החמישיה הפותחת: המנות המושחתות בתל אביב

יום חמישי 27 בספטמבר 2012 00:30 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

מח עצמות צלויות באלבה, קוראסון בולונז'רי עם מח עגל במזללה, פיצה לבנה עם כמהין בבסטה, צלע חזיר, בייקון ומנצ'נגו בהוטל מונטיפיורי והמרקיז של שרון בשילה. המנות המושחתות ביותר בתל אביב, ומחוצה לה


מי הכי מושחת בעיר? צלע חזיר, בייקון, מנצ'נגו

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

כשרוצים להשמיץ את תושבי תל אביב, אומרים עליהם שהם כמו אנשי פומפיי, שעד רגע התפרצות הר הגעש הם בילו, אכלו ושתו. והנה אנחנו, עוד רגע מתפרץ עלינו איזה הר געש, אוכלים ושותים כאילו אין מחר, כי באמת - איך אפשר להגיד "לא" למנה שכולה נחמה גדולה. ושהר הגעש יבוא, נראה אותו.

» הקוסקוס הטוב בתל אביב
» המנות היהודיות הטובות בתל אביב
» מנות הקרפצ'יו הטובות בתל אביב

צריך להודות על האמת - אוכל הוא תשוקה שבקלות עשויה להידרדר לכדי שחיתות. ככה זה נהנתנים, חיים בשביל לאכול. כשיצאנו לחפש מנות מושחתות נתקלנו בשאלה אחת קבועה - "למה אתם מתכוונים כשאתם אומרים מנות מושחתות?". האם ברוח המחאה החברתית מנה מושחתת היא מנה יקרה? או אולי בכלל בעידן הצמחונות והטבעונות היא מנה גדושת בשר? ומה לגבי קינוח עתיר קלוריות, זה לא מושחת? ובכן התשובה היא כן, כן וכן ואנחנו לא הולכים להתנצל על זה. אז הנה הפרשנות שלנו לשחיתות: לא בריא, לא מוסרי, לא רזה, לא כשר ולא זול. בתל אביב לבדה, לבחור רק חמש מנות מושחתות זה כמו להגיד לילד לבחור סוכרייה אחת בחנות ממתקים. אחרי שעינינו את נפשותינו וצמנו יפה, הגיע הזמן לפצות את עצמנו במנות המושחתות הטובות בעיר.

פריז תל אביב: מח עצמות צלויות באלבה


בין שלל מסעדות השוק, אלבה של השף יאיר יוספי והמסעדן ג'ו מרסיאנו היא אי קטן עם אוכל מעודן מאוד ששם דגש רב על שימוש בחומרי גלם מהסביבה. מצד שני, זו מסעדה שמושפעת מאוד מהמטבח הצרפתי, כך שבכל זאת צריך לשמור כאן על הגחלת ולהביא מנה או שתיים מושחתות, ואלגנטיות.

המנה המושחתת: מח עצמות צלויות עם חמאת פורצ'יני ועגבניות מוחמצות. דמיינו: שלוש עצמות גדולות הפרוסות לאורכן כשבאמצען צלוי מח העצם - קריספי בחוץ, רך וענוג מבפנים. בעולם מושלם היינו לוקחים את העצם כמו שהיא ואוכלים בידיים, אבל אנחנו באלבה ובכל זאת צריך להביע מעט איפוק ולכן המנה מגיעה עם הוראות אכילה: קחו את טוסטון הבריוש, מרחו מעט (או הרבה) חמאת פטריות פורצ'יני ובאמצעות הכפית הקטנה שמגיעה בצד גרדו לכם קצת מח עצם ואכלו. בחורף מגישים את המנה עם סלט צנוניות לרענן מעט את החיך ובקיץ עם עגבניות מוחמצות ואבטיח כבוש. באופן לא מפתיע כל הערבוב הזה הוא מצוין. כעת צריך לבדוק אם יש דוקטור במסעדה.

המחיר: 57 שקלים.

אם כבר מושחתים אז: אל תפסחו על צלעות טלה שאוכלים בידיים, גם באלבה.

