אוכל

עדכנו אותנו




מתוקים או מלוחים: מאפינס מכל הסוגים

יום רביעי 21 באוקטובר 2009 00:41 מאת: גילי יובל

בלוג האוכל של גילי עם שלושה סוגי מאפינס פשוטים ומעולים. עם קפה, תפוחים או בצל ורוקפור, רק תבחרו את המאפינס שלכם



(צילום: גילי יובל)

פרסומת

לא מזמן קיבלתי ספר בישול שכל כולו מוקדש למתכוני מאפינס מכל הסוגים – מלוחים, מתוקים, עונתיים, קלים להכנה, יפים וטעימים. עיקרון ההכנה שלהם פשוט – מערבבים את החומרים היבשים (לרוב: קמח, אבקת אפייה או סודה לשתייה) ובקערה נפרדת מערבבים את החומרים הרטובים (ביצים, שמן, חמאה וכו'). בסיום התהליך משלבים את התערובות לעיסה אחידה, מחלקים לתבניות שקעים ואופים בחום בינוני.

ההכנה מהירה ופשוטה, הצורה משובבת נפש ואפשר לשחק עם הטעם לפי מה שאוהבים, למשל להוסיף תבלינים או לזרות הפתעות שונות מלמעלה (פתיתי שוקולד, אגוזים למיניהם וכו').

הרומן שלי עם מאפינס התחיל לפני שלוש שנים בטיול להוואי. באופן הכי לא צפוי התגלגלתי למדינת האננס והגלים ושם גיליתי את ארוחת הבוקר המושלמת: שייק פירות טרופיים לצד מאפין בריאות דחוס וכבד שבתוכו חתיכות פרי ומעליו גרעינים ואגוזים.

סדר היום שלי היה כדלהלן: לקום בבוקר, לרדת לים, להמשיך לקפה מקומי כדי לשתות שייק עם מאפינס, לחזור לים, לנשנש אננס טרי על החוף ואחר הצהריים לשוב לבית הקפה עם ספר ולשתות קפה עם עוד מאפין מתוק ליד. בערב, אם היה לי כוח, הייתי אוכלת דגים באחת המסעדות. כשחזרתי לארץ גיליתי שאמנם האננסים נעלמו, אבל המאפינס נשארו אצלי עמוק בלב ובחך.

למאפינס יש הרבה יתרונות: הם קטנים ומשביעים, ויכולים לשמש על תקן של ארוחת בוקר קטנה או כנישנוש של אחר הצהריים. את המתכונים תמיד אפשר להפוך לבריאים יותר – להחליף חצי מכמות הקמח הלבן בקמח מלא, וכשמדובר במאפינס מתוקים – להמיר את הסוכר הלבן בדבש, בסילאן או בסוכר חום.


מאפינס אספרסו ממתינים לכניסה לתנור

החומרים לרוב פשוטים ובהישג יד, וכל מה שצריך הוא תבנית שקעים ומנג'טים מנייר. ההבדל בין תבניות שקעים ממתכת או מסיליקון תלוי בהעדפה האישית שלכם לעבודה, אני מסתדרת עם שני הסוגים. לגבי מנג'טים – מומלץ להשתמש במנג'טים מספר 5 (ניתן להשיג בכל סופר). אם חסר – גם מספר 4 עשויים להתאים. למי שבאמת רוצה להשקיע במראה החיצוני של המאפינס, אפשר למצוא בחנויות כלים חד פעמיים מנג'טים מצויירים, מקושטים ומעוצבים.

לכבוד החזרה לשנת הלימודים הסטודנטיאלית, כששעות הבוקר הופכות להיות הדבר הכי קריטי בעולם וכשבשעות אחר הצהריים תוקפים העייפות והרעב, אין כמו להחזיק מאפינס בהישג יד. ואם אפשר להפוך אותם לבריאים יותר (מתכון 1), מעוררים יותר (מתכון 2) או משביעים יותר (מתכון 3) על אחת כמה וכמה.



המתכונים מתוך הספר: muffin magic by Susanah Blake

מתכון 1: מאפינס תפוחים עם חמאת קינמון

החומרים (ל-12 מאפינס):
עבור המאפינס:
300 גרם (2 כוסות) קמח לבן
חצי כפית סודה לשתייה
כפית קינמון
2 ביצים
75 מ"ל (1/3 כוס) יוגורט
100 מ"ל חלב
115 גרם (1/2 כוס) סוכר חום
6 כפות שמן חמניות
שני תפוחים קלופים, מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות (כשני ס"מ)

תוספת:
100 גרם פקאנים שבורים

עבור חמאת הקינמון:
115 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
60 גרם אבקת סוכר
כפית קינמון

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-200 מעלות. מכינים תבנית 12 שקעים עם מנג'טים.
מערבבים בקערה קמח, סודה לשתייה וקינמון.
בקערה נפרדת מערבבים ביצים, יוגורט, חלב, סוכר חום, ושמן חמניות. מוסיפים את קוביות התפוחים ושופכים לתערובת היבשה. מערבבים היטב את התערובות עד שנוצרת עיסה אחידה.
מעבירים את העיסה לכד עם פיה ושופכים לתבנית השקעים.
זורים מלמעלה על כל מאפין קצת פקאנים שבורים ומכניסים לתנור למשך 20 דקות עד שקיסם שננעץ במרכז המאפה יוצא יבש.
מוציאים מהתנור ומצננים על רשת מתכת.

