אוכל

עדכנו אותנו




ביס מאמריקה: מאפים אמריקאים שאתם צריכים להכיר

יום שני 05 בנובמבר 2012 00:40 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

הבנות של "NOLA - קונדיטוריה אמריקאית" פתחו בפנינו את הוויטרינה וגילו לנו שיש חיים מעבר לבייגל ולעוגת גבינה ניו יורקית



הכרתם כבר? וופי פאי

(צילום: אורן זיו)

פרסומת

Mexican Wedding Cookies



בגלל צבען הלבנבן, פירורי הסוכר והמרקם הרך שלהן, מוכרות עוגיות החתונה המקסיקניות גם בשם Snow Balls. יש להן גרסה רוסית ואיטלקית, אבל הגרסה המקסיקנית היא זו שנשתרשה בדרום ארצות הברית והתפשטה לרחבי היבשת. במקור, נהוג היה לחלק אותן לאורחים בחתונות, כאות תודה על השתתפותם. גם לצורתן העגולה והכדורית נלוו לא מעט סיפורים ואמונות, אבל בפועל מדובר בעוגיות חמאה ואגוזים טחונים מצופות בהרבה אבקת סוכר. בדרום ארצות הברית הן עשויות עם פקאן, שכן הוא האגוז הבולט ביותר באזור, ובצפון הן נפוצות עם שקדים או עם אגוזים אחרים. כך או כך, סוד הקסם שלהן נובע מכך שהן נמסות בפה ומותירות אותך עם חולצה מלאה באבקת סוכר.


מזל טוב. עוגיות חתונה מקסיקניות (צילום: אורן זיו)

Peanut Butter Pie



הקינוח האמריקאי האולטימטיבי. המטבח האמריקאי מאוהב בחמאת בוטנים ובשילובה במנות שונות, מתוקות ומלוחות כאחד. מקורו של הקינוח הוא במדינות הדרום, שם שופעים הבוטנים ועוגות הפאי מאוד פופולריות. על אף דימויה הכבד של העוגה, חמאת הבוטנים מקבלת כאן טיפול שונה מהמקובל: על הקלתית (בצק הפאי) מונחת מלית חמאת בוטנים מוקצפת עם שמנת, מה שנותן לה מרקם קליל ואוורירי. למעלה מונחים קצת שברי בוטנים ושוקולד. קצת כמו לאכול ענן של חמאת בוטנים.


שוקולד - טוב, בוטנים - טוב. פינאט באטר פאי (צילום: אורן זיו)

Blondie



טעות נפוצה לחשוב שבלונדי, המקבילה החיוורת לבראוני, עשויה שוקולד לבן ומכאן קיבלה את שמה. אז לא. בניגוד לאח הברונטי, שבו השוקולד הוא המרכיב המרכזי, בלונדי היא בעצם עוגה יבשה ודחוסה, קרמלית ואגוזית. צבע הקרמל מגיע מהסוכר החום בבצק הווניל, והמרקם המיוחד מתקבל מכך שהיא אינה מכילה שוקולד בכלל. יש אינספור גרסאות לבלונדי, והפופולריות שבהן כוללות שוקולד־צ'יפס או זילוף שוקולד מלמעלה.


אלפא. בלונדי (צילום: אורן זיו)

Whoopee Pie



מין שילוב בין עוגה, עוגייה ופאי שנולד בצפון־מזרח ארצות הברית, באזור מיין (המאפה הרשמי של המדינה), פנסילבניה והסביבה, וחווה כרגע עדנה טרנדית שהפכה אותו מעוגייה עטופת ניילון שקונים בתחנות דלק לקאפקייק החדש. בגרסה הקלאסית הוופי פאי מורכב משתי עוגיות שוקולד מריר וביניהן קרם מרשמלו, למרות שבארצות הברית תוכלו למצוא עוד המון גרסאות שונות. זה אמנם נשמע ונראה כמו הדבר המתוק ביקום, אבל אל תטעו - מדובר בקינוח מאוזן מאוד.


על המאזניים. וופי פאי (צילום: אורן זיו)

Buttermilk Biscuit



היום זהו מאפה אמריקאי נפוץ מאוד, אבל בעבר הוא היה נחלת הדרום, שם הריוויון והחמאה הם חומרי גלם טיפוסיים ומושחתים במיוחד. זהו מאפה ללא שמרים  שעשוי בעבודת יד. הסוד טמון בלישה שלו: ברגע חמקמק אחד, אם לשים פחות מדי או יותר מדי, הוא לא יתרומם. בגלל צורתו - מאפה עגול ותפוח - האמריקאים הפכו אותו לאידיאלי לארוחות בוקר. במקומות שבהם הבייגל לא היה נפוץ מילאו אותו בחביתה ובגבינת שמנת; במזללות המזון המהיר עשו ממנו סנדוויץ' עם פרייד צ'יקן; ואפילו מגישים אותו במסעדות הפיין דיינינג כלחם. רק אל תתבלבלו עם סקונס.


