החמישייה הפותחת: מנות פירות הים הטובות בתל אביב

יום חמישי 26 ביולי 2012 00:31 מאת: רותם מימון, עכבר העיר

קלמרי ברצלונה בפיר 23, תמנונים, פסטה ומיץ עגבניות בבסטה, קונג צה נאמפה בבית תאילנדי, סקלופס צרובים בדלאל וסיר מלא בפירות ים במאנטה ריי. מנות פירות הים הטובות בתל אביב ומחוצה לה 


שרינג של מאנטה ריי

(צילום: רותם מימון)

פרסומת

בסוף שנות ה-80 טפטפו פירות הים אל מסעדות ספורות ברחבי הארץ. זכות הראשונים הייתה בעיקר למסעדנים ששמרו על קשרים טובים עם הדייגים והיו קרובים בעצמם אל הים. פירות הים נחשבו אז למעדן אנין ויקר בישראל הכשרה. המהפך הגדול הגיע לקראת אמצע שנות ה-90, כשהותר באופן רשמי לייבא פירות ים ארצה, מה שסייע להפחית מעט במחיר ולהביא אותם לנחלת הכלל. גם שפע השרימפס, הסרטנים הכחולים והקלמרי שבים התיכון תרמו לעניין. בד בבד, עם הגידול בתיירות החוץ וריבוי המסעדות הלא כשרות, פירות הים הפכו שכיחים יותר בתפריט ושמות כמו לובסטר, אויסטר, תמנון וקוקי סאן ז'אק התגלגלו לנו על הלשון. כל חובב מזון יודע שהזמן הטוב ביותר להשיג את מרבית פירות הים הוא בחודשים ספטמבר עד אפריל, אז הם באיכות גבוהה, וגם יקרים יותר. עם השנים התרוקנו חופינו מפירות ים בעקבות צריכת יתר, מה שהביא לגידול בייבואם, כך שאפשר למצוא מאכלי ים לאורך כל השנה, במגוון מחירים - מהזול (קפוא בדרך כלל) עד ליקר מאוד (סחורה טרייה).

» המנות ללא גלוטן הכי טובות בתל אביב
» מנות הפלאפל הכי טובות בתל אביב
» הקינוחים הטובים בתל אביב

בעונת הקיץ החמימה, אין כמו פירות ים קלילים וטעימים, כוס יין לבן קר, לעצום עיניים ולדמיין שאתם באיטליה או ביוון.  

איפה אתם אוכלים את פירות הים שלכם? ספרו לנו בתגובות

לכל המשפחה: קלמרי ברצלונה בפיר 23
 



לפני שש שנים חזר בן מחרובסקי מחמש שנים בארצות הברית. הוא רצה לפתוח מקום קטן בו יציג להיטים קולינריים, ארוז יפה, ובמחירים נוחים לכל המשפחה. במקרה או לא, זה יצא בדיוק מול מול ים. המטבח של פיר 23 פשוט והתפריט קבוע מיום הפתיחה, אבל כל מנה עדיין מקבלת את מלוא הכבוד. בלי מארחת, בלי להתלבש יפה אבל עם נוף משגע של נמל תל אביב.

הבחירה שלנו: קלמרי ברצלונה. אחד המאכלים שהתחבבו על ישראלים רבים בשנים האחרונות הוא  הקלמרי המטוגן, מנה שכל מקום שמכבד את עצמו מגיש. הגרסה של פיר 23 מציגה קלמרי עסיסי וקריספי שמוגש עם מיונז ביתי, רוטב מתוק-חריף ולימון. הסוד טמון בעובדה שהקלמרי הושרה למשך 24 שעות בחלב (נסו בבית) ששומר על המרקם ומנטרל את הריח, מרכך ומדביק היטב את ציפוי הפנקו עם מיקס טוגרשי.

המחיר:
37 שקלים.

