גלריה

עדכנו אותנו




קייל קלות

יום חמישי 24 ביוני 2010 03:00 מאת: רחל טל-שיר

יש הרבה עלים בריאים בחלד אבל הקייל עולה על כולם. אז למה הוא מר כל כך? ואיך אפשר לנסות לאהוב אותו בכל זאת?



איור: עמוס בידרמן

פרסומת

חלפו בקושי שלוש שנים מאז טעמתי לראשונה עלים של קייל שצמחו בגינה שהזדמנתי אליה, והנה בכל דוכן רענן מציגים אותו כאילו תמיד הכרנו אותו, תמיד השתמשנו בו, בקיצור - אחד משלנו.

מכירים את ההרגשה הזאת שקוראים ספר בשפת המקור והוא נשמע כל כך חדשני, ואחר כך, כשקוראים את התרגום לעברית, שמים לב שבעצם באנגלית, בצרפתית או שמא ביידיש זה נשמע הרבה יותר טוב? לתופעה הזאת יש הרבה הסברים, אבל מכולם מוצא חן בעיני זה שתולה את הפער בפרובינציאליות של הקורא.

באופן דומה, הקייל הרשים אותי הרבה יותר כשלא הבנתי איך מבטאים את שמו, כשחששתי ששוב לא אפגוש אותו. באותה הזדמנות רחוקה הגישו לי אותו בשתי צורות: בפעם הראשונה הוא שימש לאפה ובתוכו מרחו לי חומוס תוצרת בית. בפעם השנייה שתיתי שייק מעלי קייל, בננה וחלב שקדים. כל כך נהניתי, שעוד לפני שסיימתי התעוררו בי געגועים מהולים בצער טמיר, מן הסוג המסווג ששמור לטעמים, ריחות ומראות שככל הנראה לא אחווה עוד.

מה שהיה היה, ועכשיו, כאמור, אפשר לקנות קייל ובשפע. עכשיו, משום מה, אני לא מצליחה לטעום אותו בלי לחשוב למה עלים צריכים להיות כל כך מרירים. או שאולי הפוסלת במומה פוסלת. מסביבי יש מי שמתעקשים להמשיך לקשור לו כתרים. תמיד קינאתי באנשים שיודעים להעריך דווקא את מה שיש ובשפע ולכן מעריצים את הוריהם, את ילדיהם, את עצמם ואפילו את ראש ממשלתם. הסיבה שאני בכלל ממשיכה לחשוב על הקייל היא שעל דבר אחד אין ויכוח - עלי הקייל נחשבים בריאים להפליא. שלל טבלאות מפורטות מוכיחות שיש הרבה עלים בריאים בחלד אבל הקייל עולה על כולם.

הקייל הוא בעצם סוג של כרוב עתיר סיבים. כוס קייל אחת מספקת כמות עצומה של ויטמיני A, D, K. כאמור, רשימת הסגולות המרפאות של הקייל דורשת דף נוסף. הוא מופיע בשלוש צורות עיקריות, שמכונות: הדינוזאורית, הירוקה והאדומה.

אשר לטעם: בין ברוקולי לכרוב, אבל השוני הוא במרקם ובדחיסות שגורמים למרירות להיות תוקפנית יותר. הדעות מתפלגות ורוח הדברים מזכירה את היחס לגויאבה: או שאוהבים, או ששונאים, אין אמצע. עד כדי כך, שבארצות הברית רווחות חולצות טי שעליהן כתוב "אני אוהב קייל"; הן לא רק מגדירות את המחנות אלא שוברות את הקרח בכל הזדמנות חברתית, מפני שיש בהן כדי להסעיר את הרוחות.

