חדשות אוכל: לאן הולכים סטודנטים רעבים?

יום רביעי 17 באוקטובר 2012 00:30 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

בית קפה חדש מציע אזור עבודה לסטודנטים לצד אוכל מושקע. וגם: חגיגת נקניקים ונקניקיות ביועזר, קפה שכונתי חדש בפשפשים, גלידה ללא גלוטן בכיכר המדינה ועוד


אוכל למחשבה. חדר עבודה

(צילום: עופר היכל)

פרסומת

אנחנו מחבבים מאוד אנשים צעירים עם אמביציה גדולה. אחד כזה הוא עידן רני, סטודנט בן 25 וכבר עומד מאחורי המיזם המבטיח - חדר עבודה - ספריה בופה וקפה. "המקום קם מתוך צורך שלי כסטודנט שגר עם ההורים, תוכי וכלב למקום שקט", אומר רני. לכן, לאחר שזיהה צורך משותף לו ולחבריו הסטודנטים והפרילנסרים הוא פתח מקום בו אפשר ללמוד ולעבוד בשקט. אחרי חיפושים ארוכים אחר חלל שיוכל לאפשר מצד אחד את השקט המיוחל ומצד שני להיות עדיין מקום ציבורי, נמצא המקום, לאחר שבוטיק הבגדים מנדינקה ברחוב קינג ג'ורג' נסגר. "הרעיון הוא פחות מקום לאכול בו או לדייטים, אלא פתרון נעים ונחמד עבור מי שצריך שקט, עם סנדוויצ'ים, שתיה וקפה", אומר רני שהקים את חדר עבודה במטרה להיות מקום לעבוד בו, כך שאפשר למצוא כאן כמעט כל מה שצריך - משירותי תמלול, הגהה, צילום ועריכה וכלה באוכל כמובן.

במקום פועל בופה קליל במשך כל היום שהגישה אליו היא חופשית ובו אפשר למצוא, מלבד שתייה, גם דגני בוקר, עוגיות, סוכריות ונשנושים. לרעבים ממש ניתן להזמין סנדוויצ'ים מיוחדים שמגיעים תוך מספר דקות, או ארוחת בוקר פריזאית על מגש ירוק עם קונפי תות, חמאה, נוטלה, צנימונים, קפה, עוגיה וגזוז, במחיר של 25 שקלים ומוגשת בכל שעות היום. אם כבר מדברים על מחירים וסטודנטים, המקום מתאים לתפרנים ולכן התשלום כאן הוא לפי שעות: 15 שקלים לשעה הראשונה ומקסימום 59 שקלים ליום שלם. בהמשך מתכנן רני גם על מכירת מינויים, למי שירצה להפוך את המקום לקבוע. כבר עכשיו יכולים סטודנטים לרכוש כרטיסיה במחיר של 90 שקלים ששוויה 100 שקלים ויכולים להשתמש בו ככסף לכל דבר במקום. "המחירים נוחים במטרה לתת תחליף למי שאין משרד".

מלבד כל השירותים הנ"ל במקום פועלת גם ספרייה יד שניה, שכל הספרים בה למכירה וההכנסות ייתרמו לאלו"ט. כמו כן עתיד המקום לארח תערוכות מתחלפות של אמנים בתחילת הדרך. בעיר שבה אפשר למצוא לא מעט אנשים שעובדים בבתי קפה ומחפשים קצת שקט בכל ההמולה, מספר רני כי התגובות בשטח הן אדירות והביקוש מפתיע אותו ואף לא פוסל התרחבות בעתיד למקומות נוספים. אמביציה? אנחנו מתים על זה.

חדר עבודה – קינג ג'ורג' 105, תל אביב

חמישי של נקניקים ונקניקיות ביועזר


יועזר בר יין הוקם כמקדש בשרים שדגל בייצור עצמי של לא מעט מחומרי הגלם שלו ובימים של צמחונות וטבעונות, זה אך טבעי שמשדרים שם עסקים כרגיל. זאת ועוד, לאחרונה ממתג עצמו שף המסעדה, בן תדהר, כאחד מבכירי השרקוטיירים בארץ, הפועלים וחוקרים את תחום ייצור הנקניקים באופן קבוע. כעת הוא ממשיך בערב מיוחד שיתקיים בכל יום חמישי, וייקרא: ערב נקניקים ונקניקיות. כולם, מיותר לציין, מעשה ידיו של תדהר וצוותו.

