אוכל

עדכנו אותנו




החמישייה הפותחת: השווארמה הטובה בתל אביב

יום חמישי 23 במאי 2013 00:00 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

הדונר של האטליז, הודו נקבה וכבש אצל הקוסם, עגל אצל בינו, דונר כבש בטורק לחמג'ון והודו עם פיסטוקים בכתר המזרח. חמש מנות השווארמה הטובות בתל אביב, ומחוצה לה



מהטובות בארץ. שווארמה של שמש

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

כולם יודעים שהשווארמה הומצאה בטורקיה, אך בצורתה האנכית היא קיימת זמן קצר יחסית (רק מ-1870). באזורים מסוימים היא נקראת "דונר" - שפירושו להפוך, אך באזור אנטוליה למשל (וגם בסוריה ובלבנון) היא נקראת "שווארמה" - שפירושה בטורקית לסובב. ההבדלים בין דונר לשווארמה הם מינוריים כיום, אך בעבר ההבדל עמד על סוג הבשר (עגל וטלה מול פרגית והודו) ממנו נובעת גם צורת חיתוך הבשר, התוספות שליד ואם המנה מוגשת פתוחה או סגורה. בארץ כמובן שאפשר למצוא מקומות שמגישים דונר, אבל בעצם זו שווארמה לכל דבר.

» המנות הצמחוניות הטובות בתל אביב
» מנות הסביצ'ה הטובות בתל אביב
» מנות תפוחי האדמה הטובות בתל אביב

בזמן האחרון השווארמה חווה עדנה מחודשת שנובעת בעיקר משיפור משמעותי בחומרי הגלם. כמו עם הפלאפל והחומוס, לכל אחד יש העדפה למקום ולמנה שלו. מכל עבר יזרקו האוהדים את הטיעונים שלהם: בעד ונגד בשר הודו, תיבול דומיננטי או עדין, בפיתה או בלאפה ובכלל - האם זה דונר או שווארמה? טעמנו עשרות שווארמות בתל אביב ומחוצה לה, וחזרנו על מנת לספר.

» איפה אתם אוהבים לאכול שווארמה? ספרו לנו בתגובות

הפתעה בכיכר רבין: דונר של האטליז


חשבנו שאין מה לחדש במנות שווארמה בעידן כריכי הבשר, עד שנפתח האטליז בינואר האחרון והראה לנו ששווארמה היא עולם ומלואו. הרעיון פשוט מאוד: מקום ששם במרכזו בשר איכותי במחירים שלא קורעים את הכיס, ובמרכזו דונר בדיוק כמו שעושים באיסטנבול. פלא שזה כזה להיט?

המנה המנצחת: דונר בפרנה. נתחיל באזהרה: הדונר של האטליז ממכר (ולא כשר) ועל אף גודל המנות, קשה להסתפק באחת. לקחנו את הדונר בלחם פרנה גדול ונדיב ובתוכו רצועות פריכות של בשר טלה שהושרה בחלב, ותובל עד לטעמים מתקתקים-חמצמצים, יחד עם קצת צנוברים ופיסטוקים. מנה מענגת שמזכירה יותר את השווארמות של חו"ל מאשר את המקומיות.

בפרנה: יוגורט (אפשר גם טחינה), סלט עגבניות עם פטרוזיליה ולימון כבוש היסטרי.

המחיר: 44 שקלים

אטליז - מלכי ישראל 8, תל אביב


במילה אחת - להיט.
שווארמה של האטליז (צילום: רותם מימון)

הוקוס פוקוס: שווארמה הודו נקבה וכבש אצל הקוסם


הקוסם החל את דרכו כפלאפליה קטנה לפני כמעט 12 שנים. עוד לפני שאוכל רחוב מוקפד היה באופנה, הבעלים, אריאל רוזנטל, דייק ודקדק בכל פיתה, בכל סלט ואפילו בהופעה של כל עובד. הרבה שנים הלכנו אל הקוסם בשביל הפלאפל, עם הזמן גילינו גם את  הסביח והשקשוקה, ועכשיו הגיע הזמן לתת כבוד גם לשווארמה.

המנה המנצחת: שווארמה הודו נקבה וכבש. וואו, מאיפה להתחיל? פיסות בשר נהדרות, קריספיות, שזופות ועסיסיות בזכות שומן הכבש שמטפטף ממעל, יחד עם תערובת תבלינים מעולה שמאזנת במדויק בין ראס אל חנות, כמון, כורכום וחווייג' ואפילו נגיעה קלה של קינמון. קחו את כל זה, שימו בפיתה ותנו ביס.

