אוכל

עדכנו אותנו




על ראש שמחתנו: המסעדות הטובות בירושלים

יום ראשון 20 במאי 2012 08:00 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

ממורדוך עד ארקדיה, מהחאצ'פוריה עד מחניודה, מהאגס 1 עד למסעדה החדשה של אבי לוי - לכבוד יום ירושלים: איפה כדאי לאכול בעיר הקודש?



טעם ירושלמי. סביצ'ה באנג'ליקה

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

ירושלים היא עיר רצינית, בטח ובטח מבחינה קולינרית. היא לא עסוקה באופנות ובמרדף אחר הדבר הבא, אפילו שלפעמים היא מייצרת אותו. התפריט הירושלמי מתחיל באוכל רחוב כמו מעורב ירושלמי, חומוס ופלאפלים למכביר, עובר במתוקים, ממתקים, תבלינים ומאפיות וכמובן, מסעדות ביסטרו, ברים ומסעדות שף, שמוכיחים שוב שלירושלים אין בכלל במה להתבייש. הבונוס הגדול, טמון דווקא בקהל הירושלמי שאולי יצא לו שם של שמרן, אך מתגלה כקהל נאמן, שחוזר למקומות האהובים עליו שוב ושוב.

» אמנות ומסע בזמן: יום משפחתי בירושלים
» מסעדות בירושלים - הרשימה המלאה

לכבוד יום ירושלים קיבצנו כאן מהמעט מאוד שיש לעיר הזאת להציע: מאוכל בעמידה, דרך אוכל עדתי, מקומות לבלות בהם ועד למסעדות יוקרה. מארוחת בוקר ועד לנשנוש לילה לצד אלכוהול. ואי אפשר בלי מסעדות שוק אמיתיות, כי אין ספק שהסצנה הקולינרית האמיתית נמצאת ליד המזווה לחומרי גלם שלא רואים בשום מקום אחר: שוק מחנה יהודה. ירושלים פורחת, וזה הזמן לצאת לביקור קולינרי בעיר.

בוקר ירושלמי: קדוש


כששואלים ירושלמים על ארוחות בוקר, כולם יענו את אותו הדבר - קדוש. ביום שישי אין סיכוי למצוא מקום בלי להזמין מראש או להשכים קום. מדובר באחד המוסדות הירושלמים הוותיקים, שנפתח כקונדיטוריה קטנה בשנת 1967 על ידי מאיר קדוש. איציק, בנו של קדוש, גדל במטבח מגיל צעיר ובשנת 1999 החל לנהל את המקום. עם הזמן, ועם דרישת הקהל - המקום הלך וגדל, והתפריט התרחב. יחד עם זאת, התחושה פה עדיין מזכירה סלון משפחתי צפוף במובן החיובי, נעים, שמח וטעים. 

מה אוכלים כאן? מדובר במטבח חלבי מושקע ומוקפד. מלבד עוגות מעולות שעושות נחת למושג רטרו (כמו: סברינה, היער השחור, נפוליאון, אקלר ופחזניות נפלאות), כדאי לבחור באחת מארוחות הבוקר היצירתיות: קרוק מאדאם עם בריושים, ביצה בקן, ביצים עלומות על טארט ממולא בריקוטה, קרואסון ממולא בסלמון ואפילו טוסטים. עוד אפשר למצוא פה פסטות בייצור עצמי, קישים, סלטים וסנדוויצ'ים המוקדשים לפרלמנט של שמונה בבוקר.

מחיר לארוחה ממוצעת:
ארוחות הבוקר נעות סביב 45 שקלים, סנדוויצ'ים 32-36 שקלים, ארוחות צהריים וערב- 50-70 שקלים.

עוד בתי קפה ומתוקים שכדאי לפקוד: קפה מזרחי המיתולוגי בשוק, בשביל האווירה - שטרודל בהוספיס האוסטרי, בגלל הלחם המצוין - הלחם של תומר, קפה בצלאל - בשביל השיק, תמיד כיף - פרדיסו, מאפיית טלר על קרואסוניה ולחמיה המעולים.