מנה נוספת: פקינג דים סאם (36 שקלים). כופתאות סיניות מעולות מדפי אורז מאודים כשבתוכן שרימפסים תאילנדים שלמים. מוגשים  על מצע עלה אייסברג עם רוטב סויה מתוק וסאקה. פשוט, נקי וטעים.

» פיר 23 - מבנה 23, נמל תל אביב

#alt
גורמה של רחוב. קלמארי ברצלונה של פיר 23 (צילום: רותם מימון)

המרהיבה: קונג צה נאמפה בבית תאילנדי



מסעדת בית תאילנדי מביאה כבר משנת 1996 את המטבח והתרבות התאילנדית אל תל אביב, ולא מדובר אלה המוכרים לכל תייר מצוי בקוואסאן. בית תאילנדי של יריב ולק מלילי הוא הזדמנות מעולה להכיר את תאילנד האמיתית, עם מנות לא קונבנציונליות, אבל נגישות. תבואו בראש פתוח.

הבחירה שלנו: קונג צ'ה נאמפה. מנת דייגים תאילנדית מרהיבה שנמצאת בתפריט רק כשיש שרימפס קריסטל טרי בנמצא. מעבר לעיצוב היפיפה מדובר במנה הממצה את הטעמים של תאילנד - קצת חמוץ, קצת חריף, קצת מתוק והרבה ים. השרימפס חלוטים קלות, חצויים ומונחים בצלחת עם תחמיץ פלפלים, צ'ילי חריף אש, שום בחתיכות גדולות ונענע. המתיקות עדינה של השרימפס הנובעת מהטריות שלהם, יחד עם התחמיץ שכובש אותם בחריפות. מתגעגעים לתאילנד? תתחילו עם המנה הזאת.

המחיר:
69 שקלים

מנה נוספת: פק בונג עם שרימפס - מורנינג גלורי מוקפץ עם סויה ושרימפס. כמה פשוט, ככה טעים. אפשרות נוספת - אגרול שרימפס כמו שמעולם לא טעמתם עם אטריות שעועית, כוסברה וירקות.

» בית תאילנדי - בוגרשוב 8, תל אביב

#alt

תלוי ביום. קונג צ'ה נאמפה של בית תאילנדי (צילום: רותם מימון)

למתקדמים: תמנונים, פסטה ומיץ עגבניות בבסטה



מסעדת הבסטה מנצלת את המיקום האסטרטגי שלה, וניזונה משוק הכרמל גם מבחינת חומרי הגלם וגם רעיונית. מדי חודש משנים במקום נושא ומנות רבות מהתפריט, אבל הבסיס נשאר קבוע - חומרי גלם הטובים ביותר. מעוז אלונים ואיתי הרגיל מקפידים על קטנה כגדולה, לכן לא תמצאו פה לעולם פירות ים קפואים או מהונדסים כימית. אם לוקחים את כל אלה בחשבון, יכול להיות שהבסטה היא לא מקום כזה יקר. 

הבחירה שלנו: תמנונים, פסטה ומיץ עגבניות. כל הדברים הכי טובים שיש לשוק להציע בצלחת אחת גדולה, עשירה וטעימה. המנה נולדה כווריאציה על מנה מדרום צרפת, כשהתמנון מבושל ארוכות לאורך שש שעות עם מיץ העגבניות המפורסם של המקום. רק כדי לסבר את האוזן: מדובר ברוטב המתבשל יום שלם עם עגבניות טריות ללא קליפה על אש קטנה, ושעתיים לפני הירידה מהאש מקבל מכה של פלפלים חריפים. תוסיפו אל המחבת גם אנשובי ועשבי תיבול, ותקבלו רוטב חריף ועוקצני שכמעט מתבקש לקרוא לו ביתי, בתנאי שבבית שלכם מגישים תמנון. ליד מגישים ערימה נאה של פסטה מקומית, נקייה וחמאתית.

המחיר: 69 שקלים.

מנה נוספת: קציצות סרטנים (89 שקלים). מנת סרטנים בהשפעה אינדונזית עם רוטב המבוסס חלב קוקוס, מנגו, כורכום טרי וג'ינג'ר. מנעד רחב של טעמים שלא פוגשים בכל מקום.

