החמישיה הפותחת: הפרנץ' טוסטים הטובים בתל אביב

יום חמישי 10 בינואר 2013 00:08 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

עם קונפיטורת תותים בפורט סעיד, עם פירות מסוכרים בפטיט, ללא תוספות בדיקסי, בפורמט של סנדוויץ' בדלאל ובגרסה מלוחה בלולו פטיסרי. חמשת הפרנץ' טוסטים הטובים בתל אביב, ומחוצה לה


ככה הולך להראות סוף השבוע שלכם. התחתית

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

על הנייר, לחם מאתמול מטוגן עם ביצים וקצת חלב זה לא הדבר הכי אטרקטיבי בעולם, אבל בפועל - קשה לחשוב על הרבה מנות שהפכו לטובות יותר מהמקור. הפרנץ' טוסט נולד בתקופת ימי הביניים, בימים שהשתמשו בכל דבר במטבח על מנת לשבוע. ההבנה שלחם יכול לקום לתחייה אם מחממים אותו ואם מוסיפים אליו ביצים, קצת סוכר או מלח סייעה רבות. למרות ששמו מעיד על לידה בצרפת, יש גרסאות שטוענות כי הוא נולד דווקא בגרמניה או באיטליה, היגר כמו ההמבורגר לאמריקה ונקרא במשך תקופה ארוכה טוסט גרמני. האמריקאים, שהתקשו לקבל את המחווה הזו, שינו את שמו לצרפתי בדיוק כמו שעשו לצ'יפס. בצרפת, אגב, קוראים לו בכלל Pain perdu, כלומר לחם אבוד.

»
מנות העוף הטובות בתל אביב
»
ברי היין הטובים בתל אביב
»
הנודלס הטובים בתל אביב

עד לא מזמן הפרנץ' טוסט נחשב לארוחת בוקר משנית לפנקייק ששלט בתחום, אבל מתישהו הוא צבר תאוצה ויצר מהפך אדיר בתחום. אולי גם הפיכתו לקינוח לגיטימי בחלק מהמסעדות הוא זה שנתן את הניצחון. כיום קשה למצוא מסעדה או בית קפה שלא מגישים פרנץ' טוסט. כמו במקרים אחרים של מנות עממיות שעברו שדרוג, נעלמו הלחמים מאתמול והבריוש תפס את מקומם. כנראה שהזיקה לשם "פרנץ'" גם קשורה לעניין, אבל ביננו - אין כמו חלה מטוגנת. נסו את זה בבית.

» איפה אתם אוהבים את הפרנץ' טוסט שלכם? ספרו לנו בתגובות

לא אבוד בכלל: פרנץ' טוסט בפורט סעיד


אם חלפתם על פני בית הכנסת הגדול באלנבי בשעות הערב ולא הבנתם מה עושים למרגלותיו כל כך הרבה אנשים, לא התבלבלתם - הגעתם לפורט סעיד. אחד הלהיטים הגדולים של השנה האחרונה הוא תולדה של שיתוף פעולה בין שחר סגל (הסלון, מזנון וצפון אברקסס) לאנשי התדר, שזה אומר המטבח של אייל שני ומוזיקה מעולה שהפכה לחלק בלתי נפרד מהדי.אן.אי של התדר ושל תל אביב.

המנה המנצחת: פרנץ' טוסט. מאחורי שתי המילים השחוקות האלה מסתתרת אחת ממנות הפרנץ' טוסט הטובות בעיר. לוקחים חלה (שמכינים בעליית הגג של המקום), בוצעים את ליבה הלבן, טובלים בקרם אנגלז מרובה חלמונים וחלב, וצולים על הפלנצ'ה בשמן זית. בצד מוסיפים קרם פרש עדין ומרמלדת תותים נוזלית רוויית טעמים, כתוצאה מבישול עם מעט שומר בר ופלפל שחור. בסוף מכסים את הכל עם שלג של אבקת סוכר והתוצאה הסופית היא פשוטה ומהממת. זוהי מנה שאי אפשר להישאר אדיש אליה בשום מצב -  הרכות הנעימה של הלחם הטרי על הפלנצ'ה מול השילוב בין הקרם למרמלדה שהחזיר אותנו הביתה. צריך לטעום בשביל להבין. אם העולם מתחלק למעריצי לחם אבוד בצפון אברקסס מול חסידי הפרנץ' טוסט בפורט סעיד, אנחנו בחסידות פורט סעיד.

