פוד ארט: המסעדות מגישות תפריט של מופעים

יום רביעי 23 בנובמבר 2011 09:11 מאת: דנה מלמד, עכבר העיר

מה תעדיפו לצד המנה שלכם - הופעה חיה, רקדנית בטן או תערוכה? יותר ויותר מסעדות משדרגות את החוויה הקולינרית עם טוויסט אמנותי


ארוחה פלוס. הקונטיינר

צילום: דניאל צ'צ'יק

פרסומת

החיבור בין לחם ושעשועים הוא עתיק. המילה סימפוזיון, שמקורה ביוון העתיקה, מתארת אירוע חברתי - לגברים, כמובן - שבו אוכלים, שותים ומתבדרים, הכל יחד. הזמנים השתנו, אך העיקרון נשאר זהה, ובעשור האחרון בילוי במסעדה הופך לעתים לשלם הגדול מסכום חלקיו. פעם היינו הולכים למסעדה בשביל האוכל, לבר בשביל הדרינק ולמועדון כדי לראות הופעה ואולי גם לרקוד. בשני המקומות האחרונים יכולנו, אולי, גם לנשנש פלטת מטוגנים. אך כיום, לצד טרנד הברים שמציעים אוכל גורמה (שעליו כתבנו לפני כמה חודשים), יש גם לא מעט מסעדות שמציעות, פרט לאוכל, תפריט יינות ואלכוהול מפואר, בר כיפי לישיבה (שלעתים קרובות הופך למקום הישיבה המבוקש במסעדה) ובכמה מקרים גם חוויית בילוי כוללת, סטייל Dinner and a Movie, או ליתר דיוק, Dinner and a
Show.

» המתחם החם: סיור קולינרי ביפו

» המטבח הלטיני כובש את תל אביב

אל תבוא לבד: טשרניחובסקי 6



בשעות הערב הופך ביסטרו טשרניחובסקי 6 לפינה קטנה בסמטה בפריז, והופעות הג'אז שבו מתלבשות על המקום כמו כפפה על יד של פריזאית ענוגה. נגני הג'אז הם מהשורה הראשונה ובהם אלי מגן (קונטרה בס), עמוס הדני (גיטרה קלאסית), גיא בן ברק (תופים), עדי רנרט (קלידים) ועוד. "זו היתה יוזמה שלי", מספר השף והבעלים איל מרון, חובב ג'אז נלהב, "אלי מגן הוא לקוח קבוע שתמיד החמיא לאווירה במסעדה ואמר כמה שהיא מזכירה לו את פריז, אז הצעתי לו, חצי בצחוק, לבוא להופיע אצלנו. למרבה ההפתעה הוא ניאות, הרבה בגלל האקוסטיקה המצוינת שיש אצלנו. בהופעה הראשונה הוא הופיע לבד, ובהדרגה הצטרפו עוד חברים". ההופעות הפכו להצלחה מסחררת והן זוכות לביקוש רב. "זה שילוב שמוכיח את עצמו", מוסיף מרון, "של מנות ביסטרו, תפריט יין נרחב ואווירה ייחודית שנוצרת בערבים כאלו. בשביל דליה אשתי ובשבילי זה בכלל מצוין - אנחנו לא יוצאים הרבה, אז הבאנו את ההופעות אלינו".

יש תפריט מיוחד לקראת ההופעות האלו?
"לקראת החורף אנחנו מכינים קדירות בבישול איטי, תבשילים חורפיים קלאסיים כמו חזה אווז על גריסים, ראגו של שפונדרה על ריגטוני ולצדן מבחר יינות מפורטוגל בכוסות. הופעות מתקיימות פעמיים־שלוש בחודש ומתפרסמות בעמוד הפייסבוק ובאתר של הביסטרו. הכניסה להופעות היא חופשית, אך יש מינימום הזמנה לסועד. בהופעה הבאה (ד' 23.11, 20:30) ינגנו אלי מגן (קונטרה בס), דני גוטפריד (קלידים) וארז בר נוי (סקסופון).

