גלריה

עדכנו אותנו




קרין גורן: מתוק לה

יום שני 22 בדצמבר 2008 02:54 מאת: מיכל פלטי

ספרה של גורן יצא לפני שנתיים וחצי בהוצאה עצמית וללא יחסי ציבור. בימים אלה הוא סוגר 100 שבועות בראש רשימת רבי המכר, תופעה יחודית בעולם המו"לות. דרכה של מתכנתת המחשבים מחיפה אל כל בית בישראל



קרין גורן בתוכנית הטלוויזיה שלה "סודות מתוקים

(תצלום: דניאל לילה)

פרסומת

ניסיון לראיין את האופה קרין גורן בבית קפה הוא כנראה כמו לצאת לשופינג בחברת קייט מוס: בכל רגע יציץ מישהו ויבדוק מה בחרה לעצמה. במקרה של גורן מדובר בקרואסון שקדים ליד הקפה ההפוך שלה. לא בשורה, ובכל זאת מסקרן את הנשים הניגשות לשולחן בזו אחר זו. אבל גורן היא בוודאי טיפוס הרבה יותר מרוצה וחיוני ממוס, והמראה החיוור רחוק ממנה כמרחק דיאט ספרייט מעוגת קצפת.

העילה לפגישה היא השבוע ה-100 שבו ניצב ספרה "סודות מתוקים" בראש רשימת רבי המכר של "הארץ" בקטגוריית ספרי הפנאי. אם מוסיפים לכך את העובדה שהיא בחרה להוציא את ספרה בהוצאה עצמית, ועד כה נמכרו ממנו יותר מ-100 אלף עותקים, ועוד ממשיכים להימכר בכל שבוע - אפשר להבין שגורן נהנית ממעמד הקונדיטורית של המדינה ועונה בסבלנות רבה לכל אורחת בשולחנה.

קרין גורן הוציאה את ספרה לפני שנתיים וחצי והוא היה לתופעה: לא רק שהישראלים אופים עוגות, הם גם צופים בתוכנית הטלוויזיה של האופה (הנושאת את שם הספר), שנותנת להם טיפים נוספים על אלו שבספרה. ואם "בישולה" של שולה מודן, שיצא לאור בשנת 1997, נמכר עד כה ביותר מחצי מיליון עותקים - הרי לנוכח נתוני הספר של גורן, שיצא לפני שנתיים וחצי, נראה שהיא בהחלט בדרך הנכונה.

קרין גורן בתוכנית הטלוויזיה שלה "סודות מתוקים": ";גם היום, כשבן זוגי במילואים אני יכולה לאכול שבועיים רק חביתות. אני לא מבשלת כלום". (תצלום: דניאל לילה)

איך רכשה האופה מחיפה מעמד כזה? נראה כי ההצלחה של "סודות מתוקים" נובעת בין השאר מכך שגורן מצטיינת בכל הקשור בטיפים ובפישוטם של מתכונים. היא מסבירה לאופים איך להקל על החיים: צריך תמיד לחמם את התנור לפני האפייה, אפשר בהחלט למנוע היווצרות קרום של חלב על המלבי, יש דרך מהירה להפשיר שוקולד וכדומה. אשר לפופולריות של תוכנית הטלויזיה שלה, היא נעוצה בין השאר בכך שבתוכנית הכל נראה קל ופשוט, גורן מסבירה פנים ותמיד נראית מרוצה להפליא כשהיא אופה.

היא בת 34, מודעת היטב למעמדה ככוכבת טלוויזיה: לפגישה היא באה במראה מוקפד, לבושה בשחור, מסבירת פנים, כאילו בכל רגע תופיע מצלמה ליד השולחן ותתעד את קרין גורן בוחרת עוגה, והיא מצדה תסביר לצופים איך להכין אותה.

לפני כחודש עברה לבית חדש בהוד השרון, עם בן זוגה, איש צבא קבע לשעבר; השניים, שחבשו יחד את ספסל הלימודים בבית הספר הריאלי בחיפה, חברים מגיל 17. הבית, לדבריה, "מרכז את הכל": נוסף על בית מגורים יש בו גם אולפן טלוויזיה וכן משרד, שממנו תמשיך להפעיל ולפתח את אתר האינטרנט שלה ואת החנות שפתחה משפחתה וגם שמה "סודות מתוקים".