» קדוש - שלומציון המלכה 6, ירושלים


חייבים להזמין מראש. ארוחת בוקר אצל קדוש (צילום: רותם מימון)

רק במצב רוח טוב: האגס 1


אם השם האגס 1 מצלצל לכם מוכר, ודאי שמעתם את אהוד בנאי שר על בית הבנאים שנמצא בכתובת הזאת בשוק מחנה יהודה. אולי כפיצוי על מיליוני עופות שקיפחו את חייהם על ידי מורטות ששכנו במקום, כיום פועלת כאן מסעדה קטנה וצנועה המגישה אוכל צמחוני-טבעוני בריא וטעים. האנרגיה של חזי ביבי, טבח ובעלי המקום, נכנסת לתוך האוכל ויש לכך חשיבות מכרעת בתוצאה: כשחזי במצב רוח לא טוב, הוא פשוט לא מבשל. לכן רגע לפני שהוא מכין את החומוס, חזי מברך אותו בשלל ברכות. כנראה שזה מצליח.

מה אוכלים כאן? כעיר שופעת חומוסיות דווקא החומוס הצנוע של האגס 1 מפתיע בטעמו העדין עם טחינה ירוקה מעולה וגרגירי חומוס מתובלים. בכלל, עדינות ובריאות הן מילות המפתח כאן, לכן מלבד חומוס אפשר לאכול פה אוכל עדין ולא מאוד מתובל, הכולל קציצות ירק, קציצות קינואה ועדשים, סטייק טופו, ממולאים, קובה בורגול, עלי גפן, ארוחות בוקר זולות ומיוחדות ומיצי בריאות, כולל מיץ היביסקוס עם ג'ינג'ר. אל תפספסו את סיידר האגסים.

מחיר ארוחה ממוצעת: בין 30-50 שקלים.

עוד מקומות נפלאים לאכול בהם חומוס: בין עזה לברלין בשביל חומוס ואווירה, חומוס בן סירא הקטנטן שצבר מעריצים רבים, ובין החומוסים הטובים בירושלים: עכרמאווי ואבו טאהר.

» האגס 1 - אליהו יעקב הבנאי 11 (לשעבר האגס 1), ירושלים


צולם ביום טוב. חזי ביבי במטבח האגס 1 (צילום: רותם מימון)

יש לי קובה הכי טובה: מורדוך


קיים ויכוח עז בדבר המקום הכי טוב לאכול בו קובות, כי יש הרבה מקומות בירושלים שמגישים מרקי קובה נפלאים. ובכן, הניצחון בנקודות נרשם לזכות מורדוך. המסעדה הוותיקה (ויש שיאמרו מיתולוגית) מגישה אוכל ביתי שאינו מתחייב לאף עדה, (אבל עם נטייה קלה לכיוון האוכל הכורדי ר.מ). בכל מקרה, מדובר במקום טעים וזול, שאפשר לנגב בו חומוס, אבל בעיקר לסגור את הרעב עם אחד מארבעה סוגי קובות, בלי לקרוע את הכיס.

מה אוכלים כאן? סלטי פתיחה: חמוצים, פיתות מטבוחה, סלט ירקות חריף, קולורבי, חצילים מטוגנים, גזר, סלט כרוב ורצועות פיתה מטוגנות טעימות וממכרות (8 שקלים). בנוסף, חומוס לסוגיו, ממולאים וכמובן ארבעה סוגים של מרק קובה. אנחנו בחרנו במרק קובה אדום, עשיר בקובות טעימות ובקישואים, גזר וסלק. למתקדמים לא כדאי לוותר על הסיסקה – מרק קובה צהוב, מתובל ועשיר.

מחיר לארוחה ממוצעת: הרבה פחות מ-50 שקלים לסועד.

עוד מקומות טובים לאכול בהם קובה: מסעדה מיתולוגית לא פחות היא אמא המגישה קובות מעולות וחוגגת בפסטיבל קובה. קובה לא רע בכלל אפשר למצוא גם בסימה וברחמו ואיך אפשר בלי – עזורה.

