החמישייה הפותחת: המנות ללא גלוטן הכי טובות בתל אביב

יום חמישי 19 ביולי 2012 00:50 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

פסטה של קפה איטליה, פיצה של אחותי, ביצה של קיטשן מרקט, המבורגר של הדסון ופאד תאי של מועדון הקצינים. כמעט לכל בצק יש תחליף שהוא לא פחות טעים


לא חייבים להתפשר. פיצה ללא גלוטן של אחותי

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

בתקופה האחרונה חל גידול במספר הסועדים שמחפש מנות ללא גלוטן, בין אם הסיבה היא מחלת הצליאק או עקב חיפוש אחר אורח חיים בריא יותר. הגלוטן הוא חלבון הנמצא בעיקר בחיטה, בשעורה ואף בשיבולת שועל (למעט שני שדות יחידים בעולם), והרגישים אליו נמנעים מאכילת לחם או פסטה, וגם ממאכלים שהוכנו בשמן או בתנור שנעשו בהם מנות המכילות גלוטן.  לרוב, התגובה הראשונית של מסעדנים לנושא מלווה בהרבה חששות איך ליצור אוכל שיענה על הדרישה, ועוד כזה שיהיה גם טעים. עם הזמן עלתה המודעות וכיום מסעדות רבות מציעות מנות המותאמות לאוכלוסיה הזו. מוסדות קולינריים רבים מחזיקים באמתחתם תפריט מיוחד וחומרי גלם מתאימים המציעים לחולי צליאק מבחר מנות מצוינות.

» מסעדות ללא גלוטן - לרשימה המלאה

»
מנות הפלאפל הכי טובות בתל אביב
» הקינוחים הטובים בתל אביב
» הסושי הכי טוב בתל אביב

יחד עם זאת, צריך לסייג ולהתריע מראש: כל המקומות ברשימה זו ובכלל עושים מאמצים רבים להתאים את עצמם עבור הרגישים לגלוטן. הן אינן נוקשות לגבי הורדת רכיב כזה או אחר ומקפידות על כלים נפרדים, אבל, וזה אבל קריטי, הן אינן סטריליות לחלוטין. במקרה של רגישות גבוהה יש לקחת את ההמלצות בעירבון מוגבל.

הכי איטלקית: פסטה ארטישוק בגריל של קפה איטליה



מהקמתה סומנה קפה איטליה של האחים ירזין כמסעדה איטלקית לא מתחכמת ובגובה העיניים, עם שירות ואוכל איכותי במנות גדולות. מימיה הראשונים הציעה המסעדה תפריט ללא גלוטן, הרבה בזכות העובדה שאשתו של השף איתי בידרמן סובלת מצליאק. למקום היה חשוב לתת תחושה טובה ונוחה ללקוחות בעלי רגישות לגלוטן, כמו גם לצמחונים ולטבעונים. כאילו כל זה לא מספיק, בקפה איטליה נהלים קפדניים וכל מלצר חייב לדעת בעל פה אילו מהמנות ניתן להכין ללא גלוטן.

המנה המנצחת: פסטה ארטישוק בגריל. הפסטה עשויה מקמח על בסיס אורז ומוגשת עם רוטב שמן זית ושום. לרוב הפסטות נטולות הגלוטן יש מרקם בעייתי, אבל הפסטה הזו היא לא פחות ממצוינת. מי שגונב את ההצגה הם הארטישוק החרוך על הגריל, זיתי הקלמטה עתירי הנוכחות ועגבניות השרי המבושלות.

המחיר:
62 שקלים למנה גדולה מאוד.

מנות נוספות:
 הביקור במקום הוא הזדמנות טובה להיחשף גם אל האוסובוקו, מנה שבדרך קבע יש בה קמח רגיל, אך בגרסה המקומית מקומחת בקורנפלור. גם בצד הקינוחים לא כדאי לפספס את הנמסיס ואת עוגת השקדים ופולנטה.

