אוכל

עדכנו אותנו




טבע קסטל: האם כל המוצרים בסניפים הם בריאים?

יום רביעי 23 בפברואר 2011 11:10 מאת: עומר שרביט, עכבר העיר

האם רשתות המזון האורגניות באמת מספקות לנו חוויית קנייה בריאותית שלמה? סיור עם פעילה ירוקה, בסניף של טבע קסטל, עוזר לדעת ממה כדאי להישמר



ירוק לעיתים. קובי לוי, מנכ"ל רשת טבע קסטל

(צילומים: אייל טואג, אסף עברון)

פרסומת

אחד הגילויים הבולטים של המהפכה הירוקה במציאות החיים האורבנית הוא עלייתן של רשתות מזון טבעי. נכון שסיבוב חטוף בעיר מראה שהירוק הפך לדיפולט של כל פיצוצייה או פרסומת לשכונת יוקרה חדשה, ושגם באגף העממי של האוכל אפשר לראות הרבה יותר מדי את הגוון המוסדי הכביכול מרגיע, אלא שרשתות המזון הן אלו שנותנות את הבון טון משום שהן מתיימרות לספק חוויה טבעית שלמה.

רשת טבע קסטל, למשל, מבטיחה באתר הבית שלה "מוצרים טבעיים, אורגניים ואקולוגיים כאחד". ביקרנו בסניף של הרשת בדיזנגוף פינת פרישמן במטרה לברר האם קנייה משפחתית בקומפלקס הזה אכן מבטיחה שהאוכל שנרכיב ממנה יהיה בריאותי, טבעי ומזין פר אקסלנס.

כמדריכה לקחנו ג'ינג'ית נמרצת בשם תמי צרי שחברה בעץבעיר, עסק חברתי המתמחה בחיים ידידותיים לסביבה ולגוף. היומרה בסיור איתה לא היתה לחשוף איזושהי הונאה, אלא רק להסב את תשומת הלב לכך שעצם הצבתו של מוצר בחנות שלשמה משורבבת המילה טבע והיא מתהדרת בלוגו ירקרק, לא מבטיחה שהוא יפחית לנו את רמת הכולסטרול בדם, ואולי אפילו להפך. צרי מיד עטה על מדף הדגנים. "סוכר. יש פה המון סוכר. זה רעל, ללא ספק", אמרה בעודה בוחנת את רשימת הרכיבים של פיטנס שוקולד, דגני הבוקר של נסטלה.
המשכנו להסתובב בקומה הראשונה בסופר הבוטיק האורגני. הרבה סניקרז וטוויקסים שלא ממש מתיישבים עם הפאסון הבריאותי. משם עלינו חצי קומה. בצד מקרר החלב נח מדף הקרקרים האורגניים, ובהם לב הטבע. הפעם צרי מבסוטה: "יש כאן קמח וסירופ גלוקוז. קרקר אורגני מחיטה מלאה, בעבודת יד. רשימה קצרה וברורה. כבר אני יותר רגועה. גם האריזה פשוטה, לא מתחפשת. זה סבבה".

אין סיגריות, קוקה קולה או מוצרים עם צבעי מאכל. טבע קסטל

ממשיכים למדף היוגורט ונתקלים באחד עם "חומרים מייצבים ותוספת סידן". "למה?", שואלת צרי ומיד עונה, "כי החלב מגיע יחד עם המון זרחן, בכמות שהגוף לא יכול להתמודד איתו, בטח כשמדובר בחלב שהוא לא חלב אם. תחשוב על עגל מול בן אדם – לא בדיוק אותו דבר, נכון? אז הגוף משתמש במינרלים מתוך המאגרים של עצמו, אלה שבעצמות שלנו, כדי להתמודד עם כל הזרחן הזה".

ליד מקרר החלב ניצב מקרר המיצים. ניחשתם נכון, גם אליו למי שמתיימר לאכול בריא אין שום סיבה להתקרב. "זה מים, סוכר וצבע. לקחו תפוזים וסחטו אותם וזה לא הצבע הטבעי שלהם. לא נשאר כלום מהוויטמין סי או מהתפוז. המיצים האלה הם אחת הסיבות העיקריות להשמנת יתר, כי המנגנון עובד אחרת כשאתה שותה מאשר כשאתה אוכל. קח שש כפיות סוכר ויהיה לך קשה לאכול אותן. אם תשתה אותן מומסות במים תוכל לשתות".

