על ראש שמחתנו: מסעדות מומלצות בירושלים

יום שלישי 09 בדצמבר 2014 08:00 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

ממורדוך עד רופטופ, מהחאצ'פוריה עד מחניודה, מהאגס 1 עד המסעדה המצליחה של אבי לוי - איפה כדאי לאכול בעיר הקודש?


טעם ירושלמי. סביצ'ה באנג'ליקה

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

ירושלים היא עיר רצינית מכל הבחינות, בטח ובטח כשהדבר נוגע לאוכל. היא לא מתעסקת בטרנדים ובמרדף אחר הדבר הגדול הבא,  אלא שומרת בקנאות על מסורות של שנים, ומצליחה באופן טבעי לסחוף אחריה מקומות רבים בארץ. בנוף הקולינרי הירושלמי אפשר למצוא חומוס ופלאפלים למכביר, מעורב ירושלמי, מיני ממתקים, תבלינים, מאפיות שאוצרות טעמי ילדות, ברים, מסעדות ביסטרו ומסעדות שף, שמוכיחים שוב שלעיר הקודש אין קשר לסטיגמה שדבקה בה.

» עיר מהסרטים: בתי קולנוע בירושלים 
»
תענוגות הבירה: מסעדות כשרות בירושלים
» עיר של אמנות: גלריות ומוזיאונים
»
הופעות בירושלים: המדריך המלא

לעיר יש מגוון עצום להציע, החל במנות רחוב שאוכלים בעמידה, דרך אוכל עדתי ועד מסעדות יוקרה. ארוחות בוקר חלביות, נשנושים ליליים ליד האלכוהול וכמובן מסעדות השוק, כי אין ספק שהאקשן האמיתי נמצא ליד המזווה הענק שלא רואים בשום מקום אחר - שוק מחנה יהודה.

בוקר ירושלמי: קדוש


כששואלים ירושלמים על ארוחות בוקר, כולם יענו את אותו הדבר - קדוש. ביום שישי אין סיכוי למצוא מקום בלי להזמין מראש או להשכים קום. מדובר באחד המוסדות הירושלמים הוותיקים, שנפתח כקונדיטוריה קטנה בשנת 67' על ידי מאיר קדוש. איציק, בנו של קדוש, התנסה במטבח מגיל צעיר ובשנת 99' החל לנהל את המקום. עם הזמן ועם דרישת הקהל, המקום גדל והתפריט התרחב. יחד עם זאת, התחושה פה עדיין מזכירה סלון משפחתי צפוף במובן החיובי - נעים, שמח וטעים. 

מה אוכלים כאן? מדובר במטבח חלבי מושקע ומוקפד. מלבד עוגות מעולות שעושות נחת למושג רטרו (כמו: סברינה, היער השחור, נפוליאון, אקלר ופחזניות), כדאי לנסות את אחת מארוחות הבוקר היצירתיות: קרוק מאדאם עם בריוש, ביצה בקן, ביצים עלומות על טארט ממולא בריקוטה וקרואסון עם סלמון. אפשר למצוא במקום גם פסטות בייצור עצמי, קישים, סלטים וסנדוויצ'ים המוקדשים לפרלמנט של שמונה בבוקר.

מחיר לארוחה ממוצעת:
ארוחות הבוקר נעות סביב 50 שקלים, סנדוויצ'ים 35-44 שקלים, ארוחות צהריים וערב - 55-90 שקלים.

עוד בתי קפה ומתוקים שכדאי לפקוד: קפה מזרחי המיתולוגי בשוק, שטרודל בהוספיס האוסטרי, הלחם של תומר, השיק בקפה בצלאל ומאפיית טלר על קרואסוניה ולחמיה המעולים.