» מורדוך - אגריפס 70, ירושלים


ארץ הקובה האדומה. מורדוך (צילום: רותם מימון)

מגיאורגיה באהבה: החצ'אפוריה


לפי התור המשתרך באופן די קבוע לפני החצ'אפוריה של טנגו שביט, אפשר לחשוב שמחלקים פה אוכל בחינם. אבל תורים לא נוצרים ללא סיבה: מעבר למחירים הזולים מדובר במאפים נפלאים. החצ'אפוריה היא שילוב בין דוכן למזנון של מאפים גרוזיניים אותנטיים, הנאפים לפי שיטה עתיקה ומסורתית. כל מאפה עובר ארבע ידיים, בלי קיצור תהליכים ובלי עיגול פינות, מה שמבטיח טריות. חשוב לקחת בחשבון - תצטרכו להמתין כמה דקות טובות.

מה אוכלים כאן? שלל מאפים גרוזיניים המבוססים על שילוב של בצק עם גבינה גרוזינית. המנה הכי זולה, הכי קטנה, הכי קשה לעשייה וגם הכי טעימה היא החצ'אפורי כמובן (14 שקלים). המאפה הגרוזיני המפורסם עשוי מבצק עלים על בסיס שמן, וממולא בגבינה גרוזינית לבנה מלוחה. לא כדאי לפספס את אצ'ארולי (29 שקלים) - חצ'אפורי פתוח ממולא בגבינה עם ביצת עין, מקלות חמאה ועם הוראות אכילה.

מחיר ארוחה ממוצעת: 20 שקלים.

עוד מקומות לאכול בהם אוכל גרוזיני נהדר: אפשר לפתוח שולחן במחירים סבירים מאוד בראצ'ה ברחוב החבצלת ובקנגורו, בבית הגריגוריאני.

» חצ'אפוריה - השיקמה 5, ירושלים


עין גרוזינית. אצ'ארולי (צילום: רותם מימון)

לכל המשפחה: כרמא


אחת השאלות שמטרידות מטיילים שמגיעים לירושלים בשבת היא איפה אוכלים כשהכל סגור? ההיצע מצומצם יותר, אבל עדיין יש לא מעט מקומות פתוחים בעיר. מי שמחפש מסעדה שכל אחד יכול לאכול בה, לא יומרנית, לא שקטה ועם מנות גדולות, כרמא עשויה להיות פתרון לא רע בכלל. הקונספט: אוכל איטלקי להמונים.

מה אוכלים כאן? מומלץ להתחיל עם הפוקצ'ות ושווה להתעכב על פוקצ'ת כרמא הענקית עם חצילים. גם עם הקדרות מהטאבון תוכלו לטעום את הפוקצ'ות, כשהמומלצת היא קדרת כדורי הבשר, מנה המתאימה לשניים. עוד אפשר למצוא פה: המבורגרים, פסטות, פיצות וגם סטייקים. בגזרת הקינוחים, בולטת לטובה פיצה נוטלה עם בננות וכנאפה. זוכרים שאמרנו מנות גדולות?

מחיר ארוחה ממוצעת: 100 שקלים.

עוד מקומות לארוחה משפחתית בשבת: זוני - המקבילה הירושלמית לבראסרי פתוחה 24 שעות, או מסעדת אדום - מסעדה שהיא מזמן מוסד ירושלמי אהוב.

» כרמא - עין כרם 74, ירושלים


לכל המשפחה. פוקצ'ה כרמא (צילום: רותם מימון)

פולנטה לתל אביבים: מחניודה


האם יש צורך להציג את אחת המסעדות הכי לוהטות בארץ בשנים האחרונות מחניודה הצליחה לעשות את הבלתי יאומן - לגרום לתל אביבי המצוי להיכנס לאוטו ולהגיע עד אליה. בשביל לצלוח את התפריט צריך פרשנות צמודה של המלצרים, אבל החלק החשוב באמת הוא האווירה השמחה. מעבר לרעש ולצלצולים, חייבים להודות: מדובר במסעדה מצוינת ששווה את הנסיעה, אבל מחניודה היא לא מסעדה שמתאימה לכולם.