על פי כל הסימנים נראה שהשנה האחרונה היא אחת הסוערות בחיי יועזר: אחרי תפריט סוף שבוע חדש ומוצלח על טהרת בשרים מעושנים, יחד עם ערבי בלאדי מאנדיי המצליחים (התשובה של יועזר למיטלס מאנדייז), כעת הגיע תור ימי חמישי. המקום היה יוע לאורך השנים בזכות נקניקיות הבודן, אבל החל ממחר (18.10) יגישו במקום תפריט ספיישל לצד התפריט הרגיל, ובו נקניקים חדשים שמכין תדהר ונקניקיות שטרם הוגשו, הכל בייצור מקומי. הרעיון הבסיסי הוא לפתוח שולחן עם כמה מנות קטנות וגדולות ולצאת שבעים ומחוייכים מבלי לקרוע את הכיס. במסגרת הערב יוגשו שלושה נקניקים הפונים לחובבי הבקר, האווז והחזיר שעברו ייבוש והבחלה מיוחדת בתיבות יין עשויות עץ: ברזאולה, חזה אווז וקופה. הנקניקים יוגשו בצלוחיות קטנות שמחירן ינוע בין 25-30 שקלים. מתפריט הנקניקיות תוכלו למצוא צ'וריסוס מיוחד כמנה ראשונה עם ביצת עין וכמנה עיקריות עם שעועית בובעס בתבשיל סתווי. בנוסף, יגישו כאן גם נקניקיה משולשת (אלזסית) על עדשים שחורות. זוהי נקניקיה שעברה שלושה תהליכים: כבישה, ייבוש וגם עישון ומבוססת על בשר לבן, שומן לבן ויין לבן. ביועזר מוסרים כי הערב הנ"ל הוא הכנה לקראת השבתות החורפיות, אז יוגש הקסולה, תבשיל שעועית ובשרים מעושנים, שאפשר לקרוא לו בקלות - חמין צרפתי. מתי כבר דצמבר יבוא?


נקניקיות של יועזר (צילום: באדיבות יועזר בר יין)

ילתא - קפה שכונתי בפשפשים


אחת הבעיות הנפוצות של המתגוררים בסמוך למתחמים היא שמרגע הפיכת המקום למתחם בילויים, לתושביו נגמרו המקומות לצאת אליהם. הקפה השכונתי הולאם לטובת תיירים, אין איפה לשתות קפה של בוקר ואיפה לאכול. זה נשמע כמו צרות של עשירים, אבל דברו עם מישהו שגר בשדרות רוטשילד, נווה צדק או בשוק הפשפשים ותבינו למה הכוונה. אז בשביל אלו שמחפשים מקום שקט, קטן ואינטימי, שכונתי בדיוק במידה הנכונה נולדה ילתא. בפינה שקטה בשולי רחוב נחמן (כן, נותרו בשוק עוד כמה פינות כאלה) נפתח השבוע בית קפה שכונתי שבערב מקבל אופי של בר, במטרה לתת מענה ואלטרנטיבה שקטה לכל מגה המקומות באזור.

לפתיחת המקום חברו שלושה חברים שסוחבים אחריהם קילומטרז' של עשור בחיי לילה ומסעדנות - איתן בן חיים (הברמן המיתולוגי של הקורדוברו) יחד עם חיים דרעי וצילה המבורגר, שלושתם ירושלמים לשעבר שחיפשו מקום איזי גואינג. אחרי שקונדיטורית חסן המתוק ביפו נסגרה, הלכו השלושה על המיקום, שיפצו ועיצבו בעצמם ברוח השוק. על האוכל אחראי צחי דרעי (אקס סושיאל קלאב) שיצר יחד עם השלושה תפריט ובו מככבים ביניתיים סלטים וסנדוויצ'ים כשגולת הכותרת לצד מנות אלה, היא האפשרות להרכבה העצמית. "זה משהו שחסר כאן", אומר בן חיים. "אנחנו מאמינים בירקות ובאוכל בריא וחסר לנו להרכיב את הסלט או הסנדוויץ' כמו שאנחנו אוהבים ולא כמו שבית הקפה קבע". מעבר לחומרי הגלם המוקפדים לסלטים ולכריכים ולארוחות הבוקר, רוח התקופה מכתיבה כאן מחירים סבירים מאוד ולא רק בזמן ההרצה (סנדוויץ' בלחמניית מכולת 14 שקלים, כפול - 25 שקלים, סלטים - 25 שקלים) ובתום תקופת ההרצה מדברים כאן על ארוחות צהריים מבושלות צמחוניות, ספיישלים מתחלפים בתחום הכריכים ומכירת מוצרי מדף ומעדניה ואפילו את הריהוט הוינטג'י מסביב.

עכשיו נותר רק לברר, למה ילתא?

