עמוסה בהרבה דברים שהתחילו בעיקר מהצמיחה מחדש של פרונטו. אני מרגיש היום הרבה יותר מבוסס ומפוקס על פרונטו החדשה. גם התחרות בוונציה עזרה מאוד, אבל אני לא מרגיש בשיא, אלא בהתנעת מנועים. יש הרבה דברים לפני ואני די מבסוט לגבי מה שקרה לי השנה. באשר לפרונטו, בשנה הבאה היא תמשיך בהתפתחות ממסעדה איטלקית למסעדת שף. אני מאמין בלוקיישן ובחלל ואני רואה את הקשר למקום לטווח הרחוק".


מאמא מיה! דיוויד פרנקל (צילום: דניאל צ'צ'יק)

לייב משוק לוינסקי: יהלומה לוי


התפקיד הנוכחי: הבעלים והשפית של יהלומה - הביסטרון בשוק לוינסקי

מה עשתה השנה? עזבה את הקן החמים ותפקידי מפתח בעולם התקשורת, כולל תפקיד ארוך כמנכ"לית רדיו תל אביב, והקימה ביסטרו קטן בשוק לוינסקי. מה זה קטן? קומץ זעיר של אנשים יכול לשהות בו בכל רגע נתון ועל כן קראה לו - ביסטרון. הרעיון הוא להגיש אוכל מהבית ואוכל שיהלומה אוהבת במיוחד, באזור שקט. כל זה מבלי שתדע שהיא בין האחראים הישירים לגל של ההתעוררות בשוק.

למה בחרנו? יש לנו חיבה לאנשים שעושים מהפכים לכן בחרנו ביהלומה בגלל האומץ לעשות את השינוי, בגלל ההליכה אחרי החלום, בגלל הבחירה בשוק לוינסקי המתעורר ובגלל שגרמה לאנשים מחוץ לשכונה לבוא לבלות בה. כל זה טוב ויפה אבל לא בטוח שהיה עובד אלמלא היה מדובר במקום עם אוכל מצוין. כבר אמרנו זאת קודם ונאמר זאת שוב - יהלומה, תפתחי לנו דוכן פלאפל.

השנה מנקודת מבטה של יהלומה לוי: "השנה האחרונה היתה השנה הכי קשה, הכי מרגשת, הכי מדהימה, הכי מפחידה והכי מספקת בחיי. אני חווה את כל קשת הרגשות הללו על בסיס קבוע, מדי יום. ידעתי שיש לי משהו אמיתי להציע ומהיכרותי עם העולם הזה אני יודעת שלאמת יש הד, ויחד עם זאת אני מתרגשת עם כל אחד שאוכל כאן ואומר: וואו, טעים. המחשבות לשנה הבאה הן כמובן מה נכון לעסק. כן התרחבות, לא התרחבות. מה נכון לי, איפה אני מתפתחת בתוך ההתפתחות של העסק ומה עוד יש בי לתת. כאלה מחשבות".


מתחילה מחדש. יהלומה לוי (צילום: ניר כפרי)

מרושת חברתית: עומר מילר


התפקיד הנוכחי: השף והבעלים של המסעדות שולחן וחדר אוכל, שותף בבר ביפר, שניהם בשדרות רוטשילד.

מה עשה השנה? מה לא. בכל מקום היה עומר מילר. הוא כיכב בתכנית בישול משלו בערוץ האוכל ובערוץ 10, וכבר צילם עונה יחד עם מיכל אנסקי, חלק מתכונים בספר הבישול 'שולחן לחג' בו השתתף, חבר אל אייל קיציס ויחד פתחו את הבר ביפר, ואם זה לא מספיק הוא שותף גם בדאנס בר צ'צ'קה. כל זה טוב ויפה, אבל גולת הכותרת היא מסעדתו השנייה, שולחן, שעוררה ציפיות גבוהות עוד בטרם מישהו טעם ממנות המקום.