היכן: טשרניחובסקי 6 - טשרניחובסקי 5. טל' 03-6208729


כמעט כמו בפריז. טשרניחובסקי 6  (צילום: יח"צ)

גם אחשוורוש מגיע: ושתי



למי שלא זוכר, ושתי היתה אשתו המרדנית של אחשוורוש, שסירבה להופיע בפני אורחיו השתויים ובכך הפכה למנהיגת זכויות הנשים. ושתי, מסעדת שפית יפואית, פועלת זה כחצי שנה בכיכר השעון ביפו בניצוחה של השפית השאפה מרב דוידסון. פרט לאוכל נהדר מציעה ושתי תפריט עשיר של הופעות - מתיאטרון אזוטרי ומיצגים, דרך הופעות של הרכבים מוזיקליים ועד למופע של רקדנית בטן - ועל הקירות מוצגות עבודות אמנות מקוריות. שלושת בעלי המקום הם שמוליק דוידסון, אדריכל; רחל חגיגי, אמנית רב תחומית; ופלורנס בלוך, שחקנית. הכוונה היתה לפתוח מקום שמשלב בין שלוש אהבותיהם הגדולות: אוכל, אמנות ואירוח. "זה המקום שאנחנו באים ממנו, זו לא החלטה עסקית", מספרת בלוך, "הכוונה שלנו היתה ליצור מקום שהוא אנחנו. אני, כשחקנית, רוצה לחלוק את עולמי, את הרגשות, את הסיפורים. מבחינתי זה המשך העבודה שלי, לגרום אושר לאנשים, להציע חוויה כוללת של כל החושים. זה שילוב בסיסי בעיני. המופיעים הם בדרך כלל חברים והאווירה בערבים כאלה מאוד מיוחדת וחושנית".

איך זה הולך עם אוכל? מגישים במהלך ההופעה?
"זה תלוי בהופעות. אם צריך שקט וריכוז,  אז אנשים יאכלו לפני ההופעה ובמהלך ההופעה לא נגיש אוכל ושתייה, אבל יש מופעים שבהם האכילה והשתייה מתכתבים עם אופי המופע, כמו למשל המופע של להקת kbETCH, שבו נרקחה מנת ספיישל של ברבוניות המתאימה לאווירה הבלקנית, והברמניות הגישו קוקטיילים של אוזו וערק. אנשים אכלו, שתו, שרו ורקדו - הכל ביחד".

ההופעות בוושתי מתפרסמות דרך עמוד הפייסבוק של המסעדה. הכניסה אליהן חופשית, אך מומלץ להזמין מקום מראש.

היכן: ושתי - רציף העלייה השנייה 8, יפו. טל' 4603420־077.


הצגות בין המנות. ושתי (צילום: מור לידור)

לו הייתי רוטשילד: קפה 12 (רוטשילד 12)


קפה 12 (המוכר יותר כרוטשילד 12) נפתח עם אג'נדה תרבותית: לתת במה לאמנים צעירים. במקום מגישים אוכל טוב ומוקפד לצד מוזיקה טובה, הופעות חיות ודי.ג'יי בכל ערב. הקו המוזיקלי של המקום הוא אקלקטי: אינדי, מיינסטרים, אוונגרד, רוק ועוד, משלומי סרנגה בסדרת הופעות אקוסטיות, דרך אלישע בנאי ועד צ'רלי מגירה וחבורתו. למעשה, כמעט בכל ערב הגיטרה מנסרת (או מלטפת) את הלילה של יושבי המקום. אורן שנבל, מנהל המסעדות והמלון של קבוצת R2M, מספר: "השילוב של אוכל, מוזיקה והופעות חיות קטנות וספונטניות נוצר מהתחושה שלנו שחסרים מקומות כאלה בעיר. פתחנו מקום שהיה חסר לנו בעיר שבה אנו חיים. אנחנו נותנים במה לאמנים צעירים, משקיעים בפלייליסט ובבחירת הדי.ג'יי. ההופעות הן רובן בחינם ולכן נגישות לכל אחד. יש משהו קרוב ואישי בין מי שמופיע לקהל, כיוון שאין חיץ בין הקהל לבמה, מה שנותן נופך אינטימי להופעות".

מהמטבח יוצאות בשעות הלילה מנות בר, לדוגמה סלט קיסר או קיסר עוף של הקופי בר, קרפצ'ו דג ים, קרפצ'ו פילה בקר, בוקרבונס (סרדינים טריים כבושים בחומץ עם שמן זית, שום ופטרוזיליה) או שרימפס פרובנסאל. בימים אלה עובר התפריט שינוי קונספטואלי, ובמסגרתו יוצרים במקום תפריט ערב חורפי ובו מנות חדשות. לוח ההופעות מתעדכן מדי שבוע בדף הפייסבוק.

היכן: קפה 12 - רוטשילד 12. טל' 03-5106430.