בזמן האפייה מכינים את חמאת הקינמון (לא חייבים, זה טעים גם בלעדיה, אבל בהחלט מוסיף עניין ומתיקות).
מערבבים יחד את החמאה, אבקת הסוכר והקינמון ומגישים ליד המאפינס בעודם חמים.

מתכון 2: מאפינס אספרסו אקספרס

למי שצריך עוד זריקת אנרגיה על הבוקר או לשעות הקשות אחר הצהריים.

החומרים (ל-12 מאפינס):
עבור המאפינס:
300 גרם קמח לבן
1 כפית אבקת אפייה
150 גרם סוכר לבן
40 גרם פולי קפה מצופים שוקולד
1 ביצה
175 מ"ל (3/4 כוס) חלב
2 כפות יוגורט
2 כפות קפה נמס מהולות ב2 כפות מים פושרים או ארבע כפות אספרסו
85 גרם חמאה מומסת

לציפוי (לא חייבים. במיוחד אם שומרים על הגיזרה):
100 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
200 גרם סוכר
שלוש כפיות קפה נמס מהולות בכף מים פושרים או שלוש כפות אספרסו

פולי קפה מצופים שוקולד לקישוט

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל200 מעלות ומכינים תבנית 12 שקעים עם מנג'טים.
מערבבים בקערה קמח, אבקת אפייה וסוכר. מוסיפים את פולי הקפה המצופים.
בקערה נפרדת מערבבים ביצה, חלב, יוגורט, תמצית קפה וחמאה מומסת. משלבים עם התערובת היבשה עד שנוצרת עיסה אחידה. שופכים לתבנית השקעים
שימו לב – לא לשפוך לגובה של יותר משני שליש של השקע כי העיסה תופחת במהלך האפייה.
מפזרים את יתר פולי הקפה מעל המאפינס ואופים במשך 20 דקות עד שהמאפינס מזהיבים. מכבים את התנור ומשאירים למספר דקות. לאחר מכן מוציאים את המאפינס ונותנים להם להתקרר לחלוטין מעל רשת מתכת.

בינתיים מכינים ציפוי: מערבבים יחד חמאה, אבקת סוכר ותמצית קפה עד שהם מקבלים מרקם אחיד. מורחים בעדינות כמות קטנה מעל המאפינס האפויים.

מתכון 3: מאפינס גבינה ובצל
אלה ללא ספק המאפינס המנצחים. הם טעימים כמו פשטידה קטנה ואיכותית וטעימים עוד יותר אם יש לידם בירה קרירה וצוננת.

החומרים (ל-12 מאפינס משובחים):
6 כפות שמן זית
שני בצלים חתוכים לקוביות קטנות
300 גרם (2 כוסות) קמח לבן
כף אבקת אפייה
½ כפית מלח
2 ביצים
225 מ"ל (כוס) חלב
כפית עלי טימין טריים או יבשים
50 גרם צנוברים
100 גרם גבינת רוקפור מגוררת (המתכון המקורי דורש צ'דר אבל רוקפור הרבה יותר טעימה...)
פלפל שחור

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים תבנית 12 שקעים עם מנג'טים.
שופכים 2 כפות שמן זית למחבת ומטגנים קלות את הבצל עד שיזהיב.
מערבבים בקערה קמח, אבקת אפייה ומלח.
בקערה נפרדת מערבבים ביצים, חלב, עלי טימין, 4 כפות שמן זית ופלפל שחור טחון. מוסיפים את הבצל המטוגן וצנוברים ו-75 גרם רוקפור מגוררת. מערבבים היטב ומשלבים עם התערובת היבשה עד שנוצרת עיסה אחידה.
שופכים לתבנית המאפינס, מפזרים מעל את יתרת הגבינה המגוררת וזורים מעט פלפל חריף.

אופים כ-20 דקות עד שהמאפינס מזהיבים. משאירים בתנור כבוי לכמה דקות ומוציאים. מצננים על רשת מתכת.

* הטיפ של אמא: "כשמערבבים יחד יותר מביצה אחת יש לפתוח כל ביצה בנפרד לכוס ולהעביר לקערה. אחרת, אם נפתח את כולן לאותה קערה, יכול להיות מצב שאחת מהן מקולקלת ואז היא תקלקל את יתר הביצים."
ועל כך נאמר זה מכבר: אל תשימו את כל הביצים שלכם בסל אחד.


בלוג האוכל של גילי מתפרסם במלואו ב"עכבר קפה" ומובא בשיתוף מדור האוכל של עכבר העיר און ליין.





תגיות: בלוג אוכל, גילי יובל, מאפינס

(3 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5