בפיתה: מזמן לא השקיעו בנו ככה - פיתה בעבודת יד מלאה בנדיבות ב"חציל מציל" של הקוסם, טחינה עדינה וחומוס שמכינים במקום, סלט ירוקים, בצל עם סומק, מלפפונים חמוצים, שום ואפילו כדור פלאפל אחד. אין אפס - הוא קוסם.

המחיר: 30 שקלים

הקוסם - שלמה המלך 1, תל אביב


פיתה מושקעת. שווארמה של הקוסם (צילום: רותם מימון)

הכי טובה ביפו: שווארמת עגל של בינו


לפני כמעט ארבע שנים החליט בינו גבסו להקים לצד מסעדת השקשוקה שלו גם מקום קטן שיגיש שווארמה, חלום שסחב יותר מ-40 שנה. אם לומר את האמת, אנחנו חושבים שהשווארמה של גבסו מכניסה לכיס הקטן את השקשוקה ואת הקוסקוס שהוציאו את שמו למרחוק, ומצדיקה הגעה רק בשביל מנה גדולה בפיתה קטנה.

המנה המנצחת: שווארמת עגל. כשאיש הבשר ישאל אתכם אם אתם מעדיפים פרגית או עגל - תענו עגל. המנה של בינו כוללת גם נגיעות של בשר ושומן טלה, מה שהופך אותה לעדינה יותר ובעלת ניחוח שלא ישאיר אתכם אדישים. גם התיבול העדין, לפי מתכון שלא מגלים (אנחנו חושדים בהל), עושה הרבה כבוד לבשר. המנה הזו כל כך טובה שהיינו שמחים לחזור ולאכול אותה בצלחת, בלי שום תוספת.

בפיתה: עם כזה בשר מצוין, אין צורך להשתולל עם תוספות. גם אם דוכן הסלטים מפתה, תתרכזו בבשר. ובכל זאת, בפיתה השמנמנה שמו לנו חריף בסגנון אריסה שהיה נהדר וחיזק את השווארמה בדיוק רב, טחינה, ירקות והרבה בצל.

המחיר: 28 שקלים

שווארמה בינו - רזיאל 29, יפו


לפעמים חלומות מתגשמים. שווארמה של בינו (צילום: רותם מימון)

יחסים דיפלומטיים: דונר בטורק לחמג'ון


לפי התור בשעת הצהריים בטורק לחמג'ון, יחסי ישראל - טורקיה מעולם לא היו טובים יותר. הסיבה שרוב הזמן כל כך צפוף פה טמונה בשלושה שיפודי ענק בהם מסתובבים כבש, הודו ופרגית ושמהם מכינים את אחת השווארמות הטובות בארץ.

המנה המנצחת: דונר כבש. הנתחים פרוסים במקצועיות לחתיכות מדויקות, עסיסיות ויפות עם טעם חזק ובולט של כבש ובלי הרבה תבלינים שיסתירו אותו. תוסיפו לזה קצת בצל צרוב ועוד קצת שומן כבש (בדיוק במידה הנכונה) לחיזוק הטעם ותקבלו מנה שקשה להתעלות עליה.

בפיתה: אם אתם יושבים במקום נסו את הלחמג'ון, אבל מי שחוטף מנה בעמידה יגלה בפיתה כמות נדיבה של בשר, טחינה, בצל והרבה ירקות. דוכן הסלטים מתפקע מאופציות, אבל למה לכם?

המחיר: 26 שקלים

טורק לחמג'ון - יהודה הלוי 39, תל אביב


מרמרה who?שווארמה של טורק לחמג'ון (צילום: רותם מימון)

הבית של פיסטוק: שווארמה הודו בכתר המזרח


כתר המזרח הוקמה בשנת 1952 על בסיס  מתכונים מבית משפחת שמאי הסורית, והיא אחת ממסעדות הפועלים הוותיקות בתל אביב. אמנם 61 שנות ותק עושות את שלהן, אבל עם כל הניסיונות של כתר המזרח למכור לנו קבבים טעימים, שניצלים וקציצות, נראה אתכם יוצאים בלי שווארמה.

