הטרנד החדש: סיורים קולינריים

יום חמישי 10 ביוני 2010 03:00 מאת: מיכל פלטי

סיורים מודרכים בשווקים, חנויות תבלינים ומסעדות תופסים את מקומן של סדנאות הבישול


פרסומת

האם ביום ההולדת שלכם הייתם רוצים ללבוש מכנסיים קצרים, לעטות כפפות ולצאת לשטח כדי להתחקות אחר מקור המלוחיה, הבמיה, העקוב ולקנח בחציל "בלדי"?

מפתיע במקצת, אבל הרבה ישראלים יענו לשאלה זו בחיוב, ואף יזמינו מקומות מראש. הכירו את הסיורים הקולינריים, פרק ההמשך לסדנאות הבישול. אחדים יוצאים לסיורים להכרת ערים וחבלי ארץ בישראל ובחו"ל, בדוכני השוק ואצל המגדלים; אחרים כורכים בסיור קניות, בישולים ואכילה במסעדות; ויש אפילו מי שקוטפים בידיהם ירקות ונהנים מכל רגע.

המודעות הגבוהה לירקות אורגניים ולירקות עונתיים, "בלדי", כבר קירבה בין יאפים תל-אביבים לאוכל הערבי. עכשיו היא מובילה לפנייה לירקנים ולמוכרים שרק יודעי חן מכירים - כך לפחות לדברי נושהאת עבאס, השף ואחד מהבעלים של מסעדת "אל באבור" בנצרת, שעורך סיורים בגליל ובאזור נצרת בעקבות ירקות ה"בלדי" זה שלוש שנים.


ארז קומרובסקי | תצלום: אלון סיגאוי

"באזור נצרת יש רוכלים שאני מכיר היטב, שמחזיקים בגידולים טובים", הוא אומר. "אני מוביל את הסיור ביניהם, מדריך איפה הכי כדאי לקנות: עגבניות, קישוא, חציל, דלעת, במיה, מלוחיה ועוד. אני עורך גם סיורים בשדות ומראה איפה אפשר לקטוף עשבי בר, ובמה אסור לגעת. בסיום הסיור מתקיימת ארוחה ב'אל באבור' ומודגמים חומרי הגלם שקנינו או קטפנו".

לדברי עבאס, קהל המטיילים מגיע ברובו מאזור המרכז: "צעירים, אנשי היי-טק, בעלי מקצועות חופשיים, כאלה שחוגגים יום הולדת".

הוא מציג לפני המסיירים מסעדות בנצרת, "עיר גדולה ועשירה תרבותית, שיש בה חומרי גלם שאין בערים אחרות כמו חיטת פריקה ועקוב, שקשה למצוא באזור המרכז". בימים טובים יותר, הוא מבטיח, יקיים גם סיורים לעמאן ולשכם, "שבהן אני מכיר כל מטר וחנות, והן מרתקות". סיור כולל ארוחה עולה 600 שקלים לזוג. טל' לפרטים: 6110691-04.

יום גיבוש בנצרת

גם גיל להב הוא מומחה לאוכל ערבי, שעורך סיורים מודרכים בנצרת. להב - לשעבר מנהל שיווק וחובב אוכל מושבע - החל לסייר בעצמו בעקבות ספרי גסטרונומיה שאהב, ("במיוחד המהדורה הראשונה של הספר "מדריך מפה" שכתב חני פרבר ופתח לי את העיניים", הוא אומר). הוא כתב ביקורת מסעדות בפורומים באינטרנט, ערך סיורים לחברים, "ומה שהחל כתחביב נהפך לעיסוק", הוא מסביר.

להב מסייר בנצרת ו"אינו שבע ממנה", כהגדרתו. "מהשווקים, מהמסעדות, מהברים. לפעמים אנחנו לנים בפונדק בעיר, מבשלים בו ארוחת ערב מחומרי הגלם שקנינו וחיים את המקום", הוא אומר. עונת הסיורים המועדפת עליו היא בין אוקטובר לאפריל ("מפני שהולכים המון ברגל, ועדיף שלא יהיה חם"). את המטיילים שלו הוא מאפיין כ"קהל של חברות שעושות ימי גיבוש".

בין השאר מסייר עמם להב במפעל ותיק לטחינה וחלבה; אצל קצב שמצטיין בבשר טלה; במאפייה שבה אופים עם חלוקי נחל - מה שמקנה לבצק טעם מעושן מעט; ואצל יצרן סכינים, "בכוך קטן, שבו משפחתו מייצרת סכינים משובחות זה 300 שנה". מחיר סיור: 100 שקל לאדם בקבוצה בת 15 איש. על האוכל משלמים לחוד. פרטים באתר foodtravel.co.il.

יפו בלי בולגרים

מאיר בולקה, איש היי-טק בן 43, הוא חובב של סיורים קולינריים בארץ ובחו"ל - מצטרף לחלק ומארגן בעצמו חלק אחר. את רוב הסיורים הוא מקיים בימי שישי, "היום הכי חזק לסיורים קולינריים", כהגדרתו, "שאליו אפשר לצרף את כל סוגי האוכלוסייה". הוא אינו מהסס להיכנס, בנימוס, למטבחים של מסעדות, וטוען שאינו נתקל בסירובים.

האם מטייל קולינרי מנוסה בישראל מוצא עצמו שוב ושוב באותם מקומות?

בולקה: "לא. יש המון פינות מעניינות בארץ. מי שכבר מתמצא יודע להימנע ממלכודות ללא מנוסים, למשל ‘סיור מסעדות בולגריות ביפו'. הרי כבר אין המון בולגרים ביפו וזה לא אותו הדבר. או סיור למסעדות דגים, שסועדים מקומיים יודעים שהם מיועדות לתיירים בלבד. מי שגולש בפורומים של אוכל, יודע להבחין בין סיור טוב לפחות טוב".

מי שמגוונת ומתאימה את סיורי האוכל לרצונם של המשתתפים היא לילך רובין, ירושלמית בעלת משרד לייעוץ ושיווק קולינרי. רובין - שעורכת סיורים באזור יואב יהודה ובמזרח ירושלים - שולטת במגוון הקולינרי בסמטאות ובחידושים במזרח העיר ובמערבה. "למשפחות עם ילדים אני מראה חנויות ומפעלי ממתקים. למבוגרים - מסלול של יקבים, מסלול גבינות או שילוב של שניהם", היא אומרת. "כל סיור קולינרי אינו קולינרי בלבד. לכל מוצר יש הקשר תרבותי, חברתי, אף מקום בעל אופי לא נוצר יש מאין. לכל תהליך יש הסבר". מחירים: 800-1,200 שקלים לקבוצה. פרטים בטל' 4545868-054.

לפי מה שיש בשוק

השף והמסעדן ארז קומרובסקי, שהעתיק את מקום מגוריו מתל אביב למצפה מתת בגליל, עורך סיורים קולינריים המסתיימים בסדנת בישול בביתו.

"אני לוקח את הקבוצה לסיור בשוק הנהדר של עכו", אומר קומרובסקי. "אנחנו נפגשים בכניסה לשוק, עוברים דרך מוכרי הדגים והירקות, נכנסים לחנויות תבלינים, בוחנים מה יש היום בשוק ולפי זה מתכננים את הארוחה". בחורף, מציין קומרובסקי, הוא עורך סיור בשוק של כפר יסיף. 600 שקלים לאדם, כולל סדנה וארוחה. טל' 9772929-03.

בינתיים ההיצע והביקוש לסיורים הקולינריים רק גדל. רון ביאלה, הבעלים של מסעדת "ביאלה" בתל אביב, מכין בימים אלה סיור קולינרי לספקי הירקות והדגים שהוא עובד עמם - מגבעולי האספרגוס ועד לבריכות הדגים בכפר אז"ר; בעלי רשת בתי קפה עורכים סיורים למפעל הקלייה שלהם ולבתי קפה יחודיים; ומפעילי מבשלות בירה עורכים סיור אצלם ואצל המתחרים. רגע אחרי תלושי המתנה לסדנאות, הישראלים כבר מכינים את המתנה הבאה: קטיף ליום ההולדת.


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(4 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5