המחיר: 24 שקלים.

מתי מוגש: כל יום מהשעה 12:00 כקינוח.

אם אתם כבר כאן: לא תנסו כריך רובן או רטטוי? כאלה עוד לא אכלתם.

פורט סעיד - הר סיני 5, תל אביב


חזרנו הביתה. פרנץ' טוסט של פורט סעיד (צילום: רותם מימון)

סוד שמור: פרנץ' טוסט עם ברי, חמוציות ובננות מקורמלות בפטיט


בחלק השקט של ידידיה פרנקל מסתתר לו בית קפה קטן, בלי שלט ובלי כל סימן שמעיד על שמו. שכונתי, זה לא מילה. העניין הוא שמאחורי הקפה הקטן עומד קייטרינג בוטיק שהקפה הוא רק חלק בעשייה שלו. בהתאם לכך את כל הלחמים, העוגות והמאפים מכינים במקום, מה שהופך את פטיט לאחד מבתי הקפה היחידים בעיר עם קונדיטורית במטבח שיודעת להוציא ממנו הפתעות בכל רגע נתון.

המנה: פרנץ' טוסט ברי וחמוציות. קודם כל תעצרו להריח את המנה - ריח שיכול להתקבל רק משילוב בין בננות מקורמלות, פירות עם זיגוג סוכר ובריוש שהרגע הוכן. עכשיו תסתכלו עליה: בגדול מדובר בטייק אוף לפרנץ' טוסט הקלאסי שכל רכיב בו עבר שדרוג. השמנת החמוצה או הקצפת הפכו כאן לקציפת מסקרפונה עם מעט וניל. הבריוש מוכן במקום עם חמוציות וברי על מנת לתת איזו בעיטה מלוחה-חמצמצה, והפירות עצמם הם ממתק במלוא מובן המילה. בשורה התחתונה: זה נשמע עמוס, אבל זו המנה הכי מושקעת שראינו ולחלוטין אחת ממנות הפרנץ' טוסט הטובות ביותר שטעמנו בעיר. אבל אל תספרו לאף אחד.

המחיר: 38 שקלים.

מתי מוגש: כל יום, כל היום.

אם אתם כבר כאן: תנסו את שאר ארוחות הבוקר. לא תצטערו.

»
פטיט - פרנקל 70, תל אביב


בחייאת, אל תגלו לאף אחד. פרנץ' טוסט של פטיט (צילום: רותם מימון)

בטעם של פעם: פרנץ' טוסט בריוש בדיקסי


בדיוק לפני 19 שנים דיקסי הגיחה לאוויר העולם התל אביבי ושינתה את כל מה שהכרנו עד אז בנוגע לאכילה בשעות הקטנות של הלילה, כשהיתה המסעדה הראשונה שפעלה מסביב לשעון. על אף שבעליה הוא השף חיים כהן, דיקסי מזוהה דווקא עם מטבח אמריקאי טיפוסי, לוק של דיינר אפלולי ומנות קלאסיות. עם הזמן חלק מהמנות הפכו לקלאסיקה מקומית: מספיק להזכיר את הכנפיים או את האג'ז בנדיקט.

המנה: פרנץ' טוסט בריוש. אחרי שטעמנו כל כך הרבה בריושים שהבטיחו הרבה וקיימו מעט, אפשר להבין מדוע הפרנץ' טוסט של דיקסי הפך למיתולוגי. מדובר בארבע פרוסות שמנמנות כשסוד הקסם שלהן טמון בבלילה שאפשר להרגיש בה טעם עדין וריח נפלא של וניל. הבריוש, שעובר סיבוב מהיר על הפלנצ'ה, מקבל חריכה יפה בחוץ, אך שומר על טעמיו ועל רכות נעימה בפנים. בצד מוגשים קצפת ופירות טריים, אבל בינינו - זה הפרנץ' טוסט היחידי שלא היינו צריכים איתו שום תוספת, כי הוא הכי טעים לבד. בשורה התחתונה: המאנץ' האולטימטיבי לסגור איתו את הלילה.

המחיר: 39 שקלים.

מתי מוגש: החל מ-23:30 ועד 12:00 בצהריים.

