הצדעה ללוף, שייצורו הופסק באחרונה בישראל

יום חמישי 25 במרץ 2010 03:00 מאת: שגיא כהן

הוא הומצא במשבר הכלכלי הגדול בארצות הברית, נהפך ללהיט בקרב חיילים בריטים במלחמת העולם השנייה ונחשב לפריט חובה באספקה של צבא מנצח


פרסומת

עכשיו, כשצה"ל החליט להוציא את הלוף ממנות הקרב, זו אולי הזדמנות אחרונה מבחינתכם להתקין אותו לפי המתכון החביב עלי: קוצצים בצל דק-דק, מטגנים עד שמזהיב, מוספים את תוכנה של קופסת לוף אחת. מערבבים היטב. מטגנים עד שהעיסה כולה מקבלת צבע חום-זהוב, עוטפים בנייר עיתון ומשליכים לפח.

האמת היא שצה"ל לא בדיוק החליט להוציא את הלוף ממנות הקרב. פשוט, באיחור אופנתי משהו, הפסיקו לייצר אותו. כמו לא מעט תלאות אחרות, גם מקורו של הלוף במשבר הכלכלי הגדול בארצות הברית. בעקבות המשבר ניתנו סובסידיות למגדלי חזירים, ואלה ייצרו לקראת אמצע שנות ה-30 של המאה הקודמת מלאי עצום של בשר, שמי שרצה לא יכול היה להרשות לעצמו - ומי שיכול היה להרשות לעצמו לא רצה.

הפתרון נמצא בדמות עוד אחת מההברקות שהפכו את ארצות הברית למעצמה: בשר חזיר בקופסת שימורים. חברת הורמל האמריקאית קצצה את הבשר, עירבבה אותו בשומן ויצרה חידוש עולמי: בשר קצוץ שאפשר לשמור בלי קירור. זה לא הפך את הבשר הקצוץ ליותר אטרקטיבי והררי הקופסאות הלכו ונערמו במחסני החברה, עד שב-1939 קרה לה נס: היטלר פלש לפולין.

פתאום קופסאות הבשר המושמצות היו לחלק נכבד בסיוע הכלכלי שארצות הברית הגישה לבריטניה ושאר בעלות בריתה. הבשר המשומר העלוב והדחוי נהפך ללהיט. יותר מזה: הוא נהפך לסמל סטטוס. והחיילים הבריטים - גברים קשוחים שכמותם - אפילו התחילו לחבב את הקצוץ-קצוץ הזה.

כמו דואר זבל

במקור, הבשר הקצוץ והמעורב בשומן לא נקרא לוף, אלא בשם אחר שמוכר היטב. הבשר הזה נקרא SPAM, לא כדואר זבל, אלא קיצור של Spiced Ham (בשר חזיר מתובל). הכינוי לדואר זבל בא מהבשר הקצוץ: גם דואר זבל וגם שימורי בשר חזיר הוא משהו שדוחפים לכולם, אבל איש לא רוצה. שימורי החזיר הקצוץ ליוו את החיילים הבריטים גם בזמן המנדט והם החלו להיתפש כאן כפריט חובה באספקתו של צבא מנצח. כדי לעמוד בביקוש, ובכך שצבא ישראלי לא יכול, כמובן, לצעוד על שימורי חזיר, חברת ריכרד לוי, שהיתה הספקית היחידה של לוף, הקימה פסי ייצור לבשר בקר מעורב בשומן. וכך, מה שיצא לדרכו כפתרון דחק לעודפי בשר חזיר, נהפך עכשיו לתחליף דחק לפתרון דחק.


מימין: חיילים אוכלים מנות קרב, סואץ 1969; משמאל: מנות קרב בבסיס צה"ל. 1970
(תצלומים: אי-פי ודובר צה"ל)

וככה בדיוק גם היה הטעם שלו. דורות של חיילים העמידו פנים שהם דווקא אוהבים לוף. בכל שירות מילואים היה האחד שטען שהוא בא רק מכיוון שהוא מתגעגע לטעם של הלוף. הוא לא ידע מה אומרים מאחורי גבו על הבישול של אשתו. רגע השיא של הלוף, כמו של לא מעט מיתוסים אחרים, היה דווקא בקולנוע. ב"גבעת חלפון אינה עונה" משה איש כסית המנוח, בדמותו הבלתי נשכחת של הטבח יוסיפון, פתח קופסת לוף בלחיצה אימתנית על הקופסה בלי להזדקק לפותחן. בתגובה, שייקה לוי יבדל"א, בדמותו של ויקטור חסון, חתך בהינף אחד סלט ירקות מפואר.

וכמו תמיד אצלנו, איכשהו הקומדיה ניבאה את המציאות. שכן, מה אמר הקצין שאחראי על כך שלא יהיה יותר לוף במנות הקרב? בדיוק: שצה"ל מתכוון לעבור לתפריט שיתבסס על יותר מוצרים טריים. לא נורא, לקח להם רק 34 שנים להבין את הבדיחה.

בנושא הלוף יש עוד בדיחה: במינסוטה שבארצות הברית יש מוזיאון ספאם. המוזיאון נועד להציג את תולדותיו ההירואיות של הבשר של חברת הורמל. לא ביקרתי שם מעודי, אבל ההסברים בחוברת לתיירים בהחלט גורמים לי להתעצב עד מאוד על ההחמצה. וכך מתארת חברת הורמל את המוזיאון לבשר קצוץ מעורבב בשומן חזיר: "זה יעד מהנה ואינפורמטיבי עם אלמנטים חינוכיים ואינטראקטיביים שמכוון לכל הגילים".

אני רק יכול לדמיין לי את הכיף העצום: סבא קוצץ אוזני חזיר בזמן שאבא מוסיף את השומן והבת מערבבת הכל בידיים. אכן אושר. האמת היא, כמובן, שזה רק מוזיאון הלוף השני בגודלו בעולם. הראשון נמצא במזווים של מלואימניקים שלפני 20 ו-30 שנה חשבו שזה נורא נחמד להביא הביתה קופסת לוף. מי יודע, יום יבוא והקופסאות המחלידות האלה עוד יהיו פריטי אספנים.

ורק דבר אחד נותר לברר בנוגע למקור הששון, השמחה והאינפורמטיביות הקצוץ הזה: מה זה, לעזאזל, לוף? ובכן, הגרסה המקובלת גורסת שזה שיבוש של המלה האנגלית Meat Loaf (כיכר בשר קצוץ), שהיא מה שאמור היה להיות מותקן מהבשר הזה. זו גרסה שיש לה סימוכין ואני מניח שהיא תישאר הגרסה הרשמית. ובכל זאת, ברשותכם, אני רוצה להציע גרסה נוספת. לוף ארצישראלי הוא צמח ממשפחת הלופיים. יש לו תפרחת קטיפתית בצבעי בורדו-שחור והוא ניזון, בין השאר, מחרקים קטנים שנופלים לתוך התפרחת ומעוכלים שם. כדי למשוך את החרקים, הלוף הארצישראלי מפיץ, במחילה, ריח חזק של בשר מרקיב.

לזבובונים, זה ריח שהם לא יכולים לעמוד בפניו. למילואימניקי עבר, זה ריח שמזכיר נשכחות. יכול להיות? יכול להיות שהלוף זכה לשמו לא בגלל ה-Meat Loaf המנדטורי, אלא בגלל ריחו של הלוף הארצישראלי? ויקטור חסון: לטיפולך.


תגובות גולשים
הוסף תגובה +

(7 מדרגים)

דירוג הגולשים:

דרג את הכתבה

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5