» הבסטה - השומר 4, תל אביב

#alt
שילוב מנצח. תמנונים, פסטה ומיץ עגבניות (צילום: רותם מימון)

הכי קיצית: סקלופס צרובים בדלאל

כל כניסה לדלאל משכיחה מאיתנו לרגע את החום הגדול, את הלחות והזיעה ולוקחת אותנו למחוזות הסטייל והנינוחות. בקונדיטוריה שלה היינו מוכנים לגור בדרך קבע. השף גולן גורפינקל מביא אל דלאל מטבח מקומי אקלקטי המחבר ישן עם חדש, את יפו אל תל אביב ואת הים אל היבשה והכל בסטייל.

הבחירה שלנו: סקלופס צרובים עם פירה יווני, בייקון וחמאת גזר חריפה. סקלופ, צדפה הידועה גם בשם קוקי סאן ז'אק, היא אחד מחומרי הגלם המסובכים להכנה - בישול יתר יהפוך אותה לצמיגית, ואם לא מבושלת מספיק היא נותרת נאה. בדלאל, הסקלופס הפתיעו במידת העשייה המדויקת שלהם. הסקלופס מוגשים לצד פירה יווני, הפרשנות של גורפינקל לפירה מבית אמו הסלוניקאית, שעשוי מתפוחי אדמה עם שום ולימון כבוש, בלי חמאה ובלי שמנת. ביוון שמים על זה דגים, בדלאל שמים על זה סקלופס בחמאה שרופה ומרווה. מסביב, רוטב קרם גזר עם פפריקה מעושנת, טיפת צ'ילי וקצת בייקון מעל להשלמת הטעם המעושן. התוצאה: משחק מרקמים מרשים ועתיר ניואנסים של טעמים עדינים. בשורה התחתונה: קיצי, קליל וכיפי.

המחיר: 56 שקלים.

מנה נוספת: לנגוויני שחור עם שלל פירות ים בציר עגבניות, קרם סרטנים וקשקבל תורכי (92 שקלים).

» דלאל - שבזי 10, תל אביב

#alt
יאסו דלאל. סקלופס על פירה יווני (צילום: רותם מימון)

לרעבים במיוחד: SHARING במאנטה ריי

זה רק מתבקש שעל שפת הים יהיה שפע של מסעדות שיציעו דגה ופירות ים, אבל אין הרבה מקומות כמו מאנטה ריי, שמציעה כבר 13 שנים את נקודת האמצע בין טברנה יוונית למסעדה יוקרתית. המקום מציע אווירה נעימה מול הים עם אוכל מוקפד וחומרי גלם מעולים. תוסיפו לזה את המרפסת ותבינו למה הסלוגן שלה זה אופטימיות ללא תקנה.

הבחירה שלנו: SHARING - חלומו הרטוב של כל חובב פירות ים באשר הוא ומתאימה לכל מי שמבקש לפתוח שולחן לשלושה או ארבעה סועדים רעבים. המנה מוגשת בסיר ברזל גדול ובו כל הטוב של פירות הים: ארבעה סרטנים גדולים אפויים בתנור, קלמרי וראשי קלמרי, שרימפס ומולים מוקפצים במחבת עם יין לבן וחלב קוקוס עם קארי אדום, כוסברה ופטרוזיליה טריים, ומונחים על מצע אורז מלא שספג את כל הרוטב שבסיר. אם זה לא מספיק, בתוך התענוג הזה מסתתרות גם קוביות בטטה אפויה ופלחי אננס טרי על הפלנצ'ה. על זה נאמר: לפרק סרטן ולנוח.

המחיר: 175 שקלים למנה שמתאימה לשלושה - ארבעה סועדים.

מנה נוספת: שרימפס תאנים - שרימפס וקלמרי עם רוטב תאנים וסירופ פרמז'ן. מנה עדינה, כמעט נחבאת אל הכלים, אבל קייצית בכל רמ"ח איבריה.