» קפה איטליה - קרמניצקי 6, תל אביב


לא מרגישים בהבדל. פסטה ארטישוק בגריל (צילום: רותם מימון)

גורמה בסטייל: ביצה בקיטשן מרקט

כניסתו של השף יוסי שיטרית אל מטבח המסעדה עשתה לקיטשן מרקט רק טוב. אמנם היא ממוקמת מעל שוק הנמל ועושה שימוש במוצריו, אבל היא רחוקה מלהיות מסעדת שוק. אולי הכי מדויק לקרוא לה - מסעדת שף בשוק. האוכל מוקפד, יצירתי, שובר שגרה, ונגיש גם לרגישים לגלוטן.

המנה המנצחת: ביצה. על הנייר היא לא נשמעת סקסית בכלל, אבל למעשה מדובר במנה שנושקת למטבח המולקולרי, והפכה לאחת מהמוכרות במקום ומהמדוברות בעיר. "ביצה" בנויה ממספר שכבות בתוך צנצנת - בתחתית קרם פטריות פורצ'יני מענג, מעליו פטריות שמג'י, שמפיניון ויער שעוברות השחמה בחמאה ויין לבן. על מנת להצדיק את שם המנה, על השכבות מונחת ביצה שבושלה ב-60 מעלות, כך שהחלמון וגם החלבון שלה רכים. לבסוף, מעל מונח ענן של קצף פרמז'ן ופטריות כמהין לבנות. בגרסה הרגילה המנה מוגשת עם קרוטונים בין השכבות, אבל בגרסה נטולת הגלוטן הם מודרים החוצה, ככה שגם הרגישים יכולים ליהנות ממנה.

המחיר: 32 שקלים בערב, 27 שקלים בצהרים.

מנות נוספות: פולנטה שרימפס וארטישוק יהודי. פולנטה רכה המבושלת עם חלב ושמנת, שרימפס קריסטל, ברוקולי ועגבניות רכות. מנה מצוינת שיכולה לצאת גם בגרסה צמחונית. לקינוח - ברולה אספרסו עם גנאש שוקולד.

» קיטשן מרקט - שוק הנמל, תל אביב


גורמה מותאם. ביצה של קיטשן מרקט (צילום: רותם מימון)

לקרניבורים מתקדמים: הדסון בורגר בהדסון



הדסון החלה את דרכה לפני חמש שנים כמסעדת שף המתמחה בבשר. עם הזמן התרחקה המסעדה מז'אנר מסעדת השף, התמקצעה בבשר והיום מדובר בסטייק האוס רציני (ולא זול), בעיקר בזכות העומד בראשה - השף מתן אברהמס. מיום פתיחתה מגישה המסעדה תפריט נטול גלוטן שיצר השף הקודם, עמיר אילן. אבל לא רק בזה מסתכם העניין - מדובר באחת המסעדות הידידותיות והמוקפדות שפגשנו בתחום: התפריט מופרד וכך גם הגריל, הצ'יפסר ושאר כלי העבודה, ונהלי המלצרים בעניין נוקשים ביותר.

המנה המנצחת: הדסון בורגר. לחובבי בשר רגישים לגלוטן אין הרבה הזדמנויות לאכול בראש שקט המבורגר מצוין בלחמניה עם צ'יפס בצד. ובכן, הדסון מעניקה הזדמנות מעולה לעשות זאת. בתוך לחמניה מקמח ללא גלוטן, מוגש המבורגר (250 גרם) שעשוי מנתחים קצוצים דק של אונטריב וצוואר, מתובל במלח ים אטלנטי ופלפל שחור גרוס בלבד, מה שמעיד על הטיפול המוצלח בבשר. ההמבורגר יוצא חרוך מבחוץ ועשוי במידה הנכונה - עסיסי, לא דחוס מדי ופשוט מצוין. אסור לפספס את הצ'יפס הדק והממכר.

המחיר: המבורגר - 66 שקלים, צ'יפס - 15 שקלים.

מנות נוספות:
 ניוקי. נכון, יש פה עוד מנות בשר מצוינות כמו קרפצ'ו עם סויה נטולת גלוטן, אבל הכל בטל מול ניוקי שעשוי מקמח תפוחי אדמה ותפוחי אדמה, ברוטב בטטה ושמנת. מבין הקינוחים כדאי להתמקד בעוגת הגבינה הניו יורקית המפורסמת של הדסון. בהזמנה מראש, ידאגו לכם פה גם לשניצל נטול גלוטן. שווה.