גורן לא תמיד ניצבה ליד התנור ויצקה בלילות לתוך תבניות אפייה. היא "באה מרקע של בלבול כללי", לדבריה: היא למדה תכנות מחשבים במכללה בכרמיאל, אחר כך למדה לתואר ראשון בתקשורת ובמדעי הרוח באוניברסיטת חיפה, לאחריו עברה קורס תכנות ועיצוב אתרים והחלה לעבוד בחברת סטארט-אפ בחיפה. "הייתי מאוד אומללה", היא מספרת. "למדתי גיטרה, למדתי תיאטרון. ואז החברה שעבדתי בה נסגרה, ואני נותרתי עם פיצויים של 5,500 שקלים. רונן בן זוגי היה מנוי

למגזין בישול, ואז נחה העין שלי על לימודי קונדיטאות בבית הספר 'בישולים'. עד אז בישול במטבח לא עיניין אותי בכלל, וגם היום, כשבן זוגי במילואים אני יכולה לאכול שבועיים רק חביתות. אני לא מבשלת כלום".

גורן החלה ללמוד אפייה ב"בישולים" אצל הקונדיטור הנס ברטלה, "ואחרי שיעור אחד הרגשתי במקום הנכון. אהבתי את העיסוק, התרפיה, התוצאה המהירה. עשיתי קורס ועוד קורס, למדתי מתכונים חדשים מספרים, הזמנתי ספרים ברשת. כל הזמן הזה המשכתי להתפרנס מבניית אתרים".

מיד אחרי הקורס ניסתה למכור עוגות בדוכנים בחיפה "וזה היה לא מוצלח, בעיקר מבחינה כלכלית. קניתי את החומרים בסופרמרקט, מכרתי עוגות ולא הרווחתי כמעט".

בינתיים עבדה בתכנות באתר המגזין "על השולחן" והחלה לכתוב באתר. "בכל פעם הבאתי להם עוגות ועוגיות לטעימה, עד שנתנו לי מדור חודשי במגזין המודפס", היא מספרת. "כל הזמן ניסיתי ואפיתי, בחנתי מתכונים שמצאתי. כש'על השולחן' הוציאו את הספר 'האוסף המתוק', הציעו לי לערוך אותו. וכך הפכתי להיות עורכת האפייה של המגזין, ואתם הוצאתי גם את 'ספר השוקולד'.

"זמן קצר לאחר מכן חיפש ארז קומרובסקי מ'לחם ארז' מפתחת מתכונים", היא ממשיכה ומספרת. "מישהי שהוא יאמר לה: 'אני רוצה מתכון לעוגה עם תמרים וטחינה, או קינוחים עם שמן זית, והיא תכין'. עד אז חשבתי שאפייה היא מדע מדויק, קצת שמרני, שאסור לסטות ממנו ימינה ושמאלה", מגלה גורן. "מארז למדתי שאפשר להמציא המצאות ולנסות ניסויים כל הזמן. מתכון התמרים והטחינה שפיתחנו היה נהדר, אבל פעם ניסינו עוגה עם ירקות והכל עף לפח".

באמת נשמע מוזר.

"כן, אבל עוגת גבינה עם גבינת עזים ושמן זית היתה נהדרת. עלינו על משהו".

גורן מדברת על ניסויי האפייה בהתלהבות, ובכלל היא רואה בה עולם ומלואו. "יש לי אוסף לא קטן של מתכונים בסיסיים טובים מאוד, שמהם אפשר לשנות ולפתח. אצל ארז למדתי המון, ואחר כך נסעתי להשתלמויות בחו"ל. דווקא הקורסים בחו"ל היו מאכזבים קצת, מספרים אפשר ללמוד הרבה יותר".

בכלל, מעידה על עצמה גורן, "אני מעדיפה את הסגנון האמריקאי, זה שנותן טיפים ומקצר את הדרך לאופה, ולא זה המתייחס למטבח כאל היכל שיש לבוא אליו מלאי יראה. אני תמיד מעדיפה לתת מתכון שיש בו ארבע ביצים ולא 180 גרם חלבון, למשל. קונדיטורים אוהבים להשתמש במכשיר האידוי 'בן מרי'. אני, אם אפשר, אציע לחמם במיקרוגל ולא יקרה כלום. לא בכל מתכון חייבים לנפות את הקמח, ואפשר להשתמש בקמח רגיל ולא תופח עם כפית אבקת אפייה, זה גם יותר זול".

צלמת שעבדה אתה קישרה אותה למוסף "סגנון" של "מעריב", שם כתבה טור על אפייה במשך שלוש שנים, ואחריו כתבה גם ב"ידיעות אחרונות". בשנת 2005 היא הנחתה תוכנית ושמה "המדריך לאפייה" בערוץ 10, וכשהחל להתגבש ערוץ האוכל, הוזמנה למבחן לתוכנית משלה. "כולם הכינו טארט טאטן ואני הכנתי עוגת גבינה שמסביבה נייר עיתון. לא שמעתי מהם שנה, אבל אז הציעו לי פינה בתוכנית בישול של איילת לטוביץ', שבעקבותיה גיבשתי תוכנית משלי".