אוהבי הקייל ממליצים על מתכוני קרקרים, שאחדים קוראים להם צ'יפס. המתכונים האלה, בהכללה, מתחילים בעיסה שמבוססת על סיבי הקייל ומיתוספים לה אגוזים לפי הטעם וההעדפה. ייבוש במייבש מזון הופך ריבועים או מקלונים של העיסה לקרקרים או צ'יפס, בהתאמה. שימושי הקייל רבים ובעצם ניתן להחליף בו כל עלה של תרד, מנגולד או כרוב בכל מתכון מוכר. בתנאי שלא פוחדים ממרירות.

החובבים גם מהללים בכל פה את הקיילפיתה שלהם - אותה לאפה שמבוססת על גודלו ועוביו של העלה ובתוכה מגלגלים מיני ממרחים מאגוזים או אבוקדו או קטניות, ככל העולה על הדעת. מובן שהם גם משבחים את השייקים הירוקים שמושתתים על הקייל.

מאליה עולה השאלה: איך אפשר להתחיל לאהוב משהו שלא אוהבים? חיפושי אחרי דרך, לפחות מתכון, שיגרמו לי לאהוב, לפחות לחבב, קייל, הפגישו אותי עם אנשים ונשים שתיארו את עצמם כ"מומרי קייל". כל אחד זכר את המפגש הראשון עם הקייל כבלתי נעים בלשון המעטה, אבל כולם, חובבי אתגרים שכמותם, הסבירו לי שמי שמתעקש רואה את האור.

תהליך ההמרה תבע מכל אחד מהם מחיר אחר. היה ביניהם מי שסיפר שכדי להצליח לאכול קייל הוא הסכים לאכול מנה גדולה של פסטה ברוטב קייל. עד לאותו ערב היה בטוח שהוא לא אוהב לא פסטה ולא קייל. והנה מאז אותו ניסיון כל מה שהוא רוצה לאכול זה או פסטה או קייל ורצוי את שניהם ביחד.

והנה, במיוחד למי שרוצה ללמוד לאהוב, מתכון סלט שבמרכזו קייל:

סלט קייל

חומרים:
40 עלי קייל קצוצים דק, רצוי משני סוגי קייל
חצי כוס בצל ירוק קצוץ דק
רבע כוס חמאת שקדים
כוס פטרוזילה קצוצה דק
חצי כוס צימוקים
חצי כוס גרעיני חמניות
כוס נבטי שעועית
אבוקדו חתוך לקוביות קטנות
מלפפון כנ"ל
חצי כוס מיץ לימון
מלח ושמן זית לפי הטעם.

הכנה:
מערבים הכל בקערה, מעסים את הרוטב לתוך עלי הקייל כדי לשבור את המרירות ולעדן את המרקם הצפוף.


שיעור באהבה

השאלה איך מלמדים מישהו, בעיקר ילדים, לאהוב ירקות, מעסיקה רבים וטובים. בחווה האורגנית במושב מרחביה שבעמק יזרעאל מציעים סיור: כל ילד מקבל מבצרה וסל ויחד יוצאים לשדה. הזדמנות נדירה לגלות מה ההבדל בין מלפפון שגדל בחממה לבין מלפפון שגדל בשטח, ללמוד שיש גם קולורבי סגול, לטעום מפרחי העירית, לשלוף סלק מהאדמה, לאסוף עגבניות שרי. וגם - להכין סלט ולאכול אותו. אפשר גם לשתול ירקות באדניות ולחזור אתן הביתה. לקביעת סיור: טל' 6400090-04.





תגיות: לאכול או לא לאכול, רחל טל-שיר

(1 מדרגים)

דירוג הגולשים:

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • עדי 11/04/2013 09:09:41

  • מרמלשטיין טוביה 05/04/2013 16:59:10

  • כמו חסה 08/12/2011 16:38:07

  • ט 08/12/2011 16:37:16

  • דב 10/08/2011 08:15:36

  • מתעניינת 06/08/2010 15:18:13

  • Mighty 19/07/2010 21:04:33

  • miki 14/07/2010 10:41:25

  • חגית 27/06/2010 09:37:59

  • אופק 24/06/2010 23:45:15