» הדסון - הברזל 27, רמת החי"ל, תל אביב


אחלה בורגר. המבורגר של הדסון (צילום: רותם מימון)

הכי אסייתי: פאד תאי של מועדון הקצינים

מועדון הקצינים הוקם לפני חמש שנים, כבייבי המעוצב של המסעדן הוותיק רימון בן יקיר. המועדון הוא גרסה מדויקת ומשודרגת של רשת המסעדות האסייתיות ג'ירף, אבל זה לא אומר שמעריציה ירגישו בו לא בנוח. מועדון הקצינים, כמו גם שאר הרשת, מציע תפריט מגוון נטול גלוטן, ממנות ראשונות ועד קינוחים, והוא גמיש ונוח בכל הקשור להורדה או הוספה של רכיבים מהמנות.

המנה המנצחת: פאד תאי. הפעם, זוהי מנה מנצחת לא רק בזכות הטעם והגודל, אלה בגלל העובדה שהיא נעשית מראש ללא גלוטן. האטריות עשויות מקמח אורז והמנה ענקית ובקלות יכולה להשביע שני סועדים לא מאוד רעבים. העקרון פשוט - אטריות מוקפצות, עם שרימפס, עוף או טופו, ביצה טרופה, נבטים ובצל ירוק. כדאי לטפטף מעט מהלימון שמגיע בצד ולערבב יחד הבוטנים הגרוסים מעל. התוצאה - עדין, פשוט וטעים.

המחיר:
49 שקלים.

מנות נוספות:
בתפריט תוכלו למצוא כמעט את כל המנות המוכרות מהג'ירף, החל מסלט תאילנדי מרענן עם עוף קצוץ ופלפל חריף, סושי עם סויה ללא גלוטן ועד מנות נודלס אהובות כמו הפיליפינית החריפה או הקיסרית.

» מועדון הקצינים - הארבעה 21, תל אביב


כן המפקד! פאד תאי של מועדון הקצינים (צילום: רותם מימון)

השכונתית: פיצה הוואי באחותי

בין שלל בתי הקפה ביהודה מכבי, די קל לפספס את אחותי שמתחבא לו בשקט כבר יותר מחצי שנה, וחבל. הרעיון: מסעדה קטנה ושכונתית, על התפר בין פיצרייה מהירה למסעדה איטלקית משפחתית, שכל אחד יכול לאכול בה. באופן לא מפתיע קהילת הצליאקים היא יקירת המקום, ועל כן זוכה באחד הפריטים הנדירים ביותר לרגישים לגלוטן - הפיצה.

המנה המנצחת: פיצה הוואי. על אף שמתבקשים להוסיף חמישה שקלים וזוכים במנה אישית בלבד, עצם האפשרות לאכול פיצה במבחר סגנונות כבר מזכה את אחותי בנקודות. הפיצה דקה אבל לא דקיקה מידי, והבצק עשוי משלושה קמחים - סויה, אורז ותירס, שמצליח להישאר קריספי למרות רוטב העגבניות והתוספות. אנחנו בחרנו להוסיף אננס, פלפל חריף, נענע ומוצרלה, שילוב שיצר פיצה חריפה-מתוקה ומוצלחת.

המחיר: 32 שקלים + חמישה שקלים תוספת לפיצה נטולת גלוטן.

מנות נוספות: פנה נטול גלוטן אולי כבר פחות מפתיע אותנו, אבל עדיין אנחנו מתלהבים מלזניה, ספגטי ופטוצ'יני - כולם נטולי גלוטן. תשאירו מקום לקינוח של פיצה שוקולד, ללא גלוטן כמובן.