» מאנטה ריי - עלמה ביץ', תל אביב

#alt
תביאו חברים. שרינג של מאנטה ריי (צילום: רותם מימון)


מנות פירות ים נוספות שאסור לפספס:

גוצ'ה - פירות ים להמונים זו לא מילה גסה ואת הנגשתם אפשר לזקוף הרבה לזכות גוצ'ה. המוטו של המקום מדבר על מנות כיפיות הנותנות תמורה מלאה לכסף. הבחירה שלנו: בתחרות עזה מאוד - מוקיקה (75 שקלים) - מיקס של פירות ים כמו שרימפס, קלמרי, ראשי קלמרי ומולים טריים משולבים עם חלב קוקוס ועגבניות, כיאה למנה ברזילאית. אוכל שנועד לעשות כיף.
» גוצ'ה - דיזנגוף 171, תל אביב


אובריגדו. מוקיקה של גוצ'ה (צילום: רותם מימון)


שבתאי היפה - זה נראה כמו מלכודת תיירים יפואית, אבל אל תטעו: מדובר באחת ממסעדות הדגים ופירות הים הטובות והצנועות שתפגשו. שבתאי היפה סוגר גלגול של למעלה מחמישים שנה. מה שהתחיל מבסטה קטנה שהגישה ארוחות בוקר לדייגי יפו, גדל להיות מסעדה יוונית כשבראשה עומד הנכד הצעיר. את הארוחה פותחים במזטים מושקעים שרצוי לחזק עם אוזו, וכך מתקדמים אל המנה העיקרית: חריימה שרימפס וקלמרי (120 שקלים). רוטב החריימה מקבל תוספת של שמנת שמעדנת אותו ואליו מתווספים שרימפס קריסטל טריים, וקלמרי שנמצא כעת בשיא עונתו. איך אומרים חריפות מעודנת ביוונית?
» שבתאי היפה - החלפנים 7, יפו

#alt
כמעט כמו של אמא. חריימה פירות ים של שבתאי היפה (צילום: רותם מימון)
 

שילה - מסעדת פירות הים של השף שרון כהן היא אחד מעמודי התווך בכל מה שקשור לפירות ים ולטיפול מצוין בהם. כמעט כל מנה במקום אפשר להכתיר כהברקה ולראיה - על איכות משלמים, והרבה. הבחירה שלנו: סלט תמנונים עם יוגורט, שעועית ירוקה, שמן אגוזים, וריג'לה (58 שקלים). לאלה מכם שעדיין לא מכירים את שילה, זאת בהחלט מנה שמותירה רושם.
» שילה - בן יהודה 182, תל אביב

סנדוויץ' - החבר הכי צעיר ברשימה תכף סוגר חודש ראשון של פעילות ומציע כריך חתרני ומצטיין של תבשיל שרימפס וקלמרי עם עגבניות, זיתים, וצנוברים בתוך לחמניה איטלקית (48 שקלים). על הג'בטה נמרחת שכבה יפה של פסטו אגוזי מלך, ועליה מונח התבשיל, מתובל בפסטיס, טרגון ועירית. לבסוף מוכנסים לכריך צ'יפסים דקיקים ושטוחים. התוצאה: קצת צרפתי, קצת יפואי והרבה ים תיכוני. 
» סנדוויץ' - נחלת בנימין 59, תל אביב


ללא מילים. כריך פירות ים של סנדוויץ' (צילום: רותם מימון)

רוקח 73 - ביסק סרטנים או בויאבז? זאת השאלה שלא הפסקנו לשאול את עצמנו. ובכן לא פשוט להכריע, אבל לבסוף בחרנו בביסק (48 שקלים). המנה הוותיקה והמיתולוגית של איל לביא, מלווה אותו עוד מימי פסטיס ובר פירות ים המנוחים ואותה הוא יקח, ובצדק, גם אל למסעדתו החדשה – רוקח ים. לא משנה קיץ או חורף, את הביסק אפשר למצוא בתפריט כל השנה.
» רוקח 73 - שדרות רוקח 73, תל אביב