"ילתא היתה אשתו של רבי נחמן, שעל שמו קרוי הרחוב. ילתא נחשבה אז כפורצת דרך של תקופתה, אישה דעתנית וחכמה המוזכרת בתלמוד כמה פעמים. אז מהמחקר שעשינו לפני הפתיחה גילינו שהיא היתה ביתו של ראש הגולה, ורבי נחמן עלה לגדולה בזכותה. עם הזמן היא נשכחה וחבל. הוא זכה ברחוב, היא בבית קפה".

ילתא - רחוב נחמן, שוק הפשפשים


ברוכים הבאים לשכונה. כריך של ילתא (צילום: רותם מימון)

עולים למעלה :Upstairs


אחרי עשור שלם בו הכירו את נמל תל אביב מלפני ומלפנים בזכות המקומות הקודמים שלהם – שלוותה ודוגית, עברו אייל פלג ועוזי רימון הישר אל מרכז העיר (רחוב הארבעה) ואל חיי הלילה. זה התחיל קודם עם הדאנס בר שפרינצק וממשיך מעליו עם פתיחת Upstairs, בר שמכוון גבוה בכל מובן – בעיצוב, במוזיקה, באלכוהול ובעיקר באוכל. "החזון היה לעשות מקום לחבר'ה הבוגרים שרוצים לשתות טוב ולאכול משהו ליד, אבל לא מחפשים מסעדה מצד אחד או בר רגיל מהצד השני", אומר פלג. "אנחנו לא מתיימרים להיות מסעדת שף, אבל ביחס לברים יש כאן אוכל מצוין". לטובת העניין הביאו השניים את השף והיועץ הקולינרי שחר ברנע, שבנה את התפריט והרכיב מנות שחורגות מאוד מהמקובל בברים וקורצות יותר למסעדה: קלמרי עם ניוקי, סלט קיסר עם שרימפס ובייקון, חריימה עם חלה חמה, סלמון ואספרגוס במחבת ועוד. אם הקונוטציה הראשונה שעולה לכם לראש היא טאפאס בר, אפשר לשכוח מהעניין. "האוכל חורג משיטת הטאפאס והשרינג", אומר רימון, "זה אוכל שהולך טוב עם אלכוהול, בגודל של מנות ביניים או מנות אישיות". טווח המחירים אמור לעודד את הסועדים להזמין מנות במחירים שנעים בין 15-60 שקלים.

את המקום עיצבה אלונה אליאסי, מי שעיצבה כבר מקומות נחשבים בעיר כמו הויקי כריסטינה, ניילון, פרונטו והדיינר של  גוצ'ה, שעיצבה אותו כבר ארוך שמתרחב והופך למעין שולחן אבירים. בעתיד צפויות להתקיים הופעות אקוסטיות ודי.ג'יי. בערבי קונספט. מחר בערב (יום חמישי, 18.10) תערך מסיבת הפתיחה של המקום וכשניים שמכירים טוב את חיי הלילה יחגגו כאן עם די.ג'יי. צ'ופי במסיבת רחוב.

רימון, אחרי עשור בנמל הים, למה דווקא רחוב הארבעה?

"בלי שום קשר ל-Upstairs ולשפרינצק, העיר הולכת לבלות בזמן הקרוב באזור הזה. מתחם קרליבך / ארבעה / שרונה יסיט בשנה-שנתיים הקרובות את שיווי המשקל לטובת האזור. תוסיף לזה את מתחם גבעון שייפתח כאן עוד 14 חודשים ויכלול פיאצה כמו בכיכר הבימה וגם לנו תהיה חזית לשם".

Upstairs – הארבעה 10, תל אביב


עולה עולה. Upstairs  (צילום: בועז לביא)

ארטיזן - דווקא גלידה, דווקא עכשיו


לשף קונדיטור אייזיק נמרוד יש כנראה את ג'וב החלומות. בשנת 2003 הוא נחת בפירנצה בשביל ללמוד קונדיטוריה, אבל הדברים התגלגלו כך שהוא מצא את עצמו סוגר שבע שנים באיטליה ועוד שלוש שנים בצרפת ומאחוריו תואר של מומחה בפטיסרי, שוקולדים וגלידות. את כל ארסנל הידע שיש לו, יחד עם ניסיונו אצל גדולי הקונדיטורים בעולם, הוא מגלם בגלידה ארטיזן, גלידריה חדשה באזור כיכר המדינה. הרעיון המרכזי כאן הוא ליצור גלידה מפירות טבעיים בלבד, ללא צבעי מאכל וללא חומרי משמרים, אלא עם מייצבים על בסיס קמח חרובים שמגיע מאיטליה. קמח החרובים הופך את הגלידה לבריאה יותר ובעלת מרקם עדין יותר, קרמי וקטיפתי, "ממש כמו לאכול פרי קפוא", מספר השף.