אלבה - מגדל
G, אבן גבירול, תל אביב


יש רופא בבית? מח עצמות צלויות (צילום: רותם מימון)


שנהיה לראש: קרואסון בלונז'רי עם מוח עגל במזללה


אם כתית היא האחות האנינה והעדינה וכל טעם בה מוקפד עד לפרט האחרון, המזללה היא האחות הסוררת והמושחתת, זאת שאומרים עליה קטנה קטנה אבל ממזרה. השף מאיר אדוני לקח מטבח ים תיכוני במהותו והתפרע איתו. בין בטן חזיר, לוופל בלגי חריף וקובנה עשויה בחמאה מזוקקת, תעשו מקום לקרואסון.

המנה: קרואסון בולונז'רי עם מוח עגל. מאיר אדוני לקח מנה ביתית נוטפת שמן כמו פריקסה, עידן אותה והשחית אותה במקביל. את גוש הבצק המטוגן מחליף קרואסון שנעשה במקום וכל כולו חמאה. את הטונה החליף במוח של עגל רך והוסיף לזה טבחה, פלפלים וחצילים מעושנים, תפוח אדמה ראטה, ביצה קשה ולימונים כבושים. גם פה שלל הוראות אכילה, אבל קבלו את ההנחיה של אדוני: לא אוכלים קרואסון בסכין ומזלג. בשורה התחתונה: מהמם. ביותר מילים: שמנוני, עדין, חריף, נוטף כל טוב ובשר המוח רך ונעים. שלא נדע כמה קלוריות יש כאן.

המחיר:  69 שקלים.

אם כבר מושחתים אז: בטן חזיר קונפי על פרנץ' טוסט עם רוטב בירה שחורה וצ'ילי. יא אדוני.

מזללה - נחלת בנימין 57, תל אביב


פריקסה משודרג. קרואסון של מזללה (צילום: רותם מימון)

צמחוני זה הכי, אחי: פיצה לבנה, כמהין שחורות בבסטה


כבר למעלה מארבע שנים מהווה הבסטה היכל קטן לנהנתנות קולינרית גדולה. איתי הרגיל ומעוז אלונים, שניים שמבינים גם באוכל וגם ביין, יצרו מסעדה קטנה בשולי שוק הכרמל ובזכות הקרבה נהנים מחומרי הגלם הטובים ביותר שם. כמקום מושחת מטבעו, פה לא מהססים לבשל גדי בחלב אמו, תמנונים, לובסטרים ושאר בעלי חיים. תודו שזה מפתיע שאחת המנות הכי מושחתות שלהם היא דווקא צמחונית.

המנה: פיצה לבנה, כמהין שחורות. כמה פשוט ככה מושחת, וההוכחה הניצחת שאפשר שחיתות שהיא גם צמחונית. השבועון ניוזוויק בחר בבסטה בזכות המנה הזאת לאחד ממאה המקומות הטובים בעולם והאמת? בצדק. ברגע שהמנה הזאת יוצאת מהתנור ועד הגעתה לשולחן מתפזר באזור ריח נעים וחזק של כמהין שכבר מעיד על תוכנה: בצק דקיק שעשוי משמרים ויוגורט ומעליו קרם פרש, פרוסות תפוח אדמה דקיקות ואספרגוס קצוץ הם עוד הצד הקליל של המנה. כעת מתחילה השחיתות: על הפיצה משובצת גבינת כתם של משק קורנמל, גבינת עזים מהמשק היוקרתי בעלת ארומה חזקה. לצד כתם מוסיפים מעט תימין והרבה חמאה וגם שני חלמונים טריים. להשלמת התמונה מוסיפים פיסות גדולות ונדיבות של פטריות כמהין מאומבריה, איטליה. התוצאה הסופית: פיצה מענגת שפועלת על כל החושים עם שוליים קריספיים ולב רך. בסופו של דבר כל השחיתות הזאת יצרה את אחת הפיצות הטובות בעיר. נקודה.

המחיר: 98 שקלים ששווים כל גרוש.

אם כבר מושחתים אז: נסו לברר מתי יש בתפריט מנה שנקראת לבן אמו. כן, גדי בחלב אמו.