אם אתם כבר כאן: והקיבה עוד מאפשרת, מגדל פנקייקים גם יעשה את העבודה.

» דיקסי - תוצרת הארץ 1-3, תל אביב


עושים את זה כמו באמריקה. פרנץ' טוסט של דיקסי (צילום: רותם מימון)

השקעה לטווח ארוך: פרנץ' טוסט סנדוויץ' בדלאל


אין הרבה דברים שיכולים להתחרות באווירה של דלאל בשעות הבוקר של אמצע השבוע. נווה צדק ריקה יחסית, הכל קצת יותר נינוח ובכלל, יש תחושה של בריחה קצרה לחו"ל. תוסיפו לזה מאפים שמגיעים מהקונדיטוריה, ובכלל סידרתם לעצמכם פתיח נאה ליום שלכם. השף גולן גורפינקל יצר בדלאל תפריט בוקר ארוך ומושקע שקולע כמעט לכל טעם ולכל כיס, וזה בין המקומות היחידים בהם ניתנת האופציה להרכיב אותה לבד.

המנה: פרנץ' טוסט סנדוויץ' - פרי העונה וריקוטה, קומפוט וקרם פרש. שתי פרוסות חלה מתוקה בדיוק כמו זו של שבת, כשבאמצע כלואים שזיף וריקוטה, וטיגון שנותן לכל הזה תחושה של מאפה ביתי סטייל דניש. מלבד התצוגה המרהיבה ויוצאת הדופן, בצד מוגשים קרם פרש עדין וקומפוט לא מאוד מתוק, כך שהתוצאה הסופית היא פרנץ' טוסט נהדר, מעודן ולא מתוק מדי כפי שקורה וקרה במקרים אחרים. איזה יופי.

המחיר: 44 שקלים.

מתי מוגש: כל יום עד שעה 12:0012 ובסוף השבוע עד השעה 18:00.

אם אתם כבר כאן: נסו בארוחת הבוקר את הדלאל בורגר בתוך טוסט בריוש עם קציפת כמהין וביצת עין. אם שחיתות אז עד הסוף.

דלאל - שבזי 10, תל אביב


צבע הפרי. פרנץ' טוסט של דלאל (צילום: רותם מימון)


עם טוויסט: פרנץ' טוסט מלוח בלולו פטיסרי


קצת קשה להאמין, אבל לפני עשור כמעט פעלו בלב מתחם באזל מוסכים, פנצ'ריות ושאר בתי מלאכה. אמנון בן יעקב בדיוק רצה לעשות הסבה מראיית חשבון ולעסוק באוכל ובמוזיקה, ממספרים לאירוח אנשים. הוא מצא חלל שפינה איזה מוסך והחליט שפטיסרי קטן ולבנבן הרבה יותר מתאים לשכונה. הוא התחיל לייצר מנות קטנות, מאפים ועוגות, ועם הזמן הפך לולו פטיסרי לביסטרו קטן ושכונתי, כשהתפריט מזגזג באלגנטיות בין השניים.

המנה: פרנץ' טוסט מלוח. על פניו לא ברור למה אין עוד מנות מלוחות של פרנץ' טוסט בעיר, הרי לחם מטוגן עם ביצים יכול להשתלב נפלא עם גבינה מלוחה למשל. המנה הזו נולדה בגלל שאי אפשר היה להכין במקום טוסטים רגילים, אז הכינו פרנץ' טוסט משתי פרוסות לחם קסטן עם גבינת פטה, פסטו עתיר בזיליקום ועגבנייה טרייה שהכניסו לטיגון מהיר. התוצאה? מפתיעה מאוד (וגם קצת מבלבלת): מבחוץ זה נראה כמו טוסט רגיל, וברגע שטועמים אין בכלל ספק - מדובר בפרנץ' טוסט חמים כשכל מרכיביו הפנימיים שומרים על טריות. די ברור למה כל מי שרוצה פה טוסט, הולך בסוף על האופציה הזאת. פשוט תענוג.

המחיר: 42 שקלים

מתי מוגש: לאורך כל היום

אם אתם כבר כאן: שימו עין על קציצות העוף של לאה הפולניה, עם מיונז וחזרת. פוטנציאל להפוך ללהיט הגדול הבא.