הופעות חיות כל לילה. רוטשילד 12 (צילום: אורן זיו)

דגים, הם אוהבים לשיר: הקונטיינר



הקונטיינר, שמוגדר כמסעדה־בר־מוזיקה־אמנות, ממוקם בחלל תעשייתי בנמל יפו והוא דוגמה מעניינת למקום שבו החלק התרבותי אט אט הולך ותופס תאוצה. נוסף על האוכל של השף וינס מוסטר, המתמקד בדגים ובפירות ים טריים, אפשר למצוא שם תערוכות אמנות מתחלפות, די.ג'ייז אקלקטיים, הופעות חיות של הרכבים שונים ואירועים  אחרים. מוסטר (בעלי הקונטיינר יחד עם המעצב אסף תבור) מסביר: "המקום נפתח בראש ובראשונה עם קשר הדוק לים ובהתאם לאופי שלו ולמיקום. הרעיון שלנו הוא לתת מקום לאמנים מתחומים שונים להציג את עצמם. מבחינת המוזיקה, נעשתה בחלל הזה עבודה אקוסטית ברמה מאוד גבוהה, כך שבהופעות חיות או בערבים שבהם מנגנים די.ג'ייז, אנשים ממש משתחררים. הווייב הקסום הזה מתכתב עם כל הדברים הטריים של הים שיוצאים מהמטבח". האמנית נלי הורוביץ, שמציגה תערוכה בקונטיינר בימים אלה, מסבירה את ההעדפה להציג שם ולא בגלריה: "ללא קשר לסוג הפעילות שקורית בקונטיינר – מאוכל ועד אמנות – החלל עצמו מרתק ומזמין. השילוב של ים, נמל, אוכל ותרבות הופך בקונטיינר לאותנטי ולא מאולץ. להציג כאן זה להגיע לקהל גדול, שלא בהכרח מגיע לגלריות ולמוזיאונים הרגילים. החלל עצמו שונה באופן מהותי מהחלל הגלריסטי הלבן והקלאסי; הוא פתוח לחלל שבחוץ, שעות הפתיחה שלו שונות, מה שמזמן פנימה אנשי בוקר ואנשי לילה. נוצר מצב שדווקא במקום שבו האמנות היא לא הפוקוס העיקרי, נוצרת חווייה מאוד דינמית, מה שבא לידי ביטוי בתגובות הרבות שאני מקבלת מאנשים שבאו בשביל הדג והבירה, אבל יצאו גם עם רישום".

היכן: הקונטיינר - מחסן 2, נמל יפו. טל' 03-6836321.


ים, נמל, אוכל ותרבות. הקונטיינר (צילום: דניאל צ'צ'יק)

בניחוח ספרדי: Candela



זהו בר ספרדי תוסס שמנהל הברמן הספרדי פרנסיסקו, המפליא לזמר בדיוק כפי שהוא מפליא לבשל. בקנדלה הטאפאס הוא אותנטי והאווירה שכונתית ומשוחררת. פרנסיסקו, הרוח החיה במקום, מצליח להעביר את הגעגועים לספרד בכל ביס, שלוק וצליל. בכל יום שישי, החל בארבע אחר הצהריים, מתקיימות במקום הופעות שמחות ותוססות, שבהן פרנסיסקו מזמר בליווי הרכב משתנה של נגנים, רקדניות פלמנקו, קאווה ויין לרוב, לצד מנות צבעוניות משתנות המבוססות על ירקות, פלפלים חריפים, אנשובי, טונה מיוחדת מספרד, בשרים, נקניקיות ומבחר נקניקים. פרנסיסקו מספר איך זה התחיל: "בספרד יש טבלאו פלמנקו, מועדוני פלמנקו שאליהם באים לשתות ולאכול, ובאופן ספונטני עולים שם לבמה נגנים ורקדנים ונוצרים ג'מים ספונטניים. פה התחלנו עם הרכב קבוע של גיטריסט שמלווה אותי בשירה, ועד מהרה זה גדל והפך למסורת. השמועה עברה מפה לאוזן, וכך מצטרפים לחגיגה מוזיקאים, רקדניות וכל מי שבא לעשות שמח".

היכן: Candela - אבן גבירול 185. טל' 03-6020460.


עושים טעים ושמח. קנדלה (צילום: רן חסדאי)

פיצה מקפיצה: דה פפה


גם בדה פפה, מסעדת הפיצות הנפוליטנית שנפתחה לא מזמן באבן גבירול, החלו לשלב מופעים אותנטיים עם פיצות ייחודיות, לימונצ'לו ביתי ויינות איטלקיים המוגשים בהסבה לשולחנות עם מפות משובצות ותאורה צבעונית רומנטית. בזמן שג'וזפה ג'ורדנו (הפיציולו והבעלים) מכין פיצות נפוליטניות, אשתו שירה נטיף ונגנים נוספים בהרכב מיתרים קאמרי מנגנים מוזיקה נפוליטנית־עממית־מקורית לשמחת הסועדים. המופע הבא: ב' 28.11, 20:00.

היכן: דה פפה - אבן גבירול 14. טל' 03-6424740.


טעמים וצלילים של איטליה. (צילום אילוסטרציה: dreamstime)


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(3 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5