הבסטה - השומר 4, תל אביב


שלמות אפויה. פיצה לבנה כמהין שחורות (צילום: רותם מימון)


תענוג לבן: צלע חזיר, בייקון, מנצ'גו בהוטל מונטיפיורי


בבראסרי ובקופי בר, לא היה מפתיע אותנו למצוא מנות מושחתות, אבל בהוטל מונטיפיורי? הרי זה מקום שכל כולו צועק (בשיקיות, כמובן) עידון ואירופאיות שקטה. ובכל זאת, בתפריט שלו ניצבים זה לצד זה מנות אסייתיות ומנות אירופאיות קלאסיות. באסיה, קשה מאוד למצוא מנות מושחתות, אבל תסמכו על הצד האירופאי שידע לעטוף חזיר בחזיר ואם זו לא שחיתות, אז מה כן?

המנה: צלע חזיר, בייקון, מנצ'גו. קחו את כל הדברים הלא כשרים, חברו אותם יחד ותקבלו את תמצית המנה הזאת. צלע החזיר ממולאת בגבינת מצ'נגו ספרדית זה כבר מושחת למדי, אבל לא בשביל החבר'ה מההוטל שעטפו אותם בבייקון חי בסגנון צרפתי. השילוב הזה של הצלע הרכה, יחד עם הגבינה הנמסה ובייקון הקריספי הוא מפגש טעמים ומרקמים שלא פוגשים בכל יום. כיוון שהשילוב יוצר טעמים מלוחים, המנה המבהיקה יושבת על אפרסק מבושל בברנדי וסירופ שביחד נותנים ניגוד מתוק ומעניין למנה. אם כל זה הזאת לא מספיק לכם, אז כדאי לדעת שהמנה יוצאת גם עם פירה עשיר בחמאה. בעולם מושלם, אחרי מנה כזאת היינו עולים לישון בהוטל.

המחיר: 92 שקלים.

אם כבר מושחתים אז: טורנדו רוסיני, פילה בקר עם כבד אווז. הקלאסיקה של הקלאסיקה.

הוטל מונטיפיורי - מונטיפיורי 36, תל אביב


חזיר עם חזיר וגבינה. צלע חזיר, בייקון, מנצ'גו. (צילום: רותם מימון)

סיום מתוק: המרקיז של שרון בשילה


שילה התחילה את דרכה לפני שבע שנים, כבר קטן לתושבי השכונה שרצו לסגור את הערב עם דרינק ונשנוש בצד. עם הזמן צבר השף שרון כהן קהל מעריצים קטן ושילה הפכה מבר למסעדה והיום היא בין המסעדות המובילות בעיר, בעיקר בכל הקשור לטיפול בדגים ופירות ים. זה לא מפתיע שאת השחיתות כאן הם שומרים לסוף הארוחה.

המנה: המרקיז של שרון. בתפריט של שילה קשה למצוא מנות נוטפות כולסטרול או שומנים ופחמימות. יש, אבל לא הרבה. התמונה מתהפכת כשמציצים אל תפריט הקינוחים. המרקיז הוא דוגמה קטנה למי שאוהב שוקולד באקסטרים. זאת אומרת, קחו שוקולד, תוסיפו לו עוד שוקולד, עוד אחד ועוד קצת ותקבלו את המרקיז: מוס שוקולד מרוכז עם קרם נוגט אגוזים, מרנג פיסטוק ובצק פריך שבור, טוויל עשיר בחמאה ולבסוף גם גלידת שוקולד ולרונה 80% קקאו, והכל מעוצב בתוך רוטב קפה מתקתק. איכשהו שלושת סוגי השוקולד, יחד עם הקפה נותנים שילוב בין חמצמצות למתיקות גבוהה בפרזנטציה יפהפה כל כך שכואב הלב לגעת במנה. כואב הלב גם כשהיא נגמרת.

המחיר: 43 שקלים.

אם כבר מושחתים אז: חפשו בתפריט את כבד העוף בתערובת תבלינים תימנית עם צ'יפס חמאה ואיולי יוגורט. מנה שקטה וסופר מושחתת.