את הספר "סודות מתוקים" הוציאה בהוצאה עצמית. "לא מפני שרצינו להרוויח דווקא, אלא כי רציתי להוציא אותו בסטנדרט מסוים: רציתי לצלם כמעט כל מתכון, לצרף די-וי-די עם מתכונים מצולמים. לא רציתי לעבור עריכה לשונית, כי לא אהבתי את הגבהת השפה".

היא פנתה להוריה וביקשה הלוואה של 200 אלף שקלים, "והם גייסו וגירדו מפה ומשם ונתנו לי הלוואה. רק להדפיס ספר כזה זו הוצאה של 100 אלף שקלים". כשיצא הספר הפיצה אותו במכונית יחד עם בן זוגה, ובין היתר חילקו אותו לעיתונאים באופן אישי. בתוך שלושה חודשים החזירה להוריה את סכום ההלוואה, מפני ש"סודות מתוקים" היה ללהיט. "התקשורת פירגנה לספר, וזה שימח אותי מאוד, וכנראה עשינו משהו נכון", היא אומרת. "בשלושת החודשים הראשונים הוא נמכר כי עיתונאי האוכל מצאו שהוא טוב. אחר כך אני מאמינה שההמלצות עברו מפה לאוזן".

מתכון לסברינה מתוך הדי.וי.די שמצורף לספר "סודות מתוקים"

הספר יצא ב-13 באוגוסט 2006 וכעבור שנה וחצי העלתה גורן בערוץ 2 את התוכנית הנושאת אותו השם. מאז היה "סודות מתוקים" למעין לוגו המלווה את משפחת גורן: הוריה, שהחזיקו בעסק קטן לכלי בית בחיפה, פתחו חנות בשם זה בקניון קריון בקרית ביאליק ובה נמכרים מוצרי אפייה, והיא מנהלת אתר אינטרנט באותו השם. לפני שלושה חודשים הוציאה את הספר "אפייה זה משחק ילדים", המלמד ילדים לאפות בצעדים פשוטים, וזה כחודש היא שוקדת על חיבור על ספר חדש, "שחוזר לאפייה למבוגרים. הכנסתי לשם חלק מהבקשות שמבקשים ממני במשך השנים: עוגות פרווה, עוגות דלות קלוריות שאפשר לאכול מהן פרוסה יפה מבלי לחטוא לגמרי, עוגות ללא סוכר, וכמובן, כל הפשעים הרגילים".

המודל של גורן היא הבשלנית הבריטית נייג'לה לוסון, "וכמוה, אני טועמת מכל מה שאני מכינה, ואחר כך מתמודדת עם הקלוריות. אני למשל רוקדת ריקודי בטן. אנשים לא יודעים כמה זה ספורט מהנה ושורף אנרגיה".

ואיך מתמודדים עם צו השעה הקורא לאוכל בריאות?

"אפשר לאכול בריא ולתגמל את עצמך בכל יום במשהו מתוק. לא קורה כלום. העובדה היא שכולם רוצים את זה", היא אומרת - וצובטת בקרואסון השקדים.

צ'ורוס - סופגניות דרום אמריקאיות

מהסופגניות הפשוטות נמאס לכולנו כבר בנר השני. הנה הצעה לחנוכה קצת אחרת: צ'ורוס - סופגניות מאורכות, תפוחות וזהובות, שמגלגלים בסוכר קינמון מיד לאחר הטיגון. ולחדשות הטובות באמת - מכינים אותן ב-10 דקות מבצק ללא שמרים.

חומרים (60-70 צ'ורוס באורך 10 ס"מ):

2 כוסות מים

200 גרם חמאה

3 כפות סוכר

1/2 כפית מלח

2 וחצי כוסות קמח

3 ביצים

שמן לטיגון עמוק

סוכר מתובל במעט קינמון, להגשה

הכנה:

מרתיחים בסיר מים עם חמאה, סוכר ומלח. מוסיפים את הקמח בבת אחת ומערבבים על האש עד לקבלת בצק אחיד. מסירים מהאש ומעבירים את הבצק למיקסר עם וו גיטרה. מערבלים 3-2 דקות במהירות בינונית לצינון חלקי של הבצק. מוסיפים את הביצים אחת אחת - מחכים שהבצק יתפרק ויתחבר חזרה אחרי הוספת כל ביצה.

בסיר חדש מחממים שמן לטיגון עמוק. מעבירים את הבלילה לשקית זילוף עם פייה משוננת רחבה ומזלפים פסים באורך כ-10 ס"מ לשמן החם. מטגנים עד להזהבה מכל הכיוונים. מגלגלים את הצ'ורוס החמים בסוכר-קינמון ומגישים מיד (מי רוצה מוזמן להזריק פנימה ריבה, או להגיש עם רטבים לטבילה כמו סירופ מייפל, רוטב שוקולד חם וכו').

קרין גורן, www.carine.co.il





(30 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5