» קדוש - שלומציון המלכה 6, ירושלים


חייבים להזמין מראש. ארוחת בוקר אצל קדוש (צילום: רותם מימון)

רק במצב רוח טוב: האגס 1


אם השם האגס 1 מצלצל לכם מוכר, ודאי שמעתם את אהוד בנאי שר על בית הבנאים שנמצא בכתובת הזאת בשוק מחנה יהודה. אולי כפיצוי על מיליוני עופות שקיפחו את חייהם על ידי מורטות ששכנו במקום, כיום פועלת כאן מסעדה קטנה וצנועה המגישה אוכל צמחוני-טבעוני בריא וטעים. האנרגיה של חזי ביבי, טבח ובעלי המקום, נכנסת לתוך האוכל ויש לכך חשיבות מכרעת בתוצאה: כשחזי במצב רוח לא טוב, הוא פשוט לא מבשל. לכן רגע לפני שהוא מכין את החומוס, חזי מברך אותו בשלל ברכות. כנראה שזה מצליח.

מה אוכלים כאן? כעיר שופעת חומוסיות דווקא החומוס הצנוע של האגס 1 מפתיע בטעמו העדין עם טחינה ירוקה מעולה וגרגירי חומוס מתובלים. בכלל, עדינות ובריאות הן מילות המפתח כאן, לכן מלבד חומוס אפשר למצוא אוכל עדין ולא מאוד מתובל, הכולל קציצות ירק, קציצות קינואה ועדשים, סטייק טופו, ממולאים, קובה בורגול, עלי גפן, ארוחות בוקר זולות ומיוחדות ומיצי בריאות, דוגמת היביסקוס עם ג'ינג'ר. אל תפספסו את סיידר האגסים.

מחיר ארוחה ממוצעת: 30-50 שקלים.

עוד מקומות נפלאים לאכול בהם חומוס: בין עזה לברלין בשביל חומוס ואווירה, חומוס בן סירא הקטנטן שצבר מעריצים רבים, עכרמאווי ואבו טאהר שנכללים ברשימת החומוסיות הטובות בעיר.

» האגס 1 - אליהו יעקב הבנאי 11 (לשעבר האגס 1), ירושלים


צולם ביום טוב. חזי ביבי במטבח האגס 1 (צילום: רותם מימון)

יש לי קובה הכי טובה: מורדוך


קיים ויכוח עז בדבר המקום הכי טוב לאכול בו קובות, כי יש הרבה מקומות בירושלים שמגישים מרקי קובה נפלאים. בסופו של דבר, הניצחון נרשם לזכות מורדוך. המסעדה הוותיקה (ויש שיאמרו מיתולוגית) מגישה אוכל ביתי שאינו מתחייב לאף עדה (אבל נוטה קלות לכיוון האוכל הכורדי ר.מ). בכל מקרה, מדובר במקום טעים וזול, שאפשר לנגב בו חומוס, אבל בעיקר לסגור את הרעב עם אחד מארבעה סוגי קובות, בלי לקרוע את הכיס.

מה אוכלים כאן? סלטי פתיחה דוגמת חמוצים, פיתות מטבוחה, סלט ירקות חריף, קולורבי, חצילים מטוגנים, גזר, סלט כרוב ורצועות פיתה מטוגנות טעימות וממכרות (8 שקלים). בנוסף, חומוס לסוגיו, ממולאים וכמובן ארבעה סוגים של מרק קובה. אנחנו בחרנו במרק קובה אדום, עשיר בקובות טעימות ובקישואים, גזר וסלק. למתקדמים לא כדאי לוותר על הסיסקה - מרק קובה צהוב, מתובל ועשיר.

מחיר לארוחה ממוצעת: עד 50 שקלים לסועד.

עוד מקומות טובים לאכול בהם קובה: אמא היא מסעדה מיתולוגית לא פחות, המגישה קובות מעולות. קובה לא רע בכלל אפשר למצוא גם בסימה, ברחמו  ובעזורה.