שילה - בן יהודה 182, תל אביב


לאכול או לא לאכול - זו השאלה. מרקיז של שרון (צילום: רותם מימון)

מנות מושחתות נוספות שאסור לכם לפספס

מסה - מאחורי העיצוב המהוגן של מסה יש כמות בלתי נדלית של מנות מושחתות וחיבה מיוחדת לכבד אווז. התלבטנו קשות איזו מנה יותר מושחתת כאן: האם זה כבד אווז "ולרונה" לימון עם שוט שוקולד לבן וחצוף (84 שקלים) או שזה קרפצ'יו כבד אווז (74 שקלים) שנמס ברגע שהוא מתיישב על הלשון ואינו דומה לאף קרפצ'יו אחר שטעמנו. כך או כך, מדובר בשתי מנות שיוציאו מכם פרצופים וקולות שמעולם לא עשיתם. בשתי מילים: מנות מושלמות.
מסה - הארבעה 19, תל אביב


לא קל. כבד אווז וולרונה (צילום: רותם מימון)

רוקח 73 - סרף אנד טרף, מנה המשלבת פירות ים עם בשר היא אחת ההמצאות האמריקאיות הטובות, לפחות כשמדובר בהמצאות קולינריות. אייל לביא מגיש את הגרסה שלו, נותן לה טוויסט צרפתי וקורא לזה ים-יבשה של לובסטר ופילה עגל בציר סרטנים ברנדי ושמנת (245 שקלים). בשביל לטעום - תצטרכו להזמין מראש. אם תרצו את הגרסה השוטפת אתם יכולים להסתפק בגרסת הג'מבו שרימפס המושחת, אבל רק קצת פחות. 
רוקח 73 - רוקח 73, תל אביב


יועזר - כשאומרים שחיתות מתכוונים ליועזר. כאן כנראה המציאו את המילה שחיתות, כי קשה מאוד למצוא פה מנה שאינה הולמת את התואר הזה. מבין כל המנות שאכלנו כאן - החל בפולנטה עם ביצה עלומה וכמהין, וכלה בסטייק האימתני עם רושטי עשיר חמאה, שום דבר לא שבר אותנו כמו ההמבורגר של יועזר שכולל גם ביצה וגם בייקון, אבל השחיתות האמיתית היא תוספת הצ'יפס חמאה: צ'יפס שנאפה במשך ארבעים דקות ובכל כמה דקות מקבל הברשה של חמאה. התוצאה הסופית: תור לקרדיולוג.
יועזר - כיכר השעון, יפו


המציע את הקונספט. המבורגר וצ'יפס (צילום: רותם מימון)

שיין אנד שארפ - במקום ששם יהבו על בשרים במידות עשייה כאלה ואחרות, לא מפתיע למצוא מנות מושחתות, אבל השחיתות הבאה מגיעה דווקא מהתנור ולא מהגריל: עוגת פטריות בשמנת עם כבד אווז ברוטב פטריות-בשמל. פשוטה כמשמעה - זה נראה מבחוץ כמו עוגה מפתה ובפנים הכולסטרול כבר כלול.
שיין אנד שארפ - יגאל אלון 65, תל אביב


טוטו - ירון שלו מושחת. כלומר, לא הוא עצמו אלא האוכל שלו. אפילו במנה עדינה כמו טורטליני או ניוקי ערמונים מרגישים את השחיתות שוחה בדם, אבל מה שעשתה לנו הפיצה של טוטו זה כבר סיפור אחר. אם לתמצת, נגיד: פיצה נדירה. ובקצת יותר: פיצה ביאנקה, כלומר - בלי רוטב עגבניות, אבל אל דאגה - הוא לא יחסר לכם לרגע. על הבצק המלוח הושלכו שלל פטריות יער ופורצ'יני, קוביות בייקון קטנות, גבינת גאודה שיושנה במשך חמש שנים וגולת הכותרת: כמהין. היצירה הזאת עובדת כמעט על כל החושים, בזכות המרקם,  הטקסטורה המרהיבה, הריח המשכר והטעם המופלא.
טוטו - ברקוביץ' 4, תל אביב


הו ביאנקה. פיצה ביאנקה של טוטו (צילום: רותם מימון)