#alt
כשקר וגם כשחם. ביסק סרטנים של רוקח 73 (צילום: דניאל לילה)

המנות הטובות ביותר מחוץ לתל אביב:

מחניודה - מעבר לרעש ולצלצולים חייבים להודות שהאוכל במחניודה הוא פשוט טוב. הבחירה שלנו: קלמרי מושיקו - מנת קלמרי שקרויה על שם אחד השפים במסעדה ומורכבת מקלמרי סגול עם אריסה ומעט יוגורט, לימון כבוש וטחינה גולמית. ים תיכוני במלוא מובן המילה. כדאי לנסות גם את הריזוטו השחור עם הקרצ'ופי והמולים, שהוא לא פחות מתענוג.
» מחניודה - בית יעקב 10, שוק מחנה יהודה, ירושלים

אידי - המסעדה המצליחה והוותיקה של אידי ישראלוביץ', איש ים במלוא מובן המילה, שומרת על תדמית של מוסד רציני בכל הקשור לדגים ולפירות ים. בין שפע מנות פירות הים במקום כדאי להתמקד במנה קלאסית, לא מתוחכמת ולא מתחכמת, ופשוט טובה: סרטנים עם חמאה ושום (110 שקלים). לרעבים ממש כדאי לנסות את קדרת פירות הים הזוגית (215 שקלים) והממש מתקדמים יוכלו לנסות את הלובסטר.
» אידי - הבושם 6, אשדוד

#alt
ועוד לא דיברנו על הנוף. סרטנים בחמאה אצל אידי דגים (צילום: טלי קרן)


אורי בורי - גם המסעדן אורי ירמיאס מביא כבר שנים רבות את הדגים ואת פירות הים לשיא הביצועים. תפריט המסעדה משתנה תכופות בעקבות תוצרת הים, אבל אין סיכוי לצאת מכאן רעבים. הבחירה שלנו: ארוחת טעימות שמאפשרת לטעום מגוון גדול מהמנות המעולות של ירמיאס, גם בחצאי מנות, רק שימו לב שזה יכול להיות עסק די יקר. בכל מקרה, הבחירה שלנו: קוקי סאן ז'אק (65 שקלים) ברוטב ג'ינג'ר, שמנת ויין לבן.
» אורי בורי - רחבת המגדלור, עכו העתיקה

קלואליס - אין הרבה אנשים בארץ שמבינים פירות ים כמו ויקטור גלוגר, השף והבעלים של קלואליס. אם מוסיפים לזה את טכניקות הבישול הצרפתיות שבהן הוא מתמחה, אפשר להבין מדוע קלואליס נחשבת כבר למעלה מעשור לאחת ממסעדות השף המרכזיות בארץ. הבחירה שלנו: קראב קייק ברוטב צ'יפולה (72 שקלים). קציצות סרטנים מסוג אחר לגמרי, טעימות ומענגות, שנמצאת בתחרות עם מנת הקוקי סאן ז'אק בצדפה, עם נגיעות כמהין (78 שקלים).
» קלואליס - אבא הלל 16, רמת גן

#alt
מקום שני ומכובד. קוקי סן ז'ק של קלואליס (צילום: איל זיו)


FISH - ככל שעובר הזמן הולכת מסעדת FISH ומסמנת את עצמה כאחת המסעדות המעניינות בראשון לציון. בין מנות פירות הים, כדאי ללכת על מנה שלא רואים הרבה בתפריט הישראלי: מול מרינייר, מנה קלאסית של מולים ביין לבן עם עגבניות, שום וחמאה, שניתן להזמין בחצי מנה (38 שקלים) או במנה מלאה (72 שקלים). קלאסיקה בהתהוות.
» FISH - פרופ' בני חבוט 7, ראשון לציון

המנות במדור "החמישייה הפותחת" נבחרו על ידי חברי המערכת בלבד ואינן מושפעות משיקולים מסחריים



תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(23 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5