» מורדוך - אגריפס 70, ירושלים


ארץ הקובה האדומה. קובה במורדוך (צילום: רותם מימון)

מגיאורגיה באהבה: החצ'אפוריה


לפי התור המשתרך באופן די קבוע לפני החצ'אפוריה של טנגו שביט, אפשר לחשוב שמחלקים פה אוכל בחינם. המחירים הזולים והמאפים הנפלאים מוכיחים שתורים לא נוצרים בלי סיבה. החצ'אפוריה היא שילוב בין דוכן למזנון של מאפים גרוזיניים אותנטיים, הנאפים לפי שיטה מסורתית. כל מאפה עובר ארבע ידיים, בלי קיצורי דרך ובלי עיגול פינות, מה שמבטיח טריות. חשוב לקחת בחשבון - תצטרכו להמתין כמה דקות טובות.

מה אוכלים כאן? שלל מאפים המבוססים על שילוב של בצק עם גבינה גרוזינית. המנה הכי קטנה וזולה, היא גם הכי טעימה והכי קשה לעשייה - החצ'אפורי (14 שקלים). המאפה הגרוזיני המפורסם עשוי מבצק עלים על בסיס שמן, וממולא בגבינה גרוזינית לבנה מלוחה. לא כדאי לפספס את האצ'ארולי (29 שקלים) - חצ'אפורי פתוח ממולא בגבינה עם ביצת עין, מקלות חמאה ועם הוראות אכילה.

מחיר ארוחה ממוצעת: 30 שקלים.

עוד מקומות לאכול בהם אוכל גרוזיני נהדר: אפשר לפתוח שולחן במחירים סבירים מאוד בראצ'ה ברחוב החבצלת ובקנגורו, בבית הגריגוריאני.

» חצ'אפוריה - השיקמה 5, ירושלים


עין גרוזינית. אצ'ארולי בחצ'אפוריה (צילום: רותם מימון)

בשביל הנוף: רופטופ


ישראלים מתוודעים לאט לאט לעובדה שלא חובה לבלות לילה במלון כדי לטעום מארוחת הבוקר. רופטופ היא סוג של בראסרי מקומי, בעלת תפריט לא מאתגר במיוחד הנע בין מנות קלאסיות לבסיסיות, ומתעקש על חומרי גלם טובים בטיפול נכון. השף קובי בכר יוצר שילובים של אוכל מעודן, אבל מעבר לחווית האוכל, האטרקציה האמיתית היא הנוף עוצר הנשימה של העיר העתיקה וחומות ירושלים.

מה אוכלים כאן? כל מה שמצפים למצוא בבראסרי ישראלי. כדאי לפתוח את הארוחה כאן עם סשימי של דג ים עם קויאר סלמון, איולי סויה וקצף מלפפון (68 שקלים) או שווארמה לוקוס עם סלט עגבניות פיקנטי וטחינה שחורה (66 שקלים). בעיקריות אפשר למצוא מנות מהטאבון ופסטות שמכינים במקום, דוגמת רביולי חלמון על מינוט סטייק (130 שקלים) וקרעי פסטה עם פטריות יער, תרד וקרם ארטישוק (82 שקלים).

עוד מקומות לאכול מול נוף יפה: מסעדת לבן בסינמטק ירושלים מול גיא בן הינום, המסעדה הצמחונית תאנים במשכנות שאננים, לה רוטיסרי במנזר רוטרדם ומסעדת מאג'דה בעין ראפה.

» רופטופ - המלך שלמה 11, מלון ממילא, ירושלים


קלאסיקה מהוקצעת עם פרשנות אישית. שקדי עגל במסעדת רופטופ (צילום: דן פרץ)

לכל המשפחה: כרמא


אחת השאלות שמטרידות מטיילים שמגיעים לירושלים בשבת היא איפה אוכלים כשהכל סגור? ההיצע מצומצם יותר, אבל עדיין יש לא מעט מקומות פתוחים בעיר. מי שמחפש מסעדה שכל אחד יכול לאכול בה, לא יומרנית, לא שקטה ועם מנות גדולות, כרמא שבעין כרם, עשויה להיות פתרון לא רע בכלל. הקונספט: אוכל איטלקי להמונים.