למה בחרנו? הרבה אנשים פתחו השנה מסעדה, אבל רק אצל קומץ קטן מהם היה רף ציפיות כזה גבוה, ומילר עמד בו בהצלחה. שולחן הפכה תוך זמן קצר ללהיט חמוד וכיפי, לא מעט בזכותו. המסעדה גם מצליחה להביא אוכל לא מתחכם, בתמחור הוגן וזה לא מעט בימינו. היינו מסתפקים בזה, אבל אי אפשר לדבר על מילר מבלי להזכיר שתי מילים - הרשתות החברתיות ובאופן ספציפי - האינסטגרם. אם לא ראיתם אותו שם, לא ידעתם חשיפה אישית מהי.

השנה מנקודת מבטו של עומר מילר: "השנה שחלפה הייתה בשבילי סוערת ועמוסה במיוחד בכל המישורים - בחיים האישים והמקצועיים כאחד: עברתי מתל אביב לגבעתיים ושוב חזרה לעיר. פתחתי את הביפר ואת צ׳צ׳קה, וגולת הכותרת כמובן היא כמובן פתיחתה של מסעדתי השנייה, שולחן. פרסמתי ספר בישול חדש, צילמנו עוד עונה של התוכנית 'הכי טרי שיש' עם שותפתי האהובה מיכל אנסקי ועליתי עם תוכנית טלוויזיה אישית שמשודרת בערוץ האוכל ובערוץ 10 - 'שף על האש' שבימים אלו מצלמים את עונתה השנייה. אני אמנם אדם רומנטיקן ונוסטלגי אבל אחרי כל זה, בכל מה שקשור לרמה המקצועית אני לעולם לא מביט לאחור וחושב אך ורק על השנה הבאה. שתהיה לכולנו שנה מדהימה והכי חשוב שקטה."


מחובר אל העם. עומר מילר (צילום: איליה מלניקוב)

אצולה תל אביבית: רותי ברודו


התפקיד הנוכחי: מסעדנית, יזמית ובעלים של קבוצת R2M

מה עשתה השנה? אחרי הרבה שמועות, דחיות ומאבקים - פתחה את דליקטסן, אח ורע לקופי בר, בראסרי, הוטל מונטיפיורי ורוטשילד 12. האמת? הוא מצליח לקחת קצת מכל אחד מהם ועדיין להיות בעל אופי מיוחד משלו. לטובת מי שאיכשהו התחמק מהשם, נזכיר שהדליקטסן, שילוב יפהפה בין מעדנייה עם חומרי גלם יוקרתיים, דלי עם אוכל מוכן הביתה ומסעדה מעוצבת ברוח הקבוצה ובלי היסוס, גם שואב השראה מניו יורק. בקיצור, one stop shop מקצועי.

למה בחרנו? חשבנו שראינו הכל, אבל תמיד אפשר לסמוך על רותי ברודו (ואנשי הקבוצה, חייבים לציין) שתביא משהו מרענן ותזרים רוח אחרת לעולם האוכל. כמו במקרים הקודמים, נראה שיש לה מגע זהב בידיים, אבל האמת היא שמדובר באנשים שעובדים קשה מאוד בשביל שזה ייראה קל כל כך. אין ספק שבלי רותי ברודו, תל אביב היתה נראית אחרת לגמרי.


העיר שלה. רותי ברודו (צילום: אורן זיו)

ואחד לשנה הבאה: יובל בן נריה 



כבר הרבה זמן שיובל בן נריה הוא הדיבור החם כהבטחה הגדולה שתכף תפרוץ. ההימור שלנו הוא שבשנה הבאה זה עתיד לקרות. בן נריה, מי שהיה השף בפועל בהרברט סמואל וצמח בה בסולם הדרגות, פרש ממנה לפני כמעט שנה ומאז עובד על מסעדה חדשה בראשותו. השמועות מדברות על מטבח אסייתי בכלל וסיני בפרט ולנו נותר רק לחכות. תתחילו לשנן את השם.




תגיות: אורי שביט, בראסרי, דיוויד פרנקל, דליקטסן, הוטל מונטיפיורי, הרברט סמואל, חדר אוכל, יהלומה - ביסטרון בשוק לוינסקי, יובל בן-נריה, מסעדת שולחן, עומר מילר, פרונטו, קופי בר, רוטשילד 12, רותי ברודו, רותם מימון

(10 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5