מבשלים לסערה: מתכוני מרקים ליום סגרירי

יום שישי 14 בנובמבר 2014 08:15 מאת: עכבר העיר

מרק חתונה, ארטישוק ירושלמי עם מסקרפונה ואגוזי לוז, מרק תפוחי אדמה ואחד עם שעועית, אבל לא רק - שבעה מתכונים מנחמים ומחממים ליום גשום


חמים, נעים וטעים. מרק שעועית

(צילום: יורם אשרהיים)

פרסומת

הגשם שפוקד אותנו הוא התירוץ המושלם להשאר בבית, לעבור למוד חורפי, ולהתחמם במשך כמה שעות במטבח עם תבשילים מנחמים. מרק ירקות, מרק תפוחי אדמה, מרק עגבניות ומרק שעועית, הם כל מה שצריך כדי לחמם את היום.

מרק חתונה


באדיבות שף ניר ויימן, מל ומישל

מצרכים:

לקציצות:
400 גר' עוף, טחון
3 כפות פרמזן, מגוררת
4 כפות פירורי לחם
1 כף קמח תירס (פולנטה)
½ בצל, מגורר בפומפייה
1 ביצה
1 כף שמן זית
קורט מלח ופלפל

למרק:
1 בצל, קצוץ
2 שיני שום, כתושות
1 גזר, חתוך לקוביות קטנות
2 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות
1 זוקיני, חתוך לקוביות
500 גר' עלי תרד, טריים
½1 ליטר מים
½ כפית קליפת לימון, מגוררת

אופן הכנה:

1.מכינים את הקציצות: מערבבים את כל מרכיבי הקציצות בקערה. מכדררים לכדורים קטנים בגודל של כדור פלאפל.
2. מכינים את המרק: בסיר גדול מטגנים את כל הירקות לפי הסדר: בצל, שום, גזר, סלרי וזוקיני. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה.
3. מוסיפים את הקציצות והתרד ומבשלים במשך 20 דקות.
4. מוסיפים את קליפת הלימון המגוררת ומגישים. אפשר להוסיף מעט לימון סחוט בעת ההגשה.

» מרק חתונה - גרסת ההדפסה


סופ"ש מלכותי. מרק חתונה (צילום: נמרוד סונדרס)

מרק ארטישוק ירושלמי עם מסקרפונה ואגוזי לוז


שף אמיר כלפון, מתוך הספר "יערות הכרמל סיפור אהבה"

מצרכים:

5 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ דק
2 שיני שום קצוצות דק
450 גרם ארטישוקים ירושלמים קלופים וחתוכים גס
1 תפוח אדמה גדול קלוף וחתוך לקוביות גדולות
1 ליטר (שקית או קרטון) חלב
חופן עלי תימין
1 ליטר (כ-4 כוסות) מים או ציר ירקות
מלח ופלפל שחור גרוס
150 גרם גבינת מסקרפונה
להגשה
200 גרם (2 כוסות) אגוזי לוז קלויים וקצוצים גס

אופן ההגשה:

1. מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים את הבצל 3 דקות עד לתחילת הזהבה. מוסיפים את השום, הארטישוקים, תפוח האדמה, התימין, המלח והפלפל ומאדים יחד 5 דקות.
2. מוסיפים את החלב והמים או הציר, ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה למשך 30 דקות, עד שתפוח האדמה והארטישוקים הירושלמים מתרככים.
3. מרסקים בעזרת בלנדר מוט. מוסיפים את המסקרפונה, מערבבים עד שהיא נבלעת, טועמים ומתקנים תיבול.
4. מגישים חם ומפזרים את אגוזי הלוז מעל.

» מרק ארטישוק ירושלמי עם מסקרפונה ואגוזי לוז - גרסת ההדפסה


ארוחה מלאה. מרק ארטישוק ירושלמי (צילום: עודד מרום)

מרק עגבניות כפרי


עמנואל רוזנצוויג - מתוך ספר המתכונים של מאסטר שף

מצרכים:

2 בצלים גדולים, קצוצים דק
2 כפות קמח
1 ליטר ציר עוף או ירקות
7 עגבניות בשלות, קלופות וקצוצות גס (חורצים צלב בראש העגבנייה, מניחים במים רותחים למשך דקה, מסננים ומקלפים בקלות)
3 כפות רסק עגבניות
1 צרור עלי תבלין קשורים בחוט: עלי סלרי, כרישה, תימין, אורגנו טרי
מלח ים, לפי הטעם
פלפל שחור גרוס, לפי הטעם
שמן זית

אופן הכנה:

1. בסיר גדול מחממים מעט שמן זית ומאדים את הבצלים על אש בינונית תוך ערבוב מתמיד. יש להקפיד שהבצל יזהיב אך לא יישרף. מוסיפים את הקמח ומערבבים כדקה מבלי לשרוף את הקמח.
2. יוצקים לסיר את ציר העוף בהדרגה, מצקת אחרי מצקת, תוך כדי ערבוב, לתערובת חלקה וללא גושי קמח.
3. מוסיפים למרק את העגבניות, רסק העגבניות וצרור התבלינים, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב. מכסים את הסיר ומבשלים על אש בינונית כ־15 דקות.
4. מוציאים את צרור התבלינים, ובעזרת מערבל מוט טוחנים את המרק לתערובת חלקה. טועמים את המרק ומתקנים תיבול, במידת הצורך. אם העגבניות חמצמצות מוסיפים מעט סוכר, מערבבים היטב וטועמים שוב.
5. למרקם קטיפתי עשיר ניתן לסנן את המרק דרך מסננת דקה, ולערבב לתוכו כוס שמנת מתוקה.
6. ניתן להגיש את המרק כמו שהוא או בתוספת תיבול של שום ורוזמרין: מחממים על אש נמוכה מאוד מעט שמן זית במחבת קטנה ומטגנים את פרוסות השום כ־15 דקות, מבלי שישחימו. מוסיפים את מחטי הרוזמרין ומטגנים כ־5 דקות נוספות.
7. להגשה, מניחים את תערובת השום והרוזמרין בצלחת הגשה ויוצקים מעל את המרק החם. 