מה אוכלים כאן? למסעדה יש כמה מנות דגל שאסור לדלג עליהן, ובראשן: הפולנטה. מעבר לגימיק (הטחון) של מנות בצנצנות, מדובר ב- 46 שקלים המוצדקים ביותר שתשלמו אי פעם על פולנטה עם סנט מור וקרם פורצ'יני. גם סלט העגבניות הענק (48 שקלים) לא ישאיר אתכם אדישים, אבל לא כדאי לפסוח על השיקשוקית: מיקס של בשר בקר מתובל היטב עם ראס אל חנות, אריסה, לימון כבוש, שרי צהוב וטחינה גולמית. כמה קטנה ככה גדולה. גם ה"פירה הטוב בעולם" מסתתר בתפריט ומוגש עם כבדים או עם נתח קצבים. בתחום הפיתות כדאי לטעום את שקדי העגל בפיתה עם עמבנה, עמבה עם יוגורט. בקינוחים, תנו מבט על הבסבוסה של אמא של אורי.

מחיר ארוחה ממוצעת: בצהריים – 130 שקלים, בערב – 180-200 שקלים.

עוד מקומות של קבוצת מחניודה שכדאי לבקר בהם: מונא החדשה, האנטיתזה לאחות הגדולה, קרי: שקט ורומנטי. מול מחניודה תמצאו את יודל'ה – בר שמח ורועש עם פרשנות קלילה עוד יותר למסעדת האם.

» מחניודה - בית יעקב 10, שוק מחנה יהודה, ירושלים


ידועה בכל הארץ. פולנטה של מחניודה (צילום: רותם מימון)

בשביל הנוף: רופטופ


ביום שהישראלים יקבלו את תרבות המסעדות בבתי מלון, הם יגיעו לאכול ברופטופ. מדובר במסעדה מסוג בראסרי, בעלת תפריט לא מאתגר במיוחד הנע בין מנות קלאסיות לבסיסיות, המתעקש על חומרי גלם טובים וטיפול נכון. השף, צחי מלול, התמחה אצל פיטר לוגר, באחד הסטייקהאוסים הטובים בעולם, והוא גם אחד הישראלים שהגיעו הכי קרוב לגורדון רמזי. מלול אמנם מיישם את מה שלמד מהם, אבל מעבר לחווית האוכל, האטרקציה האמיתית היא הנוף עוצר הנשימה של העיר העתיקה וחומות ירושלים.

מה אוכלים כאן? כל מה שמצפים למצוא בבראסרי ישראלי. כדאי לפתוח את הארוחה כאן עם: אנטריקוט כבוש, מנה שהותיר כאן השף הקודם רועי ענתבי (ברטי), המוגש עם חרדל וצלפים. משם כדאי לעבור לטרטר בקר עם קונפי חלמון וסורבה וואסבי או פרחי קישוא עם ממולאים בקבב דג ים עם קרם עגבניות פיקנטי ואבוקדו. בעיקריות אפשר למצוא פסטות או מנות מהטאבון, אבל המנה שתביא אתכם הכי קרוב לפיטר לוגר: נתח אנטריקוט מיושן לפי הטכניקה הניו יורקית. אופציה נוספת היא ההמבורגר ממילא, ההמבורגר אותו היו העובדים של פיטר לוגר אוכלים, רק שכאן הלחמנייה היא בריוש שמכין מלול בעצמו. בואו בלי דעות קדומות.

עוד מקומות לאכול מול נוף יפה: מסעדת לבן בסינמטק ירושלים מול גיא בן הינום, המסעדה הצמחונית תאנים במשכנות שאננים, לה רוטיסרי במנזר רוטרדם ומסעדת מאג'דה בעין ראפה.

» רופטופ - המלך שלמה 11, מלון ממילא, ירושלים


עוצר נשימה. הנוף ממסעדת רופטופ (צילום: רותם מימון)

כשר? לא מה שחשבת: אנג'ליקה


על אף מיקומה, אסור להתבלבל – אנג'ליקה היא לא מסעדה במלון. המסעדה נפתחה לפני ארבע שנים על ידי אנשי האוכל ארז מרגי ומרקוס גרשקוביץ, שנפגשו במסעדתו של רפי כהן - רפאל. הקונספט: מסעדה עונתית עם תפריט משתנה על פי חומרי גלם מהשוק. אבל הרעיון האמיתי בא מתוך המחשבה שאוכל כשר הוא לא תירוץ לבינוניות. אנג'ליקה היא מסעדת שף מסוג פיין דיינינג, זאת אומרת - מפות לבנות, שירות מוקפד ואוכל יצירתי עם קינוחים שקצת קשה להאמין שהם פרווה. מאז הקמתה ממותגת אנג'ליקה כאחת המסעדות הכשרות הטובות בעיר ולא בכדי.