» אחותי - יהודה מכבי 53, תל אביב


אלוהה. פיצה הוואי ללא גלוטן של אחותי (צילום: רותם מימון)

מנות נוספות ללא גלוטן שאסור לפספס
אמורה מיו - אם יש רגעים שאנחנו מצטערים שלא מדובר ב"שישייה הפותחת", זה בגלל מקומות כמו אמורה מיו. המסעדה המצוינת מביאה אוכל איטלקי פשוט, בכמויות גדולות, באווירה שמחה ועם הרבה נשמה. עד לפני חמש שנים היו מגיעים סועדים רגישים לגלוטן עם פסטה מהבית, וכאן היו מרכיבים להם רוטב. בשנים האחרונות עבר המקום מהפך, ולמעט הפיצות ושני קינוחים, התפריט המוצע מאוד ידידותי ומתחשב. מרוב מנות מוצלחות התקשינו לבחור: פסטה ציו לופטו על בסיס שמן זית, עם פילה בקר וברנדי או אולי עוגת השוקולד הנהדרת? הבחירה קשה אבל המנצחת היא מנת פסטה שהותירה אותנו בגעגועים רבים לאיטליה: קרבונרה (58 שקלים), פסטה על בסיס קמח אורז עם שמנת, חזה אווז מעושן ומעל חלמון ביצה טרי. איך אומרים מצוין באיטלקית?
» אמורה מיו - אבן גבירול 100, תל אביב


מאמא מיה. פסטה קרבונרה של אמורה מיו (צילום: רותם מימון)

הום מייד - המקום הכי חמוד בשכונת ביצרון הוא הום מייד, ששווה לשים עליו עין. הום מייד הוא בית אוכל המשלב בין מעדנייה למסעדת בישולים ביתית ובריאה, עם אוכל מצוין ולא יקר - גן עדן קטן עבור רגישים לגלוטן, ולא רק להם. מבין מבחר מנות עצום שמוגש בכל יום, התלבטנו ובחרנו לבסוף בפריט הזול שהיה גם הטעים ביותר שטעמנו: לחם פולנטה עם טחינה (8 שקלים). הלחם מוכן בתהליך ארוך, שניכר בכל ביס ועשוי מקמח תירס ועגבניות שרי. הבונוס: אפשר לקחת בטייק אווי הביתה.
» הום מייד - הנציב 18, שכונת מונטיפיורי, תל אביב


הכי פשוט. לחם פולנטה עם טחינה של הום מייד (צילום: רותם מימון)

אורנה ואלה - כבר שנים שהמוסד התל אביבי מספק תפריטים לטבעונים, צמחונים וגם לרגישים לגלוטן. כרגיל, סוד הקסם במקום הוא טריות והגשה מוקפדת. בתפריט יש שפע של אופציות נטולות גלוטן. בחרנו במנת ירקות כתומים אפויים על רוטב גזר עם שמנת מקדמיה וסלט קינואה. מנה לא פחות ממרהיבה.
» אורנה ואלה - שנקין 33, תל אביב


גם יפה וגם בריאה. ירקות כתומים של אורנה ואלה (צילום: רותם מימון)

בריבה - מה אפשר לצפות ממקום שנקרא בריבה? אז לפני שאתם מעקמים את האף כי מדובר במקום "בריא", צריך להזכיר שהוא קודם כל טעים. בריבה מציעה מטבח חלבי טרי, למי רוצה לאכול מבלי לוותר על אורח חיים בריא. התפריט ידידותי ואינו מפלה את הרגישים לגלוטן מסועדים אחרים. בחרנו במנה הכי כייפית בתפריט: דלעת צלויה על תבשיל קינואה (40 שקלים). ריבועי דלעת על גבעת תבשיל קינואה מנוקד בחמוציות ועשבי תיבול, לצד שלולית יפה של יוגורט נענע. בתפריט כתוב שהיא דלת שומן ומסייעת בהפחתת הכולסטרול. אנחנו אומרים שהיא פשוט מוצלחת. טיפ קטן: ערבבו הכל, לא תפסידו.
» בריבה - התערוכה 3, נמל תל אביב


רק בריאות. דלעת על קינואה של בריבה (צילום: רותם מימון)