מה אוכלים כאן? מומלץ להתחיל עם הפוקצ'ות ושווה להתעכב על פוקצ'ת כרמא הענקית עם חצילים. בין הקדרות מהטאבון המומלצת ביותר היא קדרת כדורי הבשר, שמתאימה לזוג רעב. אפשר לטעום גם המבורגרים, פסטות, פיצות וסטייקים. בגזרת הקינוחים, בולטת לטובה פיצה נוטלה עם בננות וכנאפה. זוכרים שאמרנו מנות גדולות?

מחיר ארוחה ממוצעת: 150 שקלים.

עוד מקומות לארוחה משפחתית בשבת: זוני - המקבילה הירושלמית לבראסרי פתוחה 24 שעות, או מסעדת אדום - מסעדה שהפכה מזמן למוסד ירושלמי אהוב.

» כרמא - עין כרם 74, ירושלים


לכל המשפחה. פוקצ'ה כרמא (צילום: רותם מימון)

פולנטה לתל אביבים: מחניודה


אין צורך להרחיב בתיאורים על אחת המסעדות הכי לוהטות בארץ בשנים האחרונות. מחניודה הצליחה לעשות את הבלתי יאומן - לגרום לתל אביבי המצוי להיכנס לאוטו ולהגיע עד ירושלים. בשביל לצלוח את התפריט תזדקקו לפרשנות של המלצרים, אבל החלק החשוב באמת הוא האווירה השמחה. מעבר לרעש ולצלצולים, חייבים להודות - מדובר במסעדה מצוינת ששווה את הנסיעה, אבל לא מתאימה לכולם.

מה אוכלים כאן? למסעדה יש כמה מנות דגל שאסור לדלג עליהן, ובראשן הפולנטה. מעבר לגימיק הממוחזר לעייפה של מנות בצנצנות, מדובר ב-46 שקלים המוצדקים ביותר שתשלמו אי פעם על פולנטה עם סנט מור וקרם פורצ'יני. סלט העגבניות הענק (48 שקלים) לא ישאיר אתכם אדישים, ולא כדאי לפסוח על השיקשוקית: מיקס של בשר בקר מתובל היטב עם ראס אל חנות, אריסה, לימון כבוש, שרי צהוב וטחינה גולמית. כמה קטנה ככה גדולה. גם ה"פירה הטוב בעולם" מסתתר בתפריט ומוגש עם כבדים או עם נתח קצבים. בתחום הפיתות כדאי להתמקד בשקדי העגל עם עמבה ויוגורט. בגזרת קינוחים, תנו מבט על הבסבוסה של אמא של אורי.

מחיר ארוחה ממוצעת: בצהריים כ-130 שקלים, בערב - 180-200 שקלים.

עוד מקומות שכדאי לבקר בהן: מסעדת מונא , השקטה והרומנטית. מול מחניודה תמצאו את יודל'ה – בר שמח ורועש עם פרשנות קלילה עוד יותר למסעדת האם.

» מחניודה - בית יעקב 10, שוק מחנה יהודה, ירושלים


ידועה בכל הארץ. פולנטה של מחניודה (צילום: רותם מימון)

כשר? לא מה שחשבת: אנג'ליקה


על אף מיקומה, אסור להתבלבל – אנג'ליקה היא לא מסעדה במלון. המסעדה נפתחה לפני ארבע שנים על ידי אנשי האוכל ארז מרגי ומרקוס גרשקוביץ, שנפגשו במסעדת רפאל. הקונספט: מסעדה עונתית עם תפריט משתנה על פי חומרי גלם מהשוק. אבל הרעיון האמיתי בא מתוך המחשבה שאוכל כשר הוא לא תירוץ לבינוניות. אנג'ליקה היא מסעדת שף מסוג פיין דיינינג, זאת אומרת - מפות לבנות, שירות מוקפד ואוכל יצירתי עם קינוחים שקצת קשה להאמין שהם פרווה. מאז הקמתה ממותגת אנג'ליקה כאחת המסעדות הכשרות הטובות בעיר ולא בכדי.