המנות המושחתות הטובות מחוץ לתל אביב

רביבה וסיליה - האם זו מסעדה? בית קפה או בכלל קונדיטוריה? האמת היא שזה לא ממש משנה. יש לנו חולשה מיוחדת למאפים שלהם, אבל בארוחת הבוקר המוגשת בסניף רמת השרון אפשר למצוא מנה פשוטה כביכול שפשוט הופכת את הבוקר לטוב יותר: עזבו אתכם מקרואסונים נוטפי חמאה (טעימים מאוד שיהיה ברור) או מאגז בנדיקט, לכו פשוט על פרנץ' טוסט (46 שקלים). גן עדן מתוק וקטן על גבול הגיהינום קלורי.
רביבה וסיליה - המייסדים 1, רמת השרון

מיטבול
- האמריקאים יודעים לחגוג על מנות מושחתות בקלי קלות. מספיק שהם מגדילים כל מנה פי שתיים וזהו. בחרנו במיטבול בזכות תפריט שנקרא "בריאות" שמכוון אל המבורגרים כבדי משקל השמים ללעג את כל תרבות האנורקטיות באשר היא וחוגגים נהנתנות עד הסוף. אנחנו לא הצלחנו לגמור את ההמבורגר הזה, נראה אם אתם תצליחו: נוקאאוט (99 שקלים) - טריפל בורגר, כלומר שלוש (!) קציצות!מבשר כבש ובקר במשקל 150 גרם כל אחת, עם קצת צ'יפוטלה בשביל החריפות וקצת חמאת שום בשביל השחיתות, גבינה צהובה וביצת עין. תכלס? הגזמנו.
מיטבול -  דרך המכבים 8, ראשון לציון


להמבורגר שלי, שלוש קציצות. נוקאאוט (צילום: דן פרץ)

קימל בגלבועשאול בן אדרת פתח אחות צפונית למסעדתו הוותיקה מתל אביב וכאחד הנהנתנים הגדולים במטבח הישראלי הביא את השחיתות שלו למחוזות חדשים. יש פה לא מעט מנות העונות על ההגדרה של שחיתות, כמו השאטו בריאון בקרם כמהין ואגוזים או הפילה ברולה, זו שמנצחת בלי בעיה היא מנת מח עגל במונייר לימונים, עגבניות ופלפלונים פיקנטי (63 שקלים). גם מח. גם עגל. גם מטוגן. גם חריף. יאסו, שאול.  
קימל בגלבוע – דרך נוף הגלבוע, בין בית שאן לעפולה

טופולינו - מסעדת טופולינו בירושלים מצליחה לעשות את הבלתי יאמן ולהגיש מנות כשרות ומושחתות הישר מהמטבח הצנוע והמקסים. הפעם - אחד הקינוחים היותר מושחתים שטעמנו - כיכר קממבר (43 שקלים). קינוחי גבינה הם לא מושחתים, גם כשמדובר בגבינות שמנות, אבל כיכר שלמה? זה מעבר ליכולותינו. במקרה הנ"ל מדובר בכיכר שלמה של גבינת קממבר (של משק יעקבס) שממולאת בשום אפוי ודבש ונאפית בתנור אבן למשך תשע דקות בחום של 300 מעלות. מתוק, נמס ברכות ופשוט ממכר. למזלנו הרב אנחנו מבקרים בירושלים פעם בשנה.
טופולינו - אגריפס 62, ירושלים


OMG. קממבר עם שום ודבש (צילום: רותם מימון)

קולט - המסעדה הצרפתית הקלאסית בקיבוץ מרחביה מביאה מנות אנינות ומעודנות באסתטיות לא מכאן. אחת המנות המענגות ביותר במסעדה היא פרוסות כבד אווז (60 שקלים). אם משקיטים לרגע את המצפון אפשר לגלות מנה שהיא מושחתת ומעודנת בעת ובעונה אחת - כבד האווז בושל בוואקום, עניין שהופך אותו לרך עוד יותר. תוסיפו לזה גם טעם נעים של קוניאק ומדובר בתענוג לא קטן.
קולט - קיבוץ מרחביה


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(14 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5