מה אוכלים כאן? כאמור מדובר בתפריט עונתי, כך שבתחילת הקיץ ישתנה התפריט שוב. בתפריט הנוכחי כדאי לטעום את כתף הטלה עם סלט שקדים ירוקים וטחינה שחורה, סשימי נפלא עם וינגרט עגבניות וסלט עגבניות פיקנטי, רביולי עדי ומשג של תרד כרישה ואפונה על קרם ארטישוק ואספרגוס. לא משנה באיזו עונה תגיעו, תמיד אפשר למצוא כאן שתי מנות דג וסטייקים מעולים עם פירה מפתיע שמקורו בקרם טופו. בקינוחים אסור לפספס את הסמיפרדו - חצי מקפא של קרם פירות יער או את הקנולי מוס שוקולד עם סלט מלון.

מחיר ממוצע לארוחה: 180-200 שקלים, אבל רוב המנות מתאימות לחלוקה.

עוד מסעדות שף כשרות שלא כדאי לפספס: סקאלה היוקרתית של השף אורן ירושלמי במלון מצודת דוד, אחת המסעדות המעוצבות והמושקעות ביותר בארץ. בצד השני של הסקאלה - פורטונה, מסעדת גריל עממית של השף אייל וקנין (1868) וכמובן  פניונס - מסעדת הקבבים של פיני לוי (אצל פיני בחצר).

» אנג'ליקה - ש"ץ 7, ירושלים


כשרות היא לא מילה גסה. סביצ'ה אנג'ליקה (צילום: רותם מימון)

תולדות המטבח היהודי באיטליה: טופולינו


כבר חמש שנים פועלת טופולינו בשקט ובצניעות גמורה בשולי השוק. במטבח מצאנו את יונה ששון ושי גיני, שמעבר להכנת אוכל, חקרו ולמדו את תולדות המטבח היהודי באיטליה. אוכל איטלקי טוב תמצאו בהרבה מקומות, אבל לא כמו בטופולינו. נכון שיש פה פסטות ופיצות, אבל השילובים כאן הם יוצאי דופן. השוק עולה על גדותיו? טופולינו היא עיר מקלט.

מה אוכלים כאן? אוכל איטלקי מרומא ודרומה. זה בא לידי ביטוי במנות של ארנצ'יני, פסטות בייצור עצמי עם דגים למשל, והבולטת בהן - פסטה בורי. גם שלל מיני ניוקי מככבים פה ובהם ניוקי סלק מרשים עם אגוזים ותרד או ניוקי ערמונים. גם קציצות לוקוס במרק חסה, שום ולימון זה לא דבר שרואים בכל יום.

מחיר ממוצע לארוחה מלאה: 120 שקלים.

עוד מסעדות איטלקיות טובות לאכול בהן: המסעדה הוותיקה צ'לו הפועלת משנת 1992, המסעדה החלבית הכשרה - פרימוורה, במלון פלאזה והפיצה הטובה בירושלים – פי בריבוע. במרכז העיר אפשר למצוא גם את פוקצ'טה שהולכת וצוברת קהל מעריצים לפוקצ'ות של המקום.

» טופולינו - אגריפס 62 , ירושלים


איפה הסתתרת? קממבר עם שום ודבש בטופולינו (צילום: רותם מימון)

לא לכל אחד: ארקדיה


לתל אביבים יש את רפי כהן, מאיר אדוני ומול ים, לירושלמים יש את עזרא קדם שצריך להוריד בפניו את הכובע. כשכל מסעדה שנייה נקראת ים תיכונית, קדם מביא מטבח ישראלי-ירושלמי-ים תיכוני עילי כבר למעלה מ-17 שנים, עם הרבה מסורת, אהבה ותשוקה לבישול. כיאה למטבח עילי, מדובר במסעדה יקרה עם מנות שלא רואים בכל יום. בפועל, זה אומר שקדם לא פונה ולא רוצה לדבר לכולם. דבר אחד אי אפשר לקחת ממנו ומארקדיה - המסעדה היא אבן דרך בקולינריה הירושלמית.