ריטואל דומה שמענו במחלקת הקפואים, קופסאות השימורים ואפילו בטואלטיקה והניקיונות ("טישו? מיותר לחלוטין. זה אפילו לא ממוחזר. לוקחים עצים, שמים באף וזהו. עדיף ללכת לברז או להשתמש במטפחת בד"). קטנוני? אולי. 100 אחוז אקולוגי? בטוח שלא.

"אי אפשר להתפרנס רק מלהיות ירוק, ולצערי אני גם עסק", אומר קובי לוי, מנכ"ל רשת טבע קסטל, שאותה רכש לפני כשנה וחצי בסכום המוערך ב־20 מיליון שקל. לדבריו, הרשת המונה כיום עשרה סניפים, אכן פונה לקהל שמחפש מזון בריא ו"משתדלת בחלק מהקטגוריות למכור מוצרים אורגניים בלבד. למשל בפירות וירקות, לחמים וקטניות. בנוסף, מאחר שאנחנו עסק לכל דבר ומשרתים הרבה מאוד אנשים, אנחנו יודעים שלא נוכל לחיות רק על מזון אורגני ולכן יש לנו מוצרים משלימים שלתפיסתנו הם לא לא בריאים. לכן אנחנו מחזיקים שוקולד מריר ברמת קקאו גבוהה או שוקולדים אורגניים. יש גם אנשים שעבורם אין מניעה בריאותית לאכול שוקולד.

"אנחנו מחזיקים ברשת נטורופת שלמד תזונה טבעית ומייעץ לאנשים ואומר להם מה עדיף לצרוך", מוסיף לוי, "ומקפידים לא להחזיק מוצרים שהם בעליל לא בריאים כמו סיגריות או קוקה קולה או מוצרים עם צבעי מאכל".
אין צבעי מאכל בכל החנות?
"כדי שאעמוד מאחורי מילתי אומר שברמה של 99 אחוז אין. יש לנו 8,500 פריטים בסניף. בתוך הרשת יש לנו שתי חנויות אורגניות לחלוטין ששם המבחר אורגני בלבד – בגבעת חן ובמשמר השרון".
האם העובדים שלכם מקבלים שכר גבוה מהמינימום?
"גם העובדים הפשוטים ביותר מרוויחים 23 שקל וצפונה ואנחנו משתדלים שרובם יהיו קבועים. הנטורופתים מרוויחים יותר ואנחנו נותנים הרצאות מדי שבוע בחינם למועדון הלקוחות שלנו. התחום שלנו נתפס כמאוד יקר, למרות שאני חושב שלהוציא עוד 300־400 שקל כדי לאכול בריא זה שווה. אחד מעדיף לרכוש בעלי חיים שגודלו בתנאים קצת יותר אנושיים ויש מי שלא מוכן לשלם על זה את המחיר. יש כאלה שמוכנים לרכוש ירקות שלא גודלו עם ריסוס ויש כאלה שלא. אני צמחוני מגיל חמש, אוהב חיות ובאתי לדבר הזה מאהבה".
האם אתה ממליץ על תוספי תזונה או שמוטב להסתפק באוכל הרגיל?
"לגבי תוספי התזונה ההמלצה הראשונה שלנו היא תמיד להשתמש באכילה נכונה ובמזון נכון. עם זאת, יש כאלה שסובלים מחוסרי מזון. לי למשל יש מחסור בוויטמין B12. אבל הדיפולט הוא על מזון טבעי".





תגיות: טבע קסטל, עומר שרביט

(4 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • דג קר 03/03/2011 08:13:11

  • אבטיח אורגני ללא גרעינים 03/03/2011 00:11:05

  • יפה 03/03/2011 00:03:02

  • אלי 02/03/2011 20:35:27

  • ארז 02/03/2011 16:00:40

  • אכן קטנונית... 02/03/2011 15:58:06

  • אא 02/03/2011 14:09:44

  • מתושלח 02/03/2011 13:37:58

  • קטנונית אורגנית 02/03/2011 10:30:10

  • סתם אחד 02/03/2011 09:25:41

  • עובדה 02/03/2011 09:24:50

  • ענדי 02/03/2011 08:08:04