אדגה-טשרניחובסקי 6 - הביסטרו הוותיק מרחוב טשרניחובסקי הוסיף לאחרונה את השם אדגה, על מנת לחזק את כוונותיו והתמקדותו בכל הנוגע ליין. המקום שומר אמונים לנוסח הקלאסי של מסעדות עם ארוחה שמורכבת ממנה ראשונה ועיקרית, ולמעט שתי מנות, התפריט כולו יכול להתאים לרגישים לגלוטן. המקום הוא בין הבודדים שמחזיקים באופן קבוע לחם נטול גלוטן, ולפיכך הבחירה שלנו היא פטה כבד המושרה בפורט עם מרקחת תאנים וטוסטונים (26 שקלים). יופי של מנה.
» אדגה-טשרניחובסקי 6 - טשרניחובסקי 5, תל אביב


יוקרתי. פטה כבד עם טוסטונים (צילום: רותם מימון)

מנות מומלצות ללא גלוטן מחוץ לתל אביב

שגב אקספרס ראשון לציון - בכל מסעדותיו של השף שגב משה יש מודעות גבוהה מאוד וטיפול מיוחד במנות עבור הרגישים לגלוטן. בין מנות שנוצרו ללא גלוטן מלכתחילה, כמו סביצ'ה, קרפצ'יו שמוגש ללא טוסטונים, וריזוטו מעולה, כדאי ללכת על קינוח של גלידת המוזלי המפורסמת, שמוגשת ללא שבבי גביע גלידה.
» שגב אקספרס ראשון לציון - קניון הזהב, ראשון לציון

טנדורי הרצליה - המטבח ההודי מצטיין במנות ללא גלוטן, וטנדורי מציעה מגוון מנות שמתבססות על קמח חומוס או עדשים. בין המנות שאהבנו: מיסי מסלה רוטי, לחם הודי עשוי מקמח עדשים צהובות (18 שקלים) ופאקורס, שלל ירקות בציפוי טמפורה העשויה מקמח חומוס. פתרון מצוין נוסף ונטול גלוטן הוא מנות הקארי והאורז המוגשות במקום.
» טנדורי הרצליה - משכית 32, הרצליה פיתוח


מתאים לכולם. עוף בקארי של טנדורי (צילום: בועז לביא)

MiCasa - בית הקפה החמוד ששוכן בסמוך לקיבוץ גליל ים, מציע תפריט מפתיע של ארוחות בוקר עם לחמים נטולי גלוטן. מעבר לכך המקום מגיש מנות משובחות של כריכים ופיצות העשויות מקמח של בראל, כמו: פיצה אנטיפסטי (45 שקלים) עם ירקות בשמן זית או כריך חזה עוף צלוי (46 שקלים).
» MiCasa - קיבוץ גליל ים

יאמאטויה - לפני כחודשיים השיקו במסעדה היפנית תפריט נטול גלוטן בסיועה של אשת האוכל פיליס גלזר. התפריט החדש זלג אל תוך התפריט הקיים, כך שמעבר לסושי ללא חשש מגלוטן, יש לא מעט מנות מותאמות, שמסומנות באופן מיוחד. בין המצטיינות: נמה הוראקי - רולים עטופים בדפי אורז עם סלמון (29 שקלים), וכל אחד מסוגי הקומקו - פסטה עשויה מקמח אורז בסגנון יפני.
» יאמטויה - בני ברית 6, הוד השרון


מתאים לכולם. נמה הרומקי יאמאטויה (צילום: מיה שטרן)

דרך הגפן - המסעדה היפה במושב בית זית מתהדרת לא רק בנוף יפה, אלא גם בקינוח נטול גלוטן לא מתחכם ולא מתוחכם, שוקולדי וטעים, שיצר השף אילן ניב. עוגת שוקולד פריזאית מוגשת חמה עם גלידה וניל, כשבסיס העוגה מורכב מאחוזי שוקולד גבוהים שמחליפים את הקמח. אזהרה: זה מתוק.
» דרך הגפן - דרך הגפן 1, בית זית



תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(8 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15/08/2013 09:38:50

  • 20/07/2012 19:59:46

  • 20/07/2012 00:16:40

  • 19/07/2012 21:56:38

  • 19/07/2012 21:44:34

  • 19/07/2012 14:37:03

  • 19/07/2012 13:53:07

  • 19/07/2012 13:39:47

  • 19/07/2012 13:37:24

  • 19/07/2012 12:39:08

  • 19/07/2012 12:36:25

  • 19/07/2012 11:36:20

  • 19/07/2012 10:44:22