לא רק תפוחי אדמה: מתכוני פויקה לל"ג בעומר

יום חמישי 26 במאי 2016 00:54 מאת: מתן אברמוביץ', עכבר העיר אונליין

מאסתם בסתם קרטושקעס על האש? שורפים את המרשמלו כל פעם מחדש? את ל"ג בעומר הקרוב תוכלו לחגוג גם סביב תבשיל פויקה משובח, קבלו את הטיפים והמתכונים לקדרה מעולה


תבשיל הפלא מאפריקה. פויקה

(צילום יח"צ)

פרסומת

בין המנגלים של יום העצמאות לגבינות של שבועות, עומד לו חג הזקנקנים, ל"ג בעומר. החג מעלה את הדילמה הקבועה של התפריט לצד המדורה, מרשמלו ותפוחי אדמה די מיצו את עצמם, ומי שמאס ב'על האש' אבל עדיין מחפש את האופציה הבשרית, ימצא את מפלטו דווקא בעומק האדמה. הפויקה, אותו סיר בישול עשוי ברזל יצוק, חצה מזמן את גבולותיה של אפריקה והגיע אל הקומזיצים של ישראל. על מנת ללמוד מעט יותר על הסיר ונפלאותיו, נחלץ לעזרה השף אריאל כהן, שהסכים לנדב כמה טיפים לפויקה במדורה, ואיך לא, גם מתכונים.

» כשאסף גרניט החליט לעבור לפיצות
» 
מסאלה דוסה עשתה עליה לישראל
» הדים סאם שגנב לפוראמה את המלוכה
» שבועות 2016 - לכל הכתבות
» איפה מככבת השפית מ"משחקי השף"?
» הקרואסוניה הסודית שאתם לא מכירים


שווה את ההמתנה. תבשיל פויקה (צילום: דניאל לילה)

חוקי הפויקה



» הקפידו על העצים - לא מומלץ לבשל על גחלים שנוצרו מעץ המעובד בכימיקלים, כיוון שתהיה לכך השפעה הרסנית על טעמו של התבשיל. השתמשו בעץ טבעי בלבד למדורה.
» המנעו מאש גלויה - את הבישול בפויקה עושים על גבי גחלים, ולא על אש גלויה. בעזרת מקל מוציאים הצידה מעט גחלים מהמדורה ועליהם מניחים את הסיר. לשמירת הטמפרטורה הגבוהה של הסיר יש חשיבות עליונה בתהליך הצלייה והבישול ולכן יש להקפיד ולתחזק את סביבתו בגחלים במידת הצורך.  
» הטמפרטורה חשובה - אחת ממעלותיו של הסיר, מעבר לארומה אותה הוא מעניק לאוכל, היא העובדה שהוא עשוי ברזל יצוק האוגר בתוכו את החום ומפזר אותו בצורה שווה על גבי כל המעטפת. על מנת שהתבשיל לא יישרף ושלא יתארך זמן הבישול יתר על המידה, נסו כמה שאפשר לשמור על טמפרטורה אחידה לאורך כל זמן הבישול. השיטה היא להתחיל תמיד עם סיר בטמפרטורה גבוהה - כלומר, לחמם את הסיר על האש עוד לפני שאתם מכניסים אליו את התוכן - וכך, עם הוספת המרכיבים לסיר הוא לאט לאט יתקרר עד לטמפרטורה הרצויה.
» ניהול זמנים - זמן הבישול בפויקה הוא ממושך, ולכן, על מנת למנוע אכזבה רצוי לקחת בחשבון את זמן הכנת הגחלים ואת זמן הבישול הממושך ומיד כשמתמקמים בשטח להתחיל בהכנתם.
» נהגו בזהירות - מרגע שהתבשיל מתבשל על האש השתדלו להימנע מפתיחת מכסה הסיר או מערבוב. אם וכאשר מערבבים את התבשיל בסיר, השתמשו בכף עגולה וערבבו קרוב לדופן, על מנת שלא למעוך את הרכיבים וכך ליצור עיסה בלתי אכילה.
» מתי אוכלים? סיום הבישול - הרגע בו הבשר רך דיו הוא הרגע לאכול את התבשיל. קחו בחשבון שכל דקה מיותרת של בישול תכהה את צבעו ותקהה את טעמיו של כל מרכיב ומרכיב.
» ניקיון הסיר - לפני ואחרי השימוש בפויקה יש להלהיט את הסיר על האש, ליצוק פנימה מים (אין צורך בסבון), לערבב ולשפוך החוצה. בסיום השימוש, לאחר שניקיתם שוב את הסיר, חשוב לשמן אותו בעזרת נייר סופג ושמן בישול כדי למנוע היווצרות של חלודה. 


תתפלאו מה אפשר להוציא מהקדרה. פויקה (צילום: מתן אברמוביץ')

מתכון לשפונדרה ותפוח אדמה מדורה בפויקה


(4 מנות)

מרכיבים:
1 ק"ג נתח שפונדרה, עם העצם
20 תפוחי אדמה קטנים
1 ראש שום עם הקליפה
2 כפות שמן זית
2 גבעולי רוזמרין
מלח גס לפי הטעם 
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
2 כפות סוכר
1 בקבוק יין אדום
1 צרור עלי דפנה

אופן ההכנה:
1. מלהיטים את סיר הפויקה.
2. ממליחים ומפלפלים את נתח השפונדרה, מכניסים אותו לסיר וצורבים היטב מכל הצדדים ללא שמן.
3. מנמיכים את האש, צולים במשך 20 דקות. יש להפוך את הנתח מדי פעם על מנת שלא יחרך.
4. מוציאים את השפונדרה מהפויקה, מוסיפים את תפוחי האדמה וצולים אותם היטב במשך כ- 10 דקות יחד עם הרוזמרין, השום והתבלינים.
5. מצרפים את נתח השפונדרה, מוסיפים את היין והסוכר וממשיכים בבישול על אש נמוכה של עוד 120 דקות.
6. פורסים את הנתח לחמש פרוסות, מגישים עם תפוחי האדמה והרוטב.


השתמשו בגחלים ולא באש ישירה (צילום אילוסטרציה dreamstime)

מתכון לקדירת צוואר בקר בפויקה


(8 מנות)

מרכיבים:
 
4 ק''ג בשר צוואר בקר, חתוך לקוביות בגודל 2 ס''מ
4 בצלים גדולים, חתוכים לרבעים
2 לימונים פרסיים, מיובשים
2 שורשי סלרי, קלופים וחתוכים לרבעים
2 שורשי פטרוזיליה, קלופים
4 סלקים בינוניים, קלופים ומחולקים לרבעים
מלח לפי הטעם
פלפל לפי הטעם
1 כף סוכר
1 צרור עלי דפנה
2 עצמות מח
2 ליטר מים

אופן ההכנה:
1. מתבלים את הבשר במלח ופלפל לפי הטעם.
2. בתוך הפויקה הלוהט צולים ללא שמן את רבעי הבצל, ולאחר שהבצל משחים מוסיפים את הבשר ומשחימים גם אותו.
3. מוסיפים את שאר המרכיבים לסיר, מערבבים היטב וצולים למשך 15 דקות את כל הרכיבים ביחד. מכסים במים כמעט עד לכיסוי הבשר.
4. לאחר רתיחה מנמיכים את האש, ומבשלים למשך שעתיים וחצי. מדי פעם יש  לבדוק את כמות הנוזלים בסיר, במידה וחסר יש להוסיף מעט מים.


סיר הפלא. פויקה (אילוסטרציה: dreamstime)


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(1 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5