לולו פטיסרי - אלקלעי 5, תל אביב


יחיד במינו. פרנץ' טוסט של לולו פטיסרי (צילום: רותם מימון)

פרנץ' טוסטים נוספים שאסור לכם לפספס


אלבה - הפרנץ' טוסט השערורייתי של אלבה (49 שקלים) הוא שיר הלל ומחווה לקרם ברולה. מדובר בחלה מטוגנת מבריוש כמובן, עם קרם אנגלז בבלילה שלה. במהלך העשייה מקרמלים את הדופן החיצוני של הפרוסה עד לקבלת קרום של סוכר שרוף, ריחני ונהדר, והכל יושב בתוך רוטב של קרם פטיסייר עם וניל וריבת תפוח עץ. את הפרנץ' טוסט הזה תוכלו להזמין רק כקינוח של בראנץ' סוף השבוע. ההצעה שלנו: תשקלו להקדים את המנה לתחילת הארוחה.
»
אלבה - אבן גבירול 36, תל אביב


הו ברולה! פרנץ' טוסט של אלבה (צילום: רותם מימון)

בנדיקט - אם בכל מקום בעיר הפרנץ' טוסט מכה את הפנקייק שוק על ירך, בבנדיקט, בית המקדש לארוחות הבוקר, התמונה הפוכה - הפנקייק נחשב לאחד מהארוחות המובילות, אולי כי הפרנץ' טוסט מוגש כקינוח. בכל מקרה, הפרנץ' טוסט של בנדיקט (38 שקלים) עשוי מלחם קסטן שפרוסותיו הושרו בחלב וקינמון וטוגנו בהרבה חמאה, כך שהפכו לרכות יותר וריחניות מאוד. נגיעה של מרקחת אוכמניות בקצה מאזנת את המתיקות הגדולה וסלט פירות טרי יסגור לכם את הפינה. הבונוס: נמצא בתפריט 24 שעות ביממה.
» בנדיקט - לכל הסניפים


קחו שאיפה עמוקה. פרנץ' טוסט של בנדיקט (צילום: רותם מימון)

התחתית - אין ספק שזהו אחד מבתי הקפה האהובים עלינו, לא משנה באיזו שעה ביום, בגלל המנות הטעימות, שהן גם נדיבות ולא מאוד יקרות. יש מקרים בהם פרנץ' טוסט עשוי להיות נפילה בגלל שימוש יתר בביצים בבלילה, מה שיוצר לבסוף טעם של חביתה. במקרה של התחתית ,על אף נוכחות בולטת מאוד של ביצים, אלו לא השתלטו על הטעם והמרקם. בסופו של דבר, בתחתית הציגו מנה גדולה ומושקעת עם לא מעט פירות. בונוס נוסף - המחיר ביחס לגודל הופך את הפרנץ' טוסט הזה לאחד המשתלמים בעיר (34 שקלים).
» התחתית - לינקולן 9, תל אביב


אל תפחדו מהביצים. פרנץ' טוסט של תחתית (צילום: רותם מימון)

בראון - מתחם G הוא לא בית הגידול הטיפוסי שלנו, אבל שמענו לא מעט רחשים בדבר הפרנץ' טוסט המהולל שלהם, אז היינו חייבים לטעום. השפית מאיה לביא רוק מגישה שלוש פרוסות מבריוש שמוכן במקום, אבל מי שגונב את ההצגה הוא דווקא הקרם פרש הסמיך מאוד עד כדי גבינת שמנת. נקודת החוזק של הפרנץ' טוסט הזה טמונה בבריוש שמפתיע בזכות נוכחות של מייפל בבלילה עצמה שהופך אותו למתוק מאוד. נקודת חולשה: עם המתיקות הזאת, סלט הפירות שבצד קטן מדי, היינו שמחים לקצת יותר גדול. מחיר: 38 שקלים.
» בראון - ניסים אלוני 10, מתחם
G, תל אביב


מתוק, מתוק, מתוק. פרנץ' טוסט של בראון (צילום: רותם מימון)