המנה המנצחת: שווארמת הודו. קשה להסיר את העיניים משיפוד השווארמה המנוקד בפיסטוקים חלבים שלמים, ותוך כדי גם לקוות שאחד מהם ייפול למנה שלך. מעבר לזה, הפיסטוקים (שכבר פגשנו במקומות אחרים) היו בעלי נוכחות והעניקו טעם וניחוח לבשר עצמו, ששמר גם על הטעמים המובחנים שלו כמו גם על המיצים. הטורקים מתגאים בדונר עשוי כבש, הסורים מחבבים דווקא את זה מהודו, ועכשיו הבנו למה.

בפיתה: החיסרון של הפיתה של כתר המזרח הוא גודלה הקטן יחסית, אבל מפצה על כך עם צ'יפס ליד ועם טחינה מעולה. הטוויסט מגיע בצורת סלט בצל עם שמיר שמשפיע על כל המנה. תענוג.

המחיר: 30 שקלים

כתר המזרח - אבן גבירול 115, תל אביב


פיתה קטנה, אבל מפוצצת בטעם. שווארמה של כתר המזרח (צילום: רותם מימון)

השווארמה הטובה מחוץ לתל אביב


שווארמה אמיל - תחרות עזה היתה כשהגענו לחיפה, פשוט כי טעמנו כאן כמה שווארמות נהדרות (אנחנו מתכוונים אל חאזן כמובן), אבל השווארמה של אמיל בלטה מעל כולם. במקום  דוגלים בגישה של לס איז מור ומעדיפים להגיש לצד שווארמת עגל רק עגבניה ובצל. אם תתעקשו - יכניסו לפיתה גם טחינה, ובאמת שלא צריך יותר מזה. המחיר: 28 שקלים.
שווארמה אמיל - אלנבי 33, חיפה

שווארמה שמש - ברחבי הארץ תמצאו לא מעט מקומות שנקראים שווארמת שמש, אבל רק רמת גן יכולה להתגאות באחת השווארמות הכי טובות שטעמנו. היינו סקפטיים כשהבנו שהמקום מציע רק שווארמת הודו עשירה בכורכום, אבל כל החששות שלנו נעלמו עם הביס הראשון. בפיתה עצמה לא היה הרבה מלבד כרוב שהפליא לאזן ולרענן, ולתת למנה אפילו תחושה קלילה. המחיר: 29 שקלים.
שווארמה שמש - ז'בוטינסקי 85, רמת גן


ארץ השמש העולה. שווארמה של שמש (צילום: רותם מימון)

סמי בכיכר - פלצנים אניני טעם וחדי חך יכולים לדלג למקום הבא, כל השאר מוזמנים להישאר ולהרוויח את אחת השווארמות המפתיעות בארץ, דווקא בגלל שלא מנסים להתחכם כאן. התבלינים הם אותם תבליני שווארמה ידועים, אך השילוב עם העסיסיות המוגברת וכמות בשר נדיבה בפיתה שווה ביקור. המחיר: 30 שקלים.
סמי בכיכר -
ארבע האגודות 1, חדרה

חומוס עימאד - תקראו לנו פרובינציאלים, אבל כשאנחנו מגיעים לנצרת אנחנו לא מפספסים את השווארמה של עימאד. כפי שאפשר להבין אמנם מדובר בחומוסיה, אבל מנת השווארמה גונבת את הצגה ולא רק בגלל השיפוד הבולט, אלא בגלל הטעם שלו. השווארמה של עימאד עשויה לרוב מעגל עם שכבה נדיבה של שומן כבש בראש השיפוד שמשאירה אותו עסיסי כל הזמן. אל תפספסו.
חומוס עימאד - תאופיק זייד, נצרת

השווארמה של שוקי - מתי היתה הפעם האחרונה שהגעתם לקריית מלאכי בשביל לאכול? חובבי שווארמה שמשלבת הודו ופרגית, עם תוספת שומן כבש ישמחו לגלות את השווארמה של שוקי. המלצה שלנו: תוסיפו לפיתה את סלט החצילים המצוין של שוקי ואל תפספסו את האופציה להמיר את הפיתה בבגט. המחיר: 26 שקלים.
השווארמה של שוקי - רש"י 1, קרית מלאכי





תגיות: האטליז, השווארמה של שוקי, חומוס עימאד, טורק לחמג'ון, כתר המזרח, סמי בכיכר, פלאפל הקוסם, רותם מימון, שווארמה אמיל, שווארמה בינו, שווארמה שמש - ז'בוטינסקי

(50 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5