גינת הבירה הראשונה בישראל: חוויה בווארית אמיתית

יום שני 22 ביוני 2009 02:49 מאת: דניאל רוגוב

בגינת הבירה הראשונה שנפתחה בתל אביב מוגשים מאכלים מצוינים על טהרת המטבח הבווארי


"Beer Garden". מוצל ונעים

(תצלום: ניר קידר)

פרסומת

בביקורי הראשונים בגרמניה ובאוסטריה, לפני שנים רבות, למדתי שאחת ההנאות בחיים, שהיא לכאורה קטנה אך למעשה היא גדולה, היא biergarten: מסבאת בירה הממוקמת בדרך כלל בגינה בצל עצי ערמון גבוהים. מאז שהוקמו לראשונה במאה ה-19, גינות הבירה לא השתנו בהרבה: לאחר שהלקוח מתיישב, בדרך כלל ליד שולחן המשותף לעוד אורחים, הוא יכול להזמין בירה בכוסות שנפחן 0.2 ליטר, 0.3 ליטר, 1/2 ליטר, ליטר אחד ואף 2 ליטרים, או ב"שטיינס", מאגים מקרמיקה המצוידים במכסה כדי למנוע מזבובים ליפול אל תוך הבירה. מרימים את המכסה על ציריו ולוגמים לגימה נדיבה; המהדרין אף מסוגלים ללגום ליטר שלם מבלי להתיק מפיהם את הכוס הענקית ולו פעם אחת.

לא פחות חשוב הוא האוכל שמוגש בגינות הבירה - כמעט תמיד זה מגוון פשוט אך מענג של נקניקיות, הרינג, כרוב כבוש, גבינות וסלט תפוחי אדמה. מתוקף חוק משונה, חוק גינת הבירה הבווארי, בבוואריה הלקוחות יכולים להביא את האוכל עמם, אם ירצו בכך.


"Beer Garden". מוצל ונעים (תצלום: ניר קידר)

לתל אביב נדרשו מאתיים שנה להדביק את הפער, אבל סוף סוף יש לנו גינת בירה ראשונה השוכנת במדרחוב רמב"ם כחלק מהמסעדה "כרמלה בנחלה". וזו אכן גינת בירה אמיתית. נכון, אין שם ולו עץ ערמון אחד לרפואה, אך יש אזור מוצל ונעים שבו מוצבים שולחנות וכיסאות נוחים מעץ לבן, וכמו ברבות מגינות הבירה בגרמניה ואוסטריה, מוגש כאן רק סוג אחד של בירה - פאולנר. זוהי בירה בווארית ממבשלת שיכר שהוקמה בתחילת המאה ה-17 במינכן, שצבעה זהוב מוכתם והיא נראית מעט עכורה. הבירה, העשויה מחיטה, היא בעלת גוף בינוני, ובהימזגה מהחבית, כמו כאן, יש לה ראש קצף ארוך ומתמשך ועולים בה טעמי שמרים, אגוזים וצימוקים על רקע של לימונים מתוקים ומינרלים.

הבירה, שאותה בחר השף דניאל זך, הולמת מאוד את התפריט המוגש בגינת הבירה. אפשר להסתפק במנה אחת, או להזמין צלחת של סלט תפוחי אדמה, או, לחילופין, לבנות ארוחה שלמה מההיצע. אני פתחתי בפאטה כבד עוף, וקיבלתי פרוסה עבה של פאטה שמרקמו מחוספס במכוון, עם שפע של צנוברים וטעמים ברורים ומהנים של חמאה וגרגרי ערער. במקום לאכול את הפאטה בשיטה הצרפתית, כלומר למרוח אותו על פרוסת לחם קלוי, הזמנתי פרעצל (בייגלה) מתוצרת בית.