מתי ארוחת בוקר? באטרמילק ביסקיט (צילום: אורן זיו)

Cupcake



נדמה שאין צורך להציג את הקינוח האול־אמריקן הזה, שעשה עלייה לפני כמה שנים. את עולמן קנו הקאפקייק בסדרה "סקס והעיר הגדולה", שהפכה אותן לטרנד עולמי, אך בארצות הברית הן נפוצות כבר יותר מ־200 שנה. זה הזמן לדייק בעובדות: הקונדיטוריה המקומית מושפעת מאוד מהמטבח הצרפתי, ולכן על רוב הקאפקייקס בסביבה תמצאו סוגים שונים של גנאש וקרם שמנת, אבל במקור האמריקאי עושים שימוש בקרם על בסיס חמאה מוקצפת ואבקת סוכר. ככל שנקציף יותר, כך נפחן יהיה גדול יותר. ואם כבר קלאסיקה, אז עד הסוף - בסיס המאפה המקורי הוא וניל או שוקולד, ובהתאם לכך גם הציפוי שמעליו. חומר למחשבה: שמן השני, Fairy Cake, רומז על משהו?


קלאסיקה. קאפקייקס (צילום: אורן זיו)

Pop Tart



מקרה קלאסי של הפוך על הפוך על הפוך. פופ טארט הוא בצק פאי ממולא בריבה או בשוקולד עם גלייז וניל עם פצפוצים מעל. הוא נולד כמוצר תעשייתי של חברת קלוג בשנת 1964 - מהסנוניות הראשונות של המזון המהיר כטייק־אוף על מאפה ביתי - וסיפק פתרון זריז למי שחשק במאפה חמים. רק מכניסים לטוסטר, מחכים שיקפוץ, והוא מוכן לאכילה (מכאן שמו). כיום אפשר למצוא המון גרסאות ביתיות לפופ טארט התעשייתי, שהרי נולד כתחליף למוצר הביתי. מבולבלים? גם אנחנו.


אז מה בא קודם? פופ טארט (צילום: אורן זיו)

Mandelbread



זוהי תרומתם הצנועה של היהודים למטבח האמריקאי (לחם שקדים ביידיש). המתכון הסודי של NOLA מגיע מליאה ג'ין, שמתגוררת בממפיס, שם מדובר בלהיט לא קטן. העוגיות הדקיקות מזכירות בצורתן את הביסקוטי האיטלקי ונאפות כמוהו בכיכרות כמו לחם. כיאה למוצר מהמטבח היהודי, תהליך ההכנה הוא ארוך: הבצק הדביק חייב לנוח כל הלילה, נאפה פעמיים ורק אז נחתך לעוגיות דקות ובא לציון גואל. אחת הדוגמאות המוצלחות לכך שהמטבח האמריקאי הוא גם תולדה של קיבוץ גלויות.


ותודה לליאה ג'ין. מנדלברד (צילום: אורן זיו)

צלחת העוגיות האמריקאית



לא רק הבריטים, גם האמריקאים הם חובבי עוגיות. על הצלחת שלהם אפשר למצוא כמה עוגיות מוצלחות כמו עוגיות ג'ינג'ר רכות עם סוכר מפצפץ בפה; עוגיות חמאת בוטנים דחוסות ובגודל ענק; סניקר דודל - עוגיית חמאה רכה עטופת קינמון וסוכר; קומפסוט קוקי - עוגייה שמשחקת על טעמי מתוק ומלוח ומשלבת בין שברי בייגלה לשברי שוקולד.


על השולחן. צלחת עוגיות (צילום: אורן זיו)

Mud Pie



ידוע גם בשמו הארוך יותר - מיסיסיפי מאד פאי - קינוח שכולו מחווה לנהר המיסיסיפי הבוצי והסמיך עם האבנים בקרקעית. בגרסתו המקורית (כי יש גרסאות רבות) את האבנים בקרקעית מגלם קראסט של עוגיות תבלינים עם טעם מודגש של דבש וקינמון שמעליהן בלילת שוקולד עשירה שמזכירה מעט בראוני עם חתיכות פקאן שמדמות את הסלעים. מעל הכל – קצפת, עוד קצת שוקולד ועוד קצת פקאן. גדות המיסיסיפי מעולם לא היו טעימות יותר.


כמו המייטי מיסיסיפי. מאד פאי (צילום: אורן זיו)

Peanut Butter and Chocolate Kiss Cookies



השם יכול להטעות את מי שמצפה למרנג. בעוגייה הזאת מגולם השילוש האמריקאי הקדוש - שוקולד, חמאת בוטנים ושוקולד־צ'יפס, שהפעם מעורבבים יחדיו בבלילה, כך שהטעם הדומיננטי כאן הוא של השוקולד, כשחמאת הבוטנים מודגשת מאוד ברקע.


קיס קיס. שוקולד חמאת בוטנים קיס (צילום: אורן זיו)

NOLA - דיזנגוף 197, תל אביב





תגיות: NOLA - נולה, רותם מימון

(17 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5