מה אוכלים כאן? כאמור מדובר בתפריט עונתי, כך שבתחילת הקיץ ישתנה התפריט שוב. בתפריט הנוכחי כדאי לטעום את כתף הטלה עם סלט שקדים ירוקים וטחינה שחורה, סשימי נפלא עם וינגרט עגבניות וסלט עגבניות פיקנטי, רביולי עדי ומשג של תרד כרישה ואפונה על קרם ארטישוק ואספרגוס. לא משנה באיזו עונה תגיעו, תמיד אפשר למצוא כאן שתי מנות דג וסטייקים מעולים עם פירה מפתיע שמקורו בקרם טופו. בקינוחים אסור לפספס את הסמיפרדו - חצי מקפא של קרם פירות יער או את הקנולי מוס שוקולד עם סלט מלון.

מחיר ממוצע לארוחה: כ-85 שקלים לעסקית צהריים, בערב - 180-200 שקלים, אבל רוב המנות מתאימות לחלוקה.

עוד מסעדות שף כשרות שלא כדאי לפספס: סקאלה היוקרתית של השף אורן ירושלמי במלון מצודת דוד, אחת המסעדות המעוצבות והמושקעות ביותר בארץ ובצד השני של הסקאלה - פורטונה.

» אנג'ליקה - ש"ץ 7, ירושלים


כשרות היא לא מילה גסה. סביצ'ה אנג'ליקה (צילום: רותם מימון)

תולדות המטבח היהודי באיטליה: טופולינו


כבר חמש שנים פועלת טופולינו בשקט ובצניעות גמורה בשולי השוק. במטבח מצאנו את יונה ששון ושי גיני, שמעבר להכנת אוכל, חקרו ולמדו את תולדות המטבח היהודי באיטליה. אוכל איטלקי טוב תמצאו בהרבה מקומות, אבל לא כמו בטופולינו. נכון שיש פה פסטות ופיצות, אבל השילובים כאן הם יוצאי דופן. השוק עולה על גדותיו? טופולינו היא עיר מקלט.

מה אוכלים כאן? אוכל איטלקי מרומא ודרומה. הדבר בא לידי ביטוי במנות של ארנצ'יני, פסטות בייצור עצמי עם דגים, מגוון סוגי ניוקי וקציצות לוקוס במרק חסה, שום ולימון.

מחיר ממוצע לארוחה מלאה: 150 שקלים.

עוד מסעדות איטלקיות טובות לאכול בהן: המסעדה הוותיקה צ'לו הפועלת משנת 1992, המסעדה החלבית הכשרה - פרימוורה, במלון פלאזה והפיצה הטובה בירושלים – פי בריבוע.

» טופולינו - אגריפס 62 , ירושלים


איפה הסתתרת? קממבר עם שום ודבש בטופולינו (צילום: רותם מימון)


הצלחה מקומית: המוציא של אבי לוי


הזוכה הגדול של מאסטר שף, העונה השנייה, עמד במבחן המציאות ופתח מסעדה המבוססת על כל מה שאבי לוי טוב בו: אוכל ביתי חמים וטעים, עם טוויסט עדכני. המקום הפך ללהיט, והמוני הסועדים ניסו את רצועות הדגים בשרמולה, קציצות דגים ברוטב פיקנטי, בשר ראש עם ערמונים וכמובן מנת העוף בחלה וסנדוויץ' אלג'יראי עם מעקוד. לסיום אפשר לקנח בעוגיות היו-יו הידועות של לוי.

מה אוכלים כאן: דגים בשרמולה; מעורב "המוציא" עם שקדי עגל, פרגית, שפונדרה ובצל; מחבת של קציצות אלג'יראיות עם תבשיל כרוב ובצל.

מחיר ממוצע לארוחה מלאה: כ-100 שקלים.

עוד מסעדות טובות לאכול בהן: בית הכוון - גם היא של אבי לוי, גם היא היא מאמצת את מאכלי המטבח של אמא.

» מסעדת המוציא - משיח בורכוף 4, ירושלים


מאסטר שף בירושלים. אבי לוי (צילום: בועז לביא)


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(19 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5