מובינג קפה - פעם, הסנסציה המרכזית בבית הקפה שמושל בדיזינגוף-ירמיהו כבר 11 שנים (מעבר לאוכל כמובן) היתה ספריית ה-DVD , שהיום משמשת בעיקר כתפאורה של הבר. הפרנץ' טוסט של מובינג (36 שקלים) נמצא פה כמעט מההתחלה עם שינויים מינורים, כמו מעבר לחלה אישית מהמאפייה החדשה של מובינג הסמוכה לקפה. את החלה פורסים לשלוש פרוסות עבות יחסית, הן מטוגנות בחמאה ומוגשות כשהן נשענות על גבעה של שמנת חמוצה, שמוכיחה שוב כמה היא חשובה לאיזון מתיקות הקונפיטורה והחלה המטוגנת.
» מובינג קפה - ירמיהו 25, פינת דיזנגוף, תל אביב


לאכול סרט. פרנץ' טוסט של מובינג (צילום: רותם מימון)

פרנץ' טוסטים מומלצים מחוץ לתל אביב


אדלה - הביסטרו הצפוני והמרכזי של רמת ישי הפך בשנים האחרונות לתחנת חובה למטיילים בצפון,  וזה לא מפתיע כי הוא מתאים לכל שעה ביום. בשעות הבוקר תוכלו למצוא פה פרנץ' טוסט שאינו נופל מאחיו במרכז: פרוסות של בריוש צרובות על מחבת, כשאליהן מוסיפים תפוחי עץ וצימוקים מקורמלים, ולשם האיזון מופיעה שמנת חמוצה כמו של פעם. כחלק מהדיל תקבלו גם שתייה ותשלמו על הכל 42 שקלים.
» אדלה - אזור תעשייה, רמת ישי


לחם יין - אחד המקומות שיותר כיף לחזור אליהם שוב ושוב הוא לחם יין ביהוד. המאפים פה הם האישיו בגלל המאפיה שליד, אבל כביסטרו נעים יש פה ארוחות בוקר שוות, בהן מככב בין היתר פרנץ' טוסט (41 שקלים) שמבוסס על חלה מתוקה תוצרת המאפייה המקומית, כשבבלילה נוכחות יפה של שמנת. אחר כך מתווספים גם תפוחים מקורמלים או פירות יער, תלוי בעונה. מדובר בתענוג קטן.
» לחם יין - דרך החורש 4, קריית סבניונים, יהוד


תענוג ביהוד. פרנץ' טוסט של לחם יין (צילום: בועז לביא)

ארט דה קוקו - בתודעה שלנו ארט דה קוקו ייחקק לעד כמקדש קטן למתוקים, בדגש על שוקולד שאין הרבה כמותו (בטח ובטח באזור כרמיאל). מעבר לזה, ארט דה קוקו היא גם מסעדה עם מנות מושקעות מאוד. את הפרנץ' טוסט תוכלו למצוא כאן לא כמרכיב מרכזי אלא כנלווה לארוחת הבוקר הצרפתית או כחלק מארוחת הבוקר המתוקה.
» ארט דה קוקו - חוצות כרמיאל, מול מרכז ביג, כרמיאל

אנג'לינה - אמרנו זאת בעבר ונאמר זאת שוב, אנג'לינה בקלות יכולה להיחשב כבראסרי של הוד השרון, החל מהשירות המוקפד ועד למנות הקולעות. בקטגוריית ארוחות הבוקר יגישו לכם כאן מנה גדולה יחסית של פרנץ' טוסט מפרוסות בריוש עבות שטוגנו אף הן בחמאה ולא מעט אבקת סוכר. בצד מוגשים פירות טריים וקצפת ואם תתפנקו עד הסוף גם השמפניה היא חלק מהסידור. כל זה יעלה לכם 46 שקלים.
» אנג'לינה - הבנים 14, הוד השרון


מחוץ לפריים: שמפניה. פרנץ' טוסט של אנג'לינה (צילום: באדיבות המסעדה)

פרדיסו - אם ירושלמים מקבלים בשבת בבוקר מאנץ' לפרנץ' טוסט הם עשויים להיתקל בבעיה, שכן אין הרבה מקומות שגם פתוחים בשבת וגם מגישים את המנה. פרדיסו הוא דווקא אחד מאלו שכן. חוץ ממנות רומניות אפשר למצוא כאן בשעות הבוקר פרנץ' טוסט נפלא שעשוי עם הרבה מאוד חמאה (שלא תחשבו שלא הרגשנו). את השמנת החליפו כאן במסקרפונה, אבל התוצאה היא לא פחות ממעולה. נסו זאת בפעם הבאה שאתם בעיר.
» פרדיסו - קרן היסוד 36, ירושלים


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(15 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5