» מרק עגבניות כפרי - גרסת ההדפסה


קלאסיקה קטיפתית. מרק עגבניות כפרי (צילום: עודד מרום)

מרק תפוחי אדמה


באדיבות שף שי טנא, ביסטרו הכובשים

מצרכים:

10 תפוחי אדמה בינוניים
2 גבעולים של כרישה
כף עלי תימין
3 שיני שום
50 גרם חמאה
1/2 1 ליטר מים
1/2 כוס שמנת מתוקה
מלח פלפל

אופן ההכנה:

1. מכניסים את כל המרכיבים ללא השמנת לסיר ומביאים לרתיחה.
2. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 45למשך  דקות.
3. טוחנים את הכל ומוסיפים את השמנת. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
 
»
מרק תפוחי אדמה - גרסת ההדפסה


התרופה הכי טובה לגשם. מרק תפוחי אדמה (צילום: מור סגל)

מרק ארטישוק ירושלמי


באדיבות שף קים נווה, מסעדת רינגלבלום

מצרכים ל 6 סועדים:
1 קילו ארטישוק ירושלמי שטוף, אך לא מקולף
5 שיני שום
2 בצל סגול בינוני מקולף
50 גרם חמאה
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל
כמון

אופן ההכנה:
1. מחממים את שמן הזית בסיר גדול וצולים את הארטישוק הירושלמי בשמן כ- 5 דקות. לאחר מכן, מוסיפים את שיני השום וצולים כ-5 דקות נוספות, תוך כדי ערבוב.
2. מוסיפים לסיר כ-8 ליטרים של מים. מתבלים במלח, פלפל וכמון לפי הטעם ומבשלים על אש קטנה למשך כשעה.
3. במקביל טוחנים את הבצל הסגול בבלנדר עד לקבלת מרקם חלק. מטגנים את הבצל הטחון בחמאה. לאחר מכן יש להניחו בצד להתקרר.
4. לאחר בישול הארטישוק כשעה, יש לטחון גם אותו עד לקבלת מרקם חלק. 
5 .בזמן ההגשה יש ליצוק לכל קערית הגשה את המרק ומעליו להוסיף כפית מקרם הבצל.  

» מרק ארטישוק ירושלמי - גרסת ההדפסה
 

מרק מעיר הקודש. מרק ארטישוק ירושלמי (צילום: עדי ליבמן) 

מרק שומר
באדיבות שף סהר רפאל

מצרכים:

6 כפות שמן זית
2 בצל
3 מקלות סלרי עם העלים, חתוכים גס
2 יחידות שורש פטרוזיליה, חתוך גס
1 כרֵשה (רק החלק הלבן), חתוכה גס
2 ק"ג שומר, חתוך גס
עלי תימין מ-2 ענפים
2 שיני שום מעוכות
½ 1 כפית מלח
¼ כפית פלפל
מים
שמן זית להגשה

אופן הכנה:

1. מחממים את שמן הזית בסיר, מוסיפים בצל, סלרי, שורש פטרוזיליה וכרֵשה. מטגנים כ-7-6 דקות על להבה בינונית.
2. מוסיפים את השומר, התימין והשום, וממשיכים לטגן כ-5-4 דקות.
3. מוסיפים מים עד כדי כיסוי הירקות, ומגבירים את הלהבה. מביאים לרתיחה, מתבלים במלח ופלפל ומכסים. מנמיכים את הלהבה, ומבשלים כחצי שעה.
4. מעבירים למעבד מזון, ומרסקים למרקם חלק. טועמים ומתקנים תיבול.
5. יוצקים למרקיות ומזליפים מעט שמן זית מבוּשם או שמן זית איכותי.

» מרק שומר - גרסת ההדפסה


חמים ומתובל. מרק שומר (צילום: גיא מילר)

מרק שעועית


שף ליאון אלקלעי, מסעדת טרנטינו

מצרכים:

500 גרם שעועית יבשה שהושרתה במים מספר שעות (יש להחליף את המים)
4 כף שמן זית
1 שן שום קצוצה
50 גרם בצל לבן קצוץ
½ כפית פפריקה חריפה
1 כפית גדושה רסק עגבניות
1 בצל שלם קלוף
1 גזר שלם קלוף חתוך לשניים
1 שורש סלרי חצוי וקלוף
1 כפית מלח
1 קורט פלפל שחור טחון

אופן ההכנה:

1. מבשלים את השעועית יחד עם בצל שלם, גזר וסלרי, עד לריכוך השעועית. מוציאים את ירקות השורש.
2. בסיר אחר, מאדים בצל קצוץ ושום בשמן זית, מוסיפים חצי ליטר מים, רסק, פפריקה, מלח ופלפל שחור. מוסיפים מחצית מכמות השעועית, מבשלים מספר דקות וטוחנים הכל.
3. מוסיפים את המסה הטחונה לשעועית השלמה המבושלת, מתקנים טעמים ומגישים.

» מרק שעועית - גרסת ההדפסה


חורפי ומנחם. מרק שעועית (צילום: יורם אשהיים)


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(18 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5