את הפירות הוא לוקח מהירקן שלצידו ורוקח מהם טעמים יוצאי דופן כמו גלידת יוגורט ריבת הדרים וגרעיני חמניות או סורבטים כמו: גויאבות, אננס וליים, מנגו, בננות, תות מסקרפונה ועוד. עצם השימוש בקמח החרובים מאפשר לאייזיק ליצור גלידות ללא גלוטן, כך שמי שמצא עצמו לא פעם בגלידריות בלי יותר מדי אופציות בגלל המייצבים, יכול למצוא פה גן עדן קטן. בכלל, לאייזיק מודעות גדולה לכל עניין השומן והסוכר והוא מייצר במקום לא מעט טעמים ללא סוכר ועם אחוזי שומן נמוכים. מלבד טעמי הפירות אפשר למצוא במקום  גם טעמים קלאסיים כמו וניל מדגסקר וסורבה שוקולד ולרונה, פיסטוק סיציליאני ועוגיות קרמל וחמאה מלוחה. הטעם האחרון, כולו הום מייד כמובן, מעיד דווקא על השאיפות העתידיות של השף. "עם כל הכבוד לגלידה, אני רוצה להכניס למקום גם פטיסרי, מאקרונים וקינוחים", הוא אומר. בינתיים, אפשר סתם לשבת פה לקינוח. גביע גלידה יעלה בין 12-24 שקלים, בהתאם לגודל. אז מי אמר שצריך 38 מעלות בשביל גלידה טובה?

ארטיזן - וייצמן 22, תל אביב


חלום מתוק. גלידה אייזן (צילום: אייזיק נמרוד)

למי קראת קונחו?


לא מעט מסעדנים ושפים חולמים להביא את האוכל שספגו בבית אל הקהל הרחב. זה קורה לא פעם, מהרבה סיבות נוסטלגיות וגם כי פשוט אין תחרות לאוכל ביתי, בעיקר כשהמקור שלו מגיע מדרום אמריקה. תכירו את קונחו, ארנב קטן בספרדית, מסבאה חדשה שהתמקמה בשבוע שעבר בנחלת בנימין, מטר וחצי מאחיה - הבר זאיצ'יק, שהוא בכלל ארנב קטן ברוסית כך שהכל נשאר במשפחה. קונחו הוא התגשמות החזון של איתמר מישור, מבעלי הזאיצ'יק, יחד עם דן סילצקי ושותפים נוספים, שרצו לפתוח מסעדה עם אוכל איכותי ומתומחר בצורה הוגנת. סיעור המוחות שעשו החבורה הוליד את קונחו בצורתו הנוכחית – לא בר ולא מסעדה, כי אם מסבאה. כלומר מקום לשתות בו בירה לעת ערב, אבל גם לאכול טוב ובמקרה הנוכחי – אוכל שספג מישור מהבית.

מה מגישים כאן? אוכל דרום אמריקאי של אמא וסבתא כמו שייטל מילנזה – שניצל משייטל דק מוגש על מצע צ'יפס וזילוף של רוטב עגבניות פיקנטי וביצת עין (49 שקלים) או צ'ילי קון קרנה - קדרה חמה  של בשר בקר טחון מטובל בצ'ילי, שעועית ועגבניות מרוסקות ובייקון. הקדרה מוגשת עם אורז לבן, טוסט חלה ותיבול דרום אמריקאי מסורתי של קפה שחור, שוקולד ושבעה סוגים של חלפניו. הצמחוניים ימצאו ורסיה מתאימה בתבשיל שעועית לבנה ואדומה, בעגבניות מרוסקות ורוטב מולה. בשעות היום יגישו בקונחו עסקיות, בשעות הערב הוא יקבל פן מסעדתי עם מוזיקה שקטה ובשעות המאוחרות התאורה תתעמעם, הווליום יוגבר וקונחו יתמקד באלכוהול. מחר בערב, (18.10) תתארח במקום השפית הדס פרנקל (לשעבר בר יין) לערב ספיישלים שיקדים את חגיגות הפתיחה הרשמיות שיתקיימו בשבועות הקרובים. פרנקל בנתה תפריט שמשלב את הסגנון שלה עם האופי הדרום אמריקאי של המקום ויצרה מנות כמו סביצ'ה דג ים עם אבוקדו וסלסת מנגו חריפה ומשולשי טורטייה מטוגנת, גם מנת רול שייטל ממולא לבבות דקל, בצל ירוק ורוקט עם רוטב חלפיניו ליים ולקינוח פטיסייר קוקוס ושברי מרנג עם מנגו.

קונחו - נחלת בנימין 46, תל אביב


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(11 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5