מה אוכלים כאן? לפני הכל, את הארוחה כאן חייבים להתחיל עם הפוקצ'ה המקומית - בצק עדין עם תיבול נעים של סומק והרבה שמן זית. אסור לפספס את הגרסה של קדם לקלסונס עם גבינת צאן רכה, חמאת מרוות-בר על סלט חם של תרד אורגני או את מנת קרפצ'יו חציל שנולדה בארקדיה והתפשטה למסעדות אחרות. עוד יש כאן ריזוטו ירקות גינה, מהגינה האורגנית של המסעדה. בתחום הבשר תמצאו נתח קצבים מובחר עם קטיפה של ירקות שורש ועוגת תפוחי אדמה אורגניים, אספרגוס, עם רוטב יין אדום. בערב ירושלמי קריר כדאי להתעכב על אחת הקדרות המצוינות של קדם.

מחיר ארוחה ממוצעת: למעלה מ-200 שקלים. המלצה שלנו: ארוחה מלאה במחיר של 330 שקלים לסועד. הארוחה כוללת פתיחים, בחירה של מנה ראשונה, מנה עיקרית וקינוח.

מסעדות מיתולוגיות נוספות ששמות את ירושלים על המפה: חביבת הקהל - צ'אקרה של אילן גרוסי, סאקורה של בועז צאירי היא מזמן היכל הסושי, החצר של מוטי אוחנה, קבלייר ועזורה, כבר אמרנו?

» ארקדיה - אגריפס 10, ירושלים


יצירת אמנות. קלסונס של ארקדיה (צילום: רותם מימון)

חדש ומבטיח: המוציא של אבי לוי


לא קשה להמר שמדובר בלהיט ירושלמי חדש. הזוכה הגדול של מאסטר שף, העונה השנייה, הגיע למבחן המציאות ופתח בשבוע שעבר מסעדה המבוססת על כל מה שאבי לוי טוב בו: אוכל ביתי חמים וטעים, עם טוויסט עדכני. בתפריט: רצועות דגים בשרמולה, קציצות דגים ברוטב פקינטי, בשר ראש עם ערמונים וכמובן מנת עוף בחלה וסנדוויץ' אלג'יראי עם מעקוד. לסיום אפשר לקנח בעוגיות היו-יו הידועות של לוי.

» ראיון עם אבי לוי: שפים המליצו לי לא לפתוח מסעדה
» מסעדת המוציא - משיח בורכוף 4, ירושלים


מאסטר שף ירושלים. אבי לוי (צילום: רותם מימון)

שוק ובישול גורמה: האטלייה של טלי פרידמן


כשמרתה סטיוארט רצתה להכיר את שוק מחנה יהודה, היא הגיעה לטלי פרידמן. פרידמן היא חלוצת הסיורים הקולינריים בשוק מחנה יהודה, אבל לא מסתפקת רק בזה. היא מקיימת סיורים קולינריים בין הדוכנים המעניינים בשוק ועושה היכרות לקבוצות עם חומרי הגלם שיוכלו למצוא רק כאן. בסיום הסיור, עולה הקבוצה לאטלייה, מן שילוב מקסים בין סלון ומטבח עם גג המשקיף לשוק, שם מבשלים ארוחה מכל הפרודוקטים וחומרי הגלם שנאספו בסיור, בדגש על מטבח ישראלי-ים תיכוני. לטובת הסיור והארוחה אתם צריכים לפנות לפחות חמש שעות ולאסוף 15 מחבריכם, שכן הפעילות היא לקבוצות בלבד. לפרטים נוספים - לחצו כאן.





תגיות: אבי לוי, ארקדיה, ברטי, האגס 1, החצ'אפוריה, יודל'ה, לה רוטיסרי, מאג'דה, מסעדת אדום, מסעדת אנג'ליקה, מסעדת המוציא, מסעדת זוני, מסעדת כרמא, מסעדת לבן, מסעדת מונא, מסעדת מורדוך, מסעדת מחניודה, מסעדת סקאלה, מסעדת פורטונה, מסעדת רופטופ, קפה קדוש, רועי ענתבי, רותם מימון, רפאל, רפי כהן, תאנים

(18 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5