אף שהפרעצל נולד לפני אלפי שנים באלזס, הגרמנים מנכסים אותו לעצמם, ומאחר שבמהלך השנים אלזס היתה גרמנית וצרפתית לסירוגין, אני מניח שזה הוגן למדי. כך או כך, הכעך שקיבלתי הוכן בדרך המסורתית - תחילה נשלק במים רותחים ואז צופה במלח גס ובזרעי כמון ונאפה בתנור. הפרעצל, שנחשב למאכל האידיאלי ללוות בו בירה, היה בדיוק כפי שהוא צריך להיות - פריך מבחוץ ורך מבפנים; מרחתי מעט פאטה על כל נגיסה וזה היה מעדן. בן לווייתי הזמין איקרה תוצרת-בית, שהיתה סמיכה פי כמה מרוב הגרסאות שטעמתי בעבר, ודמתה לאיקרה שמוגשת בבוואריה. המנה הזאת, שהיתה מלוחה במידה ושופעת בטעם ביצי הדגים הכבושות, היתה שידוך הולם לפרעצל הנוסף שהזמנו.

המשכתי במאכל הגרמני האולטימטיווי - נקניקיות. הווייסוורשט, נקניקיייה באורך כ-10 ס"מ ובעובי של כ-2 ס"מ מבשר עגל וחזיר שנטחן דק ותובל בפטרוזיליה, היא הנקניקייה הבווארית הטובה ביותר. כאן היא נצלתה בגריל והוגשה כמיטב המסורת בלוויית קטשופ בטעם קארי על מצע של שפעצל, חוטים דמויי אטריות מבצק פשוט העשוי ביצים, קמח, מלח ומים. את הבצק מעבירים במתקן שיוצר אטריות, ואלה נופלות לתוך סיר גדול של מים רותחים. הברטוורשט, העשויה כולה מבשר חזיר מתובל בנדיבות, היתה קצת גדולה יותר ומעט פיקנטית יותר, והוגשה עם חרדל טוב ועם סלט תפוחי אדמה מצוין.

בן לווייתי החליט להיצמד לאזור הים התיכון במקום לגרמניה, והזמין מנת קלמרי. צינורות הקלמרי, שהוכנו א-לה פלנצ'ה עד שהיו רכים דיים, עורבבו עם ארוגולה, לימון ושום, ויצרו מנה מפתה, שאף אם אינה אופיינית לתפריטי גינות בירה בגרמניה, היא בהחלט היתה במקומה במסעדה שלא רחוקה משוק הכרמל בתל אביב.

החשבון הסתכם בסכום סביר של 250 שקלים, ולכך נוסף מחיר הבירות. 1/3 ליטר עולה 23 שקלים, 1/2 ליטר עולה 29 שקלים, וליטר עולה 45 שקלים. במקרה שלי, מאחר שהיה ערב חם, פתחתי בכו ס של 1/3 ליטר וגמרתי אותה מיד, ואחר כך המשכתי לחצי ליטר, שאותו לגמתי לאטי במהלך הארוחה. כאן, שלא כמו בגרמניה, אי אפשר להביא את כוס הבירה החביבה עליכם מהבית ולהשאירה בין הביקורים במסעדה, אבל על כך מפצים האווירה, האוכל והשירות המושלמים. בכוונתי לשוב לכאן.

.Beer Garden רמב"ם 14 תל אביב. פתוח כל יום, 18:00-24:00. אין הזמנות. טלפון: 5161417-03


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(30 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17/08/2009 23:25:39

  • 28/06/2009 09:54:34

  • 27/06/2009 15:56:34

  • 27/06/2009 11:01:16

  • 23/06/2009 23:19:56

  • 23/06/2009 20:40:39

  • 23/06/2009 17:16:26

  • 23/06/2009 13:15:48

  • 23/06/2009 13:13:44

  • 20.טעויות...(דודי)

    23/06/2009 13:10:23

  • 23/06/2009 10:36:35

  • 23/06/2009 10:33:26

  • 23/06/2009 09:33:24

  • 23/06/2009 08:41:25

  • 23/06/2009 08:36:27

  • 23/06/2009 02:30:06

  • 22/06/2009 22:09:22

  • 22/06/2009 20:15:52

  • 22/06/2009 19:08:03

  • 22/06/2009 18:27:13

  • 22/06/2009 17:47:03

  • 22/06/2009 17:08:25

  • 22/06/2009 17:07:21

  • 22/06/2009 16:44:25

  • 22/06/2009 15:08:07

  • 4.האם זה נכון.....(המשלם בעצמו)

    22/06/2009 14:22:30

  • 22/06/2009 13:57:23

  • 22/06/2009 13:42:56